Isnin, 18 Jun 2012

06 di jengka - Google Blog Search

06 di jengka - Google Blog Search


Masalah Bekalan Air <b>di Jengka</b> 7 Yang Berpanjangan | Aduan <b>...</b>

Posted: 04 Jun 2012 12:10 AM PDT

Masalah bekalan air dikawasan FELDA JENGKA 7 sememangnya semakin berleluasa sejak dulu lagi. Daripada saya kecil lagi terutama ketika ingin menyambut hari raya tiap-tiap tahun..kami terpaksa mandi & menbasuh di sungai. Air sungai pula tidaklah begitu bersih dan terletak jauh di dalam kawasan ladang sawit. Kini, apabila sungai di dalam kawasan ladang sudah tidak dapat digunakan lagi kerana semakin cetek & kotor. Kami sekeluarga akan ke sungai di KUALA SENTUL untuk membasuh & mandi. Tempat tersebut adalah tempat reakrasi tapi sudah menjadi kawasan DOBI kami. Kami terpaksa menaiki kereta berulang alik untuk ke sana. Jarak pula..boleh menyebabkan kami kehilangan wang ringgit untuk mengisi minyak sahaja.

Walaubagaimanapun, hanya sebahagian kawasan di JENGKA 7 yang tidak dapat bekalan air. Iaitu akibat daripada tekanan air yang begitu rendah & mungkin disebabkan sistem pempaipan yang tidak diperbahurui. sering sahaja berlaku paip bocor dan pecah sejak dahulu hingga kini & itu memburukkan lagi keadaan. Ada khabar angin yang pelbagai mengenai pengurusan di sini. Apabila kami membuat aduan pada jawatan kampung, tidak dipedulikan. mahupun sudah berpuluh kali, ini kerana bukan 1 kampung yang mengalami masalah ini, tapi cuma sebahagian. Sebahagian itu adalah di barisan deretan BLOK E1 & rumah kami memang di kawasan tanah yang agk tinggi.

Yang paling dikesali, bil air tetap banyak sedangkan kali tidak mendapat bekalan air langsung yang dapat cuma angin yanmg keluar. Malahan bekalan air kadang-kala naik pada tengah malam sahaja. Kami sekeluarga membina kolah yangbanyak untuk tempat menyimpan air namun kalau bekalan air langsung tiada apalah gunanya. Kami sudah tidak sanggup lagi hidup bagaikan merempat, sehingga kami hendak mandi, memasak pun tidak sanggup & mengeluh kerana sampai bilalah perkara ini akan berakhir. Kini, sejak awal tahun 2012 ini masalah air semakin menjadi-jadi. yang peliknya, ketika YANG BERHORMAT PERDANA MENTERI kita datang ke JENGKA 8 baru-baru ini untuk menyampaikan DURIAN RUNTUH bekalan air sentiasa ada walaupun pada siang hari. Tapi selepas itu masalah air kembali semula & ia semakin menyeksakan hidup kami.

Jadi,dengan ini saya salah seorang mangsa penyeksaan ini, merayu sekeras-kerasnya agar ada pihak yang sudi membantu & tampil untuk menyelesaikan masalah yang sudah bertahun-tahun ini. Kami betul-betul memerlukan keprihatinan dari pihak yang berwajib.

By: siti mariana

PERINGATAN:  AduanRakyat.com.my tidak bertanggungjawab terhadap aduan yang diutarakan melalui laman web ini. Ia adalah aduan peribadi pengadu dan tidak semestinya menggambarkan pendirian AduanRakyat.com.my.

Aduan yang berkaitan:

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads