Sabtu, 9 Mac 2013

06 di raub - Google Blog Search

06 di raub - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Mar 2013 03:23 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Feb 2013 03:39 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Feb 2013 03:33 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Feb 2013 03:28 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Cerita Ita: Cuti Kahwin <b>di Raub</b>?

Posted: 16 Nov 2012 01:14 AM PST

salam sejahtera semua,

sempat lagi aku buat entry sebelum balik ni...

saje nak bagitau korang yang kami akan ke raub hujung minggu ni....

bukan nak kahwin lagi sekali ok... yang dulu tu masih sah.... juga bukan nak menghantar shah kahwin sekali lagi.... tidak la muka aku nak ngantor kan... kalau dia nak pegi sendiri! hihi..... sila baca sambil angkat kening ye...

kami sebenarnya nak menghadiri kerja kahwin sedara shah kat sega... eh sega tu area raub ke lipis ek? aku selalu la confius... kawasan dia tu cam dekat-dekat je... mana sempadan ntah....

jadi aku nak minta jasa baik korang tolong doakan kami selamat dalam perjalanan pergi dan pulang kami ye....

kalau ada duit lebih nak je aku ambik cuti hari isnin terus lajak ke Cameron Highlands kan?.... boleh bang...?eheeeemmmm...

p/s aku dah mula intai-intai tempat menarik kat raub ni... antaranya kedai borong tudung...ahahahai....korang ke mana pulak wei?? dah macam org pahang pulak dah aku ni....

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jan 2013 03:51 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Laman Rasmi: SEKITAR PROGRAM CERAMAH <b>DI RAUB</b> (23 NOV <b>...</b>

Posted: 24 Nov 2012 11:17 AM PST

KEADILAN Cabang Raub semakin rancak dengan berbagai program yang diatur bagi menghadapi PRU ke 13 yang bakal diumumkan pada bila-bila masa dari sekarang. Pada 23 November 2012, dua program dijalankan serentak di Raub iaitu Forum Rakyat dan juga program Ceramah Umum bertempat di Felda Tersang 3, Batu Talam, Raub.
Dun Batu Talam memang diketahui umum sebagai kawasan kubu kuat Umno di Raub, namun KEADILAN Cabang Raub dengan penuh yakin dan kesungguhan akhirnya berjaya menembusi kawasan tersebut di mana dianggarkan tidak kurang seribu orang yang hadir di dalam ceramah malam itu.  Penceramah utama yang diundang pada malam tersebut adalah Sdr Rafizi Ramli, Pengarah Strategi KEADILAN Pusat yang baru balik dari Hong Kong bagi mendapatkan maklumat terperinci berkaitan kes RM40 Juta yang disyaki melibatkan KM Sabah.
Di samping itu, penceramah yang turut diundang adalah YB Chang Lih Kang, YM Tengku Zulpuri Shah (Timb Pengerusi DAP Pahang) dan Tuan Hj Harris Abdullah, Peguam terkenal yang banyak mewakili kes melibatkan para peneroka Felda.  Program ceramah yang diPengerusikan oleh Sdr Rizan Hj Ali, Pengarah Pilihanraya KEADILAN Cabang Raub pada malam itu boleh dianggap berjaya kerana yang penting kubu kuat Umno di kawasan itu berjaya ditembusi oleh KEADILAN.
Syabas kepada KEADILAN Cabang Raub semoga terus merancakkan aktiviti program agar rakyat terus dibekalkan dengan maklumat yang tepat.

Cerita Orang Kita: Seorang maut terbabit kemalangan <b>di</b> Jln <b>Raub</b> <b>...</b>

Posted: 22 Jan 2013 05:32 PM PST

Pemuda maut kemalangan
RAUB – Seorang pemuda maut apabila kenderaan jenis Honda Accord yang dinaikinya terlibat kemalangan di Kilometer 349 Jalan Raub – Lipis pada jam 3 pagi, kelmarin.

Timbalan Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Azhar Abdul Rahman berkata, kejadian berlaku apabila pemandu kenderaan terbabit, Ho Kok Wei, 26, bersama dua penumpang iaitu Ho Kok Chong, 17, dan Liew Kar Lok, 18, dalam perjalanan dari arah Lipis.Menurutnya, setiba di tempat kejadian, Kok Wei gagal mengawal kenderaannya, sebelum terbabas ke kanan jalan dan melanggar tebing bukit.

"Difahamkan, kereta itu melambung dan terjatuh di belakang kenderaan jenis Proton Perdana.

"Dalam kejadian itu penumpang belakang iaitu Kar Lok yang tinggal di Kampung Baru Sungai Ruan meninggal dunia serta merta di tempat kejadian," katanya.

Azhar berkata, Kok Wei yang juga tinggal di Kampung Baru Sungai Ruan mengalami kecederaan di beberapa bahagian badan dan menerima rawatan di Hospital Raub.

Katanya, penumpang di tempat duduk hadapan iaitu Kok Chong pula mengalami kecederaan dalaman dan mendapat rawatan lanjut di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HoShas) Temerloh.

Sumber Sinar

"Bagaimanapun pemandu dan penumpang kereta Proton Perdana tidak mengalami sebarang kecederaan.

"Kes ini disiasat di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan sampel darah Kok Wei juga diambil untuk siasatan lanjut," katanya.

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2013 03:41 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2013 03:41 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Mar 2013 03:08 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Mar 2013 03:20 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

makanan dan kesenian tradisional orang-orang rao <b>di raub</b>, pahang

Posted: 15 Nov 2012 09:47 PM PST


MAKANAN DAN KESENIAN TRADISIONAL
ORANG-ORANG RAO DI RAUB, PAHANG
Oleh: Subari Ahmad Jaafar ar-Rawi, BCOMM (UPM),
Makalah ini bertajuk "MAKANAN DAN KESENIAN TRADISIONAL ORANG-ORANG RAO DI RAUB, PAHANG". Tulisan secara semi akademik ini cuba menggunakan metode Perbandingan antara jenis-jenis makanan tradisional Rao dan jenis-jenis kesenian Rao yang masih wujud di Rao, Sumatera Barat dan di daerah Raub, Pahang. Diharapkan supaya tulisan ini sebagai pembuka jalan ke arah pihak-pihak yang berminat terutama anak-anak Raub berketurunan Rao Persemendaan dapat meneruskan usaha kaji selidik perihal makanan dan kesenian orang-orang Rao. Misalnya dari segi makanan membabitkan Baulu Cermai, Kelamai, Dodoi Kukus, Gulai Rebus, Gulai Darat, Gulai Keladi Kemahang, Gulai Nangka, Gulai Pisang Muda, Gulai Umbut Kabung dan lain-lain, manakala kesenian pula ialah Tari Piring, Tari Lukah, Tari Pedang, Tari Tandak, Silat Pulut, Ratib Tegak dan lain-lain yang hanya menggunakan peralatan bunyi-bunyian seperti tetawak, gendang ibu, gendang anak, rebana, seruling, akordion dan biola.
( Dibentangkan di Seminar Tokoh-Tokoh Rao Raub, Pahang pada 25 November 2012 di Sekolah Menengah Kebangsaan Gali, Raub Pahang )
            Memerihalkan mengenai Raub, Masyarakat Rao yang mendominasinya dan menampilkan pelbagai jenis Makanan Tradisional Rao dan Kesenian Tradisional Rao yang telah di bawa oleh nenek moyang mereka sejak abad ke 15 lagi ( merujuk kepada Institusi Seri Maharaja Perba Jelai yang memerintah Hulu Pahang pada awalnya berpusat di Budu, Penjom dan kemudian berpindah ke Bukit Kota, Bukit Betong, Kuala Lipis yang asal keturunan dari Pagarruyung. Mereka telah datang ke Hulu Pahang sekitar tahun 1591 Masihi. Nama kampung asal Seri Maharaja Perba Jelai di Pagarruyung ialah Titi Kabung Pagar Teras ) iaitu dari Ranah Minangkabau, Sumatera bukan satu kerja penulisan yang mudah kerana ia memerlukan kaji selidik di lapangan di samping merakam temu bual pelbagai sikap kedudukan setiap orang yang perlu ditemui. Oleh itu bagi kegunaan Seminar ini saya mengambil jalan tengah iaitu dengan membuat perbandingan setiap jenis makanan tradisional dan kesenian tradisional Rao itu yang telah diamalkan sejak abad ke-2 lagi hingga ke masa ini di Rao, Sumatera Barat ( kini dikenali sebagai Kabupaten Pasaman yang menjadikan Lubuk Sikaping sebagai Pusat Pentadbirannya).. Perlu disebutkan di sini bahawa ada petunjuk yang jelas bahawa orang-orang Rao dari Bukit Barisan, Sumatera itu telah pun diriwayatkan berkelana ke Semenanjung Emas ini sejak abad ke-5 lagi.
            Terdapat beberapa versi mengenai asal usul nama Raub. Perkataan Raub dalam Bahasa Melayu bermaksud 'genggam'. Mengikut sejarah, pusat perlombongan ini dinamakan Raub selepas pelombong-pelombong menjumpai seraup emas pada setiap dulang pasir. Hal ini dinyatakan dengan menarik oleh J.A. Richardson dalam bukunya, The Geology and Mineral Resources of the Neighbourhood of Raub Pahang. Menurutnya; "People found that for every "dulang" of sand there was a handful (raup) of gold".
Raub menjadi terkenal pada awal abad ke-20 kerana hasil emasnya. Syarikat lombong emas yang mengusahakan perlombongan di daerah ini ialah Raub Australian Gold Mine (RAGM) yang didaftarkan pada 1889 di Queensland, Australia. RAGM juga dikenali sebagai Raub Gold Mine. Pada awalnya syarikat lombong ini dikenali sebagai Australian Syndicate Ltd dan kemudian Australian Gold Mining Co. Ltd pada 1892. RAGM beroperasi sehingga 1961.
Terdapat satu lagi versi cerita yang menjelaskan asal usul nama Raub ini. Menurut kepercayaan orang-orang tua daerah ini, Raub telah diteroka dan dibuka dalam kurun ke-18. Mengikut sumber-sumber yang diperoleh, dua orang pemuda bersama ayah mereka telah melalui hutan rimba serta menyusuri sebatang anak sungai. Setelah sekian lama mengembara mereka sampai ke tebat atau tobek (satu kawasan di mana pengaliran air sungainya disekat atau digelar empang).
Sebaik sampai di situ, si ayah mengatakan kepada anaknya di situlah tempat yang paling sesuai untuk berehat. Kelihatan pasir di kiri dan kanan tebat itu amat bersih. Kedua-dua pemuda itu bersetuju dengan cadangan ayah mereka. Mereka pun mula membuka kawasan itu. Sekitarnya dibersihkan lalu didirikan sebuah pondok untuk kediaman mereka. Setiap hari ketiga-tiga beranak itu memasuki hutan untuk mencari rotan, damar, getah, jelutung dan sebagainya.
Mereka juga memetik pucuk dedaun yang begitu subur berhampiran tebat untuk dijadikan makanan. Segeralah ketiga beranak itu meraup pasir-pasir di tebing tebat itu dengan tangan masing-masing. Setiap kali diraup, setiap kali emas diperoleh. Disebabkan emas begitu banyak dan terlalu mudah untuk mendapatkannya; hanya menggunakan tangan untuk meraup, adalah dipercayai mereka menamakan tempat itu dengan gelaran "RAUB". Sejak itu setiap hari mereka terus meraup emas. Kawasan tebat yang pertama mengeluarkan emas tadi, sekarang ini ialah di Padang Besar Majlis Bandaran Daerah Raub. Begitulah mengikut cerita lisan orang tua di daerah ini. Bagaimanapun, jika gelaran nama Raub lahir daripada kerja meraup emas tadi, sedikit perbezaan timbul dari segi ejaan. Perkataan meraup emas lahir daripada kata dasar "Raup" sedangkan "RAUB". Namun begitu, kemungkinan bahasa daerah itu lebih sesuai digunakan dengan ejaan RAUB dari 'Raup'.
Terdapat juga pendapat yang terpencil yang menyatakan asal usul nama Raub adalah berasal daripada perkataan Rao kerana suku kaum Rao telah mendominasi jumlah penduduk di kawasan terbabit sehingga digelar sebagai 'lubuk orang Rao'. Oleh kerana peredaran masa, sebutan perkataan Rao itu telah bertukar menjadi Raub.
Saya salah seorang yang berani menafikan bahawa nama panggilan asal Raub itu daripada 'Meraup' emas kerana walaupun banyak emas di kawasan berair dan berpasir di Raub tetapi tidak benar bila meraup pasir itu kelihatan banyak emas dari pasir kerana bijih emas ini perlu melalui proses tertentu untuk menjadikannya sebagai logam 'Emas'.
Apa yang saya yakini bahawa diriwayatkan ada dua orang, seorang Pakar Geologi dari Jerman dan seorang lagi Pakar Mineral dan Logam dari Amerika Syarikat yang mula-mula tiba di sebuah kawasan yang diberi nama Rotan Tunggal. Kedua pakar ini seronok melihat ramai orang-orang yang sedang mendulang di sebuah kawasan berpaya ( kawasan padang bersetentang dengan Pejabat Majlis daerah Raub sekarang ). Lalu salah seorang daripadanya bertanya kepada yang menjadi Ketua kepada pendulang-pendulang itu, siapakah orang-orang yang sedang mendulang itu.
Lalu diberitahu oleh Ketua pendulang itu bahawa orang-orang yang mendulang itu sebagai Orang-orang Rao ( sebutannya 'Raau' ). Maksudnya pendulang-pendulang emas itu adalah orang-orang yang datang dari Rao, Sumatera. Lalu pakar dari Amerika Syarikat itu menyampuk mengatakan bahawa di Indiana di tempatnya juga telah ada pekan dinamakan dengan Raub kerana ramai hamba yang dibawa daripada Sumatera iaitu orang-orang Rao. Sejak itulah panggilan Raub itu digunakan hingga menghilangkan nama asal tempat itu sebagai Rotan Tunggal. Oleh itu saya berkeyakinan bahawa nama Raub itu berpunca daripada orang-orang Rao yang mendulang emas di kawasan paya di samping telah membuka kampung seperti Rotan Tunggal, Taranum dan Kalang.
            Daerah Raub kini adalah salah sebuah dari 11 buah daerah yang terdapat di Pahang. Daerah Raub terdiri daripada tujuh buah mukim iaitu Batu Talam, Sega, Semantan Ulu, Dong, Ulu Dong, Gali dan Tras. Raub mempunyai 57 buah kampung tradisional dan 9 buah kampung baru Cina . Raub berlokasi di sebelah barat negeri Pahang dan keluasannya ialah 2,271 kilometer persegi, iaitu 6.34% daripada keluasan Pahang (35,823 kilometer persegi). Raub terletak antara dua buah banjaran, iaitu Banjaran Titiwangsa dan Banjaran Gunung Benom. Ketinggian Raub adalah 160 meter dari atas paras laut dengan purata suhu tahunan 79.5ยบ dan hujan tahunan kira-kira 200 sentimeter. Jarak Raub dengan Kuala Lumpur hanya 130 kilometer dan hanya akan mengambil masa 1½ jam untuk sampai ke bandar Raub melalui Lebuh raya Kuala Lumpur Karak dan memasuki dan melalui Jalan Laluan Lapan..
            Penduduk di daerah Raub ketika ini sebagaimana angka banci 2010 terdiri daripada Melayu seramai 95,100 orang iaitu mendominasi 55 peratus daripada jumlah keseluruhan penduduk., Orang Cina pada kadar 33 peratus manakala orang India pada kadar 7 peratus. Bakinya terdiri dari lain-lain suku bangsa. Dari sebanyak 95,100 orang Melayu dalam daerah Raub, dianggarkan kira-kira 33,000 orang terdiri daripada suku Rao Sejati manakala 43,000 terdiri daripada Rao Persemendaan dengan Minang, Jawa, Kampar, Banjar, Kerinci dan Aceh menjadikan Raub sebagai Lubuk Orang-orang Rao ( Rawa ) selepas Gopeng di Perak.
            Oleh itu di kalangan Orang-orang Rao dan persemendaan ini bukan sahaja sebagai pengamal Agama Islam mazhab Sunnah Wal Jemaah, tetapi mereka memiliki jenis-jenis makanan yang khas ciri-ciri Rao di samping kesenian yang khas ciri-ciri Rao, walau bagaimanapun disebabkan landskap budaya yang pengaruh mempengaruhi, telah berlaku pengubahsuaian terhadap jenis-jenis makanan dan jenis-jenis kesenian Rao itu sendiri.
MAKANAN TRADISIONAL RAO DI RAUB
            Dalam tulisan ini ingin saya senaraikan Makanan Tradisional Rao yang masih wujud di Ranah Rao, Pasaman, Sumatera dan dibandingkan dengan senarai Makanan Tradisional Rao yang masih menjadi menu makanan Orang-orang Rao Persemendaan di Raub, iaitu:
Nama Makanan Tradisional Rao di Rao, Pasaman
Nama Makanan Tradisional Rao di Raub
Gulai Asam Ikan Kalang / Keli / Puyu
Pengat ( Ubi Kayu, Ubi Keladi, Kemili, Labu, Pisang )
Kueh Gelamei Buloh ( 3 Jenis )
Goring Ikan Sepat Ronggeng
Goreng Ikan Sepat Ronggeng
Pulut Kontang Dengan Kelapa Mudo
Nasi Pulut dimakan bersama kelapa parut dan ikan masin
Gulai Rampai (Rimbang, Jantung Pisang, Pucuk Ubi)
Gulai Rampai - Jantung pisang, pucuk ubi, terung pipit, pucuk paku, terung telunjuk, ubi keledek, petai, dan dauk kaduk ( diperasakan dengan asam tempoyak atau asam rong.)
Masak Asam Kobau/Daging/Khosa
Gulai Rebus ( Jantung, Paru, Limpa, Perut, Hati, Daging, Usus Kerbau/Lembu )
Gulai Lemak Pisang Emas / Pisang Nangka
Ulaman ( Pegaga, Serai Kayu, Ulam Raja, Daun Kaduk, Daun Mengkudu, Daun Putat, Daun Tenggek Burung, Daun Sekentut, Salon, dan lain-lain )
Rebus Ubi Kayu / Rebus Ubi Kemili, Rebus Keledek
Kerabu Pakih Dengan Porut
Kerabu Pucuk Paku Dengan Perut / Kerang
Lepat Pisang, Lepat Ubi Kayu, Lepat Labu
Pengat Pisang Kelat Abu / Pisang nangka
Gulai Tempoyak Ikan Patin / Kalang / Baung / Lampam / Kerai / Jelawat
Gulai Darat ( Daging Kerbau / Lembu / Kambing )
Gulai Asam Rong Ayam kampung
Masak Sayur Manis Cemperai / Bayam
Masak Sayur Manis Kulat Tahun
Sambal Hitam ( Lada Burung+Ikan Bilis+Buah Belimbing Buluh yang Rebus ).
Sambal Hijau ( Lada Burung+Ikan Bilis+Buah Belimbing Buluh )
Sambal Tumis ( Ikan Bilis atau Kerang di campur dengan petai )
Pindang Maman / Pucuk Paku
Pincuk Bolai / Daun Betik+Bunga Betik / Umbut / Jantung Pisang
Serawa Durian ( Di makan bersama nasi pulut )
Kekalu ( dari Padi Muda )
Lemang ( Pulut, Jagung, Labu )
Dodoi ( Termasuk Dodoi Kukus )
Gulai Umbut Kabung / Kelapa / Bayas
Gulai Umbut Batang Pisang
Kerabu Jangat ( Kulit Kerbau )
KESENIAN TRADISIONAL RAO DI RAUB
            Dalam tulisan ini ingin saya senaraikan Kesenian Tradisional Rao yang masih wujud di Ranah Rao, Pasaman, Sumatera dan dibandingkan dengan senarai Kesenian Tradisional Rao yang boleh ditampilkan untuk dipertunjukkan kepada orang ramai mengikut suasana budaya masyarakat setempat dalam acara-acara adat atau majlis-majlis rasmi baik di peringkat kampung, mukim atau daerah di Raub, Pahang sejak zaman dahulu hingga ke masa kini sebagai ciri khas kesenian tradisional Orang-orang Rao Persemendaan, iaitu:
 Nama Kesenian Tradisional Rao di Rao, Pasaman
Nama Kesenian Tradisional Rao di Raub
Tarian Rontak Kudo / Onjai
Seni Tingkah Losung Panjang
Seni Bongsilau ( Kaco Pocah )
Seni Tari Gelombang ( Silat Persembahan / Silat Pulut )
Seni Tari Silat / Silat Pulut
Seni Gamat Pasar Rao / Bodendak
Adat Perkahwinan antara Nogori
Adat Menjojak Tanah ( Pantang Tanah )
Adat Merisik ( Nikah Kahwin )
Adat Bertunang ( Nikah Kahwin )
Adat Berderau / Gotong-royong
Adat Melenggang Perut ( Nikah Kahwin )
Adat Bertungku ( Nikah Kahwin )
            Kesimpulan yang dapat difikirkan bahawa jenis-jenis makanan tradisional dan kesenian tradisional yang asal dibawa oleh para perantau Rao baik dari Rao mahupun dari Pagarruyung telah melalui evolusi lalu berubah mengikut masa, cita rasa dan suasana budaya masyarakat Rao Persemendaan sejak dahulu hingga ke masa ini. Didapati pengaruhi mempengaruhi antara budaya kehidupan telah merealisasikan satu bentuk budaya Rao Persemendaan yang unik, menarik dan amat perlu dikekalkan dan diamalkan oleh generasi masa kini dan generasi masa depan.
            Akhir kata saya berharap dengan menulis perbandingan antara makanan dan kesenian Orang-orang Rao di Rao, Pasaman, Sumatera Barat dengan Orang-orang Rao Persemendaan di Raub, Pahang bukan sahaja dapat menambah khazanah ilmu pengetahuan mengenai mereka, malah dapat memberi satu pendekatan yang positif dalam Lanskap kehidupan budaya Orang-orang Rao Persemendaan di Raub ini.
DAFTAR PUSTAKA

Datoek Toeah. 1976. Tambo Alam Minangkabau. Pustaka Indonesia. Bukit Tinggi.

Graves, E. E. 2007. Asal-usul Elite Minangkabau Modern. Yayasan Obor Indonesia. Jakarta.

Marsden, W. 2008. Sejarah Sumatra. Komunitas Bambu. Depok.

Muhammad Bukhari Lubis, Mohd. Rosli Saludin, Talib Samat (2009), Rao Di Sana Sini, Jaro Malaysia.
Muhammad Yusof Hashim, Aruna Gopinath ( 1992), Tradisi Persejarahan Pahang Darul Makmur 1800 – 1930, Tempo Publishing
Buyung Adil (1972), Sejarah Pahang, DBP
Hasyim Awang (1998) Rumpun Melayu Dispora dalam konteks hubungan Ras. Kuala Lumpur: Universiti Malaya

Khazin Mohd Tamrin dalam DInamika Adat dan Tradisi Merantau di Alam Melayu dalam adat Melayu serumpun. Kuala Lumpur: Universiti Malaya

Undri, (2008) Pusat Dokumentasi Informasi Sejarah-Budaya BPSNT Padang. Padang Ekspres
_____ (2004) Konflik Lahan Perkebunan 1930-1960. Padang: Lipi

Zaffuan Haji Manaf (2007) Bingkisan Sejarah Raub: Rao Dan Pagaruyung Dengan Raub dan Pahang. Kuala Lumpur: Anjung Media Resources

Zabidin Haji Ismail (2012), Biografi Tokoh Rao, Persatuan Karyawan Perak

Wikipedia. Ensiklopedi Bebas. http://wikipedia.org.

BIODATA SUBARI AHMAD JAAFAR AR-RAWI
Subari bin Ahmad bin Jaafar Ar-Rawi atau lebih dikenali dengan nama penanya Arisel BA dilahirkan pada 11 Ogos 1953 di Ladang Selborne, Kuala Lipis, Pahang. Ayahnya Ahmad ( keturunan Rawa/Banjar) berasal dari Kg Sungai Ruyung, Gali, Raub Pahang, manakala ibunya Kamsah ( berketurunan Rao/Jawa ) berasal dari Kg Temau, Raub, Pahang. Beliau mendapat pendidikan rendah dan menengah dari Sekolah Clifford, Kuala Lipis, Pahang.  Beliau antara Graduan Siri Pertama Pembelajaran Dalam Talian (Internet) Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia (UPM) bermula tahun 1999 dan dianugerahkan dengan Bacelor Komunikasi. Beliau kini telah bersara dari Perkhidmatan Kerajaan dan menumpu sepenuh masa membuat kaji selidik dan menulis perihal asal usul dan budaya masyarakat Rao di Raub. Di samping itu beliau menulis sajak, cerpen, rencana dan novel. Menjadi ahli Persatuan Sejarah Malaysia cawangan Pahang, ahli JARO Malaysia, Subari juga pernah menjadi Setiausaha Agung Dewan Persuratan Melayu Pahang (DPMP) selama 10 tahun (1983-1993) dan Setiausaha Hari Sastera 1987. Kini beliau sebagai Pegawai Seranta DPMP di samping menganggotai PENA sejak 1972 sebagai ahli biasa.

Cerita Ita: Cuti Kahwin <b>di Raub</b>?

Posted: 16 Nov 2012 01:14 AM PST

salam sejahtera semua,

sempat lagi aku buat entry sebelum balik ni...

saje nak bagitau korang yang kami akan ke raub hujung minggu ni....

bukan nak kahwin lagi sekali ok... yang dulu tu masih sah.... juga bukan nak menghantar shah kahwin sekali lagi.... tidak la muka aku nak ngantor kan... kalau dia nak pegi sendiri! hihi..... sila baca sambil angkat kening ye...

kami sebenarnya nak menghadiri kerja kahwin sedara shah kat sega... eh sega tu area raub ke lipis ek? aku selalu la confius... kawasan dia tu cam dekat-dekat je... mana sempadan ntah....

jadi aku nak minta jasa baik korang tolong doakan kami selamat dalam perjalanan pergi dan pulang kami ye....

kalau ada duit lebih nak je aku ambik cuti hari isnin terus lajak ke Cameron Highlands kan?.... boleh bang...?eheeeemmmm...

p/s aku dah mula intai-intai tempat menarik kat raub ni... antaranya kedai borong tudung...ahahahai....korang ke mana pulak wei?? dah macam org pahang pulak dah aku ni....

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Mar 2013 03:09 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Feb 2013 03:39 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Feb 2013 03:33 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Feb 2013 03:28 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Cerita Ita: Cuti Kahwin <b>di Raub</b>?

Posted: 16 Nov 2012 01:14 AM PST

salam sejahtera semua,

sempat lagi aku buat entry sebelum balik ni...

saje nak bagitau korang yang kami akan ke raub hujung minggu ni....

bukan nak kahwin lagi sekali ok... yang dulu tu masih sah.... juga bukan nak menghantar shah kahwin sekali lagi.... tidak la muka aku nak ngantor kan... kalau dia nak pegi sendiri! hihi..... sila baca sambil angkat kening ye...

kami sebenarnya nak menghadiri kerja kahwin sedara shah kat sega... eh sega tu area raub ke lipis ek? aku selalu la confius... kawasan dia tu cam dekat-dekat je... mana sempadan ntah....

jadi aku nak minta jasa baik korang tolong doakan kami selamat dalam perjalanan pergi dan pulang kami ye....

kalau ada duit lebih nak je aku ambik cuti hari isnin terus lajak ke Cameron Highlands kan?.... boleh bang...?eheeeemmmm...

p/s aku dah mula intai-intai tempat menarik kat raub ni... antaranya kedai borong tudung...ahahahai....korang ke mana pulak wei?? dah macam org pahang pulak dah aku ni....

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jan 2013 03:51 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Laman Rasmi: SEKITAR PROGRAM CERAMAH <b>DI RAUB</b> (23 NOV <b>...</b>

Posted: 24 Nov 2012 11:17 AM PST

KEADILAN Cabang Raub semakin rancak dengan berbagai program yang diatur bagi menghadapi PRU ke 13 yang bakal diumumkan pada bila-bila masa dari sekarang. Pada 23 November 2012, dua program dijalankan serentak di Raub iaitu Forum Rakyat dan juga program Ceramah Umum bertempat di Felda Tersang 3, Batu Talam, Raub.
Dun Batu Talam memang diketahui umum sebagai kawasan kubu kuat Umno di Raub, namun KEADILAN Cabang Raub dengan penuh yakin dan kesungguhan akhirnya berjaya menembusi kawasan tersebut di mana dianggarkan tidak kurang seribu orang yang hadir di dalam ceramah malam itu.  Penceramah utama yang diundang pada malam tersebut adalah Sdr Rafizi Ramli, Pengarah Strategi KEADILAN Pusat yang baru balik dari Hong Kong bagi mendapatkan maklumat terperinci berkaitan kes RM40 Juta yang disyaki melibatkan KM Sabah.
Di samping itu, penceramah yang turut diundang adalah YB Chang Lih Kang, YM Tengku Zulpuri Shah (Timb Pengerusi DAP Pahang) dan Tuan Hj Harris Abdullah, Peguam terkenal yang banyak mewakili kes melibatkan para peneroka Felda.  Program ceramah yang diPengerusikan oleh Sdr Rizan Hj Ali, Pengarah Pilihanraya KEADILAN Cabang Raub pada malam itu boleh dianggap berjaya kerana yang penting kubu kuat Umno di kawasan itu berjaya ditembusi oleh KEADILAN.
Syabas kepada KEADILAN Cabang Raub semoga terus merancakkan aktiviti program agar rakyat terus dibekalkan dengan maklumat yang tepat.

Cerita Orang Kita: Seorang maut terbabit kemalangan <b>di</b> Jln <b>Raub</b> <b>...</b>

Posted: 22 Jan 2013 05:32 PM PST

Pemuda maut kemalangan
RAUB – Seorang pemuda maut apabila kenderaan jenis Honda Accord yang dinaikinya terlibat kemalangan di Kilometer 349 Jalan Raub – Lipis pada jam 3 pagi, kelmarin.

Timbalan Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Azhar Abdul Rahman berkata, kejadian berlaku apabila pemandu kenderaan terbabit, Ho Kok Wei, 26, bersama dua penumpang iaitu Ho Kok Chong, 17, dan Liew Kar Lok, 18, dalam perjalanan dari arah Lipis.Menurutnya, setiba di tempat kejadian, Kok Wei gagal mengawal kenderaannya, sebelum terbabas ke kanan jalan dan melanggar tebing bukit.

"Difahamkan, kereta itu melambung dan terjatuh di belakang kenderaan jenis Proton Perdana.

"Dalam kejadian itu penumpang belakang iaitu Kar Lok yang tinggal di Kampung Baru Sungai Ruan meninggal dunia serta merta di tempat kejadian," katanya.

Azhar berkata, Kok Wei yang juga tinggal di Kampung Baru Sungai Ruan mengalami kecederaan di beberapa bahagian badan dan menerima rawatan di Hospital Raub.

Katanya, penumpang di tempat duduk hadapan iaitu Kok Chong pula mengalami kecederaan dalaman dan mendapat rawatan lanjut di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HoShas) Temerloh.

Sumber Sinar

"Bagaimanapun pemandu dan penumpang kereta Proton Perdana tidak mengalami sebarang kecederaan.

"Kes ini disiasat di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan sampel darah Kok Wei juga diambil untuk siasatan lanjut," katanya.

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Feb 2013 03:33 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Feb 2013 03:28 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Cerita Ita: Cuti Kahwin <b>di Raub</b>?

Posted: 16 Nov 2012 01:14 AM PST

salam sejahtera semua,

sempat lagi aku buat entry sebelum balik ni...

saje nak bagitau korang yang kami akan ke raub hujung minggu ni....

bukan nak kahwin lagi sekali ok... yang dulu tu masih sah.... juga bukan nak menghantar shah kahwin sekali lagi.... tidak la muka aku nak ngantor kan... kalau dia nak pegi sendiri! hihi..... sila baca sambil angkat kening ye...

kami sebenarnya nak menghadiri kerja kahwin sedara shah kat sega... eh sega tu area raub ke lipis ek? aku selalu la confius... kawasan dia tu cam dekat-dekat je... mana sempadan ntah....

jadi aku nak minta jasa baik korang tolong doakan kami selamat dalam perjalanan pergi dan pulang kami ye....

kalau ada duit lebih nak je aku ambik cuti hari isnin terus lajak ke Cameron Highlands kan?.... boleh bang...?eheeeemmmm...

p/s aku dah mula intai-intai tempat menarik kat raub ni... antaranya kedai borong tudung...ahahahai....korang ke mana pulak wei?? dah macam org pahang pulak dah aku ni....

BLOG PAHANG: 06 <b>di raub</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Jan 2013 03:51 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Laman Rasmi: SEKITAR PROGRAM CERAMAH <b>DI RAUB</b> (23 NOV <b>...</b>

Posted: 24 Nov 2012 11:17 AM PST

KEADILAN Cabang Raub semakin rancak dengan berbagai program yang diatur bagi menghadapi PRU ke 13 yang bakal diumumkan pada bila-bila masa dari sekarang. Pada 23 November 2012, dua program dijalankan serentak di Raub iaitu Forum Rakyat dan juga program Ceramah Umum bertempat di Felda Tersang 3, Batu Talam, Raub.
Dun Batu Talam memang diketahui umum sebagai kawasan kubu kuat Umno di Raub, namun KEADILAN Cabang Raub dengan penuh yakin dan kesungguhan akhirnya berjaya menembusi kawasan tersebut di mana dianggarkan tidak kurang seribu orang yang hadir di dalam ceramah malam itu.  Penceramah utama yang diundang pada malam tersebut adalah Sdr Rafizi Ramli, Pengarah Strategi KEADILAN Pusat yang baru balik dari Hong Kong bagi mendapatkan maklumat terperinci berkaitan kes RM40 Juta yang disyaki melibatkan KM Sabah.
Di samping itu, penceramah yang turut diundang adalah YB Chang Lih Kang, YM Tengku Zulpuri Shah (Timb Pengerusi DAP Pahang) dan Tuan Hj Harris Abdullah, Peguam terkenal yang banyak mewakili kes melibatkan para peneroka Felda.  Program ceramah yang diPengerusikan oleh Sdr Rizan Hj Ali, Pengarah Pilihanraya KEADILAN Cabang Raub pada malam itu boleh dianggap berjaya kerana yang penting kubu kuat Umno di kawasan itu berjaya ditembusi oleh KEADILAN.
Syabas kepada KEADILAN Cabang Raub semoga terus merancakkan aktiviti program agar rakyat terus dibekalkan dengan maklumat yang tepat.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads