Isnin, 6 Januari 2014

06 di sungai lembing - Google Blog Search

06 di sungai lembing - Google Blog Search


KODING K.N.: PPOC <b>Sungai Lembing</b> ~ Lipat 7,000 Sampul Surat <b>...</b>

Posted: 23 Dec 2013 03:00 PM PST

SAMPUL surat berwarna putih itu ditelitinya dengan rapi. Setiap lipatan di keempat-empat penjuru kertas bersaiz A4 itu kelihatan kemas seolah-olah dihasilkan oleh mesin mencecah jutaan ringgit.

Potongan di sepanjang bukaan sampul surat berbentuk segi empat tepat itu ditenung dalam-dalam sambil otaknya ligat mencari perkataan yang sesuai bagi menggambarkan ketelitiannya.

Berpandukan sekeping sampul surat, lelaki itu mencapai sehelai kertas lalu dilipat-lipatnya bagi menghasilkan bentuk yang sama. Bagaimanapun, selepas beberapa minit mencuba, dia hanya mampu mengeluh.


"Tengoklah hasil lipatan saya. Bukan saja tidak kemas, malah untuk melipat sehelai sampul surat pun mengambil masa lima minit. Cuba lihat hasil tangan mereka? Memang saya kagum," ujar Abdul Aziz Abas, 42, tatkala diberitahu mengenai latar belakang pengeluar sampul surat yang dipegangnya.

Sampul surat rasmi yang digunakan oleh Hospital Pekan sejak empat tahun lalu sebenarnya dihasilkan oleh 14 Orang Kelainan Upaya (OKU). Mereka beroperasi di sebuah bengkel kecil kendalian Persatuan Pemulihan Orang Cacat Sungai Lembing, (PPOC) Kuantan, Pahang.

Abdul Aziz, pembantu tadbir stor perubatan Hospital Pekan mengakui pada mulanya dia berasa sangsi dengan kemampuan syarikat berkenaan untuk menghasilkan sampul surat berkualiti. Lebih-lebih lagi apabila mengetahui kesemua pekerja syarikat tersebut merupakan golongan OKU.

Keadaan bengkel yang hanya dilengkapi mesin dan fasiliti yang minimum turut menggugat keyakinan Abdul Aziz yang diamanahkan untuk mengawal selia proses pembelian sampul surat untuk kegunaan rasmi hospital.

"Sampul surat yang kami tempah akan digunakan untuk segala urusan rasmi antara hospital dengan pihak luar termasuklah orang ramai, justeru kami harus memastikan kualitinya dalam keadaan baik.


GOLONGAN OKU yang ingin bekerja di bengkel Sungai Lembing perlu menjalani tempoh percubaan selama tiga bulan bagi menguji kemampuan mereka bekerja.

"Apa yang mengejutkan, sampul surat yang dihasilkan golongan OKU bukan sahaja menepati kehendak kami, malah setanding sampul surat yang dihasilkan syarikat-syarikat besar yang lain," ujarnya memuji inisiatif yang diambil oleh PPOC.

Selain institusi-institusi kerajaan, bengkel sampul surat milik PPOC turut bertanggungjawab menghasilkan sampul surat kepada beberapa buah universiti tempatan dan orang perseorangan.

Antara sampul surat yang dihasilkan di bengkel tersebut termasuklah jenis DL yang bersaiz 110mm x 220mm, C5 (separuh saiz A4), sampul surat bersaiz A4 dan bersaiz A3.

Dianggarkan setiap bulan, jumlah sampul surat yang mampu dihasilkan oleh bengkel berkenaan menjangkau 7,000 keping.

Punca pendapatan

Salah seorang pekerja yang paling lama berkhidmat di bengkel sampul surat berkenaan, Safianuddin Kassim, 52, memberitahu kewujudan bengkel berkenaan telah memberi peluang kepada golongan OKU untuk merasai kehidupan berdikari seperti individu normal yang lain.

"Kami bekerja sama seperti kebanyakan orang lain iaitu dari pukul 8.30 pagi sehingga 5 petang setiap hari kecuali hujung minggu. Dalam sehari, setiap seorang daripada kami mampu untuk menghasilkan kira-kira 100 hingga 1,000 keping sampul surat.

"Bayaran pula bergantung kepada jumlah sampul surat yang dihasilkan. Setiap keping sampul surat berharga dalam lingkungan antara 0.3 sen hingga 0.4 sen bergantung kepada saiz," ujarnya yang mampu menjana pendapatan sekitar RM700 sebulan.

Walaupun gaji yang diterima tidak mewah, dia yang mengalami kecacatan pada kaki kirinya sejak lahir berkata, bekerja di bengkel berkenaan seolah-olah memberi peluang untuknya merasai hasil titik peluh sendiri. Dengan wang yang dikumpul hasil pekerjaan tersebut, Safianuddin mampu membeli basikal, pakaian dan barangan keperluan yang lain.


BENGKEL Sampul Surat Sungai Lembing mempunyai kira-kira 1,300 ahli di seluruh negeri Pahang.

"Ramai yang beranggapan golongan OKU tidak mampu berdikari dan hanya mengharapkan belas kasihan masyarakat, namun perkara ini tidak benar.

"Golongan seperti kami sebenarnya mampu mencari rezeki sama seperti orang lain. Apa yang kami perlukan ialah sedikit dorongan dan kepercayaan," luahnya melahirkan rasa kecewa dengan tanggapan negatif sesetengah pihak terhadap individu sepertinya.

Safianuddin yang sudah dua dekad berkhidmat di bengkel berkenaan turut melahirkan rasa terima kasih kepada majikannya di atas layanan yang disifatkannya sebagai ibarat tinggal dengan keluarga.

"Kami bukan setakat bekerja di sini, malah kami turut tinggal bersama-sama di hostel yang disediakan. Segala-galanya dilakukan bersama-sama seperti memasak, makan dan beriadah. Kami ibarat sebuah keluarga," ujarnya yang tinggal bersama 14 OKU yang lain.

Terletak kira-kira 42 kilometer dari bandar Kuantan, bengkel milik PPOC yang dibina di kawasan seluas 0.4 hektar itu mempunyai beberapa bangunan utama termasuklah bengkel memproses sampul surat, rumah penyelia, dewan makan dan stor.

Layanan baik

Turut dibina di atas tanah yang sama, sebuah blok asrama yang menempatkan 14 OKU. Mereka terdiri daripada OKU yang mengalami kecacatan anggota badan dan kecacatan akal atau lembam.

Dua daripada 14 OKU yang bekerja di situ juga merupakan orang pekak dan bisu.

"Saya baru lima bulan bekerja di sini. Pada mulanya saya berasa sedikit kekok sewaktu cuba untuk menyesuaikan diri namun, layanan oleh rakan-rakan sekerja yang lain banyak membantu.

"Walaupun agak sukar untuk berkomunikasi memandangkan keadaan saya yang bisu dan pekak, rakan-rakan yang lain tidak pernah meminggirkan saya malah kami ibarat adik-beradik," ujar Mohd. Amree Ahmad Wizran, 19, salah seorang daripada pekerja di bengkel berkenaan.


SAMPUL surat merupakan salah satu medium komunikasi yang masih digunapakai masa kini. -Gambar hiasan

Bercerita dengan cara menulis di atas kertas, Amree mengakui kadangkala berlaku perselisihan faham antara pekerja-pekerja di bengkel berkenaan tetapi ia tidak pernah berpanjangan.

Kata pemuda bertubuh langsing itu, setiap seorang daripada mereka mempunyai perangai dan peribadi tersendiri, justeru mereka harus belajar bertolak ansur.

Pemegang diploma daripada salah satu institusi pengajian tinggi tempatan itu, sama seperti sebuah keluarga, si ibu memainkan peranan penting dalam memastikan kebajikan 'anak-anaknya' terjaga rapi dan dapat menangani semua masalah dengan bijak.

"Untuk kami yang menetap dan bekerja di sini, watak ibu haruslah dipegang oleh pengurus bengkel ini sendiri iaitu Puan Suhaili Abu Saari. Dialah yang banyak membantu dan melayan kerenah kami semua," luahnya sambil tersenyum.

Sumber: Kosmo

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads