Khamis, 23 Mei 2013

06 di kuala lipis - Google Blog Search

06 di kuala lipis - Google Blog Search


Berita Pahang: <b>Kuala Lipis</b> Bakal Jadi Hub Pendidikan

Posted: 18 May 2013 11:33 AM PDT

KUALA LIPIS - Bandar Bersejarah Kuala Lipis bakal menjadi hab pendidikan berasaskan keusahawanan dan teknologi tinggi sekiranya perancangan pembinaan sebuah institusi pengajian tinggi (IPT) di daerah ini dapat direalisasikan.

Ahli Parlimen Lipis, Datuk Abdul Rahman Mohamad berkata, pada masa ini kerajaan negeri sudah pun menyediakan tapak untuk pembinaan IPT itu di Bukit Sarang, berdekatan Jalan Lipis - Merapoh.

Beliau berkata, sehubungan itu, sudah masanya daerah ini mempunyai IPT yang pasti melonjakkan kecemerlangan pendidikan anak-anak penduduk termasuk pelajar Orang Asli.

"Saya akan membawa perancangan pembinaan IPT ini kepada kerajaan agar disegerakan projek ini memandangkan keperluan pendidikan berasaskan bidang berkenaan perlu dilestarikan segera untuk memacu pembangunan di Lipis.

"Sehingga ini, Lipis sudah mempunyai sebuah Institut Pendidikan Guru (IPG) dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) yang menerima penuntut dari seluruh negara.

''Dua pusat pendidikan itu banyak membantu melonjak pembangunan di bandar Kuala Lipis dan kawasan berdekatan," katanya kepada pemberita selepas Majlis Graduasi Penuntut Kolej Komuniti Lipis, di Hotel Lipis Plaza, di sini baru-baru ini.

Menurut Abdul Rahman yang juga Ketua UMNO Lipis, hasrat membina IPT di Lipis merupakan aku janji beliau untuk mengisi pembangunan modal insan penduduk setempat.

''Pihak kita mencadangkan bidang pengajian yang berkaitan dengan daerah ini seperti perhutanan, geologi, kejuruteraan, pelancongan dan beberapa bidang lain.

"Ini bagi melahirkan lebih ramai pakar termasuk usahawan di bidang berkenaan terdiri daripada anak-anak tempatan termasuk Orang Asli untuk bekerja di sektor kerajaan, perlombongan emas dan pembangunan usahawan berasaskan pelancongan dan pertanian," katanya.

Tambahnya, kerajaan BN diyakini akan melaksanakan projek berkenaan untuk mengubah landskap pembangunan dan kehidupan rakyat di Lipis menjelang 2020.

Menurut beliau, projek sebuah IPT sudah diuar-uarkan dua tahun lepas dan hampir direalisasikan di sini, tetapi oleh kerana beberapa masalah di samping kepentingan tertentu, projek itu dipindahkan ke tempat lain.

"Tetapi, selepas dimanahkan sebagai wakil rakyat Parlimen di sini, saya memberi jaminan akan berusaha untuk melestarikan projek berkenaan di tapak yang sudah disediakan di Bukit Sarang," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads