Jumaat, 19 Ogos 2011

06 di sungai lembing - Google Blog Search

06 di sungai lembing - Google Blog Search


<b>Sg Lembing</b> Jadi Tumpuan Sempena Cuti Aidilfitri

Posted: 19 Aug 2011 12:09 AM PDT

KUANTAN – Sungai Lembing, pekan kecil yang pernah melalui zaman gemilang sebagai pekan terkaya di Pahang sekitar tahun 1880 berikutan aktiviti perlombongan bijih timah, kini tetap menjadi tarikan pelancong apabila semua inap desa di pekan kecil itu habis ditempah semasa musim perayaan Aidilfitri.

Berdasarkan tinjauan Bernama, semua 30 inap desa di pekan kecil itu habis ditempah pengunjung bagi tempoh 26 Ogos ini hingga 2 Sept 2011.

Seorang pengusaha inap desa, Vincent Chow, pemilik Lembing Village Resort ketika ditemui berkata sejak awal Ogos lagi, kebanyakan inap desa di pekan itu telah mula ditempah.

"Kami menawarkan pelbagai aktiviti sempena musim cuti itu nanti, antaranya aktiviti memanjat Bukit Panorama di Sungai Lembing, mandi-manda di Air Terjun Rimbo, melawat Muzium Sungai Lembing dan melawat kawasan tinggalan lombong bijih timah," katanya di sini.

Sungai Lembing pernah menjadi nadi utama kepada kekayaan British pada masa 1880-an dengan aktiviti perlombongan bijih timah dan pernah dilabel sebagai "El-Dorado Timur" di Tanah Melayu hinggakan wujud sebuah perkampungan Inggeris yang istimewa di Lembah Sungai Kenau di Sungai Lembing.

Vincent berkata kemasukan pelancong dari luar juga adalah berikutan cuti panjang perayaan Aidilfitri yang bersambung dengan cuti sambutan kemerdekaan negara.

"Kebanyakan pelancong dari luar seperti dari Kuala Lumpur dan Singapura, sehingga kini kami masih menerima panggilan untuk tempahan," katanya.

Berita Berkaitan:

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads