Tanaman Strawberi

Seperti yang kita tahu pokok strawberi memang sesuai ditanam di tanah tinggi. Kita juga tahu buah strawberi banyak kelebihannya. Namun hanya sebahagian sahaja yang tahu rahsia tanaman ini.

Bunga Strawberi

Tahukah anda.. semakin ramai orang di luar sana sedang mencari artikel mengenai tanaman strawberi secara fertigasi di Cameron Highlands. Ramai juga yang berminat ingin tahu mengenai cara mendapatkan benih strawberi, apakah baja untuk pokok strawberi, cara menanam pokok strawberi, jenis tanah untuk penanaman strawberi di cameron highlands, kaedah pemasaran buah strawberi, kajian tentang penanaman strawberi, pembiakan pokok strawberi, pendebungaan strawberi, teknologi terkini tanaman strawberi dan sebagainya.

Tanaman Strawberi

Saya tidaklah arif mengenai tanaman ini namun saya akan berkongsikan beberapa gambar yang sempat saya rakamkan mengenai Penanaman Strawberi di Cameron Highlands. Buah Strawberi ni terdapat beberapa jenis varieti, antaranya ialah Varieti Camarosa dan Camaroga.

Tanaman Strawberi

Dengan menggunakan sistem fertigasi bertingkat, kawasan seluas 0.25 ha boleh ditanam lebih kurang 30,000 pokok. Hasil buah ialah 1kg/pokok/tahun. Tempoh ekonomi tanaman ini ialah antara 2-3 tahun.

Buah Strawberi

Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tanaman ini bolehlah merujuk atau melawat Stesen Mardi di Cameron Highland. Di sana memang ada kajian yang dilakukan mengenai tanaman ini. Mungkin anda boleh dapatkan panduan tanam strawberi atau contoh kertas kerja penanaman strawberi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...