Khamis, 4 Julai 2013

06 di bukit tinggi - Google Blog Search

06 di bukit tinggi - Google Blog Search


Trip Padang-<b>Bukittinggi</b> [4]: Rumah Makan Puncak Kiambang <b>...</b>

Posted: 29 Jun 2013 07:00 PM PDT

POSTING SEBELUMNYA: Breakfast di Rumah Makan Laman Ombak
Dah selesai mengisi perut, kami pon teruskan perjalanan.. ikutkan dari Padang nak ke Bukittinggi lebih kurang 90km.. so, boleh sampai lebih kurang 1 jam setengah kalau tak berhenti mana-mana kan.. huhuh.. tapi sangatlah banyak tempat persinggahan otw nak ke Bukittinggi ni yang kita boleh cuci mata.. :) 
Kat Padang ni agak panas sikit compared to Bukittinggi.. lebih seronok berjalan kat Bukittinggi sebab cuacanya sejuk.. ala2 Bukit Tinggi kat Pahang.. :D takde highway okeh dari Padang ke Bukittinggi.. jalanraya nya ok la muat2 dua kereta nak lalu bertentangan.. Pak Amroe kata kat sini penduduknya ramai golongan yang berpendapatan sederhana je.. 
Dalam 20km dari Rumah Makan Lamun Ombak tadi kami pon stop kejap kat satu lagi port untuk orang lepak2 makan.. namanya RM Puncak Kiambang.. asalnya aku plan macam nak breakfast kat sini sebab bila google orang kata view kat sana lawa... so konon nak breakfast sambil feeling layan view lah kan :P.. tapi Pak Amroe kata cam amek masa sket takot kitorang pengsan tengah jalan..haha.. lagipon kalo ikut keselesaan, mmg RM Lamun Ombak lagik selesa..option untuk menu pagi pon tak banyak sangat kat sini..lebih pada untuk time lunch kot..
Siap ada signboard besar okeh.. hehehe..

Papan iklan besar kenmain.. "merokok dapat menyebabkan kanker".. huhu..pelik benor ejaan kanser nya..
Unik kan nama dia.. Puncak Kiambang... mungkin sebab kedai ni kedudukan dia kat puncak sket kot..kiambang tu tak sempat nak kaji huhuhu.. :P 
Siap ada port lepak cendawan lagi kat luar kedai ni..:)..
Time ni takde orang sangat gak kat kedai ni.. agaknya hari Ahad ni semua orang dok lepak kat umah je kot.. :P .. Pak Amroe sporting giler siap bitau kat tokey kedai kitorang ni org luar dtg nak tangkap2 gambar je kejap..hehehe.. selamba jek kitorang kan.. orang gi situ patotnya orderla barang segelas dua air.. :P
Posing..posing apa lagik..hehehe..
Smart gak port makan duduk dia.. memanjang gitu..tapi cam ngilu gak nak duduk sebab ko leh nampak pemandangan sawah padi sayup2 kat bawah tu.. ngilu sebab pagar kedai tu tak tinggi sangat..hahaha.. seb baik tak breakfast kat sini.. tak dapat bayang bebudak 2 orang tu berlari2an :P.. pastu aku rasa kedai ni cam panas sket.. kalo dia letak kipas should be ok.. ;)
wah Jemi.. tak gayat ke tengok bawah tu? *_*
Subhanallah.. memang saujana mata memandang lah... terbaik sangat view dia.. (^_^) neh baru intro okeh.. tunggu bila korang tengok pemandangan Danau Maninjau lak nanti..tak sangka sungguh aku Padang-Bukittinggi neh banyak tempat2 yang lawa pemandangannya..


Kat sini memang menanam padi antara punca pendapatan utama diorang kot.. cantik kan! memang harus masuk dalam list Puncak Kiambang ni kalo jenjalan kat Padang-Bukittinggi.. ;)

Singgah sekejap je dalam 10 minit..pastu kitorang teruskan perjalanan balik... pasni Pak Amroe kata nak singgah kat air terjun tepi jalan yang tak kurang famous gak.. ;)
bersambung di lain hari..

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads