Sabtu, 22 Disember 2012

06 di gebeng - Google Blog Search

06 di gebeng - Google Blog Search


Bantah Lynas, NGO Hijau konvoi ke <b>Gebeng</b>

Posted: 19 Dec 2012 10:29 PM PST

KUALA LUMPUR: Kumpulan Anti Lynas, Himpunan Hijau akan meneruskan bantahan terhadap pembinaan kilang pemprosesan nadir bumi dengan konvoi kenderaan dari Kuala Lumpur ke kilang tersebut di Gebeng, Kuantan pada 31 Disember ini.

Pengerusi Himpunan Hijau, Wong Tuck berkata, konvoi kenderaan tersebut merupakan salah satu program dalam kempen seratus hari menentang projek Lynas yang didakwa mengancam keselamatan penduduk setempat.

"Rakyat sangat marah dengan aktiviti yang akan memusnahkan alam sekitar, rakyat dan negara sendiri.

"Sebab itu rakyat sanggup melakukan apa sahaja demi memastikan Lynas tidak akan meneruskan operasi mereka," kata beliau dalam sidang media di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur Selangor (KLSCAH), dekat sini hari ini.

Konvoi akan bermula di Markas PAS Taman Melewar, Gombak pada jam lapan pagi dan dijangka tiba di Markas PAS Chegar Mendang, Bentong yang akan diisi dengan ucapan pemimpin parti-parti politik dan kumpulan pecinta alam sekitar.

Kumpulan itu kemudiannya akan bergerak ke Gebeng dan akan berkampung di markas Himpunan Hijau di sana.

"Pelbagai aktiviti menarik akan diadakan termasuk menjual 'Biskut Telinga Cap Adnan," katanya.

Sementara itu, Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu yang turut bersama dalam sidang media tersebut berkata, Pakatan Rakyat akan mengerahkan ahli untuk bersama-sama Himpunan Hijau pada tarikh tersebut.

"Saya bagi pihak Sekretariat Pakatan Rakyat akan menyeru ahli-ahli dan penyokong parti Pakatan Rakyat untuk bersama dalam program 31 Disember yang akan berakhir di Kuantan.

"Melalui media yang kami ada, kami akan cuba memberikan gambaran sokongan dan penyertaan kepada Himpunan Hijau," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads