Sabtu, 28 September 2013

06 di gebeng - Google Blog Search

06 di gebeng - Google Blog Search


... in deep tots: SPAD : KEJADIAN <b>GEBENG</b> SEPERTI SATU <b>...</b>

Posted: 11 Sep 2013 11:09 AM PDT

SPAD telah diberi amanah untuk menjalankan pengawalseliaan dan penguatkuasaan undang-undang dan sentiasa menjalankan tanggungjawab tersebut mengikut prosidur dan tatacara yang telah ditetapkan, begitulah yang ditegaskan Tan Sri Syed Hamid, Pengerusi SPAD.

Kejadian yang berlaku di Gebeng baru-baru ini di mana 3 buah kenderaan SPAD dikepong 30 lori oleh pemilik dan pemandu lori dengan alasan tidak puas hati SPAD tidak mengguna kenderaan tanpa logo ketika melakukan operasi adalah tidak berasas sama sekali. Ditambah lagi kenderaan SPAD yang rasmi dijadikan tebusan kepongan mereka.


Gambar di atas dengan jelas menunjukkan ketiga-tiga kenderaan yang dikepong telah terpampang logo SPAD. - SinarHarian

Jika dipertikai kenderaan yang diguna SPAD tidak mempunyai logo ketika operasi, maka ini dengan jelas menunjukkan pemilik dan pemandu lori ini telah merancang operasi mereka pula kerana dengan pantas 30 lori dan 100 pemandu lori dapat dikumpulkan.

Yang lebih mencurigakan, dengan pantas juga wakil rakyat PKR Teruntum, Sim Chon Siang ditemui di lokasi kejadian dan mempertahan kesalahan pemilik dan pemandu lori tersebut dan bertindak sebagai jurucakap mereka.

Bukankah ia seperti satu perancangan yang rapi?

Kepada pemilik dan pemandu lori, perlu diingat bahawa tindakan mengepung pegawai dan kenderaan SPAD boleh diklasifikasikan sebagai kesalahan menghalang penjawat awam menjalankan tugas. Mereka yang terlibat boleh didakwa mengikut Seksyen 234 (b) di bawah Akta Pengangkutan Awam Darat 2012 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda maksimum RM200,000.00 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Rekod SPAD menunjukan sebanyak 83 kes kesalahan lebih muatan lori telah dicatatkan daripada tahun 2012 sehingga Julai 2013 di negeri Pahang. 

SPAD memandang berat isu lebihan muatan membabitkan lori kerana ianya amat berisiko tinggi dan membahayakan
pengguna jalan raya yang lain. 

Merujuk kepada ketidakpuasan hati pemandu-pemandu tersebut tentang isu berat dan muatan (BDM) dan isu paras lori, Tan Sri Syed Hamid berkata, "Setiap undang-undang yang dikuatkuasakan di Malaysia telah terlebih dahulu dikaji dengan mengambil kira faktor-faktor keselamatan dan alam sekitar. Pemandu-pemandu lori disarankan untuk menghormati undang-undang yang telah ditetapkan.

Isu ini tidak perlu ada campurtangan politik yang hanya bertujuan untuk mengguntungkan sesetengah pihak yang tidak bertanggungjawab. Mereka yang mempunyai masalah atau kemusykilan disarankan untuk datang berbincang dengan pegawai SPAD di pejabat-pejabat Suruhanjaya yang sedia ada.

APMM <b>Gebeng</b> Pasang Radio Komunikasi Bantu Nelayan Diancam <b>...</b>

Posted: 05 Sep 2013 06:33 PM PDT

KUANTAN, 5 Sept (Bernama) — Bagi  memastikan tindakan segera boleh diambil oleh Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) terhadap sebarang ancaman kepada nelayan tempatan, sistem radio komunikasi akan ditempatkan di bilik gerakan APMM di Gebeng di sini.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) APMM Laksamana Madya Maritim Datuk Ahmad Puzi Ab Kahar berkata sistem perhubungan seperti walkie-talkie itu akan disumbangkan oleh Persatuan Nelayan Pahang sendiri kepada APMM.

Katanya, ancaman nelayan asing ke atas nelayan tempatan kini semakin berleluasa sehinggakan nelayan sekitar Kuantan dan Pekan bimbang untuk turun ke laut.

"Sistem perhubungan ini akan dipinjamkan persatuan nelayan kepada kita dan ia akan dipasang segera.

"Sebelum ini laporan ancaman hanya kita terima selepas nelayan kembali ke darat iaitu selepas empat atau lima jam kejadian berlaku jadi dengan adanya sistem komunikasi ini kita yakin tindakan pantas dapat diambil pihak kita," katanya kepada pemberita selepas mengadakan dialog bersama Persatuan Nelayan Pahang di sini hari Khamis.

Beliau berkata radio komunikasi itu yang berkeupayaan menghubungkan kedua-dua pihak melebihi jarak 50 batu nautika telah digunakan oleh nelayan di kawasan perairan pantai barat.

– BERNAMA

Share and Enjoy

You can leave a response, or trackback from your own site.

Lynas Malaysia. Isu Lynas <b>Gebeng</b>, Kuantan - Berita Semasa

Posted: 13 Nov 2011 07:55 PM PST

Terbaru, Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakub telah mengeluarkan kenyataan mengenai bagi menjawab sekali lagi mengenai isu Lynas Malaysia yang bertempat di Gebeng, Kuantan Pahang.

Kenyataan terbaru ini dibuat dalam temuramah mengenai mengenai isu Lynas Malaysia bersama aktivis Australia Ryan Albrey pada 7 September 2011 yang lalu. Boleh tahan juga mat saleh ini cakap bahasa Melayu.

Apa yang yang diperkatakan oleh beliau bagi menjawab isu Lynas Malaysia ini?

 • orang Cina di Malaysia cuba bersuhabat dengan negara China untuk menggagalkan projek Lynas Advanced Material Plant (LAMP)
 • kerana apa beliau cakap begitu? Hujahnya, boleh menggangap dengan gagal projek Lynas Malaysia ini China sukar untuk kekal memonopoli pasaran tanah jarang di dunia

Untuk lebih jelas lagi, boleh tonton video temuramah tersebut di bawah ini :

Jikalau anda meneliti video temuramah mengenai isu Lynas Malaysia seperti di atas, anda akan dapat "menangkap kenyataan" Datuk Seri Adnan Yaakub seperti di bawah ini yang mengatakan :

 • Bahan di Bukit Merah adalah bukan tanah jarang (rare earth)
 • Asian Rare Earth (ARE) itu hanya merupakan nama syarikat tetapi tidak memproses tanah jarang. Secara faktanya ARE menghasilkan Yttrium daripada Monozite sementara Yttrium pula merupakan bahan mentah untuk menghasilkan tiub untuk televisyen

Jikalau mengikut definisi International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC), tanah jarang terdiri daripada :

 • 17 jenis bahan iaitu 15 jenis Lanthanides, Scandium dan Yttrium.
 • Maka jelas bahawa kilang ARE memang menghasilkan tanah jarang
 1. Kilang Lynas Malaysia sudah pun 95% dibina di Gebeng Kuantan.
 2. Keluasan menyamai 140 buah padang bola atau 100 hektar tanah.
 3. Kedudukan Kilang Lynas Malaysia diapit oleh Polyplastic dan Projek Fasa 1 Kluster Industri Minyak Kelapa Sawit yang juga berhadapan dengan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan bersebelahan dengan BASF Petronas Chemicals.
 4. Juga tercatat papan tanda LAMPSON atau Lynas Advanced Material Plant (LAMP) antara Lynas Malaysia Sdn Bhd dan UGL Resources.
 5. UGL Resources adalah syarikat utama yang berpengkalan di Australia dalam bidang Pengurusan Aset dan Projek dengan jumlah kakitangan sekitar 42,000 orang.
 6. Mereka telah dianugerahkan Kontrak Pengurusan Projek Pembinaan Lynas di Gebeng pada 22/2/2010 dengan nilai kos pengurusan projek di sekitar RM96.8 juta. UGL Resources bertanggunjawab di dalam urusan rekabentuk kejuruteraan kilang Lynas Malaysia. Kos infrastruktur Lynas di Gebeng dianggarkan sekitar RM700 juta.
 7. 100% milik Lynas Australia.
 8. Dijadual untuk disiapkan Suku-3 2011 (September). Tarikh asal dikatakan pada Suku-1 2011 (March).
 9. Lesen untuk dibina diberi pada tahun 2008.
 10. Peluang Pekerjaan hanya untuk 350 orang sahaja.
 11. Akan menghasilkan 22 ribu tan 'rare earth oxide ' setahun.
 12. Nilai eksport dianggarkan pada nilai RM8 Billion setahun.
 13. Bebas Cukai selama 12 tahun.
 14. China merupakan pembekal 'rare earth' atau nadir bumi terbesar di dunia sebanyak 95%. Dijangka berlaku penurunan export nadir bumi atau 'rare earth' China dari 72% kepada 37% pada tahun 2011.
 15. Harga satu tan pada RM364, 800.
 16. Pembeli terbesar adalah dari Jepun, Amerika dan Eropah untuk keperluan industri berteknologi tinggi (Magnet Prestasi Tinggi) seperti Kabel Fiber Optic, Monitor LCD, Komputer, Lensa Kamera, Mentol Lampu, Smartphone, Alatan Ketenteraan dan Kereta Hybrid.
 17. Lynas Malaysia dijangka akan menjadi pengeluar 1/3 daripada keperluan 'rare earth' atau nadir bumi dunia selepas 2 tahun beroperasi.

[poll id="209"]

[poll id="210"]

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads