Rabu, 1 Ogos 2012

06 di sungai lembing - Google Blog Search

06 di sungai lembing - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Jun 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sungai lembing</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Jun 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

Kenangan Yuchuilang: Pekan Terpencil <b>Sungai Lembing</b> Pahang

Posted: 21 Jun 2012 09:19 PM PDT


Terletak di pantai timur Pahang, Sungai Lembing kira-kira 42 km dari Kuantan. Walaupun Sungai Lembing di kawasan pedalaman tetapi tidak menghindar saya mengunjung pekan kecil ini.

Saya telah tahu tentang landskap menawan Sungai Lembing selama bertahun-tahun. Sayang sekali saya tidak pernah pergi ke sana ketika menetap di Temerloh. Oleh kerana isue rare-earth menimbul, saya mengambil keputusan untuk melawat Sungai Lembing sebelum pekan itu dijadikan tapak buangan.

Sungai Lembing pernah menjadi pengeluar bijih timah utama di dunia. Perlombongan bijih timah Sungai Lembing diuruskan oleh Pahang Consolidated Company Limited (PCCL). Semasa tempoh puncak pengeluaran, PCCL memiliki lombong bawah tanah yang terbesar dan terdalam di dunia. Kawasan perlombongan Sungai Lembing ditutup pada 1986 apabila harga timah dunia merosot.

Gambar di atas merupakan jalan utama pekan Sungai Lembing. Terdapat rumah papan lama dua tingkat di sepanjang jalan. Sepohon pokok berusia seratus tahun menegak di tengah jalan. Warga emas akan dilihat berbual-bual dan mengambil angin di bawah pokok tersebut pada waktu senja.

Selain menikmati juadah hebat, kami juga bersiar-siar di tempat menarik sekitar Sungai Lembing.

Artikel Berkaitan
Profil Google Zuiyanhong
Penulis Artikel Zuiyanhong
Ikan Air Tawar Pekan Sehari
Kuil Sri Marathandavar Maran
Pantai Timur Semenanjung Malaysia

fan of Arsenal FC: Pekan <b>Sungai Lembing</b>

Posted: 03 Jul 2012 11:40 AM PDT

Ingat tentang drama bertajuk Kampong Ties? Penggambaran drama ini pernah dijalankan di Sungai Lembing. 
Remember about a drama titled Kampng Ties? This drama was being filmed in a secluded part of  Lembing River.

Pekan Sungai Lembing terletak tidak jauh dari Bukit Panorama. Deretan kedai yang uzur tetapi kelihatan kukuh. Terdapat sebatang pokok besar dan tua di tengah-tengah jalan.
A town in Lembing River located not too far from Panorama Hill. Row shops were so old but firm. A big and old tree was at the middle of road.


Kami melawat kampung. Kampung itu terletak di tanah dipisahkan dengan sungai. Terdapat jambatan disediakan tetapi mampu muat untuk kenderaan ringan seperti motosikal dan basikal. Kereta dan kenderaan berat lain tidak boleh melalui jambatan ini. Saya terpaksa  memberikan ruang kepada penunggang motosikal setiap kali sekiranya ada penunggang motosikal melalui jambatan ini. Usah melakukan perkara nakal seperti melompat-lompat di atas jambatan ini.
We visited a village. A village located at a part of land separated by a river. A bridge was strong for motorcyclists and cyclists. I had to gave some space to motorcyclist each time if motorcylist passed through this bridge.

Kami berpatah balik ke tempat berlawanan. Kami menaiki kereta. Kami melalui pekan sekali lagi. Terdapat jambatan lain muat untuk kereta. Saya nampak jambatan itu khasnya untuk motosikal semasa melalui jambatan ini.
We went back to the opposite place. We took a car. We passed through this town again. Another bridge lets cars pass through it. I saw that bridge for motorcycle when passed through this bridge.

Kami melawat sebuah kedai mi kuning. Ada kilang mi kuning tradisional di dalam kedai itu. Kaedah penghasilan mi kuning secara tradisional masih dilakukan di kilang itu. Kedai itu terletak di kampung itu.
We visited a yellow noodle shop. A traditional factory in that shop. Method of  producing yellow noodle in traditional way had been using at that factory.


Kami tidak melawat Muzium Sungai Lembing. Anda harus melawat Muzium Sungai Lembing untuk mengetahui asal usul Sungai Lembing.
We didn't visit the Lembing River Museum. You should visit the Lembing River Museum to know about Lembing River history.

06 di pekan - Google Blog Search

06 di pekan - Google Blog Search


Letupan Bom <b>Di Pekan</b> Golok!

Posted: 20 Jul 2012 06:18 PM PDT

RANTAU PANJANG – Rakyat negara ini yang ke pekan Golok, selatan Thailand pagi semalam untuk membeli keperluan sempena Ramadan dikejutkan dengan letupan bom berhampiran Hotel Genting.
Kebanyakan mereka terdiri daripada peniaga makanan ringan dari seluruh daerah yang tertumpu ke selatan Thailand itu berikutan harga ditawarkan agak murah.
Bagaimanapun letupan sekitar jam 7 pagi waktu tempatan itu tidak menggugat urusan jual beli memandangkan kebanyakan mereka tertumpu ke pasar pagi untuk membeli keperluan di sana.
Seorang pengunjung dikenali sebagai Ti, 40-an, berkata, kejadian berlaku berhampiran kedai elektrik berdekatan tempat letak kereta.
Menurutnya, ketika melalui kawasan berkenaan, pihak berkuasa tempatan sedang menyelamatkan penghuni hotel berkenaan.
"Sejam selepas kejadian saya melalui kawasan berkenaan untuk ke pasar pagi, tentera, polis dan pihak berkuasa tempatan sedang menyelamatkan penghuni di hotel berkenaan.
"Walaupun berlaku pengeboman di pekan Golok, tetapi urus niaga berjalan seperti biasa cuma orang ramai perlu mengelak ke kawasan kejadian," katanya kepada Sinar Harian, semalam.
Tinjauan Sinar Harian di pintu masuk ke pekan itu mendapati orang ramai tetap berkunjung ke negara jiran.
Sinar Harian difahamkan, menjelang Ramadan, barangan dijual di Golok meningkat mendadak pada hari pertama umat Islam di negara itu menjalani ibadah puasa.


06 di sebertak - Google Blog Search

06 di sebertak - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Jun 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

ads