Rabu, 10 Julai 2013

di negeri pahang - Google Blog Search

di negeri pahang - Google Blog Search


denda kesalahan kerana tidak berpuasa <b>di negeri pahang</b>

Posted: 07 Jul 2013 06:04 AM PDT

Bila menjelang bulan ramadhan akan ada segelintir mereka yang tidak berpuasa bahkan sesetengahnya bagaikan menjadi satu kebanggaan kerana tidak berpuasa... tidak kurang ramai yang akan memberi seribu satu alasan kerana tidak boleh berpuasa dan ada juga yang menyamar bukan dikalangan orang islam, ini sememangnya satu kesalahan yang berat dan perlu dipandang serius.

Mengikut kesalahan di bawah Seksyen 170 Enakmen Pentadbiran Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang, Umat Islam yang ditangkap oleh penguat kuasa Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) atas kesalahan tidak berpuasa pada Ramadan ini boleh dituduh menghina Islam dan bakal berhadapan dengan hukuman lebih berat. Mengikut kesalahan di bawah Seksyen 170 Enakmen Pentadbiran Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang, mereka yang ditangkap kerana tidak berpuasa boleh didenda maksimum RM3,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali kerana menghina Islam.

Mengikut hukuman melalui Seksyen 137 dan Seksyen 170 terhadap kesalahan tidak berpuasa atau kaki ponteng puasa itu perlu untuk memastikan kesalahan tersebut tidak dilakukan sesuka hati kerana ia mencemar maruah kesucian Islam. "Tindakan lebih berat berbanding sebelum ini turut dikenakan terhadap peniaga yang menjual makanan kepada mereka yang tidak puasa," Sebelum ini orang Islam yang disabit kesalahan tidak berpuasa Ramadan didenda maksimum RM500 atau tiga bulan penjara atau kedua-duanya sekali, manakala penjual makanan pula berdepan hukuman denda tidak lebih RM1,000 atau enam bulan penjara atau kedua-dua mengikut Seksyen 137 enakmen sama. Sumber Fakta daripada Google

Moralnya kalau tidak berpuasa makanlah dirumah sendiri.. bedallah semahunya.. (kerana dosa sendiri tanggung) ...  apa perlu menunjuk-nunjuk di khalayak ramai? Hormatilah agama islam kita. Jangan disebabkan kerana perbuatan segelintir daripada kita, orang bukan islam akan memandang dengan rasa tidak percaya terhadap orang islam yang lain.

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads