Jumaat, 26 Ogos 2011

06 di maran - Google Blog Search

06 di maran - Google Blog Search


...Dunia Cikgu Kaunseling...: August 2011 Dunia Cikgu Kaunseling <b>...</b>

Posted: 01 Aug 2011 12:00 AM PDT

Fenomena Alam, 9 Sinkhole di Dunia

Alam tidak pernah berhenti untuk memukau kita dengan fenomena alam seperti dijelaskan lubang di dalam tanah ini. Kewujudan lubang-lubang berdiameter besar dengan kedalaman hingga beratus-ratus meter sering dianggap fenomena luar biasa.

PASTI ramai di kalangan pengguna Internet telah mengetahui tentang   gambar-gambar pelik dan ngeri tentang kejadian lubang gergasi di atas muka bumi.

Untuk entry kali ini, jom check out foto-foto  nyata ini dan deskripsi 9 lokasi dari lubang dunia yang paling terkenal. (Courtesy of National Geographic)

Rajah di atas, mengatakan punca lubang dalam terbentuk. Namun, bagaimana pula lubang dalam yang terbentuk di laut, misalnya? Sebagai seorang Muslim, ini semua adalah tandatanda kebesaran Allah SWT.

Alam ini Allah jadikan seluas-luasnya untuk mengajak manusia berfikir dan mengetahui kebesaran-Nya. Planet bumi di mana manusia hidup dilimpahkan rahmat dan nikmat yang amat banyak. Setiap kejadian yang Allah ciptakan terkandung hikmah yang amat luar biasa sifatnya.

Gambar 1, Lisbon, Portugal , 2003

Gambar 2, The sinkhole Guatemala, Jun 2010

Menakjudkan, kawah besar yang terbentuk akibat Rbut Tropika Agatha. REUTERS

Gambar 3, Sinkhole di Winter Park, Florida

Gambar 4, Sinkhole di Murbei, Florida

Gambar 5, Sinkhole di The Blue Hole, Negara Belize

 IMPAK meteor yang 'melubangkan' dasar samudera di Laut Caribbean ini 

diiktiraf tapak warisan UNESCO.

Gambar 6, Sinkhole di  Bekas Lombong Bijih Timah, Oklahoma

Gambar 7, Sinkhole di Sungai Gletsier di Icelands.

Gambar 8, Sinkhole di Ik-Kil Cenote,

Berhampiran Tapak Sejarah Tamadun Maya, Mexico

Gambar 9, Sinkhole di Neversink Pit, Alabama

Sedikit Informasi;

Gambar 1:

 Sebuah bus terperosok di sinkhole atau dikenali sebagai lubang besar yang terbuka di jalan-jalan di Lisbon, Portugal, pada tahun 2003.

Gambar 2:

Selepas hujan lebat  Agatha mungkin menjadi punca sebuah  lubang  besar di Guatemala pada hari Minggu 30 Jun 2010, terlihat di atas beberapa hari sesudahnya. Dalam istilah teori geologi,  terjadinya jurang  ketika air mengikis batuan dasar yang kokoh, mengukir sebuah rongga bawah tanah yang kemudian dapat runtuh.

The sinkhole Guatemala, Istilah yang sesuai dalam arti luas untuk memberikan gambaran kepada setiap permukaan tanah yang merosot secara tiba tiba. Pastinya batuan dasar yang solid, banyak di Guatemala dan  terletak di atas lapisan longgar berongga serak batu apung vulkanik yang tebalnya ratusan kaki.

Gambar 5, Great Blue Hole

Digelar sebagai Great Blue Hole, ia merupakan sebahagian daripada Rizab Terumbu Karang Belize iaitu sebuah tapak warisan dunia seperti yang diisytiharkan Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

Air membentuk kaviti

Menurut pensyarah geologi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Dr. Che Abdul Aziz Ali, fenomena itu juga pernah berlaku di Malaysia tetapi tidak ketara saiznya.

"Seperti lubang berbentuk kawah bulat yang ditemui di Pulau Langkawi, ia dipercayai adalah tinggalan impak meteor suatu masa dahulu. Tenaga dan sudut hentaman itu menentukan jenis dan bentuk lubang yang terhasil pada muka bumi," terangnya.

Selain meteor, kemungkinan kes penenggelaman mengejut pada kawasan tertentu juga disumbangkan punca-punca seperti penurunan mendadak paras air bawah tanah akibat kemarau, aktiviti perlombongan, kebocoran sistem pengairan, dan tekanan beban di permukaan.

Air, menurut Abdul Aziz, menjadi penyebab utama jika mengulas tentang proses kaviti yang membentuk rongga dalam batu kapur.

Pembentukan Gua Mulu, Sarawak dan Batu Caves, Selangor adalah contoh terbaik tentang penyusutan atau perubahan formasi batu kapur yang disebabkan oleh aliran air di bukit batu kapur.

Kalau bukan kerana kaviti yang membentuk gua, permukaan atas batu kapur boleh mengalami penenggelaman lalu membentuk lubang yang besar. Itulah misteri alam yang manusia sendiri tidak tahu bila akan terjadi.

"Air hujan adakalanya mengandungi asid yang memiliki keupayaan menghakis batu dari semasa ke semasa. Untuk jangka masa panjang, perubahan struktur akan berlaku," ujarnya yang turut memberitahu bahawa 40 peratus daripada muka bumi Kuala Lumpur terbentuk di atas batu kapur.

The Sinkhole di Alabama

Such areas are marked by sinking streams, subterranean drainage, large springs, caves—and, of course, sinkholes.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads