Ahad, 17 Mac 2013

di negeri pahang - Google Blog Search

di negeri pahang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: <b>di negeri pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Mar 2013 09:28 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

CD Lagu Dialek <b>Negeri Pahang</b> Sudah <b>Di</b> Pasaran | Miecyber&#39;s Blog <b>...</b>

Posted: 06 Feb 2013 03:48 AM PST

CD Lagu Dialek Negeri Pahang Sudah Di Pasaran .

Dapatkan Yang Original

Segala pertanyaan dan tempahan boleh rujuk seperti di bawah

Kas Sayang Jerantet

Harga RM 21.00 

Tambahan Kos Pos Laju RM 6.00

Bayaran 

Maybank  162405008495

IHTIMAN @ IKHTIMAN BIN ISMAIL ( KOMPOSER)

019 974 0980

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... 468 ad

BLOG PAHANG: <b>di negeri pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Mar 2013 09:41 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Cetusan Mukara: <b>Pahang</b> bakal bertukar kerajaan <b>negeri</b>?

Posted: 04 Feb 2013 01:53 AM PST

Pahang sebelum ini menjadi kubu kuat kepada pengaruh BN dan Umno khususnya. Tahap sokongan di negeri ini menyamai kekuatan Umno-BN di Johor dan Melaka. Namun ketika PRU 1999 dominasi pengaruh Umno telah berjaya digugat secara mengejut oleh Barisan Alternatif (BA) dengan memperolehi kemenangan di lapan dun daripada 38 dun keseluruhan di Pahang.
Pas memenangi enam dun, manakala Keadilan dan Dap masing-masing satu dun. Walaupun kemenangan BN di 21 dun bawah daripada majoriti dua ribu undi, namun secara keseluruhan Umno-BN masih menjadi pemerintah di Pahang dengan menguasai 78.9 peratus kerusi dun. Mereka kekal menguasai dua pertiga dun Pahang.
Seandainya kemenangan 21 dun tersebut berpihak kepada BA, mungkin berbeza kisah politik yang bakal tercetus di Pahang waktu itu. Kerusi minima yang diperlukan untuk membentuk kerajaan negeri waktu itu adalah 20 kerusi. Manakala untuk mendapat majoriti dua pertiga sebanyak 25 kerusi diperlukan. Jika berlaku situasi 21+8 itu, BA bakal menang besar dengan menguasai lebih dua pertiga dun Pahang!

Setelah melihat gelora politik Reformasi 1998 mempengaruhi lebih 75 peratus pemilih Melayu seluruh negara termasuk Pahang, Mahathir Mohamad bersama pasukan strategis Umno-BN telah melakukan rombakan besar-besaran dengan mengubah sempadan dun dan parlimen melalui persempadanan semula pada tahun 2003. Inilah kaedah berkesan yang memenangkan BN sejak PRU 1974. Ia membantu BN memenangi kebanyakan kawasan pilihanraya dengan jumlah yang banyak. Terbukti di Pahang persempadanan tahun 2003 telah melonjakkan majoriti kemenangan selain daripada bantuan undi pos dalam PRU 2004.

Bertukar kerajaan negeri?
PRU 2008 telah menyaksikan PR mendapat dua kawasan parlimen iaitu Kuantan dan Indera Mahkota yang dimenangi melalui Keadilan. Peringkat dun pula, PR memenangi empat kerusi dengan Pas dan Dap mendapat dua kerusi daripada 42 dun keseluruhan. Calon bebas menang di dun Tanah Rata tetapi kemudiannya menyertai Gerakan.

Pahang adalah antara negeri yang berlaku arus perubahan politik pada PRU 1999 dan 2004. Adalah tidak mustahil kali ini dalam PRU-13 kejutan-kejutan politik bakal berlaku di negeri ini. Kaji selidik yang dijalankan oleh sebuah agensi kerajaan untuk BN telah meletakkan 12 dun sebagai kawasan hitam BN! Ia suatu pertambahan besar berbanding sebelum PRU 2008. Ini bermakna PR akan menambah bilangan kerusi dun yang bakal dimenangi pada PRU-13 ini.

Selain daripada dun Tras, Triang, Kuala Semantan, Beserah dan Tanah Rata, dun-dun yang dijangka bakal dimenangi oleh PR adalah Tahan, Damak, Teruntum, Tanjung Lumpur, Inderapura, Jengka dan Mentakab.

Dun-dun yang bersifat campuran dan majoriti pemilih Cina seperti Sabai, Ketari, Bilut, Lanchang, Jenderak, Lepar, Dong, Damak, Benta, Cheka dan Padang Tengku antara yang berpotensi besar untuk dimenangi oleh PR.

Jika kesemua 23 dun ini mampu dimenangi oleh PR, secara atas kertas sebuah kerajaan negeri PR telah berjaya ditubuhkan di Pahang. Sebanyak 22 kerusi dun diperlukan untuk membentuk majoriti mudah. Ini bukan sesuatu yang mustahil kerana kajian Kemas yang dijalankan pada penghujung 2012 menunjukkan 11 dun merupakan kawasan putih bagi BN, manakala 10 dun lagi adalah kawasan hitam BN dan 21 dun lagi adalah kawasan kelabu BN.

11 dun yang menjadi kawasan putih BN merupakan kawasan dun yang mempunyai pemilih Melayu melebihi 75 peratus dan berada dalam lingkungan luar bandar yang jauh daripada jaringan maklumat pantas. Kawasan-kawasan ini mempunyai pengaruh atau sokongan akar umbi Umno yang tegar, kurang atau tiada langsung cawangan organisasi komponen PR dan tiada gerakan aktif jentera PR di kawasan terbabit.

Dun-dun yang dianggap sebagai kubu kuat Umno-BN tersebut adalah Jelai, Batu Talam, Bebar, Chini, Kuala Sentul, Chenor, Kerdau, Pelangai, Kemayan, Ibam dan Muadzam.

Situasi atas kertas ini memberi gambaran bahawa kedudukan BN untuk kekal di Pahang adalah 50-50. Malah kedudukan BN untuk merampas Parlimen Kuantan dan Indera Mahkota daripada Keadilan dijangka sukar dan sengit. Kawasan parlimen yang mempunyai majoriti pemilih Cina dan campuran seperti Lipis, Jerantut, Temerloh, Kuala Krau, Raub, Cameron Highlands dan Bentong adalah berpotensi dimenangi oleh PR. Hanya parlimen Pekan, Rompin dan Maran merupakan kawasan selamat bagi BN!

Adakah itu memberi gambaran bahawa Najib Razak bakal menjadi Ketua Pembangkang baru di Dewan Rakyat selepas PRU-13 ini?

Apakah negeri Pahang bakal menjadi antara negeri yang bertukar kerajaan negeri?

GAMIS <b>NEGERI PAHANG</b>: Mahasiswa protes Najib <b>di</b> Pekan sedikit <b>...</b>

Posted: 02 Mar 2013 03:15 PM PST

Protes Aman dan Penyerahan Memorandum Kepada DS Najib Razak
KUALA LUMPUR: Sempena dengan kehadiran Perdana Menteri di Kuala Pahang, Pekan bagi melancarkan Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC), semalam seramai 60 orang aktivis mahasiswa daripada Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) Negeri Pahang berkumpul untuk menyatakan protes terhadap kepimpinan Datuk Seri Najib Razak yang telah terbukti gagal mengurus tadbir negara dengan baik dan menjadi keperluan mendesak bagi menolak Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).
Pengerusi Gamis Pahang, Ahmad Fatihi Makhtar berkata, dalam protes tersebut, mahasiswa mendesak supaya Najib mengambil perhatian serius terhadap masalah bekalan air bersih di Negeri Pahang khususnya di sekitar parlimen beliau sendiri iaitu Pekan yang tidak berkesudahan sehingga sekarang.
Katanya, reaksi penduduk sekitar Kuala Pahang terhadap Protes Aman Mahasiswa menggambarkan Parlimen Pekan bukannya kubu kuat Datuk Seri Najib Razak.
Menurutnya, dalam sejarah PRU ke-10 pada 1999, Najib Razak yang ditentang oleh Ustaz Ramli Mohamed daripada PAS, Najib hanya menang tipis dengan majoriti 241 undi.
"Terbukti bahawa sepanjang protes aman berlangsung, ramai penduduk sekitar menunjukkan sokongan terhadap protes ini," ujarnya dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.
Menurutnya lagi, mahasiswa turut menyatakan hasrat agar PRU akan datang dijalankan dengan adil, telus dan demokratik serta menuntut agar pihak kerajaan menghentikan budaya politik rasuah, politik perkauman, politik janji, politik samseng, politik ugut dan politik fitnah yang semakin subur di negara kita pada hari ini.
Selain daripada itu, ujarnya mahasiswa turut menuntut capaian media yang adil, telus & saksama semasa tempoh berkempen dijalankan.
"Menariknya, protes aman itu turut mendapat respons positif daripada pegawai-pegawai kerajaan yang melalui jalan tersebut," ujarnya.
Tambahnya, terbukti mereka yang hadir hanya kerana arahan dan kerahan tetapi mereka sedar akan kepincangan negara yang berlaku di bawah pemerintahan Najib.
Walau bagaimanapun, jelasnya kekecohan dan ketegangan protes aman berlaku apabila sekumpulan 'ahli Umno tegar' hadir dan cuba menghalau aktivis mahasiswa yang sedang berhimpun.
Menurutnya, mereka terus menerus mengatakan bahawa anak muda pada hari ini tidak bersyukur dan tidak berterima kasih pada kerajaan yang memberi banyak kemudahan kepada pelajar.
"Apabila ditanya tentang masalah air di sekitar Pekan yang telah berlaku sekian lama, mereka mengakui dan mereka mengatakan masalah tersebut perlu berbincang dengan penghulu kampung," katanya.
Katanya lagi, kekecohan selamat 10 minit ditenteramkan oleh beberapa anggota polis.
Selepas rundingan dibuat dengan pihak polis, ujar beliau mahasiswa bersetuju untuk menghentikan protes aman dengan mengambil pertimbangan faktor keselamatan yang tidak selamat walaupun di kawasan parlimen Perdana Menteri sendiri.
Baginya, PRU13 adalah landasan terbaik untuk seluruh rakyat Malaysia bersama-sama menghentikan kezaliman Kerajaan BN yang tercatat secara fakta dan sejarah, selama 56 tahun BN memerintah Malaysia, terlalu banyak kes-kes penipuan pimpinan tertinggi negara, kronisme, nepotisme, menyekat hak royalti, menggadai hak orang melayu, meruntuhkan insitusi sultan dan sebagainya.
"Gamis akan menggerakkan seluruh jentera di seluruh negara untuk memastikan hasrat dan impian untuk menamatkan pemerintahan BN dalam PRU13 tercapai," ujarnya.
http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/17130-walaupun-kecoh-mahasiswa-bantah-najib-di-pekan

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads