Isnin, 9 Disember 2013

06 di kampung awah - Google Blog Search

06 di kampung awah - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Dec 2013 03:23 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Dec 2013 03:21 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Oct 2013 03:23 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Aug 2013 03:05 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BORAK SANTAI: Idul Adha <b>di Kampung Awah</b>.

Posted: 29 Nov 2009 04:19 AM PST

Tahun ini saya berkesempatan menyambut IdulAdha di Kampung Awah, rumah anak saudara saya di sebelah isteri. Saya berkesempatan untuk bersama-sama meraka mengikuti istiadat berkorban dimasjid Kampung Awah. Sungguh merian dan menyeronokkan kerana ini lah pertama kali saya dapat bersama-sama penduduk kampung membuat korban tujuh ekor lembu.

Lebih teruja apabila ada dua ekor lembu jantan yg mengamuk apa bila mendengar dengusan kawan mereka yg kena sembelih sehingga membuat mereka yg berdekatan bertempiaran lari. Kesilapan yg mereka buat hanya kerana tali yg mengikat lembu tadi terlalu panjang membuatkan lembu tadi boleh mengejar mereka yg duduk berdekatan.

Tetapi dengan kepakaran otai-otai disana dapat juga mereka tumbangkan lembu tadi setelah berhempas pulas dan putih tapak kaki berlari dan mengelak dari di tanduk lembu yg dalam kedaan ketakutan itu.

Saya kesempatan juga menolong meletakkan tangan brsama-sama menumbangkan seekor lembu yang bersama anak saudara saya yg bernama Faizal. Walau pun dalam usia muda pertengahan 20an beliau sungguh mahir menumbangkan lembu dan acara penyembelihan di buat oleh saorang imam yg agak muda juga. Saya juga menolong membuat kerja-kerja melapah walaupun selama ini tak pernah membuat kerja-kerja berikut. Mula-mula agak kekok juga tetapi selepas di tunjuk ajar dapat juga teknik yg betul.

Sungguh seronok dan terasa Iduladha tahun ini sungguh bermakna kerana dapat bersama orang-orang kampung yg saya tak berapa kenal membuat kerja-kerja korban. Kemesraan bergaul dgn mereka sungguh mengkagumkan kerana saya tidak dianggap saperti orang asing dalam kelompk mereka walaupun tidak mengenali mereka.

Inilah sifat melayu yg tulin yg masih tebal dikalangan orang-orang kampung di Kampung Awah ini.

Ziarah Da&#39;<b>awah</b> Ke Ulu Kota Siri 9 : Beraya <b>Di Kampung</b> Nur Azhar <b>...</b>

Posted: 21 Sep 2011 04:21 PM PDT

Laporan Ziarah Kampung Nur Azhar, Ulu Kota, Pakan,
Sarikei, Sarawak 16-18 September 2011
oleh Amir Zulhaqeem Zakaria

Pada tanggal 16 September 2011, Yayasan Amal Malaysia cawangan Sarawak (AMAL) telah mengadakan sesi ziarah ke Kampung Nur Azhar di Ulu Kota, Pakan, Sarikei. Ekspidisi Ziarah kali ini di ketuai oleh Timbalan Pengerusi AMAL Sarawak Sdr Mohd Ali Murad. PAra ahli ekspidisi yang lain adalah Sdr Jaini (Jaini Water & Gas), Sdr Tajul Anuar (Uni Curtin), Sdr Amir Zulhaqeem (Uni Curtin) dan Sdr Awangku Iskandar (AMAL Bintulu). Penduduk-penduduk kampung itu merupakan saudara-saudara baru berbangsa Iban yang baru sahaja memeluk Islam.

Objektif ziarah tersebut adalah untuk melihat perkembangan mereka di sana di samping berkongsi ilmu-ilmu asas Fardhu Ain. Mereka juga turut diraikan dengan Majlis Jamuan Aidilfitri. Masyarakat Iban dari Rumah Bandok yang berhampiran juga dijemput sama untuk memeriahkan lagi majlis tersebut.

Perjalanan bermula pada malam 15/9 lagi dengan dua buah kenderaan bertolak memulakan misi dari Masjid Piasau di Miri sesudah selesai menunaikan solat fardhu Isya'. Setibanya di Sarikei pada Subuh berikutnya, kami disertai Ustaz Fadzli beserta anaknya yang mewakili HIKMAH. Setelah selesai membeli barang-barang keperluan di Bandar Sarikei, ekspedisi ke Ulu Kota diteruskan dan kami tiba di destinasi pada jam 12.30 tengah hari.


Kedatangan kami disambut dengan mesra oleh Ketua Kaum En Azhar dan penduduk-penduduk Kampung Nur Azhar. Setelah menunaikan solat Zohor, kami pun menjamu selera bersama-sama dengan mereka. Pada sebelah petangnya pula, kami telah menziarahi sebuah keluarga Iban di Rumah Panjang Bandok yang baru sahaja kematian salah seorang ahli keluarganya mereka. Kami diberi layanan yang baik oleh penghuni rumah panajng tersebut walaupun berbeza agama dan kepercayaan. Mudah-mudahan akhlak yang ditunjukkan umat Islam akan menarik lebih ramai lagi daripada kalangan mereka untuk memeluk agama yang suci ini.

Pada hari kedua, kami telah membahagikan tugas sesama kami untuk melaksanakan beberapa perkara. Ada yang ditugaskan untuk bersiap di dapur bersama orang kampung untuk Majlis Ramah-Tamah Aidilfitri selepas Zohor. Satu kumpulan lagi pula telah pergi menjalankan kajian di kawasan sekitar untuk mencari sumber air bagi kegunaan harian penduduk kampung tersebut. Sekumpulan lagi diketuai Ustaz Fadzli telah mengadakan Kelas Asas Fardhu Ain bagi penduduk kampung. Antara aspek ilmu yang ditekankan ialah cara solat, cara berwudhu', bertayamum dan bacaan Al-Fatihah. Pada hari itu juga, sahabat-sahabat seperjuangan yaitu Sdr Nuzul, Sdr Ali Aziz dan Sdr Abd Rahman dari Yayasan Amal Unit Kuching juga turut tiba untuk menghulurkan bantuan.

Majlis Ramah-Tamah Aidilfitri pada tengah hari itu berjalan dengan lancar. Ramai masyarakat Iban sekitar bukan Islam yang hadir sehingga malam. Majlis dimulakan dengan sedikit pengisian daripada Ustaz Fadzli untuk menyampaikan kepada para tetamu tentang keindahan dan kemurnian Islam serta erti kemenangan di Aidilfitri. Tazkirah yang disampaikan dalam bahasa Iban itu mudah-mudahan mampu menyentuh hati penduduk sekitar dengan izin Allah.

Pada sebelah petangnya juga kami berkesempatan untuk menikmati keindahan alam Ulu Kota dan juga tidak melepaskan peluang untuk mandi-manda di Sg Bundak yang terletak berhampiran. Airnya sejuk tetapi sedikit keruh disebabkan aktiviti pembalakan yang sedang dijalankan di hulu sungai. Diharapkan sungai ini tidak bertambah teruk dan tercemar kerana sungai inilah sumber air terpenting bagi Rumah Panjang Bandok dan kawasan sekitarnya.

Pada waktu malam, telah diadakan pemeriksaan kesihatan dan pemberian ubat menggunakan kaedah Homeopathy kepada para penduduk kampung. Ramai yang berbaris untuk urusan tersebut. Pemeriksaan tersebut dijalankan oleh Ustaz (Dr) Nuzul dari Yayasan Amal Unit Kuching. Dr Nuzul yang fasih berbahasa Iban sangat disenangi oleh para pesakitnya.

Pada hari terakhir, kami bercadang untuk bertolak dari Ulu Kota pada jam 8 pagi. Namun hujan yang turun menyebabkan kawasan tanah merah berbukit tidak dapat dilepasi kenderaan pacuan empat roda yang kami naiki. Mungkin kalau kenderaan kami menggunakan tayar jenis 'offroad' tentu dapat memanjat bukit yang tinggi itu. Walaugbagaimanapun, Alhamdulillah dengan izinNya, cuaca kembali baik kemudiannya pada pukul 10.30 pagi. Kami pulang pada jam 1.30 petang setelah menunaikan Solat Zohor. Sedikit majlis penutup dan pemberian sumbangan kepada penduduk kampung juga turut diadakan sebelum kami berangkat pulang.

Secara keseluruhannya, hadaf dan objektif ziarah kali ini tercapai dalam memberikan sumbangan kepada saudara-saudara Islam kita yang baru dan diharapkan akan lebih ramai masyarakat Iban tertarik dengan keindahan Islam. Pelbagai pengalaman berharga telah kami perolehi dan mudah-mudahan ziarah seperti ini akan dapat diteruskan dari masa ke semasa dalam menyebarkan agama Islam kepada seluruh pelusuk masyarakat.

ALLAHUAKBAR!! ALLAHUAKBAR!! ALLAHUAKBAR!!

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Dec 2013 03:11 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 05 Dec 2013 03:11 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kampung awah</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Nov 2013 03:12 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Blog Jengka: <b>di</b> felda jengka 18 - Google Blog Search - Laman utama

Posted: 15 Nov 2013 03:30 AM PST

URL Sumber Asal :-

<b>Jengka</b> 19: Utusan Online - Pahang

Posted: 12 Nov 2013 07:21 PM PST


SKMM bina 365 pencawang di Pantai Timur

Posted: 12 Nov 2013 10:41 AM PST

SHAHANIZA Shamsuddin (kiri) menerima cenderamata daripada Nor Azhar Hasan pada majlis perasmian PI1M di Kampung Chenor di Maran, Pahang, baru-baru ini.

MARAN 12 Nov. - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah membina 365 menara pencawang komunikasi di negeri-negeri Pantai Timur hingga akhir bulan lalu.

Pengarah SKMM Wilayah Timur, Nor Azhar Hasan berkata, pencawang tersebut amat penting bagi mengukuhkan liputan telekomunikasi dan perkhidmatan capaian internet jalur lebar tanpa wayar (WiFi).

Menurutnya, di negeri ini sahaja sebanyak 138 pencawang telah beroperasi daripada 207 yang dirancang manakala selebihnya iaitu 69 pencawang lagi dalam proses pembinaan.

"SKMM dan syarikat telekomunikasi sentiasa berusaha dalam membina tapak pemancar di merata tempat strategik di seluruh negara demi kebaikan pengguna.

"Penambahan bilangan menara pencawang secara langsung dapat meningkatkan liputan capaian internet selari dengan perkhidmatan Kampung Tanpa Wayar dan Pusat Internet 1Malaysia (PI1M)," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas program Hari Bersama PI1M Kampung Chenor yang dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga, Komunikasi dan Multimedia negeri, Datuk Shahaniza Shamsuddin di sini kelmarin.

Nor Azhar berkata, pusat itu merupakan satu program dalam menyediakan capaian internet jalur lebar secara menyeluruh di negeri ini.

Jelasnya, terdapat 58 PI1M di Pahang termasuk lima di Parlimen Maran iaitu Kampung Chenor, Kampung Awah, Felda Jengka 2, Felda Jengka 3 dan Kampung Luit.

"Ini dapat mendidik rakyat daripada semua golongan menguasai dan celik internet bagi tujuan menjana kehidupan lebih baik," ujarnya.

Katanya, mereka yang mampu menguasai internet dapat mengakses pelbagai perkara seperti memperolehi sesuatu maklumat, melakukan promosi dalam urus niaga tertentu, pembayaran bil dan sebagainya.

"Bagaimanapun pengguna perlu bijak mengawal diri tanpa terperangkap penyebar fitnah, pujuk rayu, judi internet dan sebagainya,'' katanya.

DuPont hulur bantuan RM23,000

Posted: 12 Nov 2013 10:41 AM PST

Oleh ASLIZA MUSA
utusanpahang@utusan.com.my

ONG Ewe Hock (berdiri, empat dari kanan) menyampaikan sumbangan kepada murid-murid Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Lembah Bertam di Cameron Highlands, Pahang, kelmarin.

CAMERON HIGHLANDS 12 Nov. - Seramai 250 murid Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Bertam Valley di sini yang terjejas akibat banjir lumpur pada 23 Oktober lalu menerima bantuan kelengkapan persekolahan berjumlah RM23,000 daripada DuPont Malaysia di sini, semalam.

Kesemua murid yang terlibat menerima bantuan berupa beg sekolah dan alatan tulis setiap seorang manakala empat buah komputer pula disumbangkan kepada sekolah berkenaan.

Majlis penyampaian bantuan disempurnakan oleh Pengarah Urusan DuPont Malaysia, Ong Ewe Hock dalam satu majlis ringkas di pekarangan sekolah tersebut yang turut dihadiri guru besarnya, Tee Lian Yew.

Menurut Ewe Hock, sumbangan tersebut bukan sahaja merupakan sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporat (CSR) pihaknya malah menjadi tanda komitmen mereka dalam membantu golongan yang memerlukan.

''Kami bersimpati dengan kejadian malang yang menimpa penduduk di sini dan memahami kesulitan yang ditanggung oleh mereka.

''Oleh itu, sumbangan ini, diharap mampu meringankan beban ibu bapa terutama dalam melakukan persiapan persekolahan anak-anak menjelang pembukaan penggal persekolahan pada awal tahun hadapan," katanya.

Sementara itu, Lian Yew berkata, pihaknya menyambut baik kesudian DuPont untuk meringankan beban keluarga mangsa-mangsa banjir sekali gus memberikan keceriaan kepada anak-anak mereka dalam membuat persiapan untuk kembali ke sekolah.

''Terima kasih kepada DuPont Malaysia kerana sudi menghulurkan sumbangan kepada murid di sekolah ini. Kesudian menyumbangkan empat buah komputer ini cukup besar ertinya kepada kami selepas kejadian sebelum ini," katanya.

Pengurusan sekolah perlu proaktif sedia persekitaran kondusif

Posted: 12 Nov 2013 10:41 AM PST

MARAN 12 Nov. - Pengurusan sekolah di daerah ini diminta proaktif dalam menyediakan persekitaran kondusif sebagai pra-syarat untuk menjalinkan hubungan kerja antara guru dan ibu bapa serta komuniti setempat.

Pegawai Pendidikan Daerah Maran, Baharum Samad berkata, ini kerana sistem pembelajaran negara ini bukan sahaja berlaku di sekolah tetapi juga di rumah dan komuniti setempat.

Menurutnya, jalinan itu merupakan suatu inisiatif Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) yang memberi ruang serta tanggungjawab pendidikan untuk dikongsi bersama bagi memastikan pembelajaran berkualiti diwujudkan kepada murid dan pelajar sekolah.

"Kerajaan mengambil langkah menggubal PPPM yang menyediakan kerangka pembangunan menyeluruh untuk mewujudkan transformasi sistem pendidikan.

"Oleh itu, pihak sekolah perlu menyediakan keadaan yang kondusif bagi menggalak kan ibu bapa dan komuniti terlibat dalam pembelajaran anak di sekolah,'' katanya ketika berucap merasmikan Malam Anugerah Perdana Seroja 2013 di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jengka 18 di sini semalam.

Yang turut hadir Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SMK Jengka 18, Aminallah Mat Long dan Pengetua SMK Jengka 18, Saimah Hasan.

Baharum berkata, pihak sekolah perlu berperanan untuk meningkatkan kesedaran ibu bapa dalam membantu pembelajaran anak-anak mereka kerana hanya 14 peratus setahun masa pelajar berada di sekolah dan selebihnya di rumah.

Menurutnya, memperluaskan peranan ibu bapa sebagai rakan sekolah sangat perlu dalam meningkatkan keberhasilan anak-anak dalam pelbagai bidang.

"Perubahan terhadap sistem pendidikan negara bertujuan melonjakkan pencapaian bagi memenuhi aspirasi dalam persekitaran global yang semakin kompetitif," ujarnya.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads