Isnin, 3 Oktober 2011

06 di temerloh - Google Blog Search

06 di temerloh - Google Blog Search


26 Melayu Di Raja: BN BERPELUH <b>DI TEMERLOH</b> !

Posted: 20 Sep 2011 08:32 PM PDT


Peneroka Felda Di Gugusan Bera Pula Fail Saman Terhadap Penyelewengan Serta Penipuan Felda !!

TEMERLOH, 21 Sept - Seramai hampir 200 orang yang mewakili 550 peneroka Felda Gugusan Bera telah hadir ke Mahkamah Tinggi Temerloh pagi semalam, bagi memberi sokongan tindakan saman terhadap Felda. Writ saman telah difailkan melalui peguam-peguam Nasar Mirbas Khan dan Hanipa Maidin. Dalam tuntutan itu Felda dan Felda Palm Industries Sdn Bhd dikehendaki membayar ganti rugi RM300 juta hasil pernjualan sawit mereka sejak 16 tahun yang lalu.

Ketika bercakap kepada pemberita di luar mahkamah, Nasar Khan berkata tuntutan peneroka ialah berkaitan Kadar Perahan Dred (KPG) yang dibayar kepada peneroka dengan terdapat unsur penipuan kerana dibayar lebih rendah daripada gred sebenar. "Selain daripada itu peneroka selaku plaintif menuntut wang isi rong sawit, tandan yang ditolak tetapi diproses, keladak minyak dan abu tandan sawit yang semuanya mempunyai nilai tetapi tidak dibayar atau dikembalikan oleh Felda dan Felda Palm Industries Sdn Bhd selaku defendan.

"Untuk tahun 2008, kerugian yang dialami peneroka kerana tidak dibayar hasil tersebut ialah RM19 juta dan tuntutan bermula sejak tahun 1995. Jadi kita jangka peneroka sepatutnya dibayar sekitar RM300 juta lagi," katanya.

Turut hadir ialah Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man (Ketua Penerangan PAS Pusat dan selaku Pesuruhjaya PAS Pahang) , Mazlan Aliman (Presiden Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda Kebangsaan) dan Hj.Suhaimi Said (Pengerusi Biro Hal Ehwal Felda Keadilan Pusat), Ustaz Sulaiman Mohamad (Yang Dipertua PAS Bera), Bustamin Abu Bakar (Ketua Cabang PKR Maran), Ustaz Shahril Azman Abdul Halim (Ketua Pemuda PAS Pahang) serta pemimpin-pemimpin peneroka.

Sementara itu Tuan Ibrahim ketika diminta berucap, berkata para peneroka hanya menuntut keadilan terhadap hak mereka sendiri tanpa meminta hak orang lain. "Berdasarkan kes-kes saman yang sama dibicarakan di mahkamah sebelum ini, keputusannya menyebelahi peneroka. Ini menunjukkan mereka benar. "Ini muafakat mereka bersama tanpa kira fahaman politik dan latar belakang jadi isu ini adalah kepentingan bersama," tambahnya.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads