Sabtu, 10 Mac 2012

06 di kuala lipis - Google Blog Search

06 di kuala lipis - Google Blog Search


pengajar.info: Khidmat masyarakat pelajar UM <b>di Kuala Lipis</b>

Posted: 07 Mar 2012 10:32 AM PST


Mereka melakukan aktiviti membersihkan balai raya, tadika, masjid, mengecat rumah warga emas, kenduri kampung, program keagamaan dan acara sukaneka dengan kanak-kanak kampung tersebut.
Kumpulan penuntut PAKK itu diketuai oleh Pakar Pendidikan Awal Kanak-kanak terkenal, iaitu Prof. Madya Dr. Mariani Md. Nor (gambar).
Menurut Mariani, langkah itu merupakan usaha mendekatkan para penuntut yang bakal bergelar profesional dengan penduduk luar bandar Lipis.
"Menerusi program ini, kita mengasah kepimpinan penuntut berkenaan khususnya bagaimana menangani masalah sosial dan pendidikan dalam kalangan penduduk luar bandar.
"Bidang pendidikan awal kanak-kanak yang dipelajari oleh penuntut bimbingan saya boleh dilaksanakan untuk menyedarkan ibu bapa dan belia di sini mengenai pentingnya perancangan pendidikan bermula pada awal kanak-kanak," katanya kepada pemberita di Kuala Kechau, dekat sini baru-baru ini.
Dalam pada itu, pengarah program tersebut, Mohd. Huzaimi Raup berkata, mereka gembira apabila penduduk kampung menerima kehadiran mahasiswa terbabit sekali gus membuka peluang kepada mereka untuk menghayati kehidupan sebenar penduduk desa.
"Program itu merupakan sebahagian daripada tugasan yang perlu dilaksanakan oleh pelajar Tahun Dua dan Tahun Tiga PPAK sebelum menamatkan pengajian kelak.
"Langkah itu bertujuan mewujudkan kerjasama dengan penduduk luar bandar yang merupakan satu elemen perlu dititikberatkan bagi mengasah kepimpinan dan jati diri," ujarnya.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads