Ahad, 3 Julai 2011

06 di maran - Google Blog Search

06 di maran - Google Blog Search


Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di maran</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jun 2011 01:18 AM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di maran</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2011 01:55 AM PDT

MARAN adalah sebuah daerah dalam Negeri Pahang iaitu terletak di tengah-tengah perjalanan di antara Kuantan ke Jerantut dan ke Temerloh.

Terdapat banyak tempat-tempat rekreasi yang menarik di daerah Maran seperti Air Terjun Berkelah, Jeram Pelangi di Kuala Sentul dan juga Lubuk Yu.

Dikatakan oleh orang-orang tua bahawa asal-usul nama Maran adalah berasal dari cantuman perkataan "Baran" dan "Mengaran". Pada zaman dahulu, ditepi Sungai Luit yang laluannya tidak berapa jauh dari Bandar Maran ada beberapa buah kampung yang telah wujud semenjak Masehi 1250 seperti Kampung Merageh, Kampung Belada, Kampung Subuh, Kampung Kuala Luit, Kampung Garok dan Kampung Merbau.

Penduduk-penduduk dari kampung tersebut selalu berulang-alik ke satu kawasan paya Baran berhampiran sebatang anak Sungai Luit untuk menangkap ikan. Erti Baran dalam bahasa Melayu ialah hutan di kawasan yang ada banyak ikan terutama ikan keli, haruan dan ikan puyu.

Kawasan Baran menjadi tumpuan dan akhirnya penduduk kampung lebih suka bermalam di sana dan ada juga berpindah ke tempat itu, jadinya dari kampung asal berpindah duduk ke tempat lain terutamanya tempat yang belum ada namanya. Dalam bahasa melayu kampung selalu menyatakan bahawa orang yang berhijrah itu dengan nama Mengaran (maksudnya berhijrah ke Baran).  

Ada sesetengah tempat di Pahang menyebut bahawa mengaran itu adalah sejenis cara menangkap ikan. Sebatang kayu panjang dicacakkan di tengah sungai dan dibiarkan kira-kira dua kaki dari kayu tersebut muncul di permukaan sungai. . Hujung kayu tersebut diikatkan tangsi dan mata kail. Umpan yang disangkut dibiarkan terapung-apung ditolak arus sungai. Mereka menyebutnya sebagai memasang aran.

Bagi mereka yang tinggal dengan membuat tempat kediaman di kawasan Baran Paya Chedong itu telah membuat kata sepakat menamakan tempat mereka itu Maran. Ini adalah disebabkan perkataan Mengaran ke Baran itu dicantumkan menjadi Maran. Maka disebabkan perkataan itulah kononnya asal-usul nama Maran diberi.Menurut sumber yang diperolehi daripada arkib simpanan Majlis Daerah Maran, nama Maran berasal dari nama sebuah sungai kecil yang mengalir dari Hulu Teladas ke Ulu Kampung Luit.

Walaubagaimanapun, menurut cerita dari seorang batin orang asli yang bernama Batin Tawang bin Isa yang tinggal di Kampung Merbau berhampiran Kampung Serengkam, nama Maran itu berasal dari cerita dahulukala dimana kira-kira tujuh orang asli sedang bermalam ditepi sebuah sungai (sungai Maran sekarang).

Sedang mereka tidur, mereka telah dikejutkan oleh satu lembaga yang dikatakan adalah jelmaan harimau jadian. Enam dari orang asli itu berjaya melarikan diri dan meninggalkan seorang dari sahabatnya bersama-sama dengan lembaga itu. Tetapi lembaga itu tidak mengapa-apakan orang asli itu tetapi membahasakan dirinya sebagai 'Maran' atau 'Sahabat' serta menyuruh orang asli tadi menuruti sahabat mereka semula dengan menyusur sungai. Dalam perjalanan menyusur sungai inilah orang asli tadi menggelarkan sungai itu dengan nama Sungai Maran.

Kesahihan cerita tadi tidak dapat dipastikan kerana cerita sebenar yang berdasarkan fakta sejarah tulen masih belum terbongkar hingga ke masa ini.

P/S: Sekiranya anda ingin menambah artikel ini dan ingin menyampaikan pandangan dan teguran, boleh membuat demikian dengan memberi komen dibawah. Terima Kasih...

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di maran</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jun 2011 01:27 AM PDT

KEINDAHAN PADANG GOLF <b>DI MARAN</b> DAN MENIKMATI KEBESARAN

Posted: 15 Mar 2011 07:05 PM PDT

As Salam,

Bagi sesetengah golfers menikmati keindahan padang golf adalah sesuatu yang perlu terutamanya jika pemandangannya begitu cantik. Awal bulan Februari lalu, kami di sini selepas pulang dari berkursus di Kuantan.....padang golfnya masih tidak disenggara dengan baik (masalah bajet kata salah seorang AJK yang kami terjumpa) tetapi pemandangannya begitu mengasyikkan....cantik....

 Aku paling suka view ni di Maran Hill Golf Club

Taj, Eijat, Zool dan Aku....
semua dah hampir jadi golfers tegar...kulit bertambah gelap

Secara keseluruhan menarik main golf di sini, cuaca memang panas terik, kulit cepat berbelang.  Kekadang fairway dan green di sini  mengelirukan dan membuat golfers seperti kami 'panas hati' dan angin satu badan hinggakan menggelar kelab Golf Maran ini sebagai 'BARAN' ... 

 

Apa pun semua golfers dimintak menjaga tutur kata di sini, maki hamun amat dilarang kerana di sini agak 'k_ _ _ s' dan banyak 'makhluk  lain' yang sama tumpang nak main bola golf kita......hehehehe..... tak boleh terlalu percaya tapi kena akur kewujudan mereka....

(p/s satu bola golf aku hilang sebelum  aku dan kawan2 berhenti untuk solat Jumaat..bola tu aku jumpa semula hari Ahad petang....aku tersenyum ajer.....ada 'kawan2' nak tumpang main bola golf....hehehe

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di maran</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Jun 2011 01:40 AM PDT

Ceramah yang diadakan oleh Parti Keadilan Rakyat Cabang Maran di Felda Jengka 4 pada 17.6.11 membawa erti yang besar. Ianya dibuat bersempena dengan pemfailan saman oleh 700 peneroka Felda sekitar Jengka menyaman Felda mengenai manipulasi Felda terhadap peratusan perahan KPG mereka yang akan difailkan pada jam 11.00 pagi di Mahkamah Tinggi Temerloh,

Ceramah yang diadakan di Felda Jengka 4 tersebut adalah untuk menerangkan kepada peneroka-peneroka kenapa 700 orang peneroka sekitar Jengka itu memfailkan saman terhadap Felda dan apakah kesannya terhadap pendapatan peneroka-peneroka Felda.

Selama lebih 15 tahun peneroka-peneroka daripada beberapa kilang di Jengka hanya memberikan kadar perahan sebanyak 17-18% sahaja, dan baru-baru ini kilang-kilang Felda itu menaikkan hingga 20-21% apabila peneroka-peneroka mewar-warkan untuk menyaman Felda berhubung isu perahan ini.

Tetapi usaha Felda menaikkan perahan secara tergesa-gesa itu sudah dikesan oleh peneroka-peneroka bahawa Felda cuba dengan kenaikan itu mempengaruhi peneroka-peneroka supaya tidak meneruskan saman terhadapnya.

Buah kelapa sawit keluaran sekitar Jengka mempunyai nilai perahan yang sangat tinggi. Makmal mengesahkan bahawa kadar perahan di sekitar kawasan Jengka adalah 36% dan apabila diselaraskan dengan prosedur MPOB, perahan itu tetap tinggi dengan 32% sedangkan selama berpuluh tahun kilang-kilang Felda hanya memberikan bayaran kepada peneroka-peneroka diatas peratusan 17-18% sahaja.

Ini bererti peneroka-peneroka tersebut telah ditipu oleh Felda melebihi RM1000.00 setiap bulan, maka cubalah buat perkiraan RM1000.00 x 12 bulan x 15 tahun, itulah jumlah penipuan yang telah dimanipulasikan oleh Felda.

Tuntutan ini belum lagi diambil kira buah yang reject setiap kali peneroka-peneroka menghantar buah sawit ke Kilang-Kilang Felda. Didalam tempoh 10 tahun, lebihkurang RM20,000.00 - RM30,000.00 telah ditanggung kerugian oleh peneroka-peneroka.

Adakah buah reject itu tidak memberikan sebarang perahan yang baik? Baru-baru ini beberapa orang peneroka di kawasan Jengka telah menghantarkan buah yang dikategorikan reject kerana mengkal, muda dan tangkai panjang.

Makmal mengesahkan bahawa perahan dari buah-buah itu adalah lebih kurang 26% (lebihkurang 21-22% apabila diselaraskan dengan pengiraan MPOB), dan buah-buah itulah yang sentiasa direject dan dibuang keluar sebelum ditimbang di kilang-kilang Felda.

Buah-buah reject itu tidak dikembalikan kepada peneroka-peneroka sedangkan peneroka-peneroka dikenakan denda apabila terdapat buah yang reject, manakala buah-buah reject itu diproses bersama-sama dengan buah yang normal sedangkan pendapatan darinya tidak dikembalikan kepada peneroka-peneroka.

Maka ceramah PKR di Jengka 4 pada 17hb Jun ini mempunyai makna yang besar. Pertama untuk menuntut kerugian yang selama ini ditanggung oleh peneroka-peneroka. Keduanya untuk memberikan kesedaran kepada peneroka-peneroka erti perjuangan.

Apabila kes ini menang di Mahkamah nanti, bukan semua peneroka-peneroka yang terlibat diatas penipuan Felda akan mendapat faedahnya. Jika untuk Felda Sg Koyan yang beribu orang itu, hanya 10 orang sahaja yang akan mendapat faedah kerana mereka sahajalah yang berani menentang arus dan menyaman Felda. Begitu juga di Felda Kemahang 1 dan 2, sekadar 100 orang lebih itu sahaja mendapat faedahnya sedangkan yang lain-lain yang fanatik dengan UMNO itu tetap tidak mendapat faedahnya.

Isu yang kedua yang akan diutarakan didalam Majlis ceramah itu adalah berhubung dengan pelaksanaan Buku Jingga perkara 8 iaitu pemansuhan Felda Plantation dan Penawaran ladang-ladang Felda Plantation kepada generasi baru peneroka Felda, suatu program yang dinamik dan progresif dari Pakatan Rakyat bagi mengatasi masalah pengangguran dan kelaparan tanah yang dialami oleh anak-anak peneroka Felda. Golongan itu hanya diberikan gula-gula oleh UMNO dan UMNO tidak mampu dan tidak mempunyai apa-apa dasar pun untuk mengatasi masalah pengangguran dikalangan anak-anak peneroka Felda.

Ceramah ini menjadi sangat penting, dan ianya diadakan di kawasan yang penuh sesak dengan rancangan Felda didalam Gugusan Jengka dimana Gugusan ini terbahagi kepada 3 kawasan Parlimen iaitu Maran, Jerantut dan Kuala Krau.

Semua peneroka-peneroka dijemput hadir bagi mendengar ucapan-ucapan dari pemimpin Biro Masyarakat Felda PKR Pusat termasuklah Haji Suhaimi Said, T. Kumar dan Rebin Birham. Dato Fauzi Abdul Rahman selaku Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Negeri Pahang akan menjadi penceramah utama didalam Majlis itu kelak.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads