Sabtu, 31 Mac 2012

06 di sungai lembing - Google Blog Search

06 di sungai lembing - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2012 06:37 AM PST

URL Sumber Asal :-

Sisa lynas akan dibuang ke <b>sungai lembing</b>. | Ameno World

Posted: 07 Mar 2012 07:42 AM PST

Ini rupanya pelan penyelesaian ek adnan yaakob? Aku dah banyak menulis pasal neh. Rasanya tak perlu lagi nak ulang tulis. Sila baca sini, sini dan sini.
Aku sebenarnya agak terkejut bila sisa tersebut dicadangkan dibuang ke sungai. Aku cuba berfikir dengan rasional sambil melihat muka adnan dalam gambar di atas neh. Aku cuba bersangka baik adakah dia sebenarnya mempunyai penyakit tertentu ataupun you knoww.. kadangkala kalau kita lupa makan ubat kita akan meroyan dan etc2 disebabkan penyakit kita kan.. 
So aku terfikir adakah adnan sebenarnya berada dalam situasi tersebut? Jika ya, memang tak pelik lagi kenapa cadangan tue keluar dari mulut dia.  Jadi aku nak nasihatkan sikit lah pada mana2 pemimpin bien. Kalau boleh nak lantik mb ataupun mana2 pemimpin sekalipun pastikan mereka bebas dari penyakit sekurang2nya penyakit gila dan meroyan. 
Bukan apa, kita bimbang kelak nanti mereka akan membuat keputusan2 gila yang menjejaskan keselamatan dan kesihatan rakyat di malaysia. Lagipun, mana ada rakyat yang rela diperintah oleh orang gila kan? So pepahamlah kenapa disini.
Teras Pengupayaan Melayu (Teras) membantah keras cadangan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob agar sisa kilang Lynas dibuang di Sungai Lembing kerana kami berpendapat jika ini dilakukan, ia adalah tindakan gila.

Adakah pihak Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) dan Jabatan Alam Sekitar dirujuk dalam hal ini? Apakah undang-undang perlindungan sungai akan diketepikan begitu sahaja?

Ekologi sungai yang kini sangat sensitif dan bakal punah akibat pembuangan sisa radioaktif , pasti akan mengundang malapetaka yang tidak boleh dirawat lagi.

Di sebaliknya ia akan memperlihatkan slogan 'Cinta Sungai Kita' yang selama ini dicanang oleh JPS hanya menjadi suatu momokan dan bahan ejekan.

Jika ini benar-benar dilakukan ia adalah jenayah alam sekitar yang sepatutnya dihalang malah diambil tindakan undang-undang yang tegas tanpa kompromi.

Amat jahil bagi sesiapa yang menganggap membuang sisa toksid seperti bahan radioaktif Lynas ke dalam sungai tidak merosakkan alam sekitar.

Walaupun cadangan itu dikatakan adalah di tapak lombong yang sudah tidak digunakan, interaksi air bawah tanah serta akhirnya menyambung ke sungai pasti akan memberi kesan yang merbahaya dalam jangka masa panjang.

Kami difahamkan Sungai Lembing yang dicadang itu adalah kawasan pelancongan yang dikunjungi ramai.
Teras bukan sahaja mengambil kira soal kehidupan dan punca pendapatan penduduk Sungai Lembing tetapi yang lebih penting ialah soal persekitaran yang akan bakal rosak yang tidak boleh dipulih lagi jika ia menjadi tapak buangan sisa radioaktif.

Kini yang menjadi polemik ialah di mana pembuangan sisa radioaktif itu hendak disalurkan.

Padahal kenyataan yang saling bercanggah antara Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam isu pembuangan sisa toksik dari kilang Lynas ini membuktikan kelulusan membenarkan Lynas beroperasi adalah keputusan sembrono.

Tiba-tiba MB Pahang pula membuat kenyataan yang jauh lebih mengejutkan.

Teras menyelar kenyataan-kenyataan yang saling bercanggah dikeluarkan oleh pihak-pihak yang berwewenang yang bukan sahaja mengelirukan malah menyusahkan pegawai kerajaan yang terpaksa berdepan dengan masyarakat.

Yang jelas semua kenyataan ini dibuat hanya untuk berselindung di balik hakikat yang sebenar. Bahaya kilang Lynas sememangnya mempunyai risiko tinggi kepada kesihatan manusia dan alam sekitar.

Malangnya setiap kali pengumuman dibuat, setiap kali kesilapan terserlah.

Najib yang cuba membersihkan kilang Lynas daripada kontroversi dengan menyatakan bahawa sisa kilang Lynas adalah tidak berbahaya, dan akan memastikan sisa tersebut dipindahkan ke lokasi lain yang selamat dan jauh dari penempatan manusia, jelas sedang memperjudikan nasib masyarakat dan alam sekitar negara ini.

Rakyat tidak boleh dibohongi hanya dengan strategi emosi dan psikologi seperti yang disebut oleh PM. Apa yang rakyat mahu ialah dibatalkan terus projek ini demi masa depan masyarakat dan alam sekitar negara. -ASD-

Ameno : Yang tak waras kalau pemimpin.. inilah bahana nya beb.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads