Rabu, 6 Februari 2013

06 di jerantut - Google Blog Search

06 di jerantut - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di jerantut</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Feb 2013 01:41 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di jerantut</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Feb 2013 01:14 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

ujang kutik: <b>JERANTUT</b> : BERSUA BEKAS RAKAN SEKERJA <b>DI</b> <b>...</b>

Posted: 26 Nov 2012 04:47 AM PST

Saya seronok apabila diarahkan bertugas di Jerantut, Pahang selama 5 hari yang bermula pada 26/11/12. Kali terakhir saya ke Jerantut, pintu gerbang ke Taman Negera itu lebih kurang 15 tahun yang lalu. Bagaimanapun, tugas saya kali ini cuma di sekitar Bandar Jerantut sahaja. Sedemikian, tidaklah dapat saya mengakrab alam semula jadi di Taman Negara.

Perjalanan dari Ibu Negara ke Jerantut bersama kawan sekerja mengambil masa lebih kurang 3 jam. Sekarang musim durian di Jerantut. Di sepanjang jalan kelihatan pondok-pondok menjual raja buah itu.

Kami singgah solat zohor di Masjid Temin. Temin terletak 20 km sebelum sampai ke Bandar Jerantut.

Se usai solat zuhur kami ditegur oleh seseorang. Beliau ialah bekas kawan sekerja yang telah bersara hampir 14 tahun yang lalu. Di usia mencecah 69 tahun keterampilan beliau tidak banyak berubah - sehat, ceria dan pendekatan politiknya yang menyebabkan beliau ditukarkan ke merata tempat masih seperti dahulu. Saya menghubungi seorang kawan kami yang telah bersara dan baru menambah 'satu cawangan' lagi. Saya memberinya peluang berbual dengan sahabat lama kami yang kini menetap di Kg. Pasir, Segambut. Saya turut rasakan betapa seronoknya mereka berbual bertanya khabar. Beliau belanja kami makan tengah hari di kedai makan berhampiran Masjid Temin.

Lebih kurang pukul 1.40 petang, kami meninggalkan bekas kawan sekerja yang pada pengamatan saya sangat selesa melangsungkan kehidupan alam persaraannya di satu daerah yang persekitarannya nyaman, selesa dan menenangkan. 
 
 

WZWH: Projek Kaviar <b>Jerantut</b> : Ikan Sturgeon Boleh Dibela <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 01 Nov 2012 12:06 AM PDT

DS Najib telah umumkan ada pelabur mahu melabur RM425 juta bagi projek kaviar Jerantut. 
Ramai orang Jerantut dan Pahang tidak tahu ikan sturgeon ini ikan apa? Ramai yang beranggapan ikan ini hidup di lautan Rusia dan Iran.
Sebenarnya ikan sturgeon ini majoriti jenis spesisnya hidup di air tawar. Ada yang tinggal di laut dekat Iran dan Russia serta Amerika Utara.
Ikan ini ditangkap dan diternak untuk mendapatkan telurnya, kaviar, kerana ia memberi hasil pulangan yang besar. Telurnya boleh dijual pada harga US$5000 untuk sekilo dan permintaan caviar ini tinggi.
Bolehkah ikan sturgeon dibela di Jerantut dan tidak menyebabkan kerosakan alam sekitar? Ini persoalan orang Jerantut dan Pahang mahu tahu.
Ikan sturgeon boleh diternak di Jerantut dan tidak membahayakan alam sekitar SEKIRANYA diternak di kawasan sistem yang enclosed dan terkawal.
Projek kaviar Jerantut adalah projek printis bermodal besar. Jika berjaya Jerantut menjadi pengeluar kaviar sedunia maka akan terdapat permintaan projek ini di seluruh Malaysia.
Nanti ramai orang Pahang membela ikan sturgeon secara sangkar di Sungai Tembeling, Jelai dan Pahang. 
Tapi AWAS jangan sampai ikan sturgeon ini terlepas ke sungai....
Projek sangkar ikan sturgeon di China.
Ini contoh kolam bela ikan sturgeon secara kecil-kecilan.
Sebab itu kita kena pastikan ikan tapah banyak membiak di sungai-sungai di Pahang ini. Ada saintis kata ikan sturgeon dan ikan arapaima gigantis cukup takut dengan ikan tapah Pahang sebab tengok giginya sahaja buat ikan sturgeon dan ikan arapaima memecut lari ketakutan...

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads