Khamis, 28 Mac 2013

di negeri pahang - Google Blog Search

di negeri pahang - Google Blog Search


WZWH: 1 Million Women Purple Walk Peringkat <b>Negeri Pahang Di</b> <b>...</b>

Posted: 17 Mar 2013 08:38 AM PDT

Ribuan peserta wanita berbaju purple berkumpul di padang SMK Inderapura berjalan kaki sejauh 1.4 km ke padang FA Jerantut. DSD Adnan Yaakob MB Pahang melepaskan peserta Program 1 Million Women Purple Walk peringkat Negeri Pahang di Jerantut. MB Pahang turut serta berjalan kaki dalam program ini.

Ini program serentak seluruh negara idea DS Najib sebagai Menteri Wanita. Jerantut menjadi tuan rumah program pelancaran 1 Million Women Purple walk peringkat negeri Pahang. Ramai sungguh wanita dari pelbagai kaum datang dari seluruh negeri Pahang.
30,000 wanita membanjiri padang FA Jerantut yang sedang direnovate untuk menjadi padang rumput tiruan kos RM1.2 juta. Selepas ini pemain Pahang tidak payah bertandang ke Singapore kalau hendak main bola di padang astroturf. Datanglah ke Jerantut.
Lautan baju-baju berwarna purple memenuhi padang FA Jerantut.
Di seluruh negara jutaan wanita memberi sokongan kepada program ini.
DSD Adnan Yaakob MB Pahang tiba dari berjalan kaki dari SMK Inderapura sejauh 1.4km bersama ribuan wanita berbaju purple.
Sekali nampak dalam foto ini DSD Adnan Yaakob MB Pahang macam mahu buat 'breakdance show'. Ianya snapshot MB Pahang mahu duduk bersila di atas tikar.
Sempoi...DSD Adnan Yaakob MB Pahang duduk bersila dengan Dato' Shafik EXCO Pelancungan Pahang.

Gaya DSD Adnan Yaakob MB Pahang macam hendak jadi tukang karut dalam show dikir barat. MB Pahang bertanya khabar kepada wanita kaum India.

Dataran padang FA dipenuhi oleh 30,000 wanita berbaju purple.

Big screen menunjukkan ramainya wanita lebih 400,000 dalam program sama di Putrajaya

DS Najib selaku Menteri Wanita berucap melancarkan program 1 Million Women Purple Walk di Putrajaya.
DSD Adnan MB Pahang berucap.
Ribuan Wanita berbaju purple mendengar MB Pahang berucap.

Ramli Sarip menghiburkan 30,000 Wanita purple Pahang di padang FA Jerantut.

GAMIS <b>NEGERI PAHANG</b>: GAMIS <b>PAHANG</b> OPTIMIS TAWAN <b>...</b>

Posted: 10 Mar 2013 10:03 PM PDT

GAMIS adalah sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang bertujuan menghimpunkan mahasiswa islam di seluruh Malaysia untuk memimpin kebangkitan ummah dengan menyuntik kesedaran islam melalui orientasi dakwah,siasah & tarbiyah.
GAMIS Pahang diwujudkan bagi memberi penekanan & meneruskan kelangsungan gerak kerja GAMIS Pusat dalam lingkungan negeri Pahang agar segala perencanaan bersesuai serta selari dengan suasana, budaya & realiti masyarakat setempat.
GAMIS Pahang dengan kekuatan anggota sekitar 700 orang mengambil pendirian, serta menetapkan komitmen & iltizam kami untuk bersama-sama menyokong arus kebangkitan rakyat dalam usaha memenangkan Pakatan Rakyat bagi menawan Wisma Sri Pahang dalam PRU-13 nanti. 
Untuk makluman, jentera GAMIS Pahang sudah berada dalam keadaan bersiap-sedia untuk menghadapi pilihanraya akan datang dengan menyusun pelbagai aktiviti & program yang bersesuaian,antara program yang telah dijalankan adalah seperti Jelajah Mahasiswa Bersama Rakyat di kawasan pilihan seperti kawasan Beserah, Sungai Lembing, Pekan, Chenor, Luit & Sungai Isap dengan menjalankan pelbagai aktiviti seperti edaran risalah, gotong-royong, sumbangan bantuan kepada masyarakat miskin, kurang upaya,ibu tunggal & anak yatim, Ziarah Dakwah di Hospital Tengku Ampuan Afzan, Diskusi Ilmiah, Ziarah Sosial ke rumah bangsa Tioghoa sempena Sambutan Tahun Baru Cina, Sembang-Santai Anak Muda, Flash Mob Gaza, Kunjungan Hormat ke rumah pemimpin parti politik dan pelbagai program susulan yang akan dilaksanakan kelak. 
Pentadbiran Kerajaan Negeri Barisan Nasional yang diterajui oleh DS Adnan Yaakob selama 14 tahun, dilihat gagal mentadbir & mengurus negeri ini dengan penuh adil,telus & amanah ditambah dengan lambakan isu-isu rakyat yang masih gagal diselesaikan seperti isu ganguan bekalan air, isu Lynas dan tanah adat Orang Asli menjadi titik tolak dalam usaha mewujudkan momentum anak muda tolak BN dalam pilihanraya akan datang.
GAMIS Pahang yang terdiri daripada komuniti mahasiswa islam atas rasa tanggungjawab & amanah mengambil inisiatif tersendiri berusaha sedaya upaya menjalankan tanggungjawab sosial secara sukarela demi merealisasikan harapan rakyat demi membina negara Malaysia baru yang adil, aman & berkebajikan berlandaskan nilai-nilai dan prinsip Islam.
Muhamad Fazli Bin Abd Halim
Ketua Penerangan & Jurucakap GAMIS Pahang

<b>Pahang</b> Daily Online: Panas: Kerajaan <b>Negeri</b> Luluskan Kontrak <b>...</b>

Posted: 18 Mar 2013 10:17 AM PDT

KUANTAN, 18 Mac - Rakyat Pahang kini tertanya-tanya apakah benar ada penyelewengan kuasa dalam penganugerahan kontrak penyelenggaraan jalan-jalan negeri selama tujuh tahun kepada sebuah syarikat "dua hari" yang cukup meragukan. Perkara ini dibongkarkan oleh PAS Pahang dalam beberapa siri ceramah mereka. Dalam satu ceramah umum di Sg.Isap Damai baru-baru ini Pesuruhjaya PAS Pahang Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man, mendedahkan, berdasarkan surat daripada Pengarah JKR Pahang, Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) Negeri Pahang yang dipengerusikan oleh Menteri Besar, Dato' Sri Adnan Yaakob (foto) telah meluluskan kontrak penyelenggaraan jalan-jalan negeri di seluruh negeri Pahang kepada Syarikat YP Maintenance Sdn. Bhd. Menurutnya, surat yang ditujukan kepada semua jurutera daerah itu, kontrak akan dilaksanakan bermula pada 1 hb April 2013 selama 7 tahun dan pembiayaannya adalah dari peruntukan Wang Amanah Penyelenggaraan Negeri. Jelas surat tersebut, jalan-jalan Negeri yang terlibat dengan kontrak ini adalah jalan-jalan di dalam kategori Jalan Raya Negeri di bawah JKR seperti yang disenaraikan dalam Malaysia Road Record Information System (MARRIS) tidak termasuk jalan-jalan di bawah kategori yang lain. Pendedahan ini telah dibuat oleh blog selamatkanpahang. Antara lain blog terbabit melaporkan penganugerahan kontrak penyelenggaraan jalan-jalan negeri di seluruh negeri Pahang kepada hanya sebuah syarikat dijangka akan menjejaskan pekerja kuari Jabatan Kerja Raya (JKR), kontraktor kelas F dan peluang kerja anak tempatan. Penswastaan kepada Syarikat YP Maintenance Sdn. Bhd. itu sudah tentu merugikan banyak pihak dalam jangka masa panjang kerana ia seperti monopoli. Kuari JKR bergantung kepada pengeluaran hasilnya yang dipasarkan kepada JKR-JKR daerah, jika kerja-kerja penyelenggaraan jalan diswastakan secara langsung akan menjejaskan pendapatan pekerja kerana syarikat kontraktor biasanya mempunyai kuari sendiri. Begitu juga dengan pekerja-pekerja unit jalan JKR daerah, mereka mempunyai kakitangan paling ramai dalam unit-unit JKR. Dengan cara penswastaan ini elaun lebih masa yang dinikmati sebelum ini mungkin tiada lagi. 

Sementara itu, menurut carian di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), dua orang ahli lembaga pengarah syarikat dengan nombor pendaftaran 1033787 X tersebut ialah Johari Harun yang beralamat di Janda Baik dan Syufina Yaakob yang beralamat di Batu Caves. Syarikat tesebut baru didaftarkan pada 4 Februari 2013 dengan modal berbayar 100,000. Dengan penswastaan tersebut, kontraktor kelas F juga dijangka menghadapi kerumitan dan masa depan yang suram selepas ini kerana segala kerja-kerja undi dan sebut harga untuk kategori jalan raya negeri di bawah JKR dibatalkan. Sebelum ini kontraktor kelas F juga ramai yang terpaksa 'gulung tikar' apabila penyelengaraan jalan persekutuan diswastakan kepada syarikat Roadcare. Unit jalan JKR daerah-daerah sudah tentu akan dikecilkan saiznya kerana kerja-kerja sudah diswastakan. Secara tidak langsung kesan jangka panjangnya ialah tidak ada lagilah "peluang pekerjaan" kepada para penduduk tempatan.

Sila klik pada imej yang dipaparkan ini untuk membesarkan gambar diatas
[Nampak isu ini sesuatu yang agak panas menjelang pilihnaraya umum akan datang. Bagaimana JKR Pahang boleh tawarkan kontrak selama tujuh tahun kepada sebuah syarikat yang cukup meragukan kewujudannya. Jika benar dakwaan PAS, syarikat terbabit didaftarkan pada 4 Februari, maka mana mungkin Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) Pahang yang dipengerusikan oleh Menteri Besar boleh bersetuju meluluskan kontrak tersebut kepada syarikat terbabit pada 6 Februari. Malah lebih mengejutkan JKR Pahang hantar surat berkenaan pada tarikh 27 Februari 2013. Ini bermakna syarikat berkenaan seolah-olah mempunyai keistimewaan yang amat ketara. Tiada pengalaman tetapi begitu mudah diluluskan. Difahamkan YP Maintenance Sdn Bhd (YPM) adalah sebuah syarikat 100% bumiputera yang berdaftar dibawah CIDB (Gred G7) merupakan sebuah syarikat dibawah Yayasan Pahang (YP). Difahamkan Penegrusi Yayasan Pahang ialah Menteri Besar, Dato' Sri Adnan Yaakob sendiri. Persoalannya, kenapa begitu cepat projek ini diluluskan kepada syarikat terbabit?. Siapakah Syufina Yaakob dan Johari Harun dari Janda Baik. Harus diingat, MB Pahang berasal dari Kg.Sum Sum, Janda Baik. Apakah ada unsur-usnur penyelewangan dan korupsi dalam penganugerahan projek kontroversi ini. Siasatan lanjut bakal menyusul !].

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads