Sabtu, 26 Januari 2013

06 di gebeng - Google Blog Search

06 di gebeng - Google Blog Search


Terdedah tembelang <b>di Gebeng</b>, anti Lynas demo di Raub pula <b>...</b>

Posted: 03 Sep 2012 02:30 AM PDT


Semalam pada pukul 4:30 petang di Jalan Bukit Koman di hadapan bangunan Gunasama Pejabat Persekutuan Raub, satu himpunan hijau Raub telah diadakan melibatkan seramai lebih kurang 600 orang.

Dari pakaian hijau muda itu, boleh dianggap bahawa ini adalah kumpulan sama dengan kumpulan anti Lynas yang didalang DAP yang telah gagal di gebng dalam parliamentary public hearing yang dilakukan dan sebarang arahan mahkamah yang mereka gertakkan.

Ketua Polis Daerah Raub telah menerima memorandum daripada Pengerusi Penganjur Himpunan Hijau Raub, Wong Kin Hoong bersama Wong Tuck yang merupakan pengerusi himpunan hijau.

KPD berjanji akan menyerahkan memorandum tersebut kpd pihak Raub Australian Gold Mining (RAGM).

Pada mulanya, memorandum mahu diserahkan di atas pentas di tempat himpunan tapi maklumat menyatakan pihak RAGM hanya akan terima memo tersebut di luar pagar/luar kawasan himpunan.

Pada petang lebih kurang 4 petang, sewaktu wakil RAGM hampir sampai di kawasan Padang tempat perhimpunan, Hishamuddin Rais telah menghasut peserta untuk berarak ke Lombong RAGM.

Akhirnya Ketua Polis Daerah telah sekatkan dan berbincang dengan kumpulan yang berarak dan bersetuju dgn tindakan KPD.

Peserta bersurai selepas itu.

Nampaknya kumpulan encironmentalist sedang bermain politiks untuk menimbulkan isu di Pahang dan Johor untuk membantu Pakatan Rakyat.

Harap mereka timbulkan isu kekotoran alam sekitar oleh industeri di negeri Sembilan dan Melaka kerana di situ banyak adalah dilakukan oleh pengkilang dan pengusaha Cina yang pengotor dan penyokong DAP.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads