Khamis, 12 Julai 2012

06 di chini - Google Blog Search

06 di chini - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di chini</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Jul 2012 01:39 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Tempat Menarik <b>Di</b> Pahang - Tasik <b>Chini</b> (Pt 1)

Posted: 12 Jun 2012 10:52 PM PDT

assalam. cuti sekolah baru nie klana n family telah melawat satu tempat yang dah lama sangat kami teringin nak pegi.. Tasik Chini, salah satu natural lake terbesar di Malaysia selepas Tasik Bera. Banyak perkara menarik tentang Tasik Chini nie. klana share info yang diambik dari brochure Tasik Chini Resort:
"Calm and beautiful the serenity of Lake Chini belies the many secrets that it holds and hides. Indeed, Lake Chini and its surroundings are shrouded legends, some of which dates back to the 14th century. A legend has it that the monsters of the lake guard a submerged ancient Khmer City.

One of the more tales about Lake Chini is of a magical dragon, which lives in the lake. It is said to be guardian of an ancient lost city of gold, which lies in the lake. This local "Loch Ness Monster" has allegedly been sighted many times over the year by villagers who live beside the lake, but to date, no scientific evidence has been found to prove this existence, thus remaining a mystery possibly for year to come.

Lying majestically among 12,000 acres of lush tropical wildness is Lake Chini, Malaysia's second largest natural lake. Located in the wilds, it's a great place to unwind. Lake Chini is made up to series 12 freshwater lakes covering a large area of 12,000 hectares of Natural Forest.

Lake Chini is also endowed with a rich bio-diversified lush tropical wilderness that is home to 138 species of flora, 300 species non aquatic live and 144 species of fresh water fish. Between august and september the lake is transformed into a floating garden with thousand of white and pink lotus flower covering the surface. Fishing is popular activity at the lake and the best time to go angling is between november to january when the monsoon increases the size of the lake".

Selain naik bot untuk melihat keindahan tasik, pihak Lake Chini Resort telah menyediakan macam2 lagi aktiviti lain kat sini seperti: paint ball, horse riding, canoeing, jungle trekking, fishing, camping, blow pipe challenge, visiting jakun's settlements, fish feeding, etc.

Cuti kami di Tasik Chini selama 2 malam. so, kami memilih untuk menginap di chalet kat atas. rega dia semalam rm140. overall kira memuaskan sebab faciliti masih keadaan sangat baru n selesa. harga tu masuk sarapan. cuma satu masalah kecil bila berkunjung kat sini, makanan kat cafe resort tak banyak pilihan. makan malam hanya ada nasik goreng kampung, nasik pattaya, nasik paprik n nasik goreng biasa. untuk 2 malam klana hanya makan nasik goreng kampung. harga boleh tahan.. rm10.50 sebab ada letak telur dadar n french fries. tapi masuk hari ke 2 dah start nak muak. tak dapat nak bayangkan kalau duduk lama lagi kat sini, rasanya boleh putus urat selera makan klana.. huhu.

bahagian reception lake chini resort. selain masa pendaftaran, masa nak ke jeti naik bot atau ke cafe kena lalu kaunter yang comel ni dulu. klana suka dengan design backdrop dia, ada gambar bunga teratai besar. kat depan ada replika (dalam bekas kaca sebelah kanan receptionist) naga sri gumum, lagenda tasik chini...

pagi isnin kami semua dah plan nak naik bot jelajah tasik chini (kami sampai petang ahad, setelah lebih 4 jam perjalanan dari kl). klana tengok pagi tu tak lah ramai orang kat jeti nak naik bot. kalau hari ahad sangat lah ramai, maybe sebab hari cuti ..
kat kaunter jeti terpampang peta tasik chini dengan pakej lawatan. boleh kita pilih mana2 tempat ikut budget kita. kami pilih pakej rm90++ yang melawat 6 tasik, empangan n kg orang asli. bila dah dapat boatman, jangan tunggu lama2, jom cepat2 turun masuk bot, siapa cepat, dia dapat duduk tempat yang best sekali.. klana rebut tempat duduk depan, pemandangan lebih jelas n senang nak ambil gambar... hehe.

BLOG PAHANG: 06 <b>di chini</b> - Google Blog Search

Posted: 06 May 2012 12:00 AM PDT

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads