Isnin, 15 April 2013

06 di pekan - Google Blog Search

06 di pekan - Google Blog Search


Penyokong Umno buang bendera KEADILAN <b>di Pekan</b>, Najib mesti <b>...</b>

Posted: 13 Apr 2013 03:47 AM PDT

Bendera KEADILAN dilihat masih tergantung.

Bendera yang digantung lesap 'dicuri' penyokong BN.

(Oleh Norutul Ilham)

PEKAN 13 APRIL: Umno Pekan perlu bertanggungjawab di atas tindakan membuang bendera KEADILAN yang digantung di Simpang Paloh Hinai, Felda Chini dan Felda Chini Timur.

Bendera KEADILAN dilihat masih tergantung.

Bendera KEADILAN dilihat masih tergantung sebelum kejadian.

Calon KEADILAN bagi Parlimen itu, Fariz Musa menyifatkan perlakuan tidak berakhlak tersebut bukti Umno semakin terdesak dan hilang sikap profesional.

"Selaku Ketua Umno Bahagian Pekan, Datuk Seri Najib Razak dan Umno Bahagian Pekan wajib bertanggungjawab terhadap tindakan tidak bermoral itu.

"Sebagai parti yang bertanding di P85 Pekan, menjadi kewajaran kepada jentera kami menjalankan kempen dengan memasang bendera di lokasi strategik.

"Malangnya tindakan tidak demokratik penyokong Umno itu mengakibatkan kerugian kerana bendera tersebut dibeli," kata Fariz pada kenyataan.

Beliau membuat laporan polis dan berharap pihak berkuasa menjalankan siasatan telus.

Bendera yang digantung lesap 'dicuri' penyokong BN.

Bendera yang digantung lesap 'dicuri' penyokong BN.

"Jika Najib gagal mengawal ahli dan penyokong Umno Bahagian daripada tindakan sebegitu, maka wajarlah beliau menarik diri daripada menjadi calon Pekan.

"Polis perlu mengambil tindakan tanpa dwi-standard dan inisiatif lain agar tindakan 'sebodoh' itu dapat dihentikan oleh penyokong Umno yang dilihat semakin tertekan terhadap kekuatan KEADILAN dan Pakatan Rakyat menjelang PRU 13," kata Fariz. – NS

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=50263

PKR Letakkan Chegubard <b>Di</b> Sungai Acheh, Fariz <b>...</b> - Kelab Greenboc

Posted: 09 Apr 2013 09:01 PM PDT

engerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shahrul bakal bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Aceh pada PRU 13.

Pengumuman itu dibuat melalui kenyataan media Pengerusi KEADILAN Pulau Pinang, Datuk Mansor Othman melalui emel pada jam 10.38 malam tadi.

"Sukacita saya mengumumkan KEADILAN meletakkan Badrul Hisham Shahrin atau lebih dikenali CheguBard sebagai calon kerusi Sungai Acheh.

"Parti berharap pemilihan beliau ini akan membawa perubahan kepada DUN Sungai Acheh, seterusnya memenangkan Pakatan Rakyat," kata Naib Presiden KEADILAN itu.

Sungai Acheh, satu daripada tiga DUN dalam Parlimen Nibong Tebal yang dimenangi BN melalui Datuk Mahmud Zakaria yang mengalahkan calon KEADILAN, Dr Azhar Ahmad dengan majoriti tipis iaitu 250 undi. -KD


Fariz Musa lawan Najib Razak di Parlimen Pekan

Datuk Sri Anwar Ibrahim mengumumkan Ahli Majlis Pimpinan KEADILAN (MPP) Pusat, Fariz Musa sebagai calon melawan Datuk Seri Najib Razak di Parlimen Pekan.

Beliau yang juga Penyelaras badan bukan kerajaan (NGO) Jingga 13 rasmi diumum demikian pada program di Megaview Hotel, Kuantan, malam tadi.

Pada sidang media itu, Anwar berkata Fariz bergiat dalam kegiatan parti dan perjuangan reformasi sejak awal, selain seorang aktivis yang berkesan.

"Fariz banyak memperjuang isu berkaitan penyelewengan dasar, rasuah, malah beliau kemuka ratusan laporan polis yang belum diambil tindakan.

"Untuk Parlimen Pekan, tokoh pemuda yang kena berani kerana banyak gerombolan samseng di mana-mana sekarang," katanya.

Pada 1999, pilihan raya umum selepas gerakan reformasi tercetus, Najib Razak nyaris tewas dan cuma menang dengan majoriti 241 undi, malah ada pendapat menyatakan kemenangan itu hasil 'peranan' undi pos.

Selain Pakatan dan BN, Gerakan Mahasiswa PRU13 (GM13) juga diuar-uar mahu meletakkan calon mahasiswa.

Ketua Umum KEADILAN itu turut menamakan seorang lagi MPP KEADILAN, Zakaria Abdul Hamid bagi merampas kerusi Parlimen Bera yang disandang Datuk Ismail Sabri Yaacob dari Umno BN.

Kata Anwar, Zakaria, seorang jurutera yang menerima latihan di New Mexico dan California, pernah memimpin MPN Pahang dan menjadi Timbalan Pengarah Pilihan raya KEADILAN Pusat.

Calon KEADILAN yang sudah diumum bertanding di Pahang ialah Datuk Fauzi Abdul Rahman (Indera Mahkota), Fuziah Salleh (Kuantan), Murnie Hidayah Anuar (Paya Besar). -KD

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads