Jumaat, 7 Mac 2014

di negeri pahang - Google Blog Search

di negeri pahang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: <b>di negeri pahang</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Mar 2014 09:06 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :- di negeri pahang - Google Blog Search

fosil dinosour spinosauridea ditemui <b>di negeri</b> <b>...</b> - Aku Anak <b>Pahang</b>

Posted: 19 Feb 2014 09:38 PM PST

TEMERLOH – Fosil dinosaur di negeri Pahang mungkin boleh ditemui di dalam jujukan batuan di kawasan Taman Negara di Jerantut, kawasan bandar Maran dan Paloh Hinai serta Taman Negara Endau Rompin.

Pegawai Kajibumi di Jabatan Mineral dan Geosains Ahmad Rosli Othman berkata, selain penemuan fosil gigi dinosaur yang dirahsiakan Universiti Malaysia (UM), fosil-fosil dinosaur yang lain juga mungkin boleh ditemui di kawasan yang disebut.

"Fosil dinosaur hanya terdapat dalam jujukan batuan di kawasan Taman Negara, kawasan Tembeling, Jerantut, Gunung Gagau dan kawasan bandar Maran, Paloh Hinai dan Endau Rompin.

"Kawasan ini mempunyai jujukan batuan yang menyimpan fosil tumbuhan dan dinosaur dari zaman Jurasik hingga zaman kapur ia kira-kira 60 hingga 130 juta tahun dahulu sebelum dinosaur pupus akibat hentaman meteorit ke bumi," katanya mengulas laporan media mengenai penemuan fosil dinosaur di negeri Pahang semalam.

Ahmad Rosli berkata, dunia penyelidikan dinosaur pernah digemparkan dengan penemuan fosil dinosaur terbesar berusia 150 juta tahun di Phu Noi Kham Nuang, Thailand.

Beliau berkata, fosil amat sukar dicari secara proaktif dan biasanya penduduk tempatan akan menemui terlebih dahulu tanpa disengajakan.

"Tak mustahil negara kita menyimpan fosil seperti yang ditemui di Thailand kerana negara kita berjiran dan mempunyai batuan yang seusia.

"Saya yakin dengan sokongan yang diberikan penuh oleh kerajaan negeri Pahang selama ini akan memberikan hasil yang menakjubkan untuk dunia," katanya.  Sumber : www.sinarharian.com.my

Wassalam, Wa'allahhualam.
 

FOSIL DINOSOUR SPINOSAURIDEA DITEMUI <b>DI NEGERI PAHANG</b>

Posted: 20 Feb 2014 12:57 AM PST

[unable to retrieve full-text content]TEMERLOH – Fosil dinosaur di negeri Pahang mungkin boleh ditemui di dalam jujukan batuan di kawasan Taman Negara di Jerantut, kawasan bandar Maran dan Paloh Hinai serta Taman Negara Endau Rompin. Pegawai ...

<b>Pahang</b> Antara 5 <b>Negeri</b> Popular <b>Di</b> Singapura - MYNEWSHUB.MY <b>...</b>

Posted: 25 Feb 2014 01:05 AM PST


SINGAPURA – Pahang tersenarai antara lima negeri di Malaysia yang paling mendapat tempat di hati pelancong Singapura berikutan promosi berkesan yang digerakkan pelbagai agensi pelancongan di Pahang.

Pengarah Tourism Malaysia di Singapura, Noor Aine Ismail berkata agensi pelancongan seperti Badan Pelancongan Negeri Pahang, Tourism Malaysia Pahang dan wakil pelancongan negara di seberang laut banyak memainkan peranan memperkenalkan negeri itu kepada rakyat Singapura.

Sehubungan itu, beliau meminta program memperkenalkan produk pelancongan Pahang oleh kerajaan negeri Pahang dan agensi pelancongan di bawahnya ke luar negara perlu kerap diadakan bagi menarik lebih ramai pelancong.

"Sebelum ini produk pelancongan negeri di pantai timur mengalami sedikit kelesuan namun kini kita dapat lihat secara perlahan-lahan peningkatan
populariti negeri seperti Pahang, Terengganu dan Kelantan selepas program pengenalan produk giat dilakukan oleh setiap kerajaan negeri.

"Selain Pahang, empat negeri lain yang mendapat sambutan di kalangan rakyat Singapura ialah Perak, Melaka, Negeri Sembilan dan Johor," katanya kepada pemberita di majlis perasmian pengenalan produk Pahang di Singapura yang dirasmikan Pengurus Besar Badan Pelancongan Negeri Pahang, Ishak Mokhtar di sini hari ini.

Noor Aine berkata faktor peningkatan populariti produk negeri Pahang turut disokong oleh kenaikan nilai mata wang republik itu yang mendorong ejen pelancongan kedua-dua buah negara bergerak lebih aktif dari aspek promosi.

Beliau turut mengingatkan penggiat industri pelancongan negara supaya bergerak lebih proaktif dengan tidak hanya menjadikan Singapura sebagai rakan promosi malah menyarankan hubungan dua hala pelancongan diperluas ke negara-negara lain.

"Sebagai wakil pelancongan negara, kita di sini menyusun jadual untuk beberapa acara besar bagi memantapkan lagi promosi pelancongan negara antaranya Ekspo Makanan Malaysia yang bakal diadakan pada Jun nanti di Singapura dengan tema utamanya memperkenalkan menu masakan laksa dari setiap negeri di Malaysia," katanya.

Menurut beliau dua lagi acara yang akan diadakan dalam waktu terdekat ini ialah Pesta Pelancongan Malaysia dan Pesta Kebudayaan Malaysia yang dilihat mampu menarik lebih ramai pelancong ke Malaysia sempena Tahun Melawat Malaysia 2014. – BERNAMA

Anda mungkin juga meminati:

Pahang Antara 5 Negeri Popular Di Singapurahttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/visit_malaysia_2014.pnghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/visit_malaysia_2014-150x150.pngMyNewsHub Terkini

SINGAPURA - Pahang tersenarai antara lima negeri di Malaysia yang paling mendapat tempat di hati pelancong Singapura berikutan promosi berkesan yang digerakkan pelbagai agensi pelancongan di Pahang. Pengarah Tourism Malaysia di Singapura, Noor Aine Ismail berkata agensi pelancongan seperti Badan Pelancongan Negeri Pahang, Tourism Malaysia Pahang dan wakil pelancongan negara...

SINGAPURA - Pahang tersenarai antara lima negeri di Malaysia yang paling mendapat tempat di hati pelancong Singapura berikutan promosi berkesan yang digerakkan pelbagai agensi pelancongan di Pahang. Pengarah Tourism Malaysia di Singapura, Noor Aine Ismail berkata agensi pelancongan seperti Badan Pelancongan Negeri Pahang, Tourism Malaysia Pahang dan wakil pelancongan negara di seberang laut banyak memainkan peranan memperkenalkan negeri itu kepada rakyat Singapura. Sehubungan itu, beliau meminta program memperkenalkan produk pelancongan Pahang oleh kerajaan negeri Pahang dan agensi pelancongan di bawahnya ke luar negara perlu kerap diadakan bagi menarik lebih ramai pelancong. "Sebelum ini produk pelancongan negeri di pantai timur mengalami sedikit kelesuan namun kini kita dapat lihat secara perlahan-lahan peningkatan populariti negeri seperti Pahang, Terengganu dan Kelantan selepas program pengenalan produk giat dilakukan oleh setiap kerajaan negeri. "Selain Pahang, empat negeri lain yang mendapat sambutan di kalangan rakyat Singapura ialah Perak, Melaka, Negeri Sembilan dan Johor," katanya kepada pemberita di majlis perasmian pengenalan produk Pahang di Singapura yang dirasmikan Pengurus Besar Badan Pelancongan Negeri Pahang, Ishak Mokhtar di sini hari ini. Noor Aine berkata faktor peningkatan populariti produk negeri Pahang turut disokong oleh kenaikan nilai mata wang republik itu yang mendorong ejen pelancongan kedua-dua buah negara bergerak lebih aktif dari aspek promosi. Beliau turut mengingatkan penggiat industri pelancongan negara supaya bergerak lebih proaktif dengan tidak hanya menjadikan Singapura sebagai rakan promosi malah menyarankan hubungan dua hala pelancongan diperluas ke negara-negara lain. "Sebagai wakil pelancongan negara, kita di sini menyusun jadual untuk beberapa acara besar bagi memantapkan lagi promosi pelancongan negara antaranya Ekspo Makanan Malaysia yang bakal diadakan pada Jun nanti di Singapura dengan tema utamanya memperkenalkan menu masakan laksa dari setiap negeri di Malaysia," katanya. Menurut beliau dua lagi acara yang akan diadakan dalam waktu terdekat ini ialah Pesta Pelancongan Malaysia dan Pesta Kebudayaan Malaysia yang dilihat mampu menarik lebih ramai pelancong ke Malaysia sempena Tahun Melawat Malaysia 2014. - BERNAMA

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads