Sabtu, 29 September 2012

06 di cherating - Google Blog Search

06 di cherating - Google Blog Search


Keriangan Bermain Pasir <b>Di Cherating</b> Pada Hari Raya Ke-5

Posted: 23 Aug 2012 04:58 PM PDT

Raya tahun ni, cuti agak panjang. Samada cuti sekolah, cuti bekerja saya dan Dedet. Walapun Dedet ada projek yang sedang berjalan tapi alhamdulillah ada kawan setugas yang boleh take over kejap, huhu...
Alang2 dah bercuti lama, setelah sakan 5 hari berada di KB. Hari raya ke-4 kami semua bertolak ke Terengganu. Kat sini PIL dan adik-beradik hubby lain dah gather2 kebetulan my SIL buat open house. Lepas tu hari Khamis (raya ke-5) kami semua bertolak ke Cherating. Dari Kuala Terengganu dalam 2 jam lebih jer. Ni gara2 saya ada menang voucher percutian 2D1N kat Holiday Villla Beach Resort. Kiranya melangsaikan hutang voucher sebelum ianya luput. Setakat 1 hari kalau dah balik KL nak patah balik ke Cherating memang tak berbaloi. Sib baek raya ke-3 masa kat KB office Holiday Villa bahagian booking penginapan kat KL dah beroperasi, sempatlah booking dari KB via e-mail :p
Siyes, pantai Cherating masih gorjes. Bersih lagik!
Yang sanggup dikotorkan dengan pasir pantai---My Akid sowang, hehehe
Lepas sesi meletakkan segala pasir kat Akid, bergambar2 reramai dengan hasil seni yang telah dibuat.
My Akid dah macam statue pasir kat tepian Pantai Cherating.
Ekceli dowang ada bina istana pasir. Siap mencari anak2 crab yang kecik dipunggahnya masuk dalam istana. Tapi istana pasir lebih kepada ghupe kubu pasir, hahahaha.
Seronok, bila tengok anak gembira. Bukan senang nak jumpa pantai yang berpasir kat KL. Sekali-sekala cuti panjang selain dapat menziarahi sanak-saudara, dapat singgah bercuti ke mana-mana pun BEST juga dan paling penting kita dapat menghabiskan masa bersama yang anak-anak tercinta memang terasa berbaloi sangat. Momen yang manis dan sangat berharga :)

BlogList Malaysia: Lot Tanah Rezab Melayu <b>Di Cherating</b> Bertukar <b>...</b>

Posted: 27 Jul 2012 07:48 AM PDT

Lot Tanah Rezab Melayu Di Cherating Bertukar Tangan Kepada Bukan Melayu

KUANTAN, 28 Julai - Seorang ahli perniagaan terkejut apabila tiga Lot Tanah Rezab Melayu berhadapan dengan tanah yang beliau beli telah bertukar tangan kepada orang bukan Melayu di pantai Cherating. Beliau yang enggan namanya disiarkan berkata, beliau membeli tanah yang berhadapan dengan pantai menghala ke Laut China Selatan pada tahun 1990. Namun, tujuh tahun kemudian beliau mendapati tiga lot tanah pantai di depan tanahnya itu telah bertukar tangan kepada pihak lain.

"Saya terkejut kerana ia sepatutnya rezab pantai di depan tanah saya itu tetapi telah bertukar milik kepada pihak tertentu. "Padahal semua tanah di kawasan ini adalah tanah rezab Melayu," kata sumber itu.


Tiga lot tanah yang berubah pemilik itu adalah lot 5233, 7058 dan 7059."Salah satu darinya betul-betul di depan Cherating Holiday Villa," katanya lagi. Menurutnya, tanah itu bertukar tangan menjadi milik bukan Melayu atas kerja pihak tertentu dalam parti kerajaan. Bagi mempastikan maklumat ini sahih, beliau meminta pihak PAS dan yang berkepentingan membuat siasatan dan mengenalpasti bagaimana perkara ini boleh berlaku sebenarnya. Sumber


[Apa yang berlaku ini sebenarnya tidaklah pelik bagi rakyat Pahang kerana memang inilah kerja-kerja terkutuk yang gemar dilakukan oleh pemimpin UMNO untuk mendapat habuan tertentu sejak sekian lama. Tanah Rezab Melayu Transit Kuarters ditengah bandar Kuantan yang sepatutnya dipertahankan itu pun kini sudah terjual ke tangan bukan Melayu. Tambah menyedihkan kebanyakkan tanah tersebut dijual kepada bukan Melayu dari negara jiran Singapura. UMNO sepatutnya membela tanah rezab Melayu tetapi merekalah yang beriya-iya mahu mendapat untung dengan menguruskan penjualan tanah-tanah berkenaan. Tambah menyedihkan perkara ini disedari oleh pemimpin UMNO, namun mereka hanya diamkan diri demi menjaga kepentingan politik masing-masing. Akhirnya, jika dibiarkan lama-lama negeri ini juga akan terus tergadai ke tangan asing. Inilah dia senario yang seringkali berlaku jika rakyat Pahang masih tidak mahu melakukan perubahan pada Pilihan Raya Umum ke-13 akan datang].

Dipetik dari - http://pahangdaily.blogspot.com/


Tiada ulasan:

Catat Komen

ads