Jumaat, 23 September 2011

06 di rompin - Google Blog Search

06 di rompin - Google Blog Search


Pusat alga terbesar <b>di Rompin</b>

Posted: 19 Sep 2011 09:43 PM PDT

Projek bernilai RM1.2 bilion dibangunkan untuk hasilkan biodiesel

PAHANG Biodiesel Corporation Sdn Bhd, bakal memajukan pusat pengeluaran alga terbesar dunia di Rompin, Pahang membabitkan pelaburan RM1.2 bilion.

Kemudahan di tapak seluas kira-kira 2,023 hektar dan dikenali Pusat Integrasi Alga Malaysia (MIAV) itu akan meletakkan Malaysia sebagai antara pengeluar bahan api bio berasaskan alga utama di dunia apabila ia beroperasi pada awal 2013. Ketua Bahagian Perancangan Korporat Pahang Biodiesel, Hashim Zainuddin, berkata MIAV akan dibangunkan bagi pengeluaran alga secara besar-besaran untuk penghasilan biodiesel serta produk berkaitan alga lain seperti produk makanan kesihatan dan produk bernilai tinggi.

Katanya, kelulusan kerajaan negeri bagi projek itu sudah diperoleh dan pihaknya sedang menyediakan pelan induknya sebelum memulakan pembangunan kawasan terbabit yang dijangka dimulakan selewat-lewatnya suku pertama tahun depan.

"Pembangunannya bagi meraih sebahagian pasaran produk berasaskan bio global yang tahun lalu saja dianggarkan bernilai AS$125 bilion. Nilainya dijangka terus meningkat berdasarkan potensi alga sebagai bahan api bio.

"Bagi menjayakannya, kami bekerjasama dengan Algaetech International Sdn Bhd untuk mendapatkan kepakaran berkaitan penyelidikan alga dan teknologi penghasilannya," katanya pada sidang media selepas memeterai memorandum kerjasama dengan Algaetech di Kuala Lumpur, semalam.
Pada majlis itu, Pahang Biodiesel diwakili Pengarahnya, Tommy Khoo, manakala Algaetech International, Ketua Eksekutif Kumpulannya, Syed Isa Syed Alwi.

Turut berlangsung, majlis memeterai memorandum kerjasama antara Algaetech dengan BM Nagano Industries Sdn Bhd bagi menyediakan teknologi pencahayaan menggunakan LED dalam penghasilan alga.

Sementara itu, Syed Isa berkata, MIAV mampu menjana pendapatan sekitar RM100 juta setahun dalam tahun pertama operasinya.

Katanya, mengikut perancangan, 85 peratus daripada alga dihasilkan akan digunakan untuk pengeluaran bahan api bio, manakala 15 peratus lagi produk bernilai tinggi dan makanan berasaskan kesihatan.

"Namun, jika dilihat dari segi pendapatan yang bakal dijana kedua-dua produk ini, kami jangkakan produk bernilai tinggi dan makanan berasaskan kesihatan mampu memberikan margin lebih besar.

"Manfaat pembangunan MIAV ini bukan hanya kepada syarikat tetapi juga negara dan kawasan setempat kerana ia akan menjana peluang pekerjaan dan potensi perniagaan yang berupaya mengubah sosioekonomi Rompin," katanya.

Pahang Biodiesel Corporation adalah usaha sama Transturbo Industries Sdn Bhd dengan pegangan ekuiti sebanyak 70 peratus, Lembaga Kemajuan Perusahaan Pertanian (LKPP) Negeri Pahang (20 peratus) dan Almal Sdn Bhd (10 peratus).

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads