Ahad, 9 September 2012

06 di jerantut - Google Blog Search

06 di jerantut - Google Blog Search


WZWH: Kenduri Kahwin <b>Di</b> Parlimen <b>Jerantut</b>

Posted: 03 Sep 2012 06:12 AM PDT

Hujung minggu lepas banyak sungguh kenduri kahwin WZWH hadiri di parlimen Jerantut merangkumi DUN Damak, DUN Tahan, dan DUN Pulau Tawar.
Di perkampungan tradisional Ulu Cheka, Tembeling Tengah, Jerantut Feri, Batu Embun, Jengka 12 dan bandar Jerantut. WZWH tidak boleh coret semua memadai satu Majlis Perkahwinan yang WZWH hadiri di Kampung Labu, Tembeling Tengah.
Ini kampung cawangan UMNO WZWH. Kena hadir kalau tidak marah di orang kampung. 
Tapi tempat majlis perkahwinan ini di Kampung Labu lama iatu kampung asal. Kampung Labu sekarang berdekatan dengan jalan raya di tebing Sungai Tembeling.
Kampung Labu lama terletak belah  darat. Tiada jalan tar di sini hanya jalan tanah merah dan denai. Berdekatan kampung ini ada dua paya besar. Dulu orang-orang tua bersawah padi. Paya Tok Acheh dan Paya Tok Belalai. Masih ada empangan lama.
Sekarang orang kampung Labu tidak bersawah padi lagi. Begitu juga kampung-kampung tradisional yang lain. Daerah Jerantut sebenarnya mempunya banyak paya-paya sawah padi. Zaman dulu-dulu cukup terkenal dengan penanaman padi.
Terdapat di Jerantut tanah terbiar dan paya seluas 7,000 hektar untuk tanaman padi dan sayur-sayuran. Jerantut ada banyak kawasan paya tradisional yang diusahakan untuk tanaman padi sejak beratus-ratus tahun dulu.
Bila kita mengusahakan tanaman padi dan sayur-sayuran, kita menolong ekonomi negara dengan tidak payah mengimport beras dan sayur-sayuran.
Kawasan yang boleh diusahakan semula ialah Paya Kangsa, Pulau Tawar, Batu Balai, Jeneris, Damak, Tembeling Tengah, Empang Siat, Paya Poh, Bantai, Tahan, Kampung Tampin dan Kampung Baru.
Syarikat swasta boleh dipertimbangkan untuk memaju projek itu. Kita mengalu-alukan pihak swasta terlibat dalam projek penanaman padi dan sayur-sayuran ini di Jerantut
Amat baik cadangan penubuhan tabung benih supaya menghasilkan padi bermutu tinggi. Projek ini bukan sahaja mendatang hasil ekonomi kepada penduduk kampung tetapi juga menghalang penghijrahan belia-belia muda ke bandar.
Dua minggu sebelum majlis perkahwinan berlansung, bapa pengantin perempuan mengadu dan merayu supaya jalan tanah merah yang ada diturap tar baru sampai ke rumah beliau. Wah gila punya kerja tapi apa boleh buat ini orang Kampung Labu punya kehendak.
Apa lagi ADUN Tahan pun dikerah mencari dana bajet. Nasib baik ADUN Tahan cekap dapat juga jalan sepanjang 2km diturap tar baru. Tersenyum puas si bapa pengantin perempuan!
Ini majlis perkahwinan nampak pengantin sedang makan bersama rombongan keluarga. Pengantin perempuan dari Kampung Labu Tembeling Tengah manakala pengantin lelaki dari Kampung Mat Daling Ulu Tembeling.
Tembeling Tengah campur Ulu Tembeling. Zaman dulu proses bercampur begini biasa. 
YB Dato' Wan Amizan ADUN Tahan mengalu-alukan kehadiran rombongan pengantin lelaki dan meraikan pengantin baru. Beliau berucap sepatah dua kata.
Rombongan pengantin lelaki dan khemah makan kaum wanita dan kanak-kanak.

Khemah makan kaum lelaki.

WZWH sempat meninjau tempat sabak bersalam dengan petugas-petugas kenduri.

ADTEC <b>di Jerantut</b> Mercu Tanda Pendidikan

Posted: 11 Aug 2012 10:19 PM PDT

Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC) bernilai RM100 juta yang bakal melahirkan tenaga kerja dalam sektor industri negara bakal beroperasi tahun depan di Kampung Temin, Jerantut.

JERANTUT 25 Dis. - Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC) di bandar ini yang bernilai RM100 juta merupakan mercu tanda baru kepada sektor pendidikan di daerah Jerantut.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Damak, Datuk Lau Lee berkata, ADTEC yang akan memulakan pengambilan pertama Januari depan bakal menawarkan sebanyak 720 tempat untuk penuntut sehingga ke peringkat pengajian diploma.

"ADTEC akan membantu menjana pembangunan bandar Jerantut dan kawasan berdekatan dari aspek ekonomi mahupun landskap baru industri di daerah ini.

"Peruntukan tambahan bernilai RM100 juta lagi untuk kelengkapan peralatan dan perkakasan akademik, pentadbiran dan penempatan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini semalam.

Menurut Lee, projek berkenaan yang dibina di atas tanah seluas 24 hektar dibahagikan kepada zon pentadbiran, akademik, kawasan riadah dan asrama serta kediaman staf dan tenaga pengajar.

Justeru, katanya, projek ADTEC di bawah Jabatan Tenaga Manusia, Kementerian Sumber Manusia menawarkan kursus mekanikal dan pengeluaran seperti teknologi pembuatan, reka bentuk produk industri dan kimpalan yang masing-masing menawarkan 150 tempat.

''Kursus Teknologi Bahan Termaju Plastik juga bakal menawarkan tempat untuk seramai 120 orang manakala kursus Teknologi Komputer, iaitu komputer keselamatan (90 orang) dan komputer rangkaian (90 orang)," ujarnya.

Beliau berkata, kompleks itu akan menjadi institusi melahirkan graduan berkualiti dan berkemahiran tinggi sejajar permintaan pasaran kerja tempatan dan juga keperluan sektor perindustrian negara.

Lee berkata, peluang latihan yang terdapat di ADTEC terbuka kepada belia lepasan sekolah menengah dan graduan daripada institusi latihan kemahiran serta pekerja dari industri untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran mereka.

''Belia lepasan menengah dan graduan dari institusi latihan kemahiran yang memiliki sijil SKM Tahap 2 atau 3 adalah layak memasuki program latihan jangka panjang untuk memperoleh Diploma Teknologi dan Diploma Lanjutan Teknologi," tambah beliau.

Sumber Utusan Malaysia 2011

WZWH: Pelaburan Kilang Simen RM600 juta <b>Di Jerantut</b>

Posted: 08 Aug 2012 06:03 AM PDT

Jerantut akan menerima pelaburan kilang simen RM600 juta. Sebuah syarikat sudah mendapat kelulusan dari Putrajaya dan kerajaan negeri untuk mula beroperasi bila syarat-syaratnya dipenuhi.
Kilang simen ini akan didirikan di sebuah mukim perkampungan tradisional di Jerantut. Kilang simen ini memerlukan pekerja seramai 1500-2000 orang.
Sebuah landasan kereta api akan dibina bagi menghubungkan kilang dengan sebuah stesyen kereta api tempatan berdekatan dengan daerah Jerantut.
Berdekatan dengan mukim perkampungan tradisional itu juga telah diluluskan sebuah mini-hidro elektrik yang menggunakan air terjun dari lata yang berdekatan.
Mini hidro ini boleh membekal elektrik 60MW
Diharap bila mendapat kelulusan EIA mini-hidro ini dapat membekalkan elektrik ke kilang simen tersebut.
Ini berita baik sebelum PRU 13 di parlimen Jerantut.
Ini hanya permulaan banyak lagi projek-projek pembangunan, industri, pelancungan, pelaburan yang mencurah memacu pertumbuhan ekonomi Jerantut.
Dengan syarat kerajaan BN diberi mandat lagi dan UMNO BN menang kesemua parlimen dan 3 DUN di Jerantut.
WZWH sudah nampak transformasi ekonomi Jerantut akan berjalan rancak. Blog WZWH menyokong penuh transformasi ekonomi Jerantut dibawah kepimpinan DS Najib PM Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads