Khamis, 26 Julai 2012

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search


Che NamNam: Jalan-Jalan Pasar Malam <b>di Cameron Highlands</b>

Posted: 26 Jul 2012 12:25 AM PDT


huuuhhh lambat betul sambung entry cameron highlands neh kann...dah jauh ketinggalan ngan entry terdahulu.dah berzaman buat entry neh coti coti cameron 2012 day 1 pastu liat lak nak sambung penyudahnyerkan...

Hokay lepas weuolls check in hotel terus lepak hotel sampai petang sebab kecapekkan. Sekali petang hujan lah plak.  So tunggu hujan slow terus cargas turun sebab nak pergi pasar malam carik makanan. kang kalau lelambat kang hujan lebat pulak.


eh terasa macam kat guongzho plak gambar neh...kihkihkihh...

So noted untuk korunk yang nak pegi cameron silalah pegi hari sabtu sebab sabtu adalah best. Best sebab ada pasar malam yang havoc kat pekan brinchang.. Banyak makanan yang korunk tak pernah jumpa kat tempat korunk ader kat pasar malam brinchang.


Lepas hujannnn dan jalan sangat sesak sebenarnya..
Tapi hujan stop kejap jerk pastu berderai turun balik..selebat-lebatnyer Menumpang teduh di kedai nyonya jual bunga. Mencuka jerk nyonya tuh nengok ramai yang menempek kat kedai diyer. Ater saper suruh bukak khemah besor-besor kekdahnyer kann...hahahah padan muka
Hujan dah slow sikit cecepat kitaorang jalan takut kang tak sempat nak beli aper-aper kang hujan turun balik plak..

Hokey lets check it out aper yang ader jual kat pasar malam nehh..


Nie periuk kera namanyer..
ntah tang maner periuk tang maner keranyer ntahlahh..
Sekali pandang daun rambu ramba neh chantek jugak tapi abanglong cakap nie rambut hantu, yang hantu dok pakai kat dalam telebesen tuh

Pepandai jerk budak nehh..


Bunga neh pun chantek. Pendek kater bunga-bunga kat sini semuanya chantek-chantek kannn..kalau panjang kater Subhanallah chantek ya amat
key-chain segala jenis buah ,segala jenis bunga dan segala jenis sayuran ader..Juling mater tengok. Buah pon semua freshh...
keledek madu adalah sedap maka kalau pergi sane silalah beli..
Buah cinta..haku tak pernah cuba lagik camner rasanyer. Tiap kali pergi cameron tak pernah beli ponn.. Bungaaa..haruslahh kalau tak bukan cameron namanyer kann...segarrrr mater memandanggg..
Strawberi bersepah di merata-rata..Harganyer lebih kurang jerk semua tempat kat pasar malam nehh cuma kalau ko pandai ejas sikit tokeinyer compom boleh dapat harga murah lagik
Strawberi cicah cekelat pon banyak orang jual tapi nak beli tuh silalah usya penjualnyer dulu yaa...hermmmm
nyummmehhh..
saper tak pernah cuba strawberi cicah cekelat peberet ct Nurhaliza neh silalah cuba yea.
sedappp..haku dulu pon tak rase nak tapi sekali cuba dok teringat-ringat ajer..:P
Jambu epal...pon sedap jugak nehhh..
Haku ader beli jugak 2 bijik sopoloh hengget kalau tak silap haku.

Rasa diyer masam-masam manis dan rapuh sangat. Boleh masuk lahh tekak haku, tekak korunk taktaulahh.


Fresh giler kottt salad diyerrrr.
Bernafsu jerk haku tengokkk...
Besor gedabakk ko tapi yang nie tak cukup besar lagikk tau sebab ader satu kedai tuh haku jumpa lagik berganda besar dari yang neh.kagum plak haku tengok..huhu
Abang long pon suker strawberi cekelat. Diyer dah sememangnyer pengemar strawberi.
Adeq plak tak habes-habes ngan gula-gula yang macam lolipop tuh tapi bentuk strawberi punyer.

Lepas jalan kejap hujan turun balik.nak tak nak terpaksa beli payung jugak akhirnya.Risau takut anak-anak demam pulak nanti lagi la susah. Payung tuh diyer letak RM15 then haku tawar dapat lah RM 12 jerk.

Haku tak pandai tawar menawar sangat. Tapi ader kawan haku yang duduk kat cameron jugak pesan kalau beli mesti minta tawar. Tue yang haku minta tawar jugak.


Pulak tuh hujan turun memang lebat sungguh maser tuh..kitaorang memang stuck lagik kat tengah-tengah tuh.dah tak boleh nak lari kemana dah..Redha jerk dalam hati ku dok berdoa supaya anak-anak haku tak demam esok hari. Masaklah kalau diorang demam memang bukan calang-clang demam punya anak haku nehh compom sekali package ngan asthma.

Risau giler kot haku maser tuh.


Abang long tunjuk bekas strawberi celup tadi dah jadi mengeras macam tuh..
sejuk tak sejuk ko bayangkan.*yer sila bayangkan tahap kesejukkan nyer*
Kendian haku beli plak anak-anak sarung tangan tuh hah sebab tengok anak-anak dah mengigil kesejukkan.
Lepas tuh beli plak payung kecik-kecik neh untuk anak-anak sebab memang takleh tunggu lamer lagik dah.Payung kecik neh diyer letak RM10 tapi bila haku minta RM8 kasik plak diyer. Tak payah susah menawar memujuk rayu bagai elok jerk diyer kasik RM8.

Nampak hujan reda sikit terus jalan laju-laju balik hotel.Kalau tunggu lagik takut hujan lagik lebat dah tue siap ngan guruh pulak, lagik lah buat haku takut.


Ini jerklah yang sempat kitaorang beli punn...semuanya makanan untuk makan malam tuhh..Lepas naik hotel memang tak turun-turun dah sampai esok pagi.

Ocay haku ader TIPS nak kongsi ngan korunk kalau korunk nak membeli kat Pasar Malam Cameron Highlands neh.*tips lah sangatttt..ahaks*

1. kalau beli tuh silalah usya siapa yang menjualnya especially makanan lah. Sebab haku tengok banyak orang  indon yang menjual didepan tapi disebalik tabirnya orang cina yang dok gaul segala macam tepung kat belakang dengan tangan plak tuh.

Haku tau sebab haku ke bahagian belakang cari tempat nak buang sampah. Tak sampai hati plak nak campak sesuka hati kat depan gerai orangkan so campak kat bahagian belakang kira sopan lah sikit kann..hahaha.Sekali dah terpandang satu kes maka banyaklah yang haku carik selepas tuh dan memang banyak yang begitu rupanya.Sedih sebab tertipu.

Jangan salah sangka bukan haku cerita pasal kaum ker haper sekarang nie tapi pasal tahap keHalalan Toiyiban nyer. Sendiri mau ingatlah.

Terutamanya makanan yang celup-celup tepung tuh semua macam cendawan celup tepung ker bla bla bla tuhhh memang tak ramai melayu Islam yang jual.Ntahlah mungkin haku tersilap pandang tapi tak salah kalau berhati-hatikan.

2. Kalau nak beli barang kecuali makanan Silalah buat tawar menawar dulu kalau kat pasar malam tuh. Sebab harga bertukar setiap lima minit..hahahah ini kawan hakulah yang cakap. Haku tak tau betul ker tidak sebab haku tak pernah beli barang pon kat pasar malam tuh, selalunya beli makanan jerk.

Itu jerklah kot yang haku nak kongsikan.Nanti bila haku teringat lagik haku tambah lagik kat sini yerk..:P

Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads