Ahad, 28 April 2013

06 di janda baik - Google Blog Search

06 di janda baik - Google Blog Search


Celebrate your parent&#39;s birthday at Le&#39; - <b>Janda Baik</b> holiday resort in <b>...</b>

Posted: 28 Apr 2013 09:17 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Celebrate your parent's birthday at Le' Manah Retreat, a family holiday resort in Janda Baik, Pahang, Malaysia. "Hi Anne Anis Ayu McRoddy. We find LM to be a perfect place for a family gathering. Everyone of us, the children ...

06 di bentong - Google Blog Search

06 di bentong - Google Blog Search


Wong Tack calon DAP <b>di Bentong</b> | Helen Ang

Posted: 12 Mar 2013 06:22 AM PDT

Wong Tack calon DAP di Bentong

Mac 12, 2013 at 9:22 pm

Berita terkini:

Gambar Malaysiakini

Gambar Malaysiakini

Komen oleh Conrad

re: Wang Tack

"Btw this hack now says that (from Mkini)
.

"If you (Lynas) prove you can comply (with the regulation, then) not just Lynas, any industry can come in. But it must go through a stringent, open and transparent process.
.
"In detailed environmental impact assessments, public consultation is very important. Let us go through the public consultation and ask our people whether the industry (Lynas) could be accepted – that is the first thing."
.
BNremoveLynas
.
Lihat cogankata pada sepanduk yang berbunyi 'BN Remove Lynas or WE Remove you'

.
Seterusnya Conrad menulis:

"So after cyberbullying a credible expert, threatening to burn down the facility and having a big march because "lives were threatened", he now takes the moderate line because he is on the DAP ticket and y'know, commerce trumps 'rights' when it comes to the tokong.

Like I said. Power hungry hacks. I guess all those 'concerned people' who took to the streets and didn't bother to do their own research as a fuck you to Umno have eggs on their faces.

See, Umno does not have to waste money on goons to pelt eggs on these charlatans. All they have to do is give them time."

Komen asal Conrad @ 2013/03/12 at 8:36 pm

HimpunanHijauBanners

Siapa Wong Tack?

Selain pernah diberi publisiti oleh ABU (lihat screenshot bawah), Wong Tack juga diberi sokongan (endorsement) oleh ahli-ahli jawatankuasa tertinggi Aliran — 'Supporting Wong Tack as the Green candidate in Bentong'

Aliran adalah sebuah 'NGO' – konon – di Pulau Pinang yang sering menjadi corong pembesar suara bagi Lim Guan Eng.

Salah seorang ahli Aliran yang paling dikenali ramai (high profile) ialah Lim Mah Hui — seorang pengarah Penang Institute beserta kaunsilor MPPP.

LimMahHuilge2

Lim Mah Hui berpegang-pegangan dengan Lim Guan Eng

HarisHimpunanHijau

Entry filed under: PRU13. Tags: , , , .

06 di temerloh - Google Blog Search

06 di temerloh - Google Blog Search


BN gagal tunai janji wujudkan MRSM <b>di Temerloh</b> - Harakahdaily

Posted: 25 Apr 2013 03:43 PM PDT

TEMERLOH: Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia Ustaz Nasrudin Hassan yang bertanding di Parlimen P.088 Temerloh, bertekad menjadikan daerah bersejarah ini sebagai pangkalan ilmu dan berkebajikan jika diberi mandat pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Katanya, hasrat tersebut muncul setelah turun menyelami hati budi rakyat di daerah kedua terbesar di negeri Pahang ini apa lagi setelah mendengar kegagalan BN menunaikan janji pada PRU lepas untuk membawakan sebuah universiti dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM).

"Tetapi setelah meninjau, saya dapati kebajikan kepada rakyat yang amat perlu diletakkan keutamaan ialah pendidikan percuma semua peringkat, bersesuaian dengan tawaran yang termaktub dalam manifesto Pakatan Rakyat (PR) Pusat dan PR negeri Pahang.

"Seandainya diberi mandat saya akan usaha dan ikhtiarkan semua itu dapat dilaksanakan kerana tidak patut sekadar dilabelkan Temerloh Bandar Ikan Patin, tetapi lebih realistik Temerloh Bandar Ilmu dan Berkebajikan.

"Saya lihat Temerloh ini unik kerana ada pusat pengajian Islam tradisional, Maahad Tahfiz dan Sekolah Agama Rakyat (SAR). Malangnya menderita kerana dinafikan bantuan perkapita," katanya dalam sidang media di bilik operasi P.088 semalam.

Tambah Nasruddin, beliau percaya bantuan yang cukup akan memartabatkan pusat pendidikan. Selain daripada itu, beliau menawarkan sebuah Maahad Tahfiz Sains jika PR mendapat mandat membetuk kerajaan.

Begitu juga dengan tuisyen percuma untuk peringkat rendah dan menengah sebagai bantuan supaya dapat peluang pendidikan terbaik menjadikan pelajar di sini setanding dengan pelajar-pelajar di bandar-bandar besar seperti di Kuala Lumpur.

"Buku jalanan, idea yang baik beri idea kepada saya wujudkan perpustakaan mobile, penambahan ilmu secara percuma untuk rakyat teramai," katanya.

Dalam sidang media yang sama Nasruddin turut membantah penggunaan balai raya sebagai premis pilihan raya oleh BN.

Katanya, bangunan tersebut adalah premis awam yang tidak sepatutnya digunakan dan yang dapat dikesan setakat ini ialah Kampung Bangau dan Kampung Paya Keladan.

"Pihak PAS telahpun kemukakan bantahan kepada pemantau  SPR, polis Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana ini salah guna kuasa dan bertentangan demokrasi.

"Sepatutnya bertandinglah secara sihat dan matang, hormati etika demokrasi. Sepatutnya di padang sama rata jangan guna padang awam dan jentera kerajaan," katanya.

Menjawab satu pertanyaaan, Nasruddin berkata hasratnya ingin melihat 40 peratus calon daripada golongan muda pada PRU kali ini, tercapai.

Katanya, itu penting bagi menghormati lebih 50 peratus pengundi muda seluruh negara.

di negeri pahang - Google Blog Search

di negeri pahang - Google Blog Search


Laman Pahang: Adat Mengangkat Sembah <b>di Negeri Pahang</b> <b>...</b>

Posted: 17 Apr 2013 12:00 AM PDT

Wednesday, July 6, 2011

Menurut adat istiadat turun temurun yang ada di Pahang, mengangkat sembah sebenarnya hanya dibuat kepada :

1. Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan
2. Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Mahkota (Bakal Raja)
3. Yang Amat Mulia Tengku Arif Bendahara (Ketua Istiadat)
4. Yang Amat Mulia Tengku Arif Temenggong (Pen. Ketua Istiadat)

Dalam mana-mana majlis sama ada di istana, Balai Rong atau di tempat-tempat lain yang dihadiri oleh Baginda Sultan; maka hendaklah diangkat sembah kepada Baginda sahaja dan tidak boleh diangkat sembah kepada yang lain.

Mana-mana majlis yang tidak dihadiri oleh Baginda Sultan, maka mengangkat sembah boleh dilakukan kepada mana-mana kerabat diraja terkanan sekali (mengikut susunan di atas). Hanya seorang kerabat diraja terkanan sahaja yang perlu diangkat sembah.

Apabila berangkat dua orang Sultan (dari negeri berbeza) dalam sebuah majlis, maka menurut adat istiadat Pahang hendaklah mengangkat sembah kepada Sultan yang memerintah negeri itu sahaja. Tidak boleh mengangkat sembah kepada dua orang Sultan dalam satu majlis.

Tatacara Mengangkat Sembah di Pahang

1. Cara Untuk Baginda Sultan Pahang

Sepuluh jari tangan disusun rapat, kemudian di angkat ke dahi dengan pangkal dua ibu jari tangan jejak antara dua kening.

2. Cara Untuk Tengku Mahkota Pahang

Pangkal dua ibu jari hendaklah terkebawah sedikit antara dua kening

3. Cara Untuk Tengku Arif Bendahara / Tengku Arif Temenggong

Pangkal dua ibu jari hendaklah jejak pada paras mata.

Rujuk : Peraturan Adat Istiadat Raja-Raja Negeri Pahang, YAM Tengku Arif Bendahara, Tengku Ibrahim ibni Sultan Abu Bakar (1971), hlm. 43 – 44.

06 di chenor - Google Blog Search

06 di chenor - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Apr 2013 07:45 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2013 07:18 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

taklimat ke kolej vokasional <b>chenor</b> program selepas pmr

Posted: 11 Jan 2013 07:40 PM PST

TAKLIMAT KE KOLEJ VOKASIONAL CHENOR MARAN 

PROGRAM SELEPAS PMR UBK SMK JENGKA 2 2012

 Taklimat Kemasukan Ke Kolej Vokasional Chenor 

Taklimat disampaikan Kaunselor Kolej Vokasional Chenor

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Nampaknya begitu ramai yang berminat untuk memohon mungkin disebabkan oleh Sekolah Vokasional telah dinaiktaraf menjadi kolej dan pendidikan sehingga Diploma. Samada soalan di blog cikgukaunseling.com mahupun daripada para pelajar SMKLH sendiri.

 Bahkan ada pelayar yang meminta saya membuat artikel berkaitan Kolej Vokasional. Saya minta maaf saya tak dapat penuhi hajat itu memandangkan saya perlu utamakan komitmen utama saya terhadap core business saya di sekolah di mana saya Allah hantarkan saya.

Bagaimanapun, pelayar dan pelajar yang hendak mengetahui Konsep Kolej Vokasional, bagi calon PMR 2012 di SMK Jengka 2, Unit Bimbingan Kaunseling telah pun mengadakan taklimat berkaitan khas untuk lepasan PMR 2012. Kiranya gambar Program Selepas PMR pada entry ini adalah entry tertangguh saya. Takpelah yang penting Laporan Program Selepas PMR SMK Jengka 2 telah pun saya dan rakan-rakan setugas hantar kepada Puan Pengetua Cemerlang SMK Jengka 2, Puan Hajah Wan Maimun Bt Wan Nawi.

Bagi yang ingin tahu Kolej Vokasional sila ikuti Konsep Kolej Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia, sila klik muat turun di sini bagi mengetahui lebih lanjut. Artikel disediakan oleh Pengarah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia, Hj Ahmad Tajudin Bin Jab.
Ada juga pelajar yang bertanya ke manakah halatuju selepas SPM KLIK DI SINI bagi yang mengambil aliran teknikal? Salah satunya, adalah Aliran Teknikal Kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia  di sini.

SM Teknik Pertanian Chenor merupakan sebuah sekolah berasaskan teknik dan vokasional yang menumpukan kepada pertanian dan satu-satunya sekolah pertanian di negeri Pahang. Sekolah ini telah banyak melahirkan ramai usahawan dan tenaga teknikal berkaitan bidang pertanian.

Kini Sekolah Teknik Pertanian Chenor telah dinaik taraf menjadi KOLEJ VOKASIONAL CHENOR.

Sedikit info menarik sistem pembelajaran di Kolej Vokasional bagi Aliran SKM ialah dari sistem pembelajarannya. Sistem pembelajaran dan masa juga berubah menjadi 8.00 pagi hingga 5.00 petang dan pengenalan sistem semester. 

Tidak rugi pun masuk Kolej Vokasional ini. Ok, cuba buat kiraan dari segi usia. Kebiasaannya pelajar akan menamatkan SPM pada usia 17 tahun dan masuk ke IPT usia 18 tahun. Sambung pelajaran di IPT untuk peringkat Diploma 3 tahun dan tamat pada usia 21 tahun. 

Berbanding mengambil peringkat Diploma di Kolej Vokasional usia 16 tahun selama 4 tahun dan tamat pada usia 20 tahun. Walaupun jurang masa hanya setahun tetapi dari segi kos masa dan belanja dapat dikurangkan. 

       Ramai yang tidak menyedari, sekolah ini merupakan antara sekolah yang banyak menyumbang pelajar-pelajar yang berjaya dalam bidang akademik dan teknikal pertanian. Usaha pihak sekolah dalam memajukan potensi diri pelajar amat baik dan satu kebanggaan bagi daerah Maran sendiri. Dengan adanya kemahiran-kemahiran pertanian dan perladangan, kita percaya dapat melahirkan ramai tenaga penting untuk kemajuan negara kita.


 

 Bidang pertanian yang luas dan cukup banyak peluang kerjaya, mampu direalisasikan oleh sekolah ini. Antara fokus kemahiran yang dilaksanakan adalah seperti pertanian, perikanan, perladangan, ternakan dan teknikal.

Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) yang telah bermula 2009, telah membuktikan peranan SMT Pertanian mampu melahirkan ramai tenaga mahir dalam bidang pertanian. SKM bukan sahaja mengambil para pelajar yang agak ketinggalan dalam akademik, tetapi mampu menjadikan pelajar ini berjaya dalam dalam bidang pertanian. 

Mengikut perbualan dengan Guru Penyelaras SKM, Tuan Haji Jamludin bin Abdullah, beliau berkata,"SKM menjadi alternatif kepada pelajar yang tercicir dalam akademik (PMR) untuk mendapatkan kemahiran dalam bidang pertanian. Kita bersedia menerima mereka bagi memastikan mereka juga mampu berjaya terutama dalam bidang pertanian".

       Pelajar yang mengikuti SKM tidak difokuskan kepada akademik tetapi diajar dan dinilai dalam kemahiran seperti bercucuk tanam, menternak dan pengurusan pertanian. Mereka melaksanakan amali sepanjang proses pembelajaran mereka.

 Penilaian dibuat dengan adanya pemantauan daripada guru penilai dan diselia oleh Jabatan Teknikal dan vokasional, Kementerian Pertanian dan sebagainya. Setelah menjalani pengajian selama dua tahun, mereka akan ditawarkan menerus pengajian di sebuah Kolej di bawah SIME DARBY. Pengajian akan ditanggung oleh SIME DARBY dan akan diambil bekerja sebagai tenaga mahir terus di bawah syarikat berkenaan. 

SUMBER; http://ppdmaran.blogspot.com/2010/07/singgah-sebentar-sm-teknik-pertanian.html

 KURSUS-KURSUS YANG DITAWARKAN;

Konsep Kolej Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia, sila klik muat turun di sini bagi mengetahui lebih lanjut. Artikel disediakan oleh Pengarah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia, Hj Ahmad Tajudin Bin Jab.

Artikel DI BAWAH dipetik daripada WIKIPEDIA Bahasa Melayu:

Sekolah Menengah Teknik Chenor (Pertanian) atau nama ringkasnya SMT Chenor (Pertanian), merupakan sebuah Sekolah menengah tinggi yang terletak di Bandar Baru Chenor.
Pada 2009, Sekolah Menengah Teknik Chenor (Pertanian) memiliki 182 pelajar lelaki dan 148 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 330 orang. Ia mempunyai seramai 61 orang guru.2009

Sejarah

Sekolah ini dibuka pada tahun 1961 dengan nama Sekolah Lanjutan Kampong Chenor. Penubuhan sekolah ini adalah selaras dengan cadangan 2 dan 3 dalam Laporan Rahman Talib (1961) iaitu cadangan ke-2 berbunyi " Untuk menampung semua murid sekolah rendah naik ke sekolah menengah", maka sekolah lanjutan ditubuhkan. Sekolah jenis ini akan menawarkan khusus vokasional selama 3 tahun iaitu murid-murid yang gagal memasuki sekolah akedemik dapat dilatih untuk memperolehi kemahiran-kemahiran dalam bidang pekerjaan.

Cadangan ke-3 berbunyi " untuk mengatasi masalah kekurangan guru di sekolah pelajaran lanjutan ini, guru-guru akan dilatih separuh masa selama 3 tahun. Guru-guru ini akan menghadiri latihan dalam bidang vokasional di pusat-pusat latihan yang berhampiran pada setiap hujung minggu sambil menjalankan tugas di sekolah mereka.

Sekolah Pelajaran Lanjutan telah dibubarkan disebabkan tiada sambutan daripada orang ramai kerana sekolah ini tidak menyediakan peperiksaan yang diiktiraf oleh kerajaan dan menghadapi masalah kekurangan guru-guru teriatih dan mahir. Mulai tahun 1970, Sekolah Pelajaran Lanjutan telah menjadi Sekolah Menengah Vokasional (Pertanian) Chenor, Pahang.

Penubuhan Sekolah Menengan Vokasional adalah selaras dengan dasar kerajaan yang melaksanakan Sistem Pendidikan Aneka Jurusan bagi sekolahsekolah menengah rendah mulai tahun 1965 di bawah Sijil Rendah Pelajaran. Selepas itu muridmurid akan meneruskan pelajaran di sekolah menengah atas sama ada akademik atau vokasional.

Kemasukan pelajar pertama ke Sekolah Menengah Vokasional Pertanian Chenor pada tahun 1970 ialah seramai 55 orang dengan tenaga pengajar seramai 4 orang. Mereka dianggap sebagai kumpulan perintis dan terpaksa menghadapi masalah dalam keadaan serba kekurangan.
 
Matapelajaran akademik yang diajar ialah Bahasa Melayu, Bahasa lnggeris,ilmu Hisab (Vokasional), Sains Am, Pengetahuan Agama Islam, dan Kajian Kemasyarakatan. Manakala, matapelajaran pertanian pula ialah Pengurusan Ladang, Pengeluaran Tanaman, Pengeluaran Ternakan, Kultura Kebunan, Pengurusan Tanaman, Kejenteraan Ladang dan Kaji Teknik Makanan. Semua pelajar dikehendaki mengambil semua matapelajaran di atas selama 2 tahun. Pengajaran teori disampaikan secara formal di bilik darjah pada waktu pagi manakala pengajaran amaii pula dijalankan di ladang dan bengkel pada waktu petang, hujung miggu dan hari kelepasan am.

Pada tahunl989, peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional telah diperkenalkan iatu mata pelajaran akademik adalah mata pelajaran yang sama seperti dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia. Mata pelajaran pertanian pula disusun semula menjadi kumpulan utama dan elektif. Pelajar diwajibkan mengambil matapeljaran Pengeluaran tanaman Dan Pengeluaran Ternakan serta manamana satu daripada matapelajaran Horlikultur, Hiasan dan Lanskap, kejenteraan Ladang atau Pengurusan Ladang.

Pada Tahun 1999, Sekolah Menengah Vokasional Pertanian Chenor talah dinaikakn taraf ke Sekolah Menengah Teknik yang menawarkan 2 aliran iaitu aliran vokasional dan aliran teknikal.Aliran teknikal menawarkan khusus Kejuruteraan Jentera dengan pelajar seramai 17 orang termasuk seorang sahaja pelajar perempuan. Mata pelajaran elektif yang perlu diambil oleh pelajar kejuruteraan jentera ialah Matematik Tambahan,Fizik Kimia, Lukisan Kejuruteraan dan Pengajian kejuruteraan jentera.

Pada tahun berikutnya, aliran teknikal telah mengalami pertambahan pelajar kepada 34 orang. Manakala, pada tahun 2OO2 ,jurusan di dalam aliran teknikal yang ditawarkan telah bertambah iaitu Kejuruteraan Awam, Kejuruteraan ELektrik dan Agroteknologi yang merangkumi 9 aliran teknikal dan 7 kelas aliran vokasional. Selaras dengan perkembangan ini, sekolah telah berubah wajah dengan mula terbinanya kemudahan insfranstruktur seperti asrama, bangunan, makmal sains, makmal kejuruteraan, dewan dan lain-lain lagi bagi mengantikan kebun-kebun tanaman dan kandang haiwan ternakan.

Pada tanggal 28 ogos 2002, Sekolah Menengah Teknik (Pertanian) Chenor telah mempunyai lagu sekolah yang mula dinyanyikan secara rasmi sempena Hari Titisan Sejarah. Lagu sekolah ini adalah hasil ciptaan dan liriknya ditulis oleh pelajar sekolah ini iaitu saudari Nurulhaida bt. Abdul Manaf dari kelas 4. Pengajian Kejuruteraan Awam 1.

Sekolah Menengah Teknik Pertanian Chenor ini menyediakan 7 kursus pertanian antaranya ialah:

Kursus Subjek
Agrotrknologi (Teknikal)
 • Bahasa Melayu
 • Bahasa Inggeris
 • Mathematics
 • Sejarah
 • Pendidikan Islam
 • Biology
 • Chemistry
 • Physics
 • Additional Mathematics
 • Pengajian Agroteknologi
Hortikultur Hiasan Dan Landskap (Vokasional)
 • Bahasa Melayu
 • Bahasa Inggeris
 • Mathematics
 • Sejarah
 • Pendidikan Islam
 • Science
 • Hortikultur Hiasan Dan Landskap
 • Kejenteraan Pertanian
Agroindustri Tanaman (Vokasional)
 • Bahasa Melayu
 • Bahasa Inggeris
 • Mathematics
 • Sejarah
 • Pendidikan Islam
 • Science
 • Pengeluaran Tanaman
 • Pemprosesan Hasil Pertanian
Agroindustri Ternakan (Vokasional)
 • Bahasa Melayu
 • Bahasa Inggeris
 • Mathematics
 • Sejarah
 • Pendidikan Islam
 • Science
 • Pengeluaran Ternakan
 • Pemprosesan Hasil Pertanian
Teknologi Tanaman (Vokasional)
 • Bahasa Melayu
 • Bahasa Inggeris
 • Mathematics
 • Sejarah
 • Pendidikan Islam
 • Science
 • Pengeluaran Tanaman
 • Kejenteraan Pertanian
Juruteknik Rendah Akuakultur (SKM)
Pekerja Am Pertanian (SKM)

Alamat

Sekolah Menengah Teknik Chenor
Bandar Baru Chenor
28100, Chenor
Pahang, Malaysia
Telefon = 6092995330
Fax = 6092996360

06 di kuala rompin - Google Blog Search

06 di kuala rompin - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Apr 2013 07:36 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Apr 2013 07:37 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 22 Apr 2013 07:46 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Apr 2013 07:29 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 20 Apr 2013 07:29 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Apr 2013 07:50 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Apr 2013 07:13 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di kuala rompin</b> - Google Blog Search

Posted: 17 Apr 2013 07:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Meredah Banjir <b>di Kuala Rompin</b> - Search - Multiply Philippines <b>...</b>

Posted: 27 Dec 2007 12:52 AM PST

4 Days Malaysia Kuala Lumpur Tour with Genting Package Valid from March 1 to December 31, 2013 DAILY DEPARTURE MIN - 02 PAX price in Philippine Peso displayed above is only an estimate (based on 1USD = P41 conversion rate),price above is the lowest possible rate of this tour.Kindly refer to the USD rate&nbsp; for the actual price.Please read the conditions or consult with us on how to avail the best price. Package 1: 1 Night Kuala Lumpur and 2 Nights Genting ITINERARY : Day 1 : KUALA LUMPUR Upon arrival at KLIA , pick up and transfer to KUL hotel for check in, free time at your own leisure Day 2 : KUALA LUMPUR (B) + HALF DAY SIC TOUR - GENTING After breakfast 0845 hours pick up for half day SIC tour Visit King Palace, Independent Square, National Mosque, National Monument, Twin Tower for photo stop, and Cocoa house After tour, transfer to Genting. Check in hotel at Genting. Day 3 : KUALA LUMPUR (B) - GENTING Free at leisure at Genting Day 4 : GENTING (B) - KLIA Breakfast at hotel. Check out before 12 noon, pick up 4 hours before ETD to airport for departure Tour includes: 2 night accommodation in Genting hotel with daily breakfast 1 nights accommodation in Kuala Lumpur with daily breakfast Roundtrip Airport Transfer from KLIA-KUL-GENTING-KLIA on SIC Half day city tour on SIC basis Rates in USD/person for 1 Night KL, 2 Nights Genting - Kuala Lumpur Genting Malaysia: HOTEL Room Per Person (Adult) Extension Night (KUL) Type Single Twin Sgl/Twin Ext. Bed 3 STAR HOTEL (***) GENTING STAY AT FIRST WORLD HOTEL (DELUXE) MY HOTEL SUPERIOR 252 175 53 28 DELUXE 266 181 67 28 CITIN MASJID JAMEK SUPERIOR 251 174 52 25 DELUXE 252 175 53 25 CITITEL EXPRESS STE (Non-window) 251 174 52 N/A STD(with window) 252 175 53 N/A SUPERIOR 254 175 55 30 ALPHA GENESIS SUPERIOR 257 177 58 N/A DELUXE 266 181 67 Upon request ANCASA EXPRESS STANDARD 249 173 50 N/A SUPERIOR 252 175 53 N/A CITRUS SUPERIOR 261 179 62 33 DELUXE 262 180 63 33 NOVA SUPERIOR 257 177 58 N/A DELUXE 261 179 62 32 PUTERI PARK ROH 255 176 56 28 RADIUS DELUXE 262 179 63 37 CITITEL MID VALLEY SUPERIOR 292 195 93 N/A DELUXE 326 211 127 40 4 STAR HOTEL (****) GENTING STAY AT FIRST WORLD HOTEL (SUPERIOR DELUXE) GRAND SEASON SUPERIOR 327 212 80 43 MAYTOWER STANDARD 314 205 67 N/A DELUXE 334 215 87 N/A HOTEL ROYAL (CORONADE) DELUXE 330 214 83 45 DORSETT REGENCY DELUXE 350 224 103 50 BOULEVARD SUPERIOR 356 227 109 N/A DELUXE 369 233 122 40 FEDERAL SUPERIOR 344 220 97 N/A DELUXE 359 228 112 47 ROYALE BINTANG SUPERIOR 349 223 102 47 DELUXE 352 224 105 47 NOVOTEL KLCC SUPERIOR 359 228 112 48 MELIA GUESTROOM 340 219 93 42 CORUS DELUXE 362 229 115 43 5 STAR HOTEL (*****) GENTING STAY AT FIRST WORLD HOTEL (SUPERIOR DELUXE) BERJAYA TIMES SQUARE STUDIO SUITE 380 214 133 N/A SUPERIOR SUITE 390 219 143 52 MAYA STUDIO 374 210 127 40 GRAND MILLENNIUM DELUXE 384 215 137 57 JW MARRIOT DELUXE 434 240 187 70 ISTANA DELUXE 392 219 145 47 MANDARIN ORIENTAL DELUXE CITY VIEW 480 264 233 76 PRINCE &amp; RESIDENCE DELUXE 392 219 145 53 RENAISSANCE (EAST WING) SUPERIOR 374 210 127 47 TRADERS DELUXE CITY VIEW 437 242 190 50 SHANGRI - LA DELUXE 444 245 197 47 EXECUTIVE 444 245 197 47 Surcharge per room per night (First World Genting) Room Type Surcharge Rate * First World (Deluxe Room) &nbsp; Peak Season USD34 * First World (Deluxe Room) &nbsp; Super Peak Season USD58 * First World (Superior Deluxe) &nbsp; Peak Season USD41 * First World (Superior Deluxe) &nbsp; Super Peak Season USD72 Extention Night at Genting: * First World Deluxe USD75 Per room per night * First World Superior Deluxe USD101 Per room per night CHILD POLICY : Child with bed subject to additional 80% from twn sharing rate Child no bed subject to additional 60% from twin No extra bed allowed for all Genting propertise REMARKS: Midnight transfer surcharge (between 2300-0700 hours), additional RM 15 / USD 10 per person per way. Refer hotel surcharge file for Kuala Lumpur hotel surcharge Rate are subject to change with or without prior notice Genting Theme Park Ticket - All Theme Park USD28 per adult USD21 per child - Outdoor Theme Park USD23 per adult USD18 per child - Indoor Theme Park USD16 per adult USD15 per child Seasonal Chart for Genting PEAK SEASON : 05,12,19 &amp;26 January, 02,09,14,15,16&amp;23 February, 02,09,16,23,24 &amp;30 March, 06,13,20 &amp; 27 April, 04,11,18,24,25,26 &amp;31 May, 02-08, 15,22&amp;29 June, 06,13,20&amp;27 July, 03,17,24 &amp; 30 August, 07,14,15,21 &amp; 28 September, 05, 12,19 &amp;25 October,02-04, 09,16,17,22-24,29 &amp;30 November, 01-23, 25-30 December '2013 SUPER PEAK SEASON : 05 - 13 February, 01 June, 8-10 August, 24 &amp; 31 December '2013, Package 2: 2 Nights Kuala Lumpur + 1 Night Genting &nbsp; ITINERARY : Day 1 : KUALA LUMPUR Arrive KLIA/LCCT,pickup and transfer to Kuala Lumpur Hotel for Check in, free time at your own leisure Day 2 : KUALA LUMPUR (B) After breakfast 0845 hours pick up for half day SIC tour (3 hours tour) Visit King Palace, Independent Square, National Mosque, National Monument, Twin Tower for photo stop, and Cocoa house Day 3 : KUALA LUMPUR (B) - GENTING Breakfast at hotel. 1000 hrs check out and transfer to Genting till hill top (one hour journey) Check in and free at own leisure Day 4 : GENTING (B) - KLIA Breakfast at hotel. Check out before 12 noon, pick up 4 hours before ETD to airport for departure Tour includes: 2 night accommodation in Kuala Lumpur hotel with daily breakfast 1 night accommodation in Genting with daily breakfast Roundtrip Airport Transfer from KLIA-KUL-GENTING-KLIA on SIC basis Half day city tour on SIC basis Rates in USD/person for 2 Nights Kuala Lumpur + 1 Night Genting - Kuala Lumpur Genting Malaysia: HOTEL Room Per Person (Adult) Extension Night (KUL) Type Single Twin Sgl/Twin Ext. Bed 3 STAR HOTEL (***) GENTING STAY AT FIRST WORLD HOTEL (DELUXE) MY HOTEL STANDARD 236 162 53 27 DELUXE 263 176 67 31 CITIN MASJID JAMEK SUPERIOR 233 161 52 26 DELUXE 236 162 53 27 CITITEL EXPRESS STE (Non-window) 233 161 52 N/A STD(with window) 236 162 53 N/A SUPERIOR 240 164 55 27 ALPHA GENESIS SUPERIOR 246 167 58 N/A DELUXE 263 176 67 Upon Request ANCASA EXPRESS STANDARD 230 159 50 N/A SUPERIOR 236 162 53 N/A CITRUS SUPERIOR 253 171 62 29 DELUXE 256 172 63 30 PUTERI PARK ROH 246 167 58 28 RADIUS DELUXE 253 171 62 29 NOVA SUPERIOR 242 165 56 N/A DELUXE 255 172 63 30 CITITEL MID VALLEY SUPERIOR 316 202 93 N/A DELUXE 383 236 127 51 4 STAR HOTEL (****) GENTING STAY AT FIRST WORLD HOTEL (SUPERIOR DELUXE) GRAND SEASON SUPERIOR 316 202 80 36 MAYTOWER STANDARD 289 189 67 N/A DELUXE 329 209 87 38 HOTEL ROYAL (CORONADE) DELUXE 322 205 83 37 DORSETT REGENCY DELUXE 362 225 103 43 BOULEVARD SUPERIOR 374 231 109 N/A DELUXE 399 244 122 49 FEDERAL SUPERIOR 349 219 97 N/A DELUXE 379 234 112 47 ROYALE BINTANG SUPERIOR 359 224 102 43 DELUXE 366 227 105 44 MELIA GUESTROOM 342 215 93 40 NOVOTEL KLCC SUPERIOR 379 234 112 46 CORUS DELUXE 386 237 115 47 5 STAR HOTEL (*****) GENTING STAY AT FIRST WORLD HOTEL (SUPERIOR DELUXE) BERJAYA TIMES SQUARE STUDIO SUITE 422 255 133 N/A SUPERIOR SUITE 442 265 143 57 MAYA STUDIO 409 249 127 51 GRAND MILLENNIUM DELUXE 429 259 137 54 JW MARRIOT DELUXE 529 309 187 71 ISTANA DELUXE 446 267 145 57 MANDARIN ORIENTAL Deluxe City View 622 355 233 87 PRINCE &amp; RESIDENCE DELUXE 446 267 145 57 RENAISSANCE (EAST WING) SUPERIOR 409 249 127 51 SHANGRI - LA DELUXE 536 312 190 N/A EXECUTIVE 549 319 197 74 Surcharge per room per night (First World Genting) Room Type Surcharge Rate * First World (Deluxe Room) &nbsp; Peak Season USD34 * First World (Deluxe Room) &nbsp; Super Peak Season USD58 * First World (Superior Deluxe) &nbsp; Peak Season USD41 * First World (Superior Deluxe) &nbsp; Super Peak Season USD72 Extention Night at Genting: * First World Deluxe USD75 Per room per night * First World Superior Deluxe USD101 Per room per night CHILD POLICY : Child with bed subject to additional 80% from twn sharing rate Child no bed subject to additional 60% from twin No extra bed allowed for all Genting propertise REMARKS: Midnight transfer surcharge (between 2300-0700 hours), additional RM 15 / USD 10 per person per way. Refer hotel surcharge file for Kuala Lumpur hotel surcharge Rate are subject to change with or without prior notice Genting Theme Park Ticket - All Theme Park USD28 per adult USD21 per child - Outdoor Theme Park USD23 per adult USD18 per child - Indoor Theme Park USD16 per adult USD15 per child &nbsp; Seasonal Chart for Genting PEAK SEASON : 05,12,19 &amp;26 January, 02,09,14,15,16&amp;23 February, 02,09,16,23,24 &amp;30 March, 06,13,20 &amp; 27 April, 04,11,18,24,25,26 &amp;31 May, 02-08, 15,22&amp;29 June, 06,13,20&amp;27 July, 03,17,24 &amp; 30 August, 07,14,15,21 &amp; 28 September, 05, 12,19 &amp;25 October,02-04, 09,16,17,22-24,29 &amp;30 November, 01-23, 25-30 December '2013 SUPER PEAK SEASON : 05 - 13 February, 01 June, 8-10 August, 24 &amp; 31 December '2013, &nbsp; &nbsp; Contact us for free Quote &nbsp; &nbsp; &nbsp;ASIALIGHT TRAVEL AND TOURS INC. is a full service travel company, based in Mandaue City, Cebu, Philippines. AsiaLight is a registered corporate business under Philippine Security and Exchange Commission with SEC registration number CS2009262862. We are accredited by Department of Tourism DOT-TOP-R07-005651-10-01 and a member of Naitas. Since our founding in 2008, we have striven to make travel fun, memorable, simple and worry-free. We pledge our full assistance and resources to the successful completion in every trip we help plan, regardless of its distance or duration. As globetrotters and adventurers, we believe we can deliver a superb service to fellow travelers. WE DONT JUST TALK ABOUT TRAVEL. WE LIVE AND BREATHE WITH IT Whether you are a seasoned traveler or new to the travel world, our team of friendly and professional Travel Consultants will surely be able to suggest a package that matches your needs and personalities. Call us today and let us take the worry out of your travel plans. other tour packages available at www.tours.asialighttravel.com &nbsp;www.facebook.com/asialight.travel www.twitter.com/globetrotter_me http://asialighttravel.multiply.com/ Payment Options Bank Deposits Online Payments &nbsp; &nbsp; Buyer Protection Program Online Transactions are eligible to Multiply Buyer Protection Program &nbsp; For inquiries, bookings and group discount rates, please contact: &nbsp; AsiaLight Travel and Tours Inc Unit B, FJO Bldg, M.C. Briones St, Mandaue City. Tel. No.: (032)345-4070; (032)422-7232, (032) 512-3161 Fax No.: (032)422-7692 Globe mobile: 0917 634 8196 Sun mobile: 0933 198 8822 Email address: inquiry@asialighttravel.com; asialighttravel@gmail.com &nbsp; &nbsp;

06 di sungai lembing - Google Blog Search

06 di sungai lembing - Google Blog Search


Kenangan Yuchuilang: Foto Pekan <b>Sungai Lembing</b> Pahang

Posted: 23 Apr 2013 04:30 PM PDT


Pemandangan Sungai Lembing sungguh mengagumkan. Gambar ini mengambil dari Muzium Sungai Lembing. Berdepan dengan pemandangan mempesona, tentulah mengambil gambar dengan sepuas-puasnya.
Pokok gergasi merupaka ciri-ciri unik Sungai Lembing. Terdapat banyak pokok gergasi di merata lokasi di Sungai Lembing. Selain daripada pokok gergasi, rumah papan dua tingkat yang usang juga boleh didapati di Sungai Lembing.
Bangunan di sebelah kanan ialah Country View Inn. Medan selera Sungai Lembing berdepan dengan Country View Inn.

SJKC Lembing terletak tidak jauh dari Country View Inn. Beralih ke depan, anda akan tiba ke tempat rehat mendaki Bukit Panorama Lembing.


Jalan Canton Selatan adalah salah sebatang jalan di Sungai Lembing. Sungguh anehnya termuncul Jalan Canton Selatan di Sungai Lembing.
Gerai ini menjual biskut kelapa buatan Sungai Lembing. Rasa biskut kelapa Sungai Lembing berbeza dengan biskut kelapa yang saya pernah makan. Mungkin cita rasa setiap orang tidak sama.

06 di jerantut - Google Blog Search

06 di jerantut - Google Blog Search


Petugas-Petugas Calon Pilihanraya Parlimen dan DUN <b>di Jerantut</b>

Posted: 10 Apr 2013 07:40 PM PDT

Bermulanya penamaan calon pada 20 April nanti maka akan bemulalah siri kempen secara rasmi selama 15 hari sehingga tengah malam 5 Mei 2013 oleh setiap calon-calon dalam PRU 13 nanti . Setiap calon yang bertanding akan berusaha sedaya mungkin memastikan jentera pilihanrayanya teratur dan berjalan lancar bagi memudahkan semua urusan berkempennya. 
Para pengundi biasanya hanya akan nampak kepada calon-calon sahaja semasa pengundian nanti sebab gambar-gambar calon akan terpampang dimerata tempat ketika bermulanya dari selepas penamaan calon sehingga kep hari mengundi .
Tidak kurang penting selain dari calon adalah petugas-petugas yang akan dilantik oleh calon-calon bagi mewakili dirinya dalam semua urusan berkaitan dengan SPR dan berkempen bagi pihak dirinya . Mari kita berkenalan dengan mereka ini :
Berumur tidak kurang daripada dua puluh satu (21) tahun pada Hari Penamaan Calon.

Bagi bakal Calon yang ingin bertanding dalam Bahagian Pilihan Raya Parlimen, Seorang warganegara Malaysia dan bermastautin di dalam Persekutuan (Perkara 47 Perlembagaan Persekutuan) semasa pencalonan. Dia boleh menulis alamat tempat tinggalnya di mana-mana tempat di Malaysia.

Bagi bakal Calon yang ingin bertanding dalam Bahagian Pilihan Raya Negeri, Dia hendaklah seorang warganegara dan bermastautin di dalam negeri di mana ia ingin bertanding.dia hendaklah menulis alamat tempat tinggalnya di dalam Negeri yang berkenaan.

Pencadang dan Penyokong

Bagi Calon yang ingin bertanding dalam Bahagian Pilihan Raya Parlimen, pencadang dan penyokongnya hendaklah terdiri daripada pemilih berdaftar di dalam Bahagian Pilihan Raya Parlimen yang berkenaan. Butirbutir yang perlu dicatatkan ialah nama serta nombor Kad Pengenalan. Pencadang dan penyokong juga dikehendaki menurunkan tandatangan masing-masing dalam Kertas Penamaan berkenaan (BORANG 4).
Begitu juga bagi Calon yang ingin bertanding di dalam Bahagian Pilihan Raya Negeri, pencadang dan penyokongnya hendaklah terdiri daripada pemilih berdaftar di dalam Bahagian Pilihan Raya Dewa Undangan Negeri, Negeri berkenaan. Butir-butirnya yang perlu dicatatkan ialah nama serta nombor Kad Pengenalan. Pencadang dan Penyokong dikehendaki menurunkan tandatangan masing-masing dalam kertas penamaan (BORANG 4A).
Ejen Pilihan Raya

Ejen Pilihan Raya ialah orang yang dilantik oleh Calon yang bertanding bagi mana-mana Bahagian Pilihan Raya untuk Parlimen atau Negeri. Sebagai Ejen Pilihan Raya, seseorang itu berhak menjalankan kerja-kerja yang berkaitan dengan pemilihan seseorang Calon seperti yang dibenarkan oleh Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Ejen Pilihan Raya boleh melantik wakil Calon untuk menyertai Pasukan Penguat Kuasa Kempen Pilihan Raya (PP-KPR).
Ejen Pilihan Raya boleh melantik Ejen Tempat Mengundi, Ejen Mengira, Ejen Pengeluaran Undi Pos, Ejen Pembukaan dan Mengira Undi Pos, Pemerhati Barung, kerani dan pembawa
utusan, sama ada diberi gaji atau tidak.
Ejen Pilihan Raya ialah menguruskan semua rekod dan penyata perbelanjaan yang berkaitan dengan pilihan raya bagi Calonnya.
 Semua pembayaran yang dilakukan yang berkaitan dengan penjalanan atau pengurusan pilihan raya hendaklah diurus atau dibuat melalui Ejen Pilihan Raya itu.
Ejen Pilihan Rayanya hendaklah menyimpan kirakira perbelanjaan pilihan raya yang dilakukan bagi tiap-tiap perkara pada tiap-tiap hari dengan disokong oleh baucar-baucar. Baucar-baucar ini hendaklah dikemukakan bersama dengan penyata perbelanjaan pilihan raya dalam tempoh 31 hari selepas keputusan pilihan raya diwartakan.

Seseorang Calon diingatkan supaya berhati-hati dalam memilih dan melantik Ejen Pilihan Raya oleh kerana apa jua perbuatan rasuah atau yang menyalahi undang-undang (sebagaimana yang dinyatakan dalam Bab III dan IV Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954) yang dilakukan oleh Ejen Pilihan Raya akan disifatkan di bawah Undang-undang sebagai telah dilakukan oleh Calon, dan ini boleh membatalkan keputusan pilihan raya (Seksyen 14(2) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954). Oleh yang demikian, Calon hendaklah menasihati Ejen Pilihan Raya supaya meneliti dan memahami peruntukan-peruntukan di bawah Bahagian III dan IV Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 mengenai perbuatan-perbuatan yang menyalahi Undang-undang.

Ejen Pilihanraya mestilah warga negara malaysia berumur 21 tahun keatas dan tidak pernah melakukan kesalahan piliahnaraya dan tidak bangrap

Adalah seseorang yang dilantik oleh Calon atau Ejen Pilihan Raya bagi mewakili Calon untuk menyaksikan proses pengundian di dalam Tempat Mengundi (Saluran) berjalan mengikut undangundang dan peraturan-peraturan yang ditetapkan. (Subseksyen 14 (1) (a) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954)
Setiap calon atau ejen pilihanraya memastikan melantik ejen tempat mengundi secukupnya sepanjang tempoh pengundian . Calon boleh melantik seberapa ramai ejen tempat mengundi bagi setiap saluran peti undi . walaubagaimanapun hanya seorang sahaja dibenarkan berada di dalam bilik pengundian saluran tersebut pada satu-satu masa . Dan setiap ejen mengundi mestilah bertugas sekurang-kurangnya 2 jama bagi setiap sesi . Jika ejen meninggalkan tugas kurang dari tempoh 2 jam maka tidak ada penganti dibenarkan masuk kedalam bilik mengundi . Jadi calon-calon mestilah memastikan ejen tempat mengungi telah makan secukupnya atau berak dan kencing secukupnya sebelum masuk kedalam bilik mengundi saluran masing-masing .seorang ejen tempat mengundi boleh berada selama mana yang ia kehendaki . Tapi seeloknya calon hendaklah menjadualkan supaya ejen tempat mengundi diganti pada waktu-waktu tertentu . Ejen yang telah diganti boleh masuk semula menjadi ejen mengantikan ejen yang mengantikan terdahulu selepas cukup 2 jam .
Adalah dicadangkan supaya  Ejen Tempat Mengundi bagi sesi pertama adalah dari kalangan ejen yang telah berpengalaman. Begitu juga bagi sesi terakhir mengundgui iaiatu sekitar jam 4 ptg hendaklah ditukar ejen kepada ejen yang berpengalaman dan ianya nanti boleh bertindak sebagi ejen mengira undi pula .
Jika ada 7 saluran dan jika calon telah memjadulkan setiap Ejen menjaga tempat mengundi bagi setiap 3 jam iaitu :
Sesi Pertama : 7am hingga 10:00am 
Sesi Kedua : 10am hingga 12pm
Sesi Ketiga: 12pm hingga 2pm
Sesi Keempat 2pm hingga 4:30pm
Sesi Kelima 4:30pm hingga 7pm ( terus menjadi Ejen Mengira Undi)
Sesi maka setiap saluran 5 Ejen Tempat Mengundi bagi setiap saluran dan jika 7 saluran maka Ejen yang diperlukan ialah seramai 35 orang .Walau bagaimanapun mungkin boleh dikurangkan kepada hanya 21 orang jika Ejen sesi pertama juga kan bertugas sebagai ejen sesikeempat dan ejen sesi kedua bertugas sebagai ejen sesi kelima. Pandai-pandai mengagihkan jadual . Perkara paling penting ialah jangan sesekali meninggalkan bilik mengundi tanpa Ejen Tempat Mengundi diganti.
Adalah seseorang yang dilantik oleh Calon atau Ejen Pilihan Raya bagi mewakili Calon untuk menyaksikan Proses Pengiraan Undi di dalam Tempat Mengira Undi berjalan mengikut undang-undang dan peraturan peraturan yang ditetapkan. (Subseksyen 14 (1) (a) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954)
Ejen Mengira Undi boleh dilantik dari kalangan selain dari Ejen Tempat Mengundi. atau boleh jga dilantik dari kalangan Ejen Tempat Mengundi .Seeloknya Ejen Mengira Undi ini dilantik dikalangan Ejen Tempat mengundi bagi sesi terakhir bagi setiap saluran .

Oleh itu Sebagai Contoh : Calon PAS bagi Parlimen Jerantut PRU13 ialah Dr Hamzah Jaafar . Dah tentut dia warga negara dan berumur lebih 21 tahun kan . Alamat dia boleh di Kuala Lumpur . Dia hendklah mencari seorang Pencadang dan seorang Penyokong dari mana-mana DUN Damak , Pulau Tawar atau DUN Tahan yang telah disahkan dalam daftar pemilih yang akan diguna pakai dalam PRU13 ini oleh SPR .


ads