Khamis, 29 September 2011

06 di bentong - Google Blog Search

06 di bentong - Google Blog Search


JAMUAN HARI RAYA PKR NEGERI PAHANG <b>DI BENTONG</b>

Posted: 26 Sep 2011 02:51 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

Bukan mudah untuk sesiapa untuk hadir ke Bentong, Pahang semata-mata bagi menghadiri Jamuan Hari Raya kerana Bentong bukanlah suatu kawasan elit seperti bandar Kuantan, Ibu Negeri Pahang. Apatah lagi, Bentong dikira agak jauh dari Kuantan dengan keadaan jalan raya yang kurang memuaskan.


Di antara Ketua Cabang dan pimpinan PKR Pahang yang hadir

Namun demikian, PKR Negeri Pahang mengambil keputusan untuk mengadakan Jamuan Hari Raya Aidil Fitri tahun ini di Bentong semalam ( 25 Sept 2011) walaupun menyedari hakikat bukan mudah untuk orang ramai hadir ke sana. Namun demikian, PKR Negeri mendapat kerjasama yang amat baik dari PKR Cabang Bentong yang diketuai oleh Sdr Mohd Nor serta mendapat kerjasama baik dari rakan-rakan di dalam PR iaitu PAS dan DAP. Di dalam masa yang sama, PKR Cabang Bentong juga secara rasminya memiliki sebuah pejabat yang baru yang dirasmikan oleh Ketua Umum, DS Anwar Ibrahim sebagai tetamu istimewa yang hadir pada majlis Jamuan Hari Raya tersebut.Turut Kelihatan MP Kuantan, YB Fuziah Salleh dan Adun Triang, YB Leong Ngah Ngah. Turut kelihatan seorang veteren reformasi Bentong yang berkerusi roda disambut Ketua Cabang PKR Bentong.

Jamuan Hari Raya bermula pada jam 4.30 petang, tetapi awal jam 4.00 petang orang ramai mula hadir ke kawasan Pejabat PKR Cabang Bentong bertempat di Jalan Kolej, Taman Kolej, Bentong kira-kira 15 minit berkereta dari Pekan Bentong. Kerusi yang disediakan di dalam dua khemah dipenuhi dengan orang ramai dari berbagai kaum sehinggakan ramai yang terpaksa menjamu selera dengan berdiri atau bertukar-tukar kerusi. Sambutan orang ramai sungguh tidak diduga terutamanya oleh tuan rumah iaitu PKR Cabang Bentung sendiri.

Di samping kehadiran Pengerusi PKR Negeri Pahang, Dato' Fauzi Abd Rahman yang mengiringi DS Anwar tiba dari Kuala Lumpur, tetamu lain yang hadir adalah MP Kuantan, YB Fuziah Salleh dan juga Adun Triang, YB Leong Ngah Ngah. Hampir kesemua Ketua Cabang PKR Negeri Pahang juga turut hadir di samping pimpinan-pimpinan PKR yang lain termasuk dari PAS dan DAP Bentong.

Pengarah Pilihanraya PKR Pahang, Sdr Zaidi Ahmad, YB Fuziah Salleh dan
Ketua Cabang PKR Bentong, Sdr Mohd Nor berucap.
Sementara menanti ketibaan DS Anwar tiba, orang ramai dapat mendengar ceramah rengkas dari Pengarah Pilihanraya PKR Pahang, Sdr Zaidi Ahmad dan juga YB Fuziah Salleh selaku MP Kuantan yang sempat memberi penjelasan tentang isu Lynas di Gebeng. YB Fuziah berjaya meyakinkan orang ramai dengan menjawab beberapa isu yang dibangkitkan oleh media terutamanya dari TV 3 dan tindakan beliau menyaman stesyen TV swasta tersebut beserta pengacara Karam Singh Walia yang telah menfitnah beliau di dalam isu Lynas ini.

Orang ramai mula menikmati hidangan jamuan Hari Raya sebelum kehadiran DS Anwar yang agak lewat tiba kerana beliau juga menghadiri Majlis Jamuan Hari Raya PKR Pusat di Tropicana, Petaling Jaya pada hari yang sama. Namun, orang ramai tidak tidak merasa jemu menanti apatah lagi majlis tersebut dimeriahkan dengan `pengacara' yang bertindak seperti DJ pada petang itu, iaitu Pengarah Pilihanraya PKR Negeri, Sdr Zaidi Ahmad.DS Anwar Ibrahim sedang berucap dengan penuh semangat


Ketibaan DS Anwar petang itu disambut meriah dengan diiringi oleh pemuda-pemudi dari PKR Bentong yang berbaju hitam garang dengan laungan `Reformasi'. Terpancar dari raut wajah Ketua Umum PKR itu yang teruja dengan sambutan yang amat meriah umpamakan seperti kehadiran di dalam satu ceramah umum. Kehadiran beliau dialu-alukan oleh Ketua Cabang PKR Bentong, Sdr Mohd Nor dan juga Pengerusi PKR Negeri, Dato' Fauzi Abd Rahman yang menunjukkan keistimewaannya bertutur bahasa Mandarin yang mendapat tepukan gemuruh dari yang berbangsa Cina yang hadir.

Menyanyikan lagu Rasmi PKR


DS Anwar Ibrahim dijemput untuk memberikan sedikit ucapan pada majlis tersebut. Ucapan beliau banyak berkisar kepada motivasi menaikkan semangat yang hadir untuk melakukan perubahan. Beliau yakin, Bentong akan menjadi pemula kepada misi menawan Pahang di dalam PRU akan datang. Beliau turut menyentuh isu-isu politik semasa seperti isu permit teksi, pembelian kilang arak oleh keluarga Tun Mahathir di Filipina, Isu Mat Indera, dan juga isu terkini iaitu Hukum Hudud. Beliau sekali lagi menegaskan bahawa yang menentang Hukum Hudud di Kelantan selama ini adalah Umno. Selaku umat Islam, Hukum Hudud mesti disokong dan perbezaan pendapat dengan DAP terutamanya dari Karpal Singh yang Non Muslim boleh diterangkan melalui pertemuan di antara pimpinan PR nanti.
DS Anwar memotong reben, menandatangani papan tanda dan buku lawatan sebagai Perasmian Pejabat baru PKR Cabang Bentong

Kemuncak majlis tersebut, DS Anwar diberi penghormatan untuk memotong reben dan menandatangani papan tanda serta buku lawatan sebagai merasmikan Pejabat PKR Cabang Bentong yang baru.

Sejurus selesai majlis di Bentong, DS Anwar bergegas pula ke Raub untuk menghadiri Ceramah Umum di sana kemudiannya ke Kuala Lipis pula pada malam yang sama.

PKR Negeri Pahang mengucapkan tahniah dan syabas kepada PKR Cabang Bentong serta semua ahli dan mereka yang terlibat secara langsung dan tidak langsung menjayakan majlis Jamuan Hari Raya PKR Negeri Pahang dan juga perasmian Pejabat PKR Cabang Bentong. Mudah-mudahan dengan adanya pejabat yang baru ini, PKR Cabang Bentong lebih bersemangat di dalam meneruskan perjuangan, menambahkan keahlian serta bekerjasama dengan baik bersama rakan-rakan di dalam PR untuk kita merampas Negeri Pahang di dalam PRU nanti, InsyaAllah.

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Sep 2011 12:37 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Sep 2011 11:11 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Aug 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Aug 2011 11:21 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jul 2011 11:44 PM PDT

Posted on June 16, 2011. Filed under: Pahang |

Pengenalan

Nama: Gunung Rajah
Lokasi: Bentong, Pahang
Ketinggian: 5,526ft/1684m
Titik Permulaan: Pintu Rimba Rajah
Jumlah Kos Trip : RM85 termasuk permit, guide, makan dan minum, transport bentong-kl dan powil

Penunjuk Arah: Rob Rainforest
No Telefon: 012-2225725
Pembantun Penunjuk Arah: Pak Din dan Abang Yeop dari Bentong

Chef: Natgo Wild Team- Beho Bokhe dan Ggey
No Telefon: 013-2262774 dan 013-3229107

Keindahan dan hembusan embum air yang terhasil daripada Air Terjun Chamang menjadi tarikan sampingan kepada para pendaki untuk bermalam di situ supaya para pendaki boleh memulakan aktiviti menakluki Puncak Gunung Rajah dengan tenaga yang penuh pada keesokkan hari. Pada hari minggu terdapat para peniaga yang menjual juadah di pondok gerai berselebahan dengan tandas awam di situ yang bermula di pagi hari untuk santapan para pengunjung Air Tejun Chamang. Faktor keselamatan perlu dititik beratkan kerana terdapat beberapa kawasan yang dikategorikan dalam keadaan berbahaya hasil daripada air pusar yang terbentuk. Terdapat papan tanda yang memaparkan jumlah kes berat yang pernah berlaku sepanjang tahun 2000 supaya ia menjadi peringatan untuk mengelakkan tragedi hitam ini berulang kembali.

Untuk menjejaki Pintu Rimba Rajah, para pendaki boleh memulakan trekking dari Air Terjun Chamang ataupun mengunakan khidmat powil kerana jalan tanah merah yang tidak berturap dan banyak lopak air yang terbentuk. Sepanjang perjalanan tersebut, para pendaki akan bertemu dengan Stesen Jana Kuasa Kecil Sungai Perting dan kawasan perumahan orang asli. Pintu Rimba Rajah merupakan tanah lapang merah dan terdapat dua permatang yang boleh dilalui iaitu Permatang Rajah yang menuju terus ke Puncak Rajah dan Permatang Ulu Kali yang boleh tembus ke Genting Highland.

Puncak Gunung Rajah yang hanya berketinggian 1684m sudah cukup untuk memaksa para pendaki memakai berhelai-helai baju dan seluar kerana ingin mengatasi kesejukan kurang dari 18c. Kesejukan ini semakin memuncak ketika di malam hari kerana angin sejuk bertiup bunyinya bagaikan taufan yang melanda yang telah memaksa kami memperhebatkan penebat suhu di badan kami kerana ingin mengelak kesan hypothemia. Namun disebalik kesejukan ini, Puncak Gunung Rajah memberi permandangan indah hasil dari 360° yang menarik seperti Genting Highland jelas kelihatan, Gunung Benum yang berketinggian 2107m boleh dilihat megah berdiri manakala di malam hari boleh dilihat kelip-kelip lampu bandar seperti Rawang, Tanjung Malim, Bentong, Raub dan juga Kuala Lumpur tersergam indah.

Rencana Perjalanan

10 Jun
1042PM Bertolak dari Hentian Tol Gombak ke Air Terjun Chamang, 0143AM – Sampai di lokasi setelah lepak makan bersama di Bentong

11 Jun
0700AM – Bangun subuh & breakfast, 0835AM – Naik powil ke Pintu Rimba, 0930AM – Tiba di Pintu Rimba Rajah, 1000AM – Mula bergerak menerusi Permatang Rajah, 1056AM – CP Resam, 1129AM – CP Sungai Cagar, 1217PM – CP Lata Naning dan makan tengah hari, 0150PM – Trekking diteruskan ke puncak, 0253PM – CP Batu Hijau, 0315PM – Trekking diteruskan, 0425PM – CP Permatang Guntong, 0542PM – CP LWP dan refilling air botol, 0610PM – Trekking diteruskan, 0644PM – Tiba di Puncak Gunung Rajah

12 Jun
1145AM – Mula turun dari puncak, 1208PM – CP LWP, 0105PM – CP Permatang Guntong dan berehat seketika, 0124PM – Trekking diteruskan, 0201PM – CP Batu Hijau, 0234PM – Trekking diteruskan, 0305PM – CP Lata Naning dan makan tengah hari, 0441PM – Trekking diteruskan, 0516PM- CP Sungai Cagar, 0535PM – CP Resam, 0621PM – Pintu Rimba

Pengalaman Positif dan Negatif

> Perjalanan yang sepatutnya bermula 900PM dari Terminal Putra Gombak akhirnya bermula 1030PM kerana kelewatan peserta
> Kesejukan bermalam di Air Terjun Chamang menyebabkan salah seorang pendaki terkena hypothermia ketika tidur
> Jumlah peserta kira-kira 40 pendaki dan ia terbahagi kepada tiga team iaitu Ikan Bilis, Santai dan Chinese
> Perjalanan dari Pintu Rimba ke CP Resam penuh dengan runtuhan buluh dan pokok serta juga kubang hitam
> Perjalanan dari CP Resam ke CP Sg Cagar penuh dengan resam sehinggakan bercalar-calar tangan kami
> Mental agak terkejut ketika di CP Resam melihatnya tingginya Puncak Rajah
> Perjalanan dari CP Permatang Guntong ke LWP dan ke Puncak semakin tertekan kerana halangan yang hardcore perlu diatasi
> LWP menyediakan air yang agak kekuningan hasil daripada batu-batuan dan akar pokok
> Chinese setup khemah di CP Lata Naning dan terus menuju ke puncak dengan daypack style
> Alhamdulillah Ikan Bilis seramai 12 orang sempat sampai 15 minit sebelum sunset muncul
> Akibat Santai tidak muncul di puncak dan salah pembahagian ration, kami terpaksa mengunakan seboleh yang mungkin ikan bilis untuk mempelbagaikan menu. Oleh itu lima dari lapan menu malam kami berasaskan ikan bilis
> Puncak Rajah memaksa kami memakai berhelai-helai baju dan seluar di waktu maghrib, dan beransur kurang sedikit di waktu malam dan ia kian menjadi di tengah malam dan seterusnya kerana angin yang bertiup bagaikan taufan yang melanda
> Santai hanya sempat sampai di CP Permatang Guntong sebelum matahari terbenam dan mereka bermalam disitu
> Terdapat peserta yang mengadu tentang ternampak makhlus halus berjubah putih mengekori di belakang

Info

> Campsite di Puncak boleh memuatkan kurang daripada 30 pendaki
> Campsite di Lata Naning dan Batu Hijau boleh memuatkan lebih dari 30 pendaki
> LWP boleh dijadikan campsite jika mengunakan hammock+fly
> Permatang Rajah adalah suatu tempat yang agak keras dengan adanya makhlus halus mengacau tidak kira siang atau malam
> Antaranya yang femes ialah 'abang botak' yang suka mengekori peserta di belakang sekali
> Trek Permatang Rajah boleh dikategorikan sebagai hardcore trek dan ianya berkali-kali ganda lebih berat dari Gunung Nuang

Catatan oleh,
Amir Zaki bin Amran

Make a Comment

Be the first to like this post.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di bentong</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jul 2011 11:22 PM PDT

Posted on June 16, 2011. Filed under: Pahang |

Pengenalan

Nama: Gunung Rajah
Lokasi: Bentong, Pahang
Ketinggian: 5,526ft/1684m
Titik Permulaan: Pintu Rimba Rajah
Jumlah Kos Trip : RM85 termasuk permit, guide, makan dan minum, transport bentong-kl dan powil

Penunjuk Arah: Rob Rainforest
No Telefon: 012-2225725
Pembantun Penunjuk Arah: Pak Din dan Abang Yeop dari Bentong

Chef: Natgo Wild Team- Beho Bokhe dan Ggey
No Telefon: 013-2262774 dan 013-3229107

Keindahan dan hembusan embum air yang terhasil daripada Air Terjun Chamang menjadi tarikan sampingan kepada para pendaki untuk bermalam di situ supaya para pendaki boleh memulakan aktiviti menakluki Puncak Gunung Rajah dengan tenaga yang penuh pada keesokkan hari. Pada hari minggu terdapat para peniaga yang menjual juadah di pondok gerai berselebahan dengan tandas awam di situ yang bermula di pagi hari untuk santapan para pengunjung Air Tejun Chamang. Faktor keselamatan perlu dititik beratkan kerana terdapat beberapa kawasan yang dikategorikan dalam keadaan berbahaya hasil daripada air pusar yang terbentuk. Terdapat papan tanda yang memaparkan jumlah kes berat yang pernah berlaku sepanjang tahun 2000 supaya ia menjadi peringatan untuk mengelakkan tragedi hitam ini berulang kembali.

Untuk menjejaki Pintu Rimba Rajah, para pendaki boleh memulakan trekking dari Air Terjun Chamang ataupun mengunakan khidmat powil kerana jalan tanah merah yang tidak berturap dan banyak lopak air yang terbentuk. Sepanjang perjalanan tersebut, para pendaki akan bertemu dengan Stesen Jana Kuasa Kecil Sungai Perting dan kawasan perumahan orang asli. Pintu Rimba Rajah merupakan tanah lapang merah dan terdapat dua permatang yang boleh dilalui iaitu Permatang Rajah yang menuju terus ke Puncak Rajah dan Permatang Ulu Kali yang boleh tembus ke Genting Highland.

Puncak Gunung Rajah yang hanya berketinggian 1684m sudah cukup untuk memaksa para pendaki memakai berhelai-helai baju dan seluar kerana ingin mengatasi kesejukan kurang dari 18c. Kesejukan ini semakin memuncak ketika di malam hari kerana angin sejuk bertiup bunyinya bagaikan taufan yang melanda yang telah memaksa kami memperhebatkan penebat suhu di badan kami kerana ingin mengelak kesan hypothemia. Namun disebalik kesejukan ini, Puncak Gunung Rajah memberi permandangan indah hasil dari 360° yang menarik seperti Genting Highland jelas kelihatan, Gunung Benum yang berketinggian 2107m boleh dilihat megah berdiri manakala di malam hari boleh dilihat kelip-kelip lampu bandar seperti Rawang, Tanjung Malim, Bentong, Raub dan juga Kuala Lumpur tersergam indah.

Rencana Perjalanan

10 Jun
1042PM Bertolak dari Hentian Tol Gombak ke Air Terjun Chamang, 0143AM – Sampai di lokasi setelah lepak makan bersama di Bentong

11 Jun
0700AM – Bangun subuh & breakfast, 0835AM – Naik powil ke Pintu Rimba, 0930AM – Tiba di Pintu Rimba Rajah, 1000AM – Mula bergerak menerusi Permatang Rajah, 1056AM – CP Resam, 1129AM – CP Sungai Cagar, 1217PM – CP Lata Naning dan makan tengah hari, 0150PM – Trekking diteruskan ke puncak, 0253PM – CP Batu Hijau, 0315PM – Trekking diteruskan, 0425PM – CP Permatang Guntong, 0542PM – CP LWP dan refilling air botol, 0610PM – Trekking diteruskan, 0644PM – Tiba di Puncak Gunung Rajah

12 Jun
1145AM – Mula turun dari puncak, 1208PM – CP LWP, 0105PM – CP Permatang Guntong dan berehat seketika, 0124PM – Trekking diteruskan, 0201PM – CP Batu Hijau, 0234PM – Trekking diteruskan, 0305PM – CP Lata Naning dan makan tengah hari, 0441PM – Trekking diteruskan, 0516PM- CP Sungai Cagar, 0535PM – CP Resam, 0621PM – Pintu Rimba

Pengalaman Positif dan Negatif

> Perjalanan yang sepatutnya bermula 900PM dari Terminal Putra Gombak akhirnya bermula 1030PM kerana kelewatan peserta
> Kesejukan bermalam di Air Terjun Chamang menyebabkan salah seorang pendaki terkena hypothermia ketika tidur
> Jumlah peserta kira-kira 40 pendaki dan ia terbahagi kepada tiga team iaitu Ikan Bilis, Santai dan Chinese
> Perjalanan dari Pintu Rimba ke CP Resam penuh dengan runtuhan buluh dan pokok serta juga kubang hitam
> Perjalanan dari CP Resam ke CP Sg Cagar penuh dengan resam sehinggakan bercalar-calar tangan kami
> Mental agak terkejut ketika di CP Resam melihatnya tingginya Puncak Rajah
> Perjalanan dari CP Permatang Guntong ke LWP dan ke Puncak semakin tertekan kerana halangan yang hardcore perlu diatasi
> LWP menyediakan air yang agak kekuningan hasil daripada batu-batuan dan akar pokok
> Chinese setup khemah di CP Lata Naning dan terus menuju ke puncak dengan daypack style
> Alhamdulillah Ikan Bilis seramai 12 orang sempat sampai 15 minit sebelum sunset muncul
> Akibat Santai tidak muncul di puncak dan salah pembahagian ration, kami terpaksa mengunakan seboleh yang mungkin ikan bilis untuk mempelbagaikan menu. Oleh itu lima dari lapan menu malam kami berasaskan ikan bilis
> Puncak Rajah memaksa kami memakai berhelai-helai baju dan seluar di waktu maghrib, dan beransur kurang sedikit di waktu malam dan ia kian menjadi di tengah malam dan seterusnya kerana angin yang bertiup bagaikan taufan yang melanda
> Santai hanya sempat sampai di CP Permatang Guntong sebelum matahari terbenam dan mereka bermalam disitu
> Terdapat peserta yang mengadu tentang ternampak makhlus halus berjubah putih mengekori di belakang

Info

> Campsite di Puncak boleh memuatkan kurang daripada 30 pendaki
> Campsite di Lata Naning dan Batu Hijau boleh memuatkan lebih dari 30 pendaki
> LWP boleh dijadikan campsite jika mengunakan hammock+fly
> Permatang Rajah adalah suatu tempat yang agak keras dengan adanya makhlus halus mengacau tidak kira siang atau malam
> Antaranya yang femes ialah 'abang botak' yang suka mengekori peserta di belakang sekali
> Trek Permatang Rajah boleh dikategorikan sebagai hardcore trek dan ianya berkali-kali ganda lebih berat dari Gunung Nuang

Catatan oleh,
Amir Zaki bin Amran

Make a Comment

Be the first to like this post.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

Doktor Dipenggal <b>Di Bentong</b>, Kepala Berada di Kerusi Sebelah <b>...</b>

Posted: 24 Aug 2011 09:20 AM PDT

BENTONG: Seorang doktor berusia 61 tahun didapati mati dibunuh dengan kejam di sebuah ladang di sini dengan kepalanya dipenggal.

Dr Harjit Singh, 61, ditemui mati di dalam sebuah pondok di ladangnya yang terletak di Kampung Sertik dekat sini pada lebih kurang jam 8 malam Selasa.

Seorang pembantu ladang berusia 31 tahun telah ditahan oleh polis untuk membantu siasatan.

Dr Harjit adalah abang ipar kepada Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur, SAC Datuk Amar Singh.

Pemangku Ketua Polis Bentong, Timbalan Superintendan Mohd Mansor Mohd Nor berkata, apabila polis tiba di tempat kejadian pada lebih kurang jam 11.30 malam, mereka telah menemui kepala Dr Harjit diletakkan di atas sebuah kerusi di sebelah mayatnya.

"Kami telah menahan seorang pembantu ladang dan akan terus menahannya sehingga 29 Ogos untuk membantu siasatan," ujarnya.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pahang, SAC T. Narenasegaran berkata, Dr Harjit adalah seorang doktor yang berkhidmat secara kontrak dengan Jabatan Penjara di sini.

Katanya, siasatan awal mendapati, mangsa telah diserang ketika dia tiba di ladang tersebut.

Polis turut menemui sebilah parang di tempat kejadian yang dipercayai telah digunakan untuk menyerang dan mencederakan mangsa.

Siasatan awal setakat ini juga mendapati mangsa telah diserang dari arah belakang. -mStar

06 di janda baik - Google Blog Search

06 di janda baik - Google Blog Search


<b>Janda Baik</b>: My Children&#39;s First Camping Trip and BBQ <b>...</b>

Posted: 27 Sep 2011 07:31 PM PDT

Scenic Chemperoh River Janda Baik

Scenic Chemperoh River in Janda Baik

Boy I thoroughly enjoyed this BBQ cum camping trip that we made on September 16. It was more than 15 years since my last camping adventure. Not only did it bring me close to nature but it also made me feel young again (ahem!). Plus it's also the first camping experience for my children, J and K.

The 2D1N adventure trip was joined in by Teoh Family and Lam Family. The trip was perfect as it catered to both adults and children. While we adults were busy catching up and preparing food for the group, the children came up with ideas to play together. Though the 5 children occasionally fought among themselves, but in general they mingled well.

Lunch at Restoran Foon Lock

Before heading to Janda Baik, we met in Kampung Bukit Tinggi for an early lunch. Since we already did some research before going there, we knew where we wanted to have lunch: Restaurant Foon Lock in Bukit Tinggi. The no-frills restaurant is located on the right of the slope leading to the Police Station.

The food there is above average. One of the must-try dishes is its river fish. We settled for claypot tapah fish 鲶鱼 RM98 (RM70/kg). Though it's a bit dry, the fish was fresh and the flesh was fine and smooth despite its big size. Two other special dishes that we ordered were stir-fried tianqi (田七) leaf (RM10) and stir-fried crispy pork (RM25).

Foon Lock's tianqi

Stir-Fried Tianqi

Foon Lock's Claypot Tapah

Claypot Tapah Fish

The bill came to RM196.80.

Restaurant Foon Lock
84, Kampung Bukit Tinggi,
28750 Bentong,
Pahang
Telephone: +6-09-2330170

Note: CC told me Restoran BBQ Bukit Tinggi is famous for its food. I chose NOT to patronize the restaurant and opted for Foon Lock instead because we found out that the restaurant is also famous for other things not found on the menu: bad service with arrogance and long wait. When we reached Kapmpung Bukit Tinggi, we wanted to see how true it is that Restoran BBQ Bukit Tinggi has bad service. True enough, when we wanted to enter its premises, we were told the restaurant was fully booked and the gate was closed. It was only 11 am at that time.

Other places of interest

Hutan Lipur Konifer Bukit Tinggi

Hutan Lipur Konifer Bukit Tinggi

On the way to Janda Baik, we stopped at Hutan Lipur Konifer Bukit Tinggi and Tanarimba.

Hutan Lipur Konifer is a place for pine tree lovers. In a tropical country like Malaysia, it's not easy to find pine trees. So this park is great if you want to appreciate and enjoy the beauty of cone trees. Unfortunately, the park looks abandoned and is not properly maintained. Grass is growing tall and the needle-like leaves are everywhere.

Saujana Janda Baik – BBQ, Camping, Outdoor Fun, Nature

You never know how wonderful the place is… until you see it!

When all of us reached Saujana Janda Baik, everyone of us had the same feelings and made one quick suggestion: Shall we extend for another night?

Due to the price and we were not sure how good the place was, we only planned to stay there for one night. But when we reached, we liked the place so much that all of us wanted to extend our stay there.

Chemperoh River at Saujana Janda Baik

Chemperoh River at Saujana Janda Baik

Usually the pictures we see on websites are not what we get when we book for a vacation. But this is not the case for Saujana Janda Baik. What you see on its website is what you get. Cool.

I must say this and I don't say this lightly, Saujana Janda Baik is better than what I expected. The accommodation (we stayed at Meranti Guest House) is clean and well-maintained. It's brand new and we were the first batch of customers to stay there.

However we were given a chance to enter and take a closer look at Chemperoh (Main Guest House) which is older and bigger. It is equally clean, well-maintained, and cosy. We even plan for our next trip there before the trip ended!

Not only that, a clean, shallow (child-friendly) stream is just next to the chalets – which makes it a perfect vacation venue for family and friends.

Enough about how good the place is. Let's talk about what we did at Saujana Janda Baik.

After we got our keys from Encik Ramaly – the friendly and helpful caretaker of Saujana Janda Baik – we quickly checked out the place.

Besides accommodation, Encik Ramaly offered extra services and facilities such as fishing rods (RM5/rod), tents (RM50/tent – but we brought our own), basketball (RM5 – We only found out we had to pay for it upon checking out. We felt that Encik Ramaly should have told us upfront about that).

Fish Pond Fun

Fish Pond Saujana Janda Baik

Within a short walk, there is a fish pond near our home stay. Our first activity was to feed the fish. We brought some bread crusts for this purpose. We rented 2 fishing rods to fish in the pond. Encik Ramaly showed us how to use fish feed for fishing. We only managed to catch one fish that day. We thought we could get bigger fish for dinner but it's not possible as we only spotted small fish in the pond.

Fishing at Saujana Janda Baik

Encik Ramaly was kind enough to buy us some banana fritters (pisang goreng) and cendol for tea break.

Banana Fritters and Cendol

Banana Fritters and Cendol

River Fun

Before dinner, the children enjoyed tremendously in the river next to our chalet. The water is crystal clear and the stream is clean. The stream is perfectly nice for children to have fun splashing because it is not deep.

Water Fun at Saujana Janda Baik

Adults became the victims as they were the target of being shot by water guns or being splashed. The children were definitely had a splashing, wet fun in the water that day.

Water Fun in Stream

Priceless...

We played until it began to rain which was about 5 pm.

Raining at Cheringin

Everybody rushed in to the chalet and took shower and changed. After resting for a while, we started fire for our barbecue dinner.

Awesome BBQ Dinner

In fact, barbecue was the part that we spent the most time on planning. We didn't want to have a just-filling-up-the-stomach BBQ but a nice, juicy, delicious dinner despite the fact that we were out camping.

We prepared chicken wings and thighs, beef, lamb, and satay besides other items for the BBQ. It's very fun that we got to prepare and eat the food prepared by ourselves.

BBQ Lamb

BBQ pit and hut facilities are provided for by Saujana Janda Baik. In addition, CP brought another portable BBQ grill to speed up the preparation of dinner. Though it was drizzling, we enjoyed the fun of grilling and the good food and the good company enormously.

Pitching Tents

Once everybody was done with the dinner, we set up tents for the night. We had one big tent (for 6 persons), and 2 smaller ones (for 2 persons). The tents were not big enough for everyone to stay, therefore 2 of us had to stay in the chalet. In fact, the camping was more for the kids to experience the fun of staying in the tents than for adults. As for camping, It's not as tough you think as some of us brought air beds for a comfy tent stay.

Camping

Self-Prepared Breakfast

I am surprised J and K liked the experience of staying in a tent. They told me they want to do it more in the future.

After freshening up, SP got the idea of letting the children to prepare their own breakfast – their favorite food: instant noodles. Under strict supervision, each child took out their own mess tin and experienced the fun and thrills of cooking instant noodles over portable stove. To make the breakfast even more appealing, the kids could choose to add sausages or fried eggs or both! The kids were definitely in cloud nine that morning with all the favorite food on one plate – prepared by themselves. Yum, yum…

Preparing Breakfast next to Tents

Instant Noodle

Fried Egg

Tree House

There is a well-built tree house at Saujana Janda Baik. In fact, everything there is well-built and well thought of. The tree house is sturdy and it is a great place to enjoy a cup of coffee or a round of board game.

Tree House at Saujana Janda Baik

Tree House at Saujana Janda Baik

Packing Up

We relaxed under a big tree after breakfast. The children created some games to keep themselves busy. Both adults and children had a really fantastic time there. I especially enjoyed the fresh air, crystal clear stream, and the majestic mountain views (of course, nothing still comes close to Mount Kinabalu's views).

One thing you need to be aware of if you plan a trip here. Put on some sun block. Almost all of us had sunburn after the trip. We suspect that happened while we were dismantling the tents in mid-morning.

Another thing that we really like about Saujana Janda Baik is its huge (well-trimmed) compound that children can run around. At night, the place is sufficiently lit up. For those you are lazy to walk, you can even park your car near the chalet. Save you all the walking and it's convenient to move your camping and BBQ equipment around.

Before saying goodbye to the scenic and peaceful Janda Baik, we made a trip up the hill to Saufiville Boutique Resort. It is another interesting place worth checking out. The 6-room hotel is suitable for private functions and it has a spectacular infinity pool overlooking the valleys.

Saujana Janda Baik
Lot 6989, Kampung Janda Baik
28760 Bentong
Pahang
Malaysia
Telephones: 011-1221 4123, 012-201 5352
Rates: Chemperoh RM500/night (Weekdays); RM600/night (Weekends). Meranti RM300/night (Weekdays); RM400/night (Weekends)
Website: www.saujanajandabaik.com
(Traveling time: About 1 hour's drive from Kuala Lumpur. You can either go to Janda Baik via Kampung Bukit Tinggi or Genting Sempah)

See Also..

Family Weekend Getaway: A Road Trip To Lumut

Family Weekend Getaway: Up Close with Animals and Nature

Seremban Day Trip

Sehari <b>di Janda Baik</b> « Qistina Safiah

Posted: 25 Sep 2011 06:05 PM PDT

Sabtu yang lalu saya pulang ke Janda Baik. Kata ayah ada undangan majlis yang perlu dipenuhi di resort Atuk Arifin.

Sementelahan pulang ke sana, kami singgah dahulu di rumah Nenek dan Atuk.

Atuk bawa saya pusing-pusing sekitar kawasan rumah, meninjau-ninjau sekiranya ada buah durian yang gugur untuk saya :)

Namun rezeki tidak berpihak kepada saya, hanya putik durian sahaja yang tinggal :P

Oh! Tidak merasalah saya merasai pengalaman mengutip buah durian. Nampaknya saya kena tunggu musim durian yang akan datang pulalah ;)

Yang bagusnya saya berpeluang mengenali dan menyentuh 'anak durian' itu :D

Setelah hampir dua jam di rumah Nenek dan Atuk, tibalah masanya untuk kami memenuhi 'jemputan makan-makan' di rumah Atuk Arifin.

Aha, inilah sepupu saya. Namanya Hannah.

Setelah hampir setahun tidak berjumpa, akhirnya kami bertemu di sini. Seronok!

Kami lakukan pelbagai aktiviti bersama di hari itu; antaranya bermain masak-masak dengan mengutip kelopak-kelopak bunga yang gugur.

Err, tetapikan, Hannah juga memetik kelopak-kelopak bunga yang sedang mekar! Hehehe..

Aduhai..habislah jambangan bunga Nenek Ros :P

Foto ini bukti terbaik yang menunjukkan kami memang tidak boleh 'duduk diam' walau seminit untuk bergambar bersama :D

Yang ini pun sama! Tidak mengapalah, yang penting kami sudah mencuba, bukan? ;)

Semoga berjumpa lagi, Hannah :)

Saujana <b>Janda Baik</b> 2D1N Stay for up to 20 people Deals Navigator

Posted: 21 Sep 2011 02:25 AM PDT

ads