Isnin, 28 Mei 2012

06 di rompin - Google Blog Search

06 di rompin - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 07 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 07 May 2012 08:06 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Apr 2012 07:23 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Apr 2012 07:27 AM PDT

URL Sumber Asal :-

INDAH RASA J.MALIM: Melihat Keretapi <b>Di</b> Pekan <b>Rompin</b>

Posted: 08 Apr 2012 09:10 AM PDT

Erm... pertama kali saya singgah di pekan Rompin, perkara pertama yang terlintas di fikiran saya ialah ketenangan. Tiada kesibukan di sini malahan pekan Rompin kelihatan lengang dengan aktiviti penduduknya yang pelbagai. Namun saya menyukai pekan ini. Aroma pekan ini mengingatkan saya tentang beberapa pekan lama di Perak Darul Ridzuan yang pernah saya ulas dahulu. Ia sebuah pekan perkampungan dan perladangan yang punya nilai klasik namun nilai-nilai tersebut masih ada dan memberikan sejuta satu makna bagi yang bernostalgia.

Sejujurnya saya memang tidak tahu dimana letaknya pekan Rompin, Negeri Sembilan ini. Yang paling lekat di kepala saya cuma Taman Negara Endau - Rompin. Berkenaan dengan pekan Rompin pula memang saya tidak terfikir langsung. Namun setelah mendirikan rumah tangga dengan gadis manis dari Gemas, barulah saya mengetahui tentang pekan Rompin ini. Mulanya, saya menyangkakan pekan ini sebuah pekan yang besar dan sibuk. Namun setelah sampai, melonjak saya sendiri kerana pekan Rompin sebenarnya masih menyimpan sesuatu yang sangat saya gemari .... lintasan keretapi dan pondok hentian keretapi lama yang sangat klasik !

Saya berjalan kaki ditengah terik matahari petang meneroka pekan Rompin ini. Keadaanya lengang dan kelihatan beberapa penunggang motosikal tidak memakai helmet di jalan raya. Perkara pertama yang bermain di fikiran saya ialah lintasan keretapi rata awam yang merintangi jalan raya utama pekan ini menuju ke Bahau. Agaknya memang rezeki saya .... sewaktu saya berjalan menuju ke lintasan tersebut, pintu pagar jalan telah ditutup. Ini bermakna ada keretapi yang akan lalu !!!!... ini perkara yang sukar dilepaskan.

Lintasan keretapi merentangi jalan utama di pekan Rompin

Pengguna jalan raya berhenti sebentar

menantikan keretapi lalu.

Seorang lelaki tua berbangsa India menegur saya. Tersenyum dia melihat saya bersedia dengan kamera untuk mengambil gambar keretapi lalu. Agaknya, dia hairan melihat ada juga manusia yang tertarik dengan lintasan keretapi pekan Rompin ini. Lebih kurang lima minit kemudian kami sudah terdengar bunyi sayup keretapi dari jauh. Pekerja KTM yang bertugas menjaga pagar keselamatan mula menunjukkan isyarat tangan supaya saya bersedia mengambil gambar. Sayangnya... saya terlepas untuk mengambil gambar lokomotif ( kepala ) keretapi berkenaan kerana kamera saya secara tiba-tiba terpadam. Kecewa sungguh saya pada ketika itu. Mujur juga kamera itu dapat dihidupkan semula namun ... hanya gerabak keretapi sahaja yang dapat terakam. Bukan rezeki saya agaknya kali ini... huhuhuhuhu

Jadilah ...walau hanya gerabak yang sempat dirakamkan

Selepas sahaja pintu pagar keselamatan landasan dibuka, saya terus menuju ke pondok penjaga pagar keselamatan landasan keretapi Rompin. Ia sebuah bangunan kayu lama dan klasik. Saya yakin suatu ketika dahulu pasti bangunan kayu kecil ini pernah menjadi hentian keretapi yang penting bagi penduduk pekan Rompin. Sempat saya berbual mesra dengan kakitangan KTMB yang bertugas disitu. Orangnya ramah. Saya meminta kebenaran dari beliau merakamkan gambar disekitar kawasan landasan berkenaan. Sempat juga saya meninjau keadaan dalam bangunan kayu berkenaan. Walaupun nampak uzur namun ia tetap kemas dan bersih. Sebuah meja tua menjadi tempat meletak pelbagai dokumen menjadi penyeri rungan utama bangunan ini. Terlihat kesungguhan di wajah kakitangan KTMB ini.

Seorang kakitangan KTMB yang ramah dan berdedikasi.
Banyak ilmu pengetahuannya tentang jejaran keretapi Malaysia.Pondok pengawal landasan Rompin

Saya merasakan suatu ketika dahulu pondok pengawal landasan pekan Rompin ini berkemungkinan pernah dijadikan hentian bagi penduduk Rompin yang ingin menggunakan perkhidmatan keretapi. Namun demikian kini keretapi memang hanya melalui pekan Rompin tanpa berhenti singgah untuk mengambil penumpang. Landasan yang ada di pekan Rompin ini merupakan landasan bagi jejaran pantai Timur yang menghubungkan Gemas Negeri Sembilan dengan Tumpat di Kelantan.

Adakah dahulu ini merupakan kaunter tiket?

Lever atau kunci kaitNotis penjadualan semula laluan tren

Saya dapat membayangkan suasana kerja kakitangan KTMB di pondok ini pada waktu malam. Sudah pasti hanya kesunyian yang bermain dihati. Saya bergerak meninggalkan kawasan landasan menuju ke dalam pekan Rompin. Doa saya didalam hati semoga pondok lintasan ini akan kekal lagi untuk saya kunjungi di masa hadapan. Berhampiran dengan lintasan rata awam ini terletak Pejabat Pos pekan Rompin. Rasanya ini sahaja   pejabat sehenti  yang ada bagi penduduk setempat bagi menyelesaikan segala urusan yang berkaitan dengan bil atau pengeposan.

Pejabat Pos Rompin dari jauh

Pekan Rompin bukan lah pekan yang besar. Namun ia agak kelihatan lengang. Pekan ini jugaberdekatan dengan ladang-ladang getah dan kelapa sawit. Kedudukannya juga agak jauh dengan bandar - bandar utama seperti Bahau dan Gemas. Ia secara tidak langsung menjadikan Rompin begitu penting kepada penduduknya bagi mendapatkan barang-barang keperluan.

Kebanyakan bangunan rumah kedai di pekan Rompin masih lagi mengekalkan rupabentuk lama. Malahan ada juga rumah kedai kayu yang masih kekal. Sewaktu kunjungan saya ke sini, masyarakat Cina sedang sibuk merayakan Tahun Baru Cina. Ini menjadikan kebanyakan kedai-kedai di pekan ini ditutup.

Panorama petang di pekan Rompin

Lengang

Jalan utama pekan Rompin

Antara bangunan rumah kedai baru 

yang terdapat di pekan Rompin

Saya begitu tertarik dengan sebuah bangunan lama yang terdapat di pekan Rompin ini. Dari segi binaan dan bentuknya saya merasakan bangunan ini mungkin dibina semasa era penjajahan Inggeris. Terdetik juga di hati saya untuk bertanyakan pada salah seorang penduduk pekan ini tentang sejarah bangunan berkenaan namun semuanya saya pendam sahaja di hati. Banggunan bewarna kuning dan hijau ini kini dijadikan sebagai Pusat Operasi Bomba Sukarela. 

Bangunan lama yang menarik

Saya juga berkesempatan melihat pasar basah pekan Rompin ini. Ia sebuah pasar yang agak kecil. Namun inilah tempat penduduk tempatan memberi makanan basah seperti ikan. ayam, sayur-sayuran dan sebagainya. Mungkin pada awal pagi pasar ini hidup dengan aktiviti jual beli. Pasar ini terletak agak ceruk sedikit dari kawasan rumah kedai utama pekan ini. 

Pasar Awam Rompin


Rompin adalah sebuah pekan yang majmuk penduduknya. Majoriti penduduknya mungkin orang Melayu yang diimbangi oleh populasi kaum India yang banyak mendiami kawasan ladang-ladang berdekatan. Komuniti Cina mungkin banyak di kawasan pekan Rompin itu sendiri. Sebelum sampai ke simpang masuk pekan Rompin , kita akan dapat melihat masjid Al-Hidayah Kariah Rompin. Masjid moden ini menjadi lambang keutuhan agama Islam di pekan Rompin ini. Saya agak tertarik dengan sebuah papan tanda yang diletakkan di pintu pagar utama masjid ini. Walaupun hanya gambar namun ia memberikan erti yang amat mendalam bagi yang terkena. Bagi saya mudah sahaja... yang wajib tetap wajib bagi kita umat Islam.

Masjid Al Hidayah pekan Rompin

Papan tanda di pintu pagar utama masjid...

ringkas namun bererti

Saya hanya singgah sebentar di Rompin dan tidak berlama-lama disini. Seketika saya di Rompin namun ia tetap memberikan erti yang amat besar kepada saya. Di Rompin saya belajar tentang kesungguhan dan kepatuhan kepada kerja walaupun hanya bertugas di sebuah pondok yang usang. Saya bergerak meningglkan Rompin ketika hari beransur petang. Ingatan saya pada Rompin pasti tidak akan pudar sampai bila-bila... Pondok tua dan landasan sepi Rompin... akan sentiasa menggamit saya untuk singgah semula. Saya tersenyum  melambai kembali..... InsyaAllah saya akan datang semula!

BLOG PAHANG: 06 <b>di rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 04 May 2012 07:33 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Apr 2012 07:14 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Apr 2012 08:01 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di</b> kuala <b>rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

Trip REDAH 2012 ke Air Terjun Harimau Berjemor, <b>Kuala Rompin</b> <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2012 07:43 AM PST

' Kembara Mahkota Jalanan' nama yang di cadangkan oleh Pak Dewa memang bertepatan dengan kembara kali ini.

Segalanya bermula dengan percantuman dua  separa konvoi daripada Kuala Lumpur dan Klang di hutan lipur Ulu Bendul Kuala Pilah pada jam 11.55pm, 3 Feb 2012.

Konvoi dengan jumlah sebanyak 12 jalopy bergerak mengharungi kegelapan malam ke Kuala Rompin, Pahang di ketuai oleh pak cendana melalui pekan Kuala Pilah, Juasih dan berhenti untuk berehat sebentar di persimpangan Bandar Baru Serting sebelum menyambung perjalanan ke Bandar Muazam shah. Setelah melayan kerenah mata selama lebih kurang 15 minit di Petronas Muazamshah, konvoi menyambung perjalanan ke Kuala Rompin dan tiba dengan selamatnya beberapa minit sebelum azan subuh berkumandang daripad corong pembesar suara masjid Kuala Rompin.

Setelah sembahyang subuh berjemaah di imamkan oleh pak leban, semua pilot dan co pilot mencari haluan sendiri untuk melelapkan mata sebentar sebelum terbitnya matahari.

Pada sebelah paginya tarikh 4 Feb.  Konvoi disajikan dengan hidangan istimewa yang di taja oleh YB Kuala Rompin, masakan nasi dagang dan nasi lemak amat menyelerakan. Tak ketingalan juga kursus jangka pendek cara betul mengoreng telur 'goyang' untuk para SYL2 oleh ibunda pak cendana .Setelah membeli barang keperluan, konvoi telah berkumpul di dataran Kuala Rompin dan disana jumlah jalopy telah bertambah kepada 21 buah setelah bergabong dengan group daripad Muazam shah dan Dungun.

Setelah taklimat ringkas dan ucapan terima kasih daripad mantan President, pak merbatu. Konvoi telah dilepaskan 'flag off' oleh wakil kepada wakil rakyat Kuala Rompin  dan juga di saksikan oleh wakil pegawai daerah Rompin.

Konvoi bergerak menuju ke Air terjun Harimau Berjemur melalui Kampong Tebu Hitam dengan di iringi oleh kereta peronda polis dan team motor scramble. Setelah melalui jalan 'off road' lebih kurang 5 km, perjalanan konvoi telah terhenti apabila mendapati jambatan yang menghubungkan jalan ke air terjun  telah  runtuh oleh kerana hujan lebat pada hari semalamnya. Kehampaan terbayang di wajah peserta, ish..ish..ish ….kesian. Satu 'Mesyuarat tingkap' dengan segera di adakan dan keputusannya adalah untik meneruskan perjalanan ke Taman Negeri Endau Rompin melalui jalan 'off road' dan selamat tiba lebih kurang jam 3.30 petang.

Keputusan tinjauan ke  tapak perkemehan  mendapati ianya tidak berapa sesuai dan selamat kerana terdapat kesan2 tingalan gajah dan juga kerja2 kumpulan paranormal, konvoi memutuskan untuk kembali ke Kuala Rompin dan berkemah di tepi pantai di Cedok Resort. Pada sebelah malamnya peserta di jamu dengan hidangan B.B.Q yang di taja oleh YB Kuala rompin. Sekali lagi keluarga Pak Cendana telah bertungkus lumus  menguruskan B.B.Q tersebut, terima kasih.

Pada pagi 5 Feb, ' mesyuarat tingkap ke2' telah di adakan dan memutuskan konvoi meneruskan perjalanan ke Keneboi, Kuala Kelawang Negeri Sembilan .Perjalanan yang mengambil masa agak lama lebih kurang 6 jam di selang -selikan dengan menyelesaikan masaalah kerosakkan kereta pk Palawan ,pk merbatu, pk tetebu dan pk Dewa. Berkat kerjasama ahli2, masaalah tersebut telah dapat di selesaikan dengan cepat, syabas kepada peserta2 konvoi 'You are the best'.Cuma ada satu masaalah yang tak dapat di selesaikan iaitu masaalah kebocoran poket pk Leban di Leban Condong gara2 lauk udang galah, harap bersabar  banyak2 ye…….

Konvoi selamat sampai di Keniboi jam 8.30pm dan berkhemahan di kam Keneboi Advanture bersebelahan air terjun. Sehingga  keesokan harinya 6th Feb,  Konvoi menghabiskan masa dengan lepak2, mandi- manda, makan2, borak2, masak2 dan 'pekena Shisha' sebelum 'check out' pada jam 1.30pm.

Penutup perjalanan, konvoi telah berhenti di restoran Laksa Buyung Batu 16 Ulu Langat  untuk menjamu selera, memang 'best' laksa kat situ.

Setelah ucapan selamat drpd peserta2  melalui radio, Konvoi bersurai lebih kurang jam 8.00pm untuk mencari jalan masing2 menuju ke rumah.

Ucapan terima kasih kepada Pak Cendana sebagai event manager, jutaan terima kasih juga kepada seluruh ahli keluarga Pak Cendana diatas layanan yang amat baik, budi anda akan kami kenang. Terima kasih  kepada YB Kuala Rompin diatas penajaan sarapan dan B.B.Q dan juga tak ketingalan ucapan terima kasih kepada Polis pengiring dan team motor scramble.

Akhir kata terima kasih kepada seluruh peserta konvoi, walaupon hajat tak kesampaian  para peserta tetap juga menunjukkan komitment yang tinggi bagi meneruskan dan menjadikan event 'Kembara Mahkota Jalanan'. Terima Kasih.

Lapuran program : Pak Bebaru

Kembara Mahkota Jalanan (3hb – 6hb Februari 2012 <b>...</b>

Posted: 17 Feb 2012 07:43 AM PST

' Kembara Mahkota Jalanan' nama yang di cadangkan oleh Pak Dewa (asalnya adalah Trip Air Terjun Harimau Berjemur – Endau Rompin) memang bertepatan dengan kembara kali ini oleh kerana ia merangkumi perjalanan yang jauh, perkhemahan di tepi pantai dan juga air terjun.

Segalanya bermula dengan percantuman dua  separa konvoi daripada Kuala Lumpur dan Klang Central di hutan lipur Ulu Bendul Kuala Pilah pada jam 11.55pm, 3 Feb 2012.

Konvoi dengan jumlah sebanyak 12 jalopy bergerak mengharungi kegelapan malam ke Kuala Rompin, Pahang diketuai oleh Pak Cendana melalui pekan Kuala Pilah, Juasih dan berhenti untuk berehat seketika di persimpangan Bandar Baru Serting sebelum meneruskan perjalanan ke Bandar Muadzam Shah. Setelah melayan kerenah mata selama lebih kurang 15 minit di Petronas Muadzam Shah, konvoi meneruskan perjalanan semula ke Kuala Rompin dan tiba dengan selamatnya beberapa minit sebelum azan subuh yang berkumandang dari corong pembesar suara masjid Kuala Rompin.

Setelah sembahyang subuh berjemaah yang diimamkan oleh pak leban, semua pilot dan co-pilot mencari haluan sendiri dan "port-port" yang sesuai untuk melelapkan mata sebentar sebelum terbitnya matahari.

Pada sebelah paginya tarikh 4 Feb.  Konvoi disajikan dengan hidangan istimewa yang di taja oleh YB Kuala Rompin, masakan nasi dagang dan nasi lemak amat menyelerakan. Tidak ketinggalan juga kursus jangka pendek cara betul mengoreng telur 'goyang' untuk para XYL2 oleh ibunda pak cendana.

Perjalanan diteruskan, dengan membeli barang keperluan yang tidak jauh dari dari tempat berlepas, konvoi telah berkumpul di dataran Kuala Rompin dan disana, jumlah jalopy telah bertambah kepada 21 buah setelah bergabung dengan group daripad Muadzam Shah dan Dungun.

Setelah taklimat ringkas dan ucapan terima kasih daripada mantan Presiden, pak merbatu. Konvoi telah dilepaskan 'flag off' oleh wakil kepada wakil rakyat Kuala Rompin  dan juga di saksikan oleh wakil pegawai daerah Rompin.

Konvoi mula bergerak menuju ke Air terjun Harimau Berjemur melalui Kampong Tebu Hitam dengan di iringi oleh kereta peronda polis dan team motor scrambler. Setelah melalui jalan 'off road' lebih kurang 5 km, perjalanan konvoi telah terhenti apabila mendapati jambatan yang menghubungkan jalan ke air terjun  telah  runtuh oleh kerana hujan lebat pada hari sebelumya. Kehampaan terpancar di wajah peserta, ish..ish..ish ….kesian.

Satu 'Mesyuarat tingkap' dengan segera diadakan dan keputusannya adalah untuk meneruskan perjalanan ke Taman Negeri Endau Rompin melalui jalan 'off road' dan selamat tiba lebih kurang jam 3.30 petang.

Keputusan tinjauan ke  tapak perkemahan  mendapati ianya tidak berapa sesuai dan selamat kerana terdapat kesan2 tinggalan gajah dan juga kerja2 kumpulan paranormal ditambah pula dengan kemudahan yang agak terhad, konvoi memutuskan untuk kembali ke Kuala Rompin dan berkemah di tepi pantai di Cedok Resort.

Pada sebelah malamnya peserta dijamu dengan hidangan B.B.Q yang ditaja oleh YB Kuala Rompin. Sekali lagi keluarga Pak Cendana telah bertungkus lumus  menguruskan B.B.Q tersebut, ribuan terima kasih dari kami kepada keluarga beliau.

Pada pagi 5 Feb, ' mesyuarat tingkap ke2' telah diadakan dan memutuskan konvoi meneruskan perjalanan ke Kenaboi, Kuala Kelawang Negeri Sembilan .

Perjalanan yang mengambil masa agak lama lebih kurang 6 jam di selang -selikan dengan menyelesaikan masalah kerosakan kereta pk Palawan ,pk merbatu, pk tetebu dan pk Dewa. Berkat kerjasama ahli2, masalah tersebut telah dapat diselesaikan dengan cepat, syabas kepada peserta2 konvoi 'You are the best'. Cuma ada satu masalah yang tak dapat di selesaikan iaitu masaalah kebocoran poket pk Leban di Leban Condong gara2 lauk udang galah, harap bersabar  banyak2 yer…….

Konvoi selamat sampai di Kenaboi pada jam 8.30pm dan berkhemah di kem Kenaboi AdvEnture bersebelahan air terjun. Sehingga  keesokan harinya 6th Feb,  Konvoi menghabiskan masa dengan lepak2, mandi- manda, sambil XYL2 bergotong royong menyediakan masakan. manakala ada diantara para pilot sedang  'pekena Shisha' sebelum 'check out' pada jam 1.30pm.

Penutup perjalanan, konvoi telah berhenti di restoran Laksa Buyung Batu 16 Ulu Langat  cadangan dari Pak Dewa untuk menjamu selera, memang 'best' laksa kat situ.

Setelah ucapan selamat dan bersalaman drpd peserta2  di daratan dan juga radio, Konvoi bersurai lebih kurang jam 8.00pm untuk meneruskan haluan masing2 menuju ke rumah.

Ucapan terima kasih kepada Pak Cendana sebagai event manager dan Pak Dewa selaku co-event, jutaan terima kasih juga kepada seluruh ahli keluarga Pak Cendana diatas layanan yang amat baik, budi anda akan kami kenang. Terima kasih  kepada YB Kuala Rompin diatas penajaan sarapan dan B.B.Q dan juga tidak ketinggalan ucapan terima kasih kepada Polis pengiring dan team motor scrambler.

Akhir kata terima kasih kepada seluruh peserta konvoi, walaupon hajat tak kesampaian  para peserta tetap juga menunjukkan komitment yang tinggi bagi meneruskan dan menjadikan event 'Kembara Mahkota Jalanan'.

Sebagai penutup event trip ini dan bagi menjadikan kesinambungan trip2 yang akan datang, Pak dewa dengan rasminya menutup acara event tersebut dan dengan rasminya melantik Pak Bidara selaku event manager dan co-assist Pak Bebaru, untuk event seterusnya.

Terima Kasih dan Jumpa Jumpa Lagi….

Laporan program : Pak Bebaru
Disunting : Pak Dewa
Photographer : Pak Merbatu

BLOG PAHANG: 06 <b>di rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Apr 2012 07:13 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Apr 2012 07:51 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Apr 2012 08:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

<b>ROMPIN DI</b> SANA SINI - PART 17 | lompinlai.blogspot.com

Posted: 15 Mar 2012 10:16 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Se waktu berada di bandar Rompin sempat juga merakamkan keadaan sekitar tengah bandar yang menjadi tumpuan pengunjung. Di samping berehat di taman di tengah bandar, sempat merakamkan warga Rompin yang ...

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads