Isnin, 12 November 2012

06 di ceruk paloh - Google Blog Search

06 di ceruk paloh - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Nov 2012 11:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Jun 2012 11:14 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

06 di lurah bilut - Google Blog Search

06 di lurah bilut - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di lurah bilut</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Sep 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di lurah bilut</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Sep 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Inspirasi Remaja Kini: Peneroka <b>Lurah Bilut</b> Serang Pembangkang

Posted: 06 Sep 2012 02:30 AM PDT


Kira-kira 616 peneroka FELDA Lurah Bilut, dekat sini menafikan tanah milik mereka akan hilang seperti didakwa pembangkang susulan penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH) di Bursa Malaysia.

Mereka menyifatkan dakwaan berkenaan sebagai fitnah dan antara usaha menggagalkan rancangan kerajaan meningkatkan taraf kehidupan masyarakat di situ dalam jangka panjang.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Kamaruddin Mat Doaa, berkata isu pindah milik tanah itu sengaja dimainkan pembangkang untuk kepentingan politik mereka.

"Itu semua fitnah. Sehingga kini, geran masih ada pada kami dan tidak diambil seperti didakwa. Pembangkang sengaja mahu memporak-perandakan peneroka," katanya ketika ditemui di sini, semalam.
Sebelum ini, pembangkang dan Persatuan Anak Peneroka FELDA Kebangsaan (ANAK) mendakwa tanah peneroka akan diambil dalam proses penyenaraian FGVH, Jun lalu.

Bagaimanapun, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menegaskan tiada tanah peneroka akan diambil bagi tujuan itu.

Kamaruddin yang bersyukur dengan penyenaraian FGVH itu, berkata peneroka berterima kasih dengan kerajaan kerana sudah terlalu banyak nikmat diperoleh sejak lebih 50 tahun lalu.

Generasi kedua peneroka, Zulkifli Yunus berkata, usaha pihak luar cuba untuk meracuni pemikiran penduduk tidak akan berjaya berikutan mereka mengetahui situasi yang sebenar.

"Kami menyokong usaha kerajaan kerana ia memberi manfaat kepada peneroka. Dakwaan ia akan merugikan peneroka adalah tidak tepat dan berniat jahat," katanya.Pembangkang ni semuanya memang penipu. Baik yang kafir, yang biseksual ataupun yang berjubah berserban. Semuanya penipu, pembelit dan nak merampas hak rakyat. Elok kalau pembangkang ni masuk mana mana Felda nak buat ceramah, ramai ramai rejam dorang dengan biji sawit. Baling satu tandan teruspun tak apa itu lagi bagus.
Terima Kasih Kerana Sudi Membaca

di negeri pahang - Google Blog Search

di negeri pahang - Google Blog Search


Pembangunan Bandar dan Luar Bandar: Ekonomi Manusiawi <b>...</b>

Posted: 21 Oct 2012 06:36 AM PDT

Kebijakan ekonomi semestinya menjurus ke arah mengangkat martabat manusia. Penumpuannya sudah tentu pada aspek kebendaan dalam kehidupan tetapi ia harus dilihat sebagai wasilah atau perantaraan untuk mencapai cita-cita kemanusiaan yang lebih tinggi.

–AnwarIbrahim, Gelombang Kebangkitan Asia-

Pahang Darul Makmur direstui dengan pelbagai keistimewaan. Negeri ini mempunyai tanah yang paling luas di Semenanjung Malaysia. Tanah ini diliputi pelbagai ciri bentuk muka bumi: hutan rimba, tanah tinggi, tanah rata, bukit, tasik, sungai terpanjang di semenanjung, dan pinggiran laut China Selatan yang panjangnya menjangkau lebih daripada 200km.

Dengan keluasan tanah 36,137km2 tetapi populasi hanya 1.44 juta orang, rakyat Pahang dikurniai kekayaan semulajadi yang kaya seperti kayu balak, pasir, bijih besi, emas dan pelbagai hasil yang sepatutnya telah memanfaatkan rakyat dari segi hasil pertumbuhan ekonomi dan mutu kehidupan yang tinggi.

Hakikatnya, Pahang di bawah pemerintahan UMNO/BN selama 55 tahun ini, bukan sahaja tidak dapat merealisasikan potensi ekonomi, malah gagal melaksanakan amanah yang diberikan oleh rakyat:

 1. Dengan kekayaan yang sedia ada, UMNO/BN telah membentangkan belanjawan defisit selama 13 tahun berturut-turut (1998-2011).[1]
 2. Laporan Ketua Audit Negara 2011 melaporkan pada akhir tahun 2011, Kerajaan Negeri memiliki aset berjumlah RM350.25 juta tetapi liabilitinya pula berjumlah RM2.4 bilion, iaitu 6.85 kali ganda lebih banyak.[2]
 3. Hutang Kerajaan Negeri kepada Kerajaan Persekutuan terus meningkat daripada RM1.9 bilion pada tahun 2007 kepada RM2.4 bilion pada tahun 2011.
 4. Disebabkan kesilapan urus tadbirnya, Kerajaan Negeri Pahang diarahkan oleh mahkamah pada 7 April 2008 supaya membayar RM63 juta kepada sebuah syarikat pembalakan, dan kerajaan negeri sehingga hari ini masih belum akur kepada keputusan mahkamah.[3]
 5. Industri kotor seperti Raub Australia Gold Mine (RAGM)di Bukit Koman dan Lynas Advanced Material Plant (LAMP) di Kuantan mendapat pengecualian cukai selama 12 tahun.[4] Pahang sudah dijadikan sebuah tong sampah toksik yang murah.
 6. Kerajaan UMNO/BN hanya memberhentikan pengeluaran lesen pembalakan kepada pihak individu mulai tahun 2011.[5] Kegiatan pembalakan di Pahang yang tidak mengamalkan system tender secara terbuka dan telus telah mengakibatkan hasil keseluruhan pembalakan bagi sehektar hanya sekadar RM2,000 – RM4,000, sementara pengeluaran balak di negeri Kedah bawah Kerajaan Pakatan Rakyat mampu mencapai RM16,000-RM19,000 sehektar.[6][7]

Aktiviti jabatan/agensi dan pengurusan syarikat kerajaan Negeri Pahang juga tidak dapat dielakkan daripada pemborosan, pembaziran dan ketirisan. Laporan Ketua Audit 2011 mendedahkan beberapa salahlaku yang jelas bercanggah dengan tatakelola yang baik pada dunia hari ini.

Di bawah falsafah ekonomi dan model pertumbuhan UMNO/BN, apa yang jelas disaksikan adalah urus tadbir yang lemah, salahguna kuasa, ketirisan yang berlaku atas kekayaan negeri  dan gejala rasuah yang berleluasa.  Penipuan besar masa kini oleh UMNO/BN ialah pemborosan, pembaziran dan kemewahan yang dilakukan atas nama menjaga kepentingan kumpulan yang memerlukannya. UMNO/BN bukan sahaja tidak dapat menerajui pembangunan berbentuk lestari secara berhemah, malah mengekspoitasikan sumber negeri yang terhad untuk kepentingan peribadi. Maka selepas 55 tahun model mitos ini diguna pakai, yang kaya cuma segelintir elit dan kroni yang rapat dengan kuasa politik, rakyat jelata secara keseluruhan kekal papa kedana.

Falsafah dan dasar yang dibawa oleh UMNO/BN adalah model pertumbuhan terbantut. Pertama, pertumbuhan UMNO/BN adalah pertumbuhan tanpa keadilan, dengan hasil ekonomi dinikmati oleh golongan kroni kapitalis, membiarkan sekaligus jutaan jiwa hidup dalam kemiskinan yang kian parah. Kedua, pertumbuhan yang bisu, di mana pertumbuhan UMNO/BN tidak memperkasa rakyat serta menindas suara dan pandangan yang berlainan pendapatnya. Ketiga, pertumbuhan tanpa masa depan, dengan generasi kini memburu segala sumber dan mengabaikan kepentingan generasi masa depan.

Justeru itu, Pakatan Rakyat wajar membawa konsep dan model pertumbuhan yang dapat melonjatkan paradigma baru untuk selamatkan Malaysia dan Pahang dari terus terjunam. Berlandaskan falsafah 'Ekonomi Manusiawi' yang diujar oleh Ketua Pembangkang Dato' Seri Anwar Ibrahim, model pembangunan ekonomi Pakatan Rakyat harus berpaksi kepada falsafah Keadilan dan ihsan, iaitu pembangunan yang bersifat menyeluruh, mengutamakan keseimbangan, mencapai Keadilan sosial dan berpandukan prinsip akhlak dan keprihatinan sosial.[8]

Dalam jangka masa panjang, kemampuan sesebuah negara untuk mengangkat darjat kehidupan bergantung sepenuhnya kepada kejayaannya meningkatkan produktiviti dan daya saing rakyatnya. Maka berlandaskan Model Ekonomi Manusiawi, selepas penilaian dibuat ke atas kelebihan dan kenyataan negeri, dua aspek ekonomi akan diutarakan dalam kertas kerja ini, iaitu Pembangunan Ekonomi Pertanian (Luar Bandar) dan Ekonomi Kelestarian Bandar (Bandar).

EKONOMI PERTANIAN

Pertanian merupakan asas kepada ekonomi sesebuah negara termasuk negara maju. Selain daripada negara bandar (city state), tiada mana negara yang dapat maju tanpa perkembangan sektor pertanian mereka. Disebabkan kejar-kejaran pengindustrian semata-mata, Malaysia pada tahun 2009 perlu mengimport sayur hampir RM1 bilion sebulan memandangkan pengeluaran tanaman itu tidak mencukupi untuk menampung keperluan negara.[9]

Selama ini, negeri Pahang terkenal dengan beberapa hab pertanian seperti di Cameron Highlands, Bentong dan Lanchang[10]. Iklim dan ciri bentuk muka bumi yang pelbagai di Pahang sekaligus menjadikan kegiatan pertanian/perternakan/perikanan satu bidang yang menarik. Barangkali potensi dan produktiviti ini tidak dibebaskan disebabkan dasar pertumbuhan UMNO/BN yang lebih taksub dengan pertumbuhan semata-mata, jika tidak projek mega dan kontrak mewah. Projek pertanian/perternakan diusahakan atas nama membantu rakyat dan petani, tetapi sering kali berakhir sebagai projek gajah putih dan subsidi yang mengakibatkan ketirisan di atas ketidakadaan rancangan komprehensif yang berpijak kepada kenyataan masyarakat tempatan, pandangan pelbagai pihak dan pelaksanaan yang telus.

Jelasnya dinampak pada hari ini, kebanyakan tanah di Pahang masih belum diterokai dan dibangunkan. Guna tanah 2010 menunjukkan bahawa 56% tanah masih diliputi hutan, dan antara 1.2 juta hektar tanah pertanian, lebih daripada 94% diterokai untuk tujuan perladangan kelapa sawit dan getah. Pertanian sebegini lebih bersifat "capital-centred neo-economic", yang menumpukan perhatian kepada pengeluaran monokultur secara besar-besaran yang bergantung kepada penggunaan bahan kimia. Monokultur dan penggunaan bahan kimia adalah ciri-ciri utama pertanian tidak mampan. Untuk menuju ke hala tuju baru yang dapat menyuburkan ekonomi pertanian secara berdiversiti dan mampan, kita memerlukan perubahan dasar dan pelaksanaan yang tepat.

Laporan Kajian Jaminan Makanan (2003) telah melaksanakan projek kajian secara mikro ke atas 24 Kampung dari seluruh Malaysia (4 kampung dari Pahang). Beberapa cadangan yang dikumpul daripada para petani sendiri adalah:[11]

 1. Membekal lebih banyak tanah
 2. Melibatkan mereka dalam perancangan atau pembinaan infrastruktur
 3. Pencantuman ladang-ladang kecil, penggunaan jentera dan teknik moden
 4. Membentuk pertanian koperasi
 5. Selesaikan masalah kekurangan tenaga kerja

Selain itu, pembicaraan isu pertanian tidak boleh terpisah daripada dasar dan isu nasional. Faktor kejayaan ekonomi pertanian bergantung kepada tanah, prasarana, teknologi dan petani. Pengalaman Taiwan dan Thailand membuktikan bahawa seandainya faktor-faktor tersebut dapat diambil kira dalam pembentukan dasar, maka 'Reformasi Pertanian' (ataupun Reformasi Tanah, 土改 (Tu Gai) dalam Bahasa Mandarin) akan berjaya.

CADANGAN DASAR

Tanah

 1. Kerajaan melaksanakan pembebaskan tanah yang masih terbiar di Pahang. Petani akan memiliki tanah tersebut selepas membayar premium sekadar 25% hasil pertaniannya selama 10 tahun.
 2. Bagi petani yang masih memegang TOL sekarang, pilihan diberi sama ada melanjutkan TOL dengan tempoh lebih panjang ataupun memberikan opsyen memiliki tanah sendiri (Langkah 1).
 3. Menggalakkan penjualan tanah-tanah tertentu daripada pihak swasta kepada kerajaan melalui agensi pertanian dengan galakkan insentif bentuk saham/warrant supaya modal pemilik tanah dapat disalurkan ke bidang industri intensif modal. Kerajaan kemudian akan membebaskan tanah tersebut mengikut langkah 1.
 4. Menggalakkan penubuhan koperasi untuk mencapai skala ekonomi dan membuat pelaburan bersama.

Prasarana

 1. Menggalakkan dasar 'Seorang Petani sebidang tanah". Petani yang memiliki tanah tidak akan bertani secara berlebihan (over-cultivation), sebaliknya akan menitikberatkan sistem pengurusan ladang dan pemparitan.
 2. Menggalakkan kemasukan modal dan pelaburan ke luar bandar.
 3. Kerajaan membuat pelaburan secara langsung.

Teknologi dan Inovasi

 1. Pengenalan kaedah penanaman dan pertenakan moden dan insentif.
 2. Pengenalan kaedah penanaman organik/nilai tambah.
 3. Menerokai pasaran antarabangsa/eksport.
 4. Menubuhkan institusi R&D dan merekodkan tabiat terbaik (best practice) supaya dapat sebarkan kaedah tersebut kepada petani lain.

Petani

 1. Memberikan insentif supaya anak-anak petani akan melanjutkan pelajaran dalam bidang pertanian dan mempelajari teknik pertanian terkini.
 2. Menggalakkan orang muda di bandar untuk memulakan usahawanan mereka dalam bidang pertanian.

KELESTARIAN BANDAR

Pembangunan bandar bukan bab yang baru dalam rancangan ekonomi dan pembangunan. Akan tetapi, definasi 'bandar' dalam konteks Pakatan Rakyat adalah jauh berbeza dengan model UMNO/BN. Apabila semangat Ekonomi Manusiawi diambil kira, pembangunan dan perancangan bukan sekadar perkembangan fizikal dan infrastruktur semata-mata, tetapi merangkumi aspek rohani dan naluri manusia yang indah, serta kelestarian antara manusia dengan persekitaran. Pembangunan di bawah konteks ini lebih menyerupai sebentuk seni daripada bentuk kejututeraan.

Pembangunan bandar harus berteraskan kelestarian dan mutu kehidupan penduduk setempat. Pembangunan menandakan ekonomi itu hidup, anggotanya tekun dan melaksanakan tanggungjawab meningkatkan mutu kehidupan. Namun, pertumbuhan yang merampok harga diri, melebarkan jurang pendapatan serta mengkayakan segelintir kroni adalah pertumbuhan yang sesat.

CADANGAN DASAR

Pembangunan bandar manusiawi harus bersifat menyeluruh, mengutamakan Keadilan sosial dan berpaksikan rakyat/penduduk sebagai pihak berkepentingan yang senantiasa diutamakan. Maka, dasar-dasar pembangunan yang dicadangkan adalah seperti berikut:

 1. Pembangunan bandar yang berpaksi kepada penduduk– Perbanyakkan tempat awam (public space) dan insfrastruktur orang awam (taman, lorong basikal, lorong pejalan kaki dll), serta lebih pritatin terhadap golongan marhein dan Miskin.
 2. Pembangunan insan – Perpustakaan, pusat kesenian, wifi percuma, aktiviti ilmiah dan agama
 3. Pembangunan bandar yang mesra alam – Pengangkutan awam yang baik, kepadatan liputan hijau yang tinggi serta pengurusan yang mengambil kira kos persekitaran.
 4. Pembangunan bandar tanpa membisukan rakyat – Kembalikan pilihanraya kerajaan tempatan, penubuhan unit whistle-blower dan pencegahan rasuah sehingga ke peringkat kerajaan tempatan, mewajibkan rundingan awam dalam kelulusan projek, melibatkan penduduk dalam rancangan Bandar dan memperkasakan rakyat.

Pelaksanaan cadangan-cadangan yang dinyatakan di atas dijangka dapat memangkin dan membawa kesan-kesan berikut:

 1. Mewujudkan peluang pekerjaan di desa/bandar peringkat kedua
 2. Mengekalkan generasi muda di desa/bandar peringkat kedua (second-tier city)
 3. Menarik pelaburan ke desa/bandar peringkat kedua
 4. Membebaskan produktiviti di desa
 5. Meningkatkan mutu kehidupan di desa /bandar peringkat kedua
 6. Meningkatkan tahap ilmiah/kecelikan di desa/bandar peringkat kedua
 7. Meningkatkan daya tarikan bandar peringkat kedua yang berpotensi menjadi destinasi pelancongan menarik (Kuantan-Kuala Lumpur, Melbourne-Sydney)
 8. Merapatkan jurang pendapatan/mutu kehidupan antara bandar mega dan desa/bandar peringkat kedua
 9. Merakyatkan ekonomi Pahang melalui pemilikan tanah oleh rakyat dan perkongsian hasil negeri
 10. Tahap kepertangungjawaban dan urus tadbir yang lebih baik

Pertumbuhan adalah penting sekali, tetapi ia bukanlah satu-satunya matlamat pembangunan ekonomi. Dengan penerapan semangat Ekonomi Manusiawi, dasar-dasar yang dicadangkan tersebut dapat melonjatkan Pahang daripada ekonomi politik yang lama, memanfaatkan rakyat secara keseluruhan, membanteras rasuah serta penyelewengan kuasa dan yang penting sekali, mencapai Keadilan sosial.

Disediakan oleh:

Lee Chean Chung

Pemangku Ketua Cabang Indera Mahkota

AJK Majlis Pimpinan Negeri (MPN) Pahang

Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN)


[2]Penyata Kewangan Kerajaan Negeri dan Pengurusan Kewangan Jabatan/Agensi Negeri Pahang Tahun 2011, m.k 30

[8]Gelombang Kebangkitan Asia, Anwar Ibrahim, m.s 112

[11] Kajian Jaminan Makanan – 24 Kampung, Era Consumer, 2003

[12]Laporan Ketua Audit Negara, Aktiviti Jabatan/Agensi dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Pahang 2011

06 di mempaga - Google Blog Search

06 di mempaga - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Nov 2012 09:46 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mempaga</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Jul 2012 09:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

1 MALAYSIA: CERAMAH PKR <b>DI</b> FELDA <b>MEMPAGA</b> TIADA <b>...</b>

Posted: 02 Jul 2012 09:13 AM PDT

Kesian ANWAR terpaksa jugak bercakap walaupun tiada orang yang datang...Kenapa bergitu sekali tiada orang sedangkan ANWAR akan bakal Perdana Menteri Malaysia pada akan datang ni..Sudah nampak rakyat di Felda Mempaga tidak layang dan meluat dengan muka kaki kelentong ini.ANWAR...sudah merasakan bahawa Warga Felda susah untuk dipujuk rayu untuk menyelebahi Pembangkang...susah mahu makan beb..Apa tidaknya kaki Pembohong paling besar dalam sejarah Malaysia.TAHIAH WARGA FELDA MEMPAGA MENYOKONG USAHA UMNO ....SYABASSS  

06 di ketari - Google Blog Search

06 di ketari - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Nov 2012 07:19 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Nov 2012 07:53 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Nov 2012 07:26 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Nov 2012 07:25 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Feb 2012 12:00 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

26 Buah Rumah Hangus <b>di Ketari</b>, Bentong. | ondscene

Posted: 22 Feb 2012 05:57 PM PST

26 Buah Rumah Hangus di Ketari, Bentong.

Kg Baru Cina
Ketari, Bentong
Pahang
22 Februari, 2012
4 petang
 

Kejadian ini berlaku semalam, tetapi saya hanya sempat menyiarkannya hari ini, 23 Februari.

Sejumlah 26 buah rumah musnah samasekali dalam kejadian yang berlaku kira-kira jam 3.50 petang di Ketari, Bentong.

Dan kebakaran ini berlaku hanya beberapa meter dari sebuah stesyen minyak.

7 jentera bomba dari beberapa balai Bomba dan Penyelamat bersama kira-kira 70 anggota.

Kebakaran dipercayai berlaku di bahagian tengah dan merebak dengan cepat – ketika cuaca panas terik dan angin kuat.

Pix – China Press

Post Lain Yang Berkaitan

1 Comment

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Sep 2012 07:53 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jun 2011 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Apr 2012 07:25 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Mar 2012 07:24 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Feb 2012 07:21 PM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Oct 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Jul 2011 07:30 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Jun 2011 07:46 PM PDT

Seorang sahabat dalam facebook KELAB 500,000 PENYOKONG PAS PAHANG, Fakhrul Anuar Zulkawi, mengutarakan beberapa pandangan menarik yang wajar kita renungi bagi menghadapi PRU ke 13 nanti.

Melihat kepada fakta angka, mungkin agak sukar meneka apakah Pakatan Rakyat mampu mara ke Wisma Sri Pahang. Namun jika diambil kira terdapat terdapat 21 kerusi Dun yang ada tanah rancangan Felda, peluang nampaknya tidak mustahil. Ini jika dilihat berdasarkan perkembangan baru kesedaran politik para peneroka. Beliau tidak menyentuh tentang undi peneroka. Namun jika diandaikan hanya 5 % sahaja swing undi peneroka daripada PRU 2008, sesuatu kejutan boleh berlaku di negeri ini!

Di bawah ini saya perturunkan semuanya pandangan Fakhrul Anuar, hatta tanpa mengubah ejaan dan ayat-ayatnya.

Salam. Melihat kpd mood wall ini, semuanya mahukan PAS Pahang bersama Pakatan Rakyat utk memerintah negeri ini selepas PRU-13. Namun elok juga kita melihat sebentar kpd realiti yg bakal dihadapi.

Sehingga kini, pembangkang menguasai 5 kerusi drpd 42 kerusi (BN 37 kerusi). Utk melayakkan PR menerajui Pahang secara kemenangan majoriti mudah (simple majoriti), PR perlukan sekurang2nya 22 kerusi. Utk tujuan itu, PR mesti mempertahankan 5 kerusi yg telah dimenangi semasa PRU-12 (2 PAS, 2 DAP & 1 Bebas) iaitu di N12 Beserah (maj 1541), N32 Kuala Semantan (maj 932), N7 Tras (maj 2451), N38 Triang (maj 2469) dan N1 Tanah Rata (maj 575-Bebas). Masih berbaki 17 kerusi lagi.

Di mana peluang utk menang boleh diperolehi secara analisa kalkulatif sebegini? Pertamanya ianya boleh difokuskan kpd 7 kerusi yg dimenangi BN dgn majoriti kurang dr 1000 undi iaitu di 3 DUN majoriti pengundi Melayu iaitu N16 Inderapura (maj 873), N15 Tg Lumpur (maj 496), N29 Jengka (maj 596) dan di 4 DUN pengundi majoriti atau signifikan bkn Melayu di N14 Teruntum (maj 293), N10 Damak (maj 509), N34 Ketari (maj 882) & N35 Sabai (maj 145-India).

Seterusnya fokus perlu diberikan kpd 8 kerusi maj antara 1000-1500 terdpt di 5 kwsn maj Melayu (lebih 70%) iaitu N24 Luit (maj 1068), N3 Pdg Tengku (maj 1188), N9 Tahan (maj 1357), N19 Panching (maj 1441), N27 Jenderak (maj 1374) dan di 3 lagi kwsn pengundi bercampur iaitu di N33 Bilut (maj 1108), N4 Cheka (maj 1280), N5 Benta (maj 1358).

Ini bermakna masih short 2 kerusi utk majoriti mudah. Dimana lagi peluang utk menang? Wajar utk dimantapkan jentera di N28 Kerdau (maj 1615), N37 Guai (maj 1941) dan 2 kwns pengundi bercampur iaitu di N13 Semambu (maj 2136) & N30 Mentakab (maj 2439).

PAS mesti berupaya utk mendapatkan sokongan Melayu dan pengundi atas pagar perlu beralih dr menyokong UMNO secara signifikan peratusannya.

Berdasarkan parti, utk menang simple maj, 22 kerusi tersebut bakal diwakili PAS 9 kerusi, DAP 8 kerusi dan PKR 5 kerusi. Banyak faktor jg perlu diambilkira termasuk faktor calon yg berkredibiliti utk diketengahkan. Dan PAS perlu melipatgandakan usaha n memperkemaskan jentera utk memenangi hati pengundi Melayu. Usaha dakwah n tarbiah juga mesti menjadi asas utama. Kemungkinan kerajaan campuran spt yg pernah berlaku di Perak juga tidak boleh ditolak.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Jun 2011 08:14 PM PDT

Seorang sahabat dalam facebook KELAB 500,000 PENYOKONG PAS PAHANG, Fakhrul Anuar Zulkawi, mengutarakan beberapa pandangan menarik yang wajar kita renungi bagi menghadapi PRU ke 13 nanti.

Melihat kepada fakta angka, mungkin agak sukar meneka apakah Pakatan Rakyat mampu mara ke Wisma Sri Pahang. Namun jika diambil kira terdapat terdapat 21 kerusi Dun yang ada tanah rancangan Felda, peluang nampaknya tidak mustahil. Ini jika dilihat berdasarkan perkembangan baru kesedaran politik para peneroka. Beliau tidak menyentuh tentang undi peneroka. Namun jika diandaikan hanya 5 % sahaja swing undi peneroka daripada PRU 2008, sesuatu kejutan boleh berlaku di negeri ini!

Di bawah ini saya perturunkan semuanya pandangan Fakhrul Anuar, hatta tanpa mengubah ejaan dan ayat-ayatnya.

Salam. Melihat kpd mood wall ini, semuanya mahukan PAS Pahang bersama Pakatan Rakyat utk memerintah negeri ini selepas PRU-13. Namun elok juga kita melihat sebentar kpd realiti yg bakal dihadapi.

Sehingga kini, pembangkang menguasai 5 kerusi drpd 42 kerusi (BN 37 kerusi). Utk melayakkan PR menerajui Pahang secara kemenangan majoriti mudah (simple majoriti), PR perlukan sekurang2nya 22 kerusi. Utk tujuan itu, PR mesti mempertahankan 5 kerusi yg telah dimenangi semasa PRU-12 (2 PAS, 2 DAP & 1 Bebas) iaitu di N12 Beserah (maj 1541), N32 Kuala Semantan (maj 932), N7 Tras (maj 2451), N38 Triang (maj 2469) dan N1 Tanah Rata (maj 575-Bebas). Masih berbaki 17 kerusi lagi.

Di mana peluang utk menang boleh diperolehi secara analisa kalkulatif sebegini? Pertamanya ianya boleh difokuskan kpd 7 kerusi yg dimenangi BN dgn majoriti kurang dr 1000 undi iaitu di 3 DUN majoriti pengundi Melayu iaitu N16 Inderapura (maj 873), N15 Tg Lumpur (maj 496), N29 Jengka (maj 596) dan di 4 DUN pengundi majoriti atau signifikan bkn Melayu di N14 Teruntum (maj 293), N10 Damak (maj 509), N34 Ketari (maj 882) & N35 Sabai (maj 145-India).

Seterusnya fokus perlu diberikan kpd 8 kerusi maj antara 1000-1500 terdpt di 5 kwsn maj Melayu (lebih 70%) iaitu N24 Luit (maj 1068), N3 Pdg Tengku (maj 1188), N9 Tahan (maj 1357), N19 Panching (maj 1441), N27 Jenderak (maj 1374) dan di 3 lagi kwsn pengundi bercampur iaitu di N33 Bilut (maj 1108), N4 Cheka (maj 1280), N5 Benta (maj 1358).

Ini bermakna masih short 2 kerusi utk majoriti mudah. Dimana lagi peluang utk menang? Wajar utk dimantapkan jentera di N28 Kerdau (maj 1615), N37 Guai (maj 1941) dan 2 kwns pengundi bercampur iaitu di N13 Semambu (maj 2136) & N30 Mentakab (maj 2439).

PAS mesti berupaya utk mendapatkan sokongan Melayu dan pengundi atas pagar perlu beralih dr menyokong UMNO secara signifikan peratusannya.

Berdasarkan parti, utk menang simple maj, 22 kerusi tersebut bakal diwakili PAS 9 kerusi, DAP 8 kerusi dan PKR 5 kerusi. Banyak faktor jg perlu diambilkira termasuk faktor calon yg berkredibiliti utk diketengahkan. Dan PAS perlu melipatgandakan usaha n memperkemaskan jentera utk memenangi hati pengundi Melayu. Usaha dakwah n tarbiah juga mesti menjadi asas utama. Kemungkinan kerajaan campuran spt yg pernah berlaku di Perak juga tidak boleh ditolak.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by Used Car Search.

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Feb 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Feb 2012 12:00 AM PST

[unable to retrieve full-text content]BLOG PAHANG: 06 <b>di ketari</b> - Google Blog Search. Posted: 17 Jun 2011 07:46 PM PDT. Seorang sahabat dalam facebook KELAB 500000 PENYOKONG PAS PAHANG, Fakhrul Anuar Zulkawi, mengutarakan ...

<b>KETARI</b> EXCEL SM SAINS LABUAN MEMENANGI ANUGERAH <b>...</b>

Posted: 31 Mar 2012 12:45 AM PDT

12-17 Mac 2012, Moscow,Russia: Kumpulan KETARI EXCEL SM Sains Labuan telah menyertai program "The Four Elements Festival International Folk Dance Competition For Children and Young People" di Moscow, Russia pada 12-17 Mac 2012. Telah disertai oleh 13 orang pelajar dan 3 guru termasuk Pengetua Cemerlang SM Sains Labuan, Tn Hj Mahamad Shukri Said. Terdapat 8 kategori yang dipertandingankan dan KETARI EXCEL telah berjaya menggondol  Anugerah Khas Juri bagi Persembahan Terbaik. Tahniah!

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search

06 di Cameron Highlands - Google Blog Search


Masyimalo&#39;s Heart : Seram! expose mistik <b>di cameron highland</b>

Posted: 31 Oct 2012 12:00 AM PDT

Masa bangun pagi tu, kak long aku Nana tanya kol 5 pagi ada dgar tak suara perempuan nages... aku blur la pulak, sbbnya kol 5 pagi aku bangun, siap keluar bilik gi charge tab kat dapor.. dalam bilik aku xde power point.. pastu siap basuh botol susu bagai kat sinki dapor... then aku jalan masok bilik bancuh susu rayyan baru sambung tido balik... Jauh gak aku jalan ni, siap tempuh ruang tamu. Dah la sinki mengadap luar ok...
Aku cakap la xde dengar paper.. klu Danish anak alang yang nages ada la aku dengar.. pastu tengah malam ada dgr bunyi orang bertukang, tapi bunyik bertukang tu memang dari Magrib lagi dok sebok ketang ktung ketang ketung... Ntah apa yang ditukang pun tak tahu la..... kol 12 malam masih lagi bertukang, xtau kol bape stop sbb aku tertido ... tapi kol 5 pagi tu sblm aku bgn, ada dgr MIL bangun g toilet.. lain2 bunyi pelik mmg aku x dgr... 
Masa kak long aku tnya tu, aku dah cuak dah... sebb aku sorang je yg bgn berjalan ke dapor kol 5 pagi tu, naseb la aku xnampak kelibat ke apa.. klau x mmg pengsan aku gamaknye... 
Kak Long aku siap cakap die dengar bunyik orang bukak peti ais.. Isk aku memang tak bukak peti ais... Eee masa tulis ni pun rasa meremang bulu roma....
Syukur aku tak nampak apa2 masa 5 pagi tu yang aku dok bangun basuh botol susu. Memang misteri betol bunyi tu and lagi misteri sbb Kak Long je yang dengar, ktorg seme tak dengar.. 

06 di nenasi - Google Blog Search

06 di nenasi - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Oct 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 02 May 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jun 2012 03:17 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Jun 2012 03:28 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 02 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 02 May 2012 12:00 AM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 02 May 2012 03:27 PM PDT

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Apr 2012 03:04 PM PDT

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2012 12:00 AM PST

URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2012 12:00 AM PST

[unable to retrieve full-text content][unable to retrieve full-text content]Dilahirkan pada 19 Julai 1971 di Nenasi, Pekan, Pahang, Piza memulakan alam persekolahan pada tahun 1978 di Sekolah Rendah Sultan Abdullah, Kuantan dan mengakhirinya setakat ...

Rangka manusia ditemui tertimbus dalam tanah <b>di Nenasi</b> | Sharing <b>...</b>

Posted: 30 Mar 2012 12:00 AM PDT

PEKAN: Satu rangka manusia ditemui tertimbus dalam tanah di Kampung Serun, dekat Nenasi, di sini.

Shafie Nor: Rangka manusia ditemui tertimbus dalam tanah <b>di Nenasi</b>

Posted: 30 Mar 2012 01:24 AM PDT

PEKAN: Satu rangka manusia ditemui tertimbus dalam tanah di Kampung Serun, dekat Nenasi, di sini, Rabu lalu.
Rangka manusa itu ditemui dua lelaki yang mengendalikan sebuah jengkaut bagi pembinaan jalan di kawasan berkenaan jam 12 tengah hari.
Menurut Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pahang, SAC T Narenasegaran, berkata rangka yang ditemui tertimbus di Kilometer 54 Jalan Pekan-Rompin dekat kampung Serun itu dihantar ke Hospital Muadzam Shah untuk bedah siasat.
"Dua lelaki berkenaan yang berusia 30-an terkejut selepas mendapati rangka manusia tertimbus di kawasan berkenaan sebelum menghubungi pihak polis," katanya kepada pemberita di sini, hari ini. - BERNAMA

KEBAKARAN KEDAI MAKAN DAN RUMAH KEDIAMAN <b>DI NENASI</b> <b>...</b>

Posted: 29 Jan 2012 08:10 AM PST

[unable to retrieve full-text content]KEBAKARAN KEDAI MAKAN DAN RUMAH KEDIAMAN DI NENASI PADA 25.1.2012. 'Malang memang tidak berbau.' Itu lah saja ungkapan yang sering dapat kita katakan jika berlaku sesuatu malapetaka dan kejadian yang ...

KEBAKARAN KEDAI MAKAN DAN RUMAH KEDIAMAN <b>DI NENASI</b> <b>...</b>

Posted: 29 Jan 2012 08:10 AM PST

[unable to retrieve full-text content]KEBAKARAN KEDAI MAKAN DAN RUMAH KEDIAMAN DI NENASI PADA 25.1.2012. 'Malang memang tidak berbau.' Itu lah saja ungkapan yang sering dapat kita katakan jika berlaku sesuatu malapetaka dan kejadian yang ...

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Oct 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Oct 2012 04:33 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

My Rainbow...: Jelajah Johor : Kuantan ke Mersing

Posted: 12 Oct 2012 07:00 PM PDT

Assalamualaikum.....

Ini adalah masa weekend terakhir sebelum hubby mula bekerja semula. Alhamdulillah, hubby telah di sahkan sihat dan fit to work semula. Cuma... kalau hubby x berhati2, atau x er..err  reduce weight, maybe another 1 year time kena jumpa doctor tu semula untuk replace tulang yg dah rosak tu dengan titanium.

Ada perbualan yang agak kelakar dengan doctor masa tu. Kita tanya doc tu, people say kalau ada besi dalam badan, nanti hujan, guruh, kilat kita rasa sengal dan ngilu. Betul ke? Doctor tu punyaaalah gelak bila dengar soalan tu. Heheheh, tak rupanya. Mitos jer rupanya yer. So, basically it's psychology lah yer...

Onemore question : Kalau hubby pass by metal detector kat airport tu, nanti benda tu bunyi2 tak? Satu airport pandang, silap aribulan kena strip down plak. Puuunnn doctor tu gelak mcm nak rak. Dia kata memang akan bunyi, tapi they'll know it's inside the body. Should be no problem.

Ok..clear.

After that, dengan senang hati nak balik ke Melaka. Spend time with family before tenggelam semula dalam kerja2 yang menimbun.

Saja bawa Adam ikut jalan pantai. Dari Kuantan, masuk Sg Soi, ikut Cherok Paloh and tembus ke Pekan. Teruskan sampai Nenasi sebab Adam x pernah lalu perkampungan nelayan tu waktu siang. Bagi dia new experience tentang fishermen's life. Singgah di warung tepi kuala Nenasi tu seperti dulu and lunch kat situ.


Repeat order nasi goreng kampung yang malatops...
Seterusnya, lepas Nenasi, dah jumpa simpang ke Muadzam. Discuss dalam kereta, since tak ada plan apa2 weekend tu, kami decide untuk bawa Adam tour. Kebetulan malam pagi tu Adam siapkan homework sivik dia dan sibuk bertanya jawapan beberapa tempat tarikan Malaysia di negeri mana. So, sekadar untuk refresh. Mungkin masa kami bawa dia dulu, dia kecik lagi, tak boleh nak ingat.
Kami teruskan ke Rompin. Lalu pekan Rompin dan berpandukan kepada signboard dan GPS Papago hubby, kami tiba di Kuala Rompin. Sekadar survey kawasan memancing untuk hubby. Akhirnya kami tiba di Jeti Kg Bernas, Kuala Rompin.

Air surut masa nie, tapi port agak sesuai untuk kaki pancing. At least kami boleh temankan hubby bila2 nanti. Lepas puas menikmati angin laut, kami nak teruskan perjalanan ke Mersing. Tapi, baru gerak dari jeti tu beberapa kilometer, dah jumpa sekumpulan kaki pancing di tebing sungai. Berhenti lagi...

Tak taulah apa nama tempat nie. Tapi seronok agaknya berkelah sebab pokok besar tu memang redup jer bawahnya. Cuma, ikan kecik2 lah. Setakat ikan2 kuala seperti biasa contohnya gelama. Tapi, orang2 tu inform hubby masa borak2 tu. Kalau malam2 agak bahaya sebab 'keras' katanya. Diorang kata, pokok yg ada pun, pokok kayu ara.. memang kesukaan jin bertandang. Ishh, ada pula kan? Keraslah malam sebab kalau dahan jatuh, x nampak. kena kepala, kan susah... Lagipun jauh daripada penempatan. Kalau jatuh tebing ke, susah nak minta bantuan.

Anyway, kami terus ke Mersing. Dari tadi, x sampai2 ke Mersing kan.

Tiba di Mersing sejam kemudian. Selamat makan mee rebus dalam hujan renyai2 nanti. Terlupa nak ambik gambar. Kemudian, kami pergi beli ikan bilis pula sebab di Mersing, ikan bilisnya semua segar2 dan cantik2. Beli untuk mak dan mommy sekali.

Lepas berlari2 anak dalam hujan renyai memburu ikan bilis, tiba2 kami come out dengan idea baru pula.

bersambung......

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jun 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jun 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

KEBAKARAN KEDAI MAKAN DAN RUMAH KEDIAMAN <b>DI NENASI</b> <b>...</b>

Posted: 29 Jan 2012 08:10 AM PST

[unable to retrieve full-text content]KEBAKARAN KEDAI MAKAN DAN RUMAH KEDIAMAN DI NENASI PADA 25.1.2012. 'Malang memang tidak berbau.' Itu lah saja ungkapan yang sering dapat kita katakan jika berlaku sesuatu malapetaka dan kejadian yang ...

Lagesi Qhaifa: <b>NENASI</b> >>>>>> PANTAI TANJUNG BATU

Posted: 12 Jun 2012 10:31 PM PDT

Alhamdulillah jam 2.30 ptg kami selamat tiba dirumah mak angkat hubby di Kg. Tanjung Lipat, Nenasi Pahang (kalau tak silap namanya). Rupanya sudah 21 tahun hubby tak jumpa dengan keluarga angkatnya. Perkenalan mereka melalui program anak angkat ketika hubby di MRSM Kuantan dulu. Amboi lama sungguh. Kini hubungan kembali terjalin.
Alhamdulillah juga penerimaan keluarga En. Rosli dan Pn. Noreha dengan kehadiran kami disambut baik begitu juga dengan anak-anak mereka ida, eima dan diana malah anak-anak saya juga cepat mesra dengan keluarga ini. Rupanya keluarga ini ada kedai runcit saya dan hubby tersenyum sesama sendiri (habislah tak sudah dengan membeli agaknya anak-anak saya nanti).........
Petangnya kami kuar jenjalan kat pantai tanjung batu tapi tak boleh mandi kerna keadaan lautnya yang curam malah ombak kuat so anak-anak hanya dibenarkan bermain digigi air saja, malah tiada orang yang datang untuk mandi manda disini untuk bersantai bolehlah......

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jun 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di nenasi</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jun 2012 12:00 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

KEBAKARAN KEDAI MAKAN DAN RUMAH KEDIAMAN <b>DI NENASI</b> <b>...</b>

Posted: 29 Jan 2012 08:10 AM PST

[unable to retrieve full-text content]KEBAKARAN KEDAI MAKAN DAN RUMAH KEDIAMAN DI NENASI PADA 25.1.2012. 'Malang memang tidak berbau.' Itu lah saja ungkapan yang sering dapat kita katakan jika berlaku sesuatu malapetaka dan kejadian yang ...

Lagesi Qhaifa: <b>NENASI</b> >>>>>> PANTAI TANJUNG BATU

Posted: 12 Jun 2012 10:31 PM PDT

Alhamdulillah jam 2.30 ptg kami selamat tiba dirumah mak angkat hubby di Kg. Tanjung Lipat, Nenasi Pahang (kalau tak silap namanya). Rupanya sudah 21 tahun hubby tak jumpa dengan keluarga angkatnya. Perkenalan mereka melalui program anak angkat ketika hubby di MRSM Kuantan dulu. Amboi lama sungguh. Kini hubungan kembali terjalin.
Alhamdulillah juga penerimaan keluarga En. Rosli dan Pn. Noreha dengan kehadiran kami disambut baik begitu juga dengan anak-anak mereka ida, eima dan diana malah anak-anak saya juga cepat mesra dengan keluarga ini. Rupanya keluarga ini ada kedai runcit saya dan hubby tersenyum sesama sendiri (habislah tak sudah dengan membeli agaknya anak-anak saya nanti).........
Petangnya kami kuar jenjalan kat pantai tanjung batu tapi tak boleh mandi kerna keadaan lautnya yang curam malah ombak kuat so anak-anak hanya dibenarkan bermain digigi air saja, malah tiada orang yang datang untuk mandi manda disini untuk bersantai bolehlah......

ads