Sabtu, 18 Mei 2013

06 di janda baik - Google Blog Search

06 di janda baik - Google Blog Search


Prince Town Knight: <b>Janda Baik</b> Waterfall Ride - 12 May 2013

Posted: 12 May 2013 07:42 PM PDT

CORETAN DARI AZMAN BILAJI - TIMB. PENGERUSI PTK.... 
 
Tahniah kpd SK Event Management yg telah menganjurkan Jamboree ini. Satu event yang saya kira cukup menarik dan berjaya menambat hati riders yg telah datang dari seluruh pelusuk dan ceruk rantau negara.  Ini adalah coretan peribadi saya untuk dikongsi bersama.

CHALET : bagi kami yg datang jauh ni,  kenalah tidur sini satu malam. Sempat juga berBBQ malam tu lps pusing keliling kampung masa petang. BEST wo! Pagi tu air mandi pulak tak dok! Kena catu ka? Apa lagi, terjun sungai la! Brrr..
GOODIES BAG : ada magazine, power bar, t-shirt dan macam macam lagi kertas yg nilainya lebih kurang 25hinggit. Not bad, walaupun air minum, roti tak ada. 
TEMPAT PELEPASAN: agak sempit sikit la. Ada pulak late comers nak masuk depan. Biasa la tu kan? Belon Red Bull lambat pulak pasang. Kesian brader2 tu nak pasang dgn basikal yg dah conquer baris depan tu. apa taknya pukul 7 dah park basikal, tak sabar nak tunjunk kejantanan agaknya.. Next time boleh pasang malam sebelumnya yer!
SOUND SYSTEM. masa pelepasan tu sound system hancuss la bro.. Dapat juga la tangkap sikit2 butir bicara..
TREK. ni semua orang tau lah macana kan? Naik, naik, naik, turun junam. Adehh.. Saya ni bukan kaki DH, gerun la sikit tengok down hill tu, tambah ada alur laluan air yg dalam kat situ. Banyak juga bukit yg dapat ditawan tanpa tolak. Ha! Yg tolak basikal pun banyak jugak be! Terbaek la! Dah muka bumi dia macam tu nak buat macam mana. Cuma saya berpandangan , next time cuba cari jalan untuk MINIMISEKAN faktor yg boleh membahayakan  riders, contohnya seperti tiada lubang ditengah laluan dan yg sewaktu dengannya lah!
SIGNAGE: since tiada yg sesat, korang dapat full mark. Ada ke yg sesat?
MARSHALL / CREW : ramai yg berkampung di CP dan Water Point. Pembahagian air, pisang (siap tolong suap lagi; terima kasih adik) CP sticker tip top.  Laluan bertengkorak  (berhantu agaknya) tiada crew ditempatkan. Laluan laluan bahaya lain spt tebing gaung harus ditanda dgn jelas. Seorang rider kami mengalami kemalangan dan terhumban tepi gaung tapi terselamat jatuh kedalam gaung sebab tersangkut pada kayu balak.. Ouchh.. Adat la berMTB.. Alhamdulilah tak patah tulang, hanya kederaaan ligamen. Cuti berkayuh sebulan dua. 
FINISHING: banyak pulak kenderaan kiri kanan jalan! I dont envy you SK dalam bab ini. Ruang jalan terhad, kena serbu dgn beratus kenderaan. Yg ini kena beri perhatian serius. Sebab ni lah kita semua lambat makan tengahari kan? anyway, sampai ke finishing line, semua tersusun. SK sendiri yg kalungkan medal. Alamak apa yg berat sangat macam besi dumbell ni? Kellass la ko! Medal paling berat yg saya pernah terima. Orang lain tak tau la. 
LUNCH: super duper! Lazat. Makanan kampung memang terbaik. Sayur lemak labu, ikan masin, ulam, sambal belacan, ayam masak apa ntah! Walau pun makanan datang berfasa fasa, kita puas. Tapi saya musykil sedikit bila plate no tiada keratan utk makanan. Macam mana korang control makanan? Maknanya sesiapa je boleh darang makan? 
LUCKY DRAW. Not bad la! Apasal la no aku tak naik naik ni..tunggu sampai tertidur! Khemah utk riders menunggu cabutan bertuah, makan macam kurang. Jadi bila duduk bersepah sampai tepi tepi pagar dibalik sana nun, peluang utk kita bersama sama dibawah satu bumbung yang satu tu tidak ada. Tak dapat la kita beramah mesra yek?
Jadi, gitulah coretan saya serba sedikit. Apa apa pun tahniah untuk semua warga kerja jamboree ini dan seluruh warga kampung janda baik yg menerima kehadiran kami dengan baik. Pastinya kami akan datang lagi, insyaAllah.

CORETAN DARI MR T..

Alhamdulillah.. berakhir sudah perjalanan suka duka 25 pahlawan PTK yg mempertaruhkan nasib mereka di Janda Baik.. harapan utk mencari janda2 yg baik punya..hampeh.. langsung xde awek2 kampung seperti yg diura2kan.. Apapun semangat setia kawan sesama rider sekali lagi teruji.. semoga hubungan akrab ini terus berkekalan.. lepas ni dah bole buat family day kot .. mmg rugi Cap Ayam Tua tak ikut kita... 
Takziah utk Amin yg jatuh di downhill pertama lps CP1.. nasib baik kaki tak patah lps x ray semlm ptg kat spital Kulai.. kene rehat kurang2 2 bulan ni.. terkehel dkt ankle.. 
Ant yg menarik perjalanan kami di Janda Baik.
1. Terima kasih kpd Arab Kapet yg sampai sehari awal utk memudahkan urusan homestay.. harga homestay mmg event management dah markup.. dah la mahal.. kipas takde.. air kene catu.. tp reda' ajela
2. Seronok betul konvoi terutama sekali bila sampai Karak highway.. dah mcm gi race.. mencelah2.. 
3. Sampai homestay kul 4ptg.. terus bersiap2 kayuh utk mencarik Janda2 di kpg..  best la pemandangan kpg atas gunung.. segar sungguh udaranya.. dpt test trail utk road ptg tu.. mmg speed trail 13.4km.. advantage utk 27.5..
4. Lps kayuh ..terus berendam.. hehehe.. ada jugak sedaraku utk Salam Perantauan raya tahun ni
5. Petang tu Farid.. Dayat.. Nizam.. dan Lukman siapkan ayam utk barbecue.. rempah mmg terbaik air tgn diorang ni.. puas mkn...x payah susah2 nak kuar mkn order.. mmg rugilah CAT takde
6. Lps tu masing 2 sibuk setting terakhir beskal sebelum race besok
1. Kul 5 dah bangun amik turn utk mandi
2. Sampai kat starting line kul 7 pagi.. lepas parking beskal masing2 sibuk bergambar.. ada yg team Pentolli lah.. panaracer lah.. FCI laa.. 27.5.. 29er.. dah mcm2 team dlm PTK ni..
3. Abis sesi bergambar.. coach Lukman ambik alih tugas CAT utk warm up.. org luar kat sana pun terjeling 2 nengok team kata.. manalah pulak team yg sesat ni.. tak penah nampak pulak kat kuantan ni.. kerek je.. hehehe
4. Sebelum race organizer baru nak gantung red bull ballon..
5. Pelepasan race je dah bahya.. jalan kecik..kiri kanan kereta..hmmm nasib baik xde ape2... kat sini nampak team work ant Azmi, Ateng dan aku.. buat group utk palaton.. best tul mcm le tour de frace.. 
6. Road kampung kira best aarr... santai je turun naik bukit.. 13km tu.. 
7. Sampai je CP2 .. Ateng jatuh tonggeng.. nasib baik tak ape2
8. Masuk je offroad ade pulak tuan tanah jerit2.. "Woi.. sapa bagi korang masuk tanah aku ni".. tapi smlm kt FB organizer dah buat kenyataan rasmi.. ni semua salah faham je.. JKKKKK dah uruskan
9. Offroad punya trail mmg gila la.. panjat gunung tak abis2.. downhill pulak pacak2.. dah la tu alur air boleh tahan jugak kedalaman nya..
10. Summary utk teknikal problem smlm
     - Mr T screw stem loose dkt road lagi.. tu la berlagak sgt potong sayur mentornya kat corner jln kpg.. dah kene TULAH.. bayangkan bwk beskal dlm keadaan handle longgar smpi dekat CP2.. nasib baik la tak jatuh.. mmg dah bertasbih je dlm trail smlm.. terjerit2 dlm trail mintak tolong kalo ada rider2 yg ada allen key.. siap buat AKU JANJI dalam hutan.. thanks en John yg bagi pinjam allen key.. jasamu dikenang.. tak abis lagi.. saddle pulak tercabut.. terkejor2 kutip screw dlm trail...  apa pun percubaan pertama 29er mmg best la .. comfort.. 
     - Ateng 2 kali jatuh.. tapi xde apa 2
     - Arab carpet.. percubaan pertama 27.5..mengecewakan... tayar koyak masa amik lap.. masuk lobang... arab geger dtg menyelamat
     - Amin paling dahsyat.. jatuh masuk gaung.. nasib baik tak pengsan.. kalo tak tak taula sapa nak carik dia dalam gaung tu.. Rafid ngan Arif 1st rescue diikuti rider2 ptk yg lain.. lepas medic sampai terus bwk amin sampai balik base.. 
Result .. Tony 11, Lobang 12, Azmi 30, Amir 37, Mr T 74, Aten 75, Lukman 78, Nizam 92, Fauzan 103..yg lain aku tak dpt nak amik pasal nak uruskan Amin balik awal buat Xray
Apapun mmg GANAZ gunung Janda Baik ni.. 
RUGI BETUL SAPA YANG TAK PEGI
Gambo CM dah kuor .. nanti aku upload kat blog.. ada apa2 nak ditambah?? Aku nak sambung keje.. melambak2 keje menunggu ni


















Tiada ulasan:

Catat Komen

ads