Rabu, 19 Jun 2013

06 di chenor - Google Blog Search

06 di chenor - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Jun 2013 07:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Jun 2013 07:13 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2013 07:18 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

taklimat ke kolej vokasional <b>chenor</b> program selepas pmr

Posted: 11 Jan 2013 07:40 PM PST

TAKLIMAT KE KOLEJ VOKASIONAL CHENOR MARAN 

PROGRAM SELEPAS PMR UBK SMK JENGKA 2 2012

 Taklimat Kemasukan Ke Kolej Vokasional Chenor 

Taklimat disampaikan Kaunselor Kolej Vokasional Chenor

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Nampaknya begitu ramai yang berminat untuk memohon mungkin disebabkan oleh Sekolah Vokasional telah dinaiktaraf menjadi kolej dan pendidikan sehingga Diploma. Samada soalan di blog cikgukaunseling.com mahupun daripada para pelajar SMKLH sendiri.

 Bahkan ada pelayar yang meminta saya membuat artikel berkaitan Kolej Vokasional. Saya minta maaf saya tak dapat penuhi hajat itu memandangkan saya perlu utamakan komitmen utama saya terhadap core business saya di sekolah di mana saya Allah hantarkan saya.

Bagaimanapun, pelayar dan pelajar yang hendak mengetahui Konsep Kolej Vokasional, bagi calon PMR 2012 di SMK Jengka 2, Unit Bimbingan Kaunseling telah pun mengadakan taklimat berkaitan khas untuk lepasan PMR 2012. Kiranya gambar Program Selepas PMR pada entry ini adalah entry tertangguh saya. Takpelah yang penting Laporan Program Selepas PMR SMK Jengka 2 telah pun saya dan rakan-rakan setugas hantar kepada Puan Pengetua Cemerlang SMK Jengka 2, Puan Hajah Wan Maimun Bt Wan Nawi.

Bagi yang ingin tahu Kolej Vokasional sila ikuti Konsep Kolej Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia, sila klik muat turun di sini bagi mengetahui lebih lanjut. Artikel disediakan oleh Pengarah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia, Hj Ahmad Tajudin Bin Jab.
Ada juga pelajar yang bertanya ke manakah halatuju selepas SPM KLIK DI SINI bagi yang mengambil aliran teknikal? Salah satunya, adalah Aliran Teknikal Kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia  di sini.

SM Teknik Pertanian Chenor merupakan sebuah sekolah berasaskan teknik dan vokasional yang menumpukan kepada pertanian dan satu-satunya sekolah pertanian di negeri Pahang. Sekolah ini telah banyak melahirkan ramai usahawan dan tenaga teknikal berkaitan bidang pertanian.

Kini Sekolah Teknik Pertanian Chenor telah dinaik taraf menjadi KOLEJ VOKASIONAL CHENOR.

Sedikit info menarik sistem pembelajaran di Kolej Vokasional bagi Aliran SKM ialah dari sistem pembelajarannya. Sistem pembelajaran dan masa juga berubah menjadi 8.00 pagi hingga 5.00 petang dan pengenalan sistem semester. 

Tidak rugi pun masuk Kolej Vokasional ini. Ok, cuba buat kiraan dari segi usia. Kebiasaannya pelajar akan menamatkan SPM pada usia 17 tahun dan masuk ke IPT usia 18 tahun. Sambung pelajaran di IPT untuk peringkat Diploma 3 tahun dan tamat pada usia 21 tahun. 

Berbanding mengambil peringkat Diploma di Kolej Vokasional usia 16 tahun selama 4 tahun dan tamat pada usia 20 tahun. Walaupun jurang masa hanya setahun tetapi dari segi kos masa dan belanja dapat dikurangkan. 

       Ramai yang tidak menyedari, sekolah ini merupakan antara sekolah yang banyak menyumbang pelajar-pelajar yang berjaya dalam bidang akademik dan teknikal pertanian. Usaha pihak sekolah dalam memajukan potensi diri pelajar amat baik dan satu kebanggaan bagi daerah Maran sendiri. Dengan adanya kemahiran-kemahiran pertanian dan perladangan, kita percaya dapat melahirkan ramai tenaga penting untuk kemajuan negara kita.


 

 Bidang pertanian yang luas dan cukup banyak peluang kerjaya, mampu direalisasikan oleh sekolah ini. Antara fokus kemahiran yang dilaksanakan adalah seperti pertanian, perikanan, perladangan, ternakan dan teknikal.

Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) yang telah bermula 2009, telah membuktikan peranan SMT Pertanian mampu melahirkan ramai tenaga mahir dalam bidang pertanian. SKM bukan sahaja mengambil para pelajar yang agak ketinggalan dalam akademik, tetapi mampu menjadikan pelajar ini berjaya dalam dalam bidang pertanian. 

Mengikut perbualan dengan Guru Penyelaras SKM, Tuan Haji Jamludin bin Abdullah, beliau berkata,"SKM menjadi alternatif kepada pelajar yang tercicir dalam akademik (PMR) untuk mendapatkan kemahiran dalam bidang pertanian. Kita bersedia menerima mereka bagi memastikan mereka juga mampu berjaya terutama dalam bidang pertanian".

       Pelajar yang mengikuti SKM tidak difokuskan kepada akademik tetapi diajar dan dinilai dalam kemahiran seperti bercucuk tanam, menternak dan pengurusan pertanian. Mereka melaksanakan amali sepanjang proses pembelajaran mereka.

 Penilaian dibuat dengan adanya pemantauan daripada guru penilai dan diselia oleh Jabatan Teknikal dan vokasional, Kementerian Pertanian dan sebagainya. Setelah menjalani pengajian selama dua tahun, mereka akan ditawarkan menerus pengajian di sebuah Kolej di bawah SIME DARBY. Pengajian akan ditanggung oleh SIME DARBY dan akan diambil bekerja sebagai tenaga mahir terus di bawah syarikat berkenaan. 

SUMBER; http://ppdmaran.blogspot.com/2010/07/singgah-sebentar-sm-teknik-pertanian.html

 KURSUS-KURSUS YANG DITAWARKAN;

Konsep Kolej Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia, sila klik muat turun di sini bagi mengetahui lebih lanjut. Artikel disediakan oleh Pengarah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia, Hj Ahmad Tajudin Bin Jab.

Artikel DI BAWAH dipetik daripada WIKIPEDIA Bahasa Melayu:

Sekolah Menengah Teknik Chenor (Pertanian) atau nama ringkasnya SMT Chenor (Pertanian), merupakan sebuah Sekolah menengah tinggi yang terletak di Bandar Baru Chenor.
Pada 2009, Sekolah Menengah Teknik Chenor (Pertanian) memiliki 182 pelajar lelaki dan 148 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 330 orang. Ia mempunyai seramai 61 orang guru.2009

Sejarah

Sekolah ini dibuka pada tahun 1961 dengan nama Sekolah Lanjutan Kampong Chenor. Penubuhan sekolah ini adalah selaras dengan cadangan 2 dan 3 dalam Laporan Rahman Talib (1961) iaitu cadangan ke-2 berbunyi " Untuk menampung semua murid sekolah rendah naik ke sekolah menengah", maka sekolah lanjutan ditubuhkan. Sekolah jenis ini akan menawarkan khusus vokasional selama 3 tahun iaitu murid-murid yang gagal memasuki sekolah akedemik dapat dilatih untuk memperolehi kemahiran-kemahiran dalam bidang pekerjaan.

Cadangan ke-3 berbunyi " untuk mengatasi masalah kekurangan guru di sekolah pelajaran lanjutan ini, guru-guru akan dilatih separuh masa selama 3 tahun. Guru-guru ini akan menghadiri latihan dalam bidang vokasional di pusat-pusat latihan yang berhampiran pada setiap hujung minggu sambil menjalankan tugas di sekolah mereka.

Sekolah Pelajaran Lanjutan telah dibubarkan disebabkan tiada sambutan daripada orang ramai kerana sekolah ini tidak menyediakan peperiksaan yang diiktiraf oleh kerajaan dan menghadapi masalah kekurangan guru-guru teriatih dan mahir. Mulai tahun 1970, Sekolah Pelajaran Lanjutan telah menjadi Sekolah Menengah Vokasional (Pertanian) Chenor, Pahang.

Penubuhan Sekolah Menengan Vokasional adalah selaras dengan dasar kerajaan yang melaksanakan Sistem Pendidikan Aneka Jurusan bagi sekolahsekolah menengah rendah mulai tahun 1965 di bawah Sijil Rendah Pelajaran. Selepas itu muridmurid akan meneruskan pelajaran di sekolah menengah atas sama ada akademik atau vokasional.

Kemasukan pelajar pertama ke Sekolah Menengah Vokasional Pertanian Chenor pada tahun 1970 ialah seramai 55 orang dengan tenaga pengajar seramai 4 orang. Mereka dianggap sebagai kumpulan perintis dan terpaksa menghadapi masalah dalam keadaan serba kekurangan.
 
Matapelajaran akademik yang diajar ialah Bahasa Melayu, Bahasa lnggeris,ilmu Hisab (Vokasional), Sains Am, Pengetahuan Agama Islam, dan Kajian Kemasyarakatan. Manakala, matapelajaran pertanian pula ialah Pengurusan Ladang, Pengeluaran Tanaman, Pengeluaran Ternakan, Kultura Kebunan, Pengurusan Tanaman, Kejenteraan Ladang dan Kaji Teknik Makanan. Semua pelajar dikehendaki mengambil semua matapelajaran di atas selama 2 tahun. Pengajaran teori disampaikan secara formal di bilik darjah pada waktu pagi manakala pengajaran amaii pula dijalankan di ladang dan bengkel pada waktu petang, hujung miggu dan hari kelepasan am.

Pada tahunl989, peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional telah diperkenalkan iatu mata pelajaran akademik adalah mata pelajaran yang sama seperti dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia. Mata pelajaran pertanian pula disusun semula menjadi kumpulan utama dan elektif. Pelajar diwajibkan mengambil matapeljaran Pengeluaran tanaman Dan Pengeluaran Ternakan serta manamana satu daripada matapelajaran Horlikultur, Hiasan dan Lanskap, kejenteraan Ladang atau Pengurusan Ladang.

Pada Tahun 1999, Sekolah Menengah Vokasional Pertanian Chenor talah dinaikakn taraf ke Sekolah Menengah Teknik yang menawarkan 2 aliran iaitu aliran vokasional dan aliran teknikal.Aliran teknikal menawarkan khusus Kejuruteraan Jentera dengan pelajar seramai 17 orang termasuk seorang sahaja pelajar perempuan. Mata pelajaran elektif yang perlu diambil oleh pelajar kejuruteraan jentera ialah Matematik Tambahan,Fizik Kimia, Lukisan Kejuruteraan dan Pengajian kejuruteraan jentera.

Pada tahun berikutnya, aliran teknikal telah mengalami pertambahan pelajar kepada 34 orang. Manakala, pada tahun 2OO2 ,jurusan di dalam aliran teknikal yang ditawarkan telah bertambah iaitu Kejuruteraan Awam, Kejuruteraan ELektrik dan Agroteknologi yang merangkumi 9 aliran teknikal dan 7 kelas aliran vokasional. Selaras dengan perkembangan ini, sekolah telah berubah wajah dengan mula terbinanya kemudahan insfranstruktur seperti asrama, bangunan, makmal sains, makmal kejuruteraan, dewan dan lain-lain lagi bagi mengantikan kebun-kebun tanaman dan kandang haiwan ternakan.

Pada tanggal 28 ogos 2002, Sekolah Menengah Teknik (Pertanian) Chenor telah mempunyai lagu sekolah yang mula dinyanyikan secara rasmi sempena Hari Titisan Sejarah. Lagu sekolah ini adalah hasil ciptaan dan liriknya ditulis oleh pelajar sekolah ini iaitu saudari Nurulhaida bt. Abdul Manaf dari kelas 4. Pengajian Kejuruteraan Awam 1.

Sekolah Menengah Teknik Pertanian Chenor ini menyediakan 7 kursus pertanian antaranya ialah:

Kursus Subjek
Agrotrknologi (Teknikal)
 • Bahasa Melayu
 • Bahasa Inggeris
 • Mathematics
 • Sejarah
 • Pendidikan Islam
 • Biology
 • Chemistry
 • Physics
 • Additional Mathematics
 • Pengajian Agroteknologi
Hortikultur Hiasan Dan Landskap (Vokasional)
 • Bahasa Melayu
 • Bahasa Inggeris
 • Mathematics
 • Sejarah
 • Pendidikan Islam
 • Science
 • Hortikultur Hiasan Dan Landskap
 • Kejenteraan Pertanian
Agroindustri Tanaman (Vokasional)
 • Bahasa Melayu
 • Bahasa Inggeris
 • Mathematics
 • Sejarah
 • Pendidikan Islam
 • Science
 • Pengeluaran Tanaman
 • Pemprosesan Hasil Pertanian
Agroindustri Ternakan (Vokasional)
 • Bahasa Melayu
 • Bahasa Inggeris
 • Mathematics
 • Sejarah
 • Pendidikan Islam
 • Science
 • Pengeluaran Ternakan
 • Pemprosesan Hasil Pertanian
Teknologi Tanaman (Vokasional)
 • Bahasa Melayu
 • Bahasa Inggeris
 • Mathematics
 • Sejarah
 • Pendidikan Islam
 • Science
 • Pengeluaran Tanaman
 • Kejenteraan Pertanian
Juruteknik Rendah Akuakultur (SKM)
Pekerja Am Pertanian (SKM)

Alamat

Sekolah Menengah Teknik Chenor
Bandar Baru Chenor
28100, Chenor
Pahang, Malaysia
Telefon = 6092995330
Fax = 6092996360

BLOG PAHANG: 06 <b>di</b> maran - Google Blog Search

Posted: 08 Jun 2013 01:10 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Panas: "Orang Dalam" PTD <b>Maran</b> Jadi Dalang Ceroboh Tanah

Posted: 05 Jun 2013 11:19 PM PDT

MARAN, 6 Jun - Kerajaan Negeri Pahang diminta menyiasat dakwaan berlakunya sindiket penjualan tanah secara haram oleh beberapa orang kakitangan Pejabat Tanah Dan Daerah Maran mutakhir ini. Kegiatan yang sudah beberapa kali didedahkan itu, langsung tidak terkesan di hati pegawai-pegawai yang terbabit. Malah, mereka terus bermaharajalela dan mengaut keuntungan berlipat kali ganda. Sebelum ini PDO pernah membongkarkan penglibatan "orang politk" yang mendalangi kegiatan haram tersebut. Pendedahan itu telah mengejutkan ramai pihak kerana individu yang dikatakan terlibat adalah salah seorang pimpinan politik setempat sendiri. Kes yang sepatutnya tidak lagi berlaku ini rupanya semakin berleluasa. Malah ada laporan pengawai PTD Maran sendiri terutamanya yang bertugas  semakin rakus menggunakan kuasa mereka untuk menjual tanah-tanah haram terbabit. Kes terbaru kini mereka dikatakan menjual tanah di kawasan berhampiran kawasan Kg.Bak-Bak dekat sini. Difahamkan, kawasan tanah terbabit telah diterokai dan hutan-hutan telah ditebang oleh pihak berkenaan. Kini tanah-tanahnya dijual secara haram dengan kadar harga antara RM3,000 hingga RM3,500 seekar. Pihak berkenaan mendapatkan pembeli anak Pahang dari luar yang dipercayai mempunyai wang untuk mendapatkannya. Dengan menggunakan "broker" yang dibayar komisyen mereka kini bebas melakukan apa saja. Malah lebih teruk lagi apabila ada yang tergamak mengugut pembeli berkenaan. Salah seorang pembeli dari Kuala Lumpur yang menghubungi kami mendakwa beliau ditawarkan tanah sebanyak sepuluh ekar di kawasan terbabit. "Saya sudah membuat bayaran deposit sebanyak RM15,000 kepada pihak berkenaan.. tapi apabila dibawa ke lokasi saya menolak tanah itu kerana tidak sesuai. Saya tidak bersetuju dengan cara mereka yang mendesak saya membayar deposit dan apabila minta dipulangkan mereka kata deposit hangus melainkan setuju digantikan dengan tanah-tanah lain. Saya amat kecewa dengan senario ini dan menggesa pihak berkuasa menjalankan siasatan yang rapi ... ramai lagi yang kena.. hilang deposit mudah-mudah.. bila kita marah mereka kata buatlah laporan polis dan bawa kes ke mahkamah.. mereka tak takut sebab yakin sudah ada kebenaran daripada pihak tertentu untuk berbuat demikian", kata mangsa terbabit.
Sebenarnya ramai lagi mangsa yang terlibat dengan pihak terbabit, cuma mereka tidak berani untuk mendedahkan kepada pihak media. Mereka yang terlibat ini juga seolah-olah tidak takut dengan amaran oleh Menteri Besar Pahang, Dato' Sri Adnan Yaakob sebelum ini yang secara jelas tidak mahu ada pihak yang mengambil kesempatan menceroboh dan mencuri tanah kerajaan. Soalnya, di manakah penguatkuasaan?. Jika idlihat kepada bidang tugas Unit Penguatkuasaan agensi terbabit secara jelas mengariskan beberapa perkara iaitu "Memastikan Tanah Kerajaan, Tanah Rizab, Tanah Lombong dan juga tanah-tanah yang dimiliki oleh Kerajaan atau agensi-agensi Kerajaan tidak diteroka secara tidak sah mengikut undang-undang sebagaimana yang dinyatakan di bawah Seksyen 425 Kanun Tanah Negara".  Namun, apa yang berlaku adalah sebaliknya. Maka di sini, siapakah yang bersalah? Mereka yang menceroboh tanah secara haram itukah atau mereka yang mempermudahkan urusan penguatkuasaan kerana turut mendapat habuan agaknya daripada pihak berkenaan?. Inilah yang menjadi masalahnya sekarang !!.
Masih ramai rakyat yang memohon tanah tetapi tidak mendapat kelulusan, tiba-tiba ada pihak pula yang bersenang lenang mengaut keuntungan lumayan dengan menjual tanah-tanah ini secara haram. Walau pun proses ukur dan pengeluran geran dibuat selepas segala bayaran yang diminta dilunaskan oleh pihak berkenaan, namun apa yang berlaku ini jelas sekali menunjukkan kes rasuah dan pecah amanah yang begitu berleluasa sekarang ini sebenarnya. Bayangkan jika satu ekar harga mencecah RM3,000 maka berapa banyak wang yang mereka terima bila menjual beribu-ribu ekar tanah secara haram ini. Kerakusan mereka ini bukan sahaja menyusahkan penduduk kampung malahan juga orang asli yang telah mendiami tanah-tanah terbabit sejak sekian lama seperti yang berlaku di Chenor juga dalam Daerah Maran sebelum ini. Isu tersebut telah didedah beberapa kali, namun segala janji-janji pihak berkenaan untuk mengawal perkara ini hanyalah tinggal janji semata-mata. Sebaliknya pihak yang menceroboh terus rakus menjalankan segala aktiviti mereka tanpa menghormati undang-undang !.
Dengan duit-duit inilah mereka memberi makan "anak bini", sedangkan mereka mempunyai gaji tetap yang telah diberikan oleh kerajaan. Ternyata ini adalah satu perbuatan khianat yang tidak wajar dimaafkan. Mereka yang terlibat perlu dibawa ke muka pengadilan kerana jelas mempermainkan kepercayaan rakyat selama ini. Bila rakyat yang "tidak berduit" memohon tanah bertahun tidak lulus malahan diproses sekali pun. Tapi bila orang kaya-kaya dan berduit mahukan tanah "sepantas kilat" mereka proses dan luluskan kerana sudah ada imbuhan besar yang menanti. Perkara ini adalah fenomena yang berlaku di Pahang sejak sekian lama. Apakah ia harus dibiarkan begitu saja?. Sedangkan mereka terus melakukan perbuatan terkutuk dan durjana ini!. Apakah kita harus berdiam diri selamanya?.
[Dilaporkan, mereka perlu membayar tanah-tanah haram berkenaan sebelum pihak PTD Maran akan menghantar pengawainya untuk mengukur dan membuta tindakan selanjutnya.  Ini bermakna, pembeli akan membayar tanah haram yang tiada geran dan tiada segalanya. Justeru pihak berkuasa digesa segera memantau dan mengambil tindakan. Masalahnya pihak yang berkenaan katanya sudah membayar pihak-pihak tertentu untuk memudahkan urusan mereka. Ramai yang terlibat dalam kes ini, sebab itulah ia gagal dikesan oleh pihak berkuasa. Ramai kakitangan dan pegawai yang berkenaan telah mendapat imbuhan besar untuk menutup segala kebobrokan yang mereka lakukan. Akhirnya yang mendapat nama ialah Kerajaan Negeri Pahang sendiri. Rompakan tanah secara haram ini sebenarnya bukan sahaja berlaku di daerah Maran, malahan juga daerah lain seluruh negeri Pahang. Mereka bukan sahaja merompak tanah dengan rakus, malahan juga mencuri hasil mahsul didalamnya termasuk balak dan bijih besi. Maka itulah rakyat tidak harus hairan apabila melihat pegawai di mana-mana Pejabat Tanah & Daerah yang hidup mewah diluar kemampuan mereka. Persoalannya, sampai bilakah senario ini akan terus berlaku. Jika mereka yang mahu memantau dan mendakwa juga terlibat sama, maka akhirnya fail-fail yang didedahkan itu pasti ditutup rapat-rapat akhirnya. Selamatkan Tanah Rakyat !!].

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads