Jumaat, 23 Mei 2014

06 di chenor - Google Blog Search

06 di chenor - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Apr 2014 07:43 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Apr 2014 07:16 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Mar 2014 07:47 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

ADUN <b>Chenor</b> taja Tutor <b>di</b> 10 sekolah luar bandar - Utusan Online

Posted: 12 Mar 2014 12:13 PM PDT

MOHD. Ariffin Awang Ismail (songkok) menyerahkan replika cek kepada Mohd. Saifuddin Sarmin dalam Majlis Penyerahan Sisipan Tutor Utusan Malaysia Peringkat DUN Chenor di Sekolah Kebangsaan Sekara, Chenor, Pahang, semalam.

MARAN 12 Mac - Kesemua 10 buah Sekolah Rendah di daerah Chenor di sini menerima akhbar pendidikan Tutor, Utusan Malaysia yang ditaja oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chenor, Mohd. Ariffin Awang Ismail selama setahun bermula bulan ini.

Sekolah terlibat ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Chenor, SK Bukit Sagumpal, SK Kertau, SK Pesagi, SK Bukit Kota, SK Sekara, SK Bukit Lada, SK Paya Pasir, SK Jengka Batu 13 dan SK Tanjung Perang.

Selain itu, Mohd. Ariffin yang menjadi wakil rakyat pertama membuat tajaan akhbar pendidikan berkenaan di negeri ini pada tahun ini turut menaja akhbar Utusan Malaysia di tiga buah sekolah iaitu Sekolah Menengah Tengku Ampuan Afzan, Chenor; Sekolah Menengah Kebangsaan Felda Kampung Awah, Maran dan Sekolah Menengah Agama Al Mahmudi juga di Kampung Awah.

Mohd. Ariffin berkata, penajaan kesemua sekolah rendah di kawasan perkampungan tradisional itu amat bertepatan dengan usaha dan komitmen kerajaan bagi meningkatkan kecemerlangan murid-murid khususnya di kawasan luar bandar.

"Walaupun peruntukan saya agak kecil tetapi dalam konteks pendidikan dan agama saya akan tetap memberi keutamaan. Usaha ini amat baik dan tajaan sisipan ini perlu dimanfaatkan oleh guru dan murid bagi meningkatkan kecemerlangan sekolah.

"Saya juga mengucapkan terima kasih kepada Utusan Malaysia kerana walaupun ditaja oleh saya tetapi sekiranya tidak ada kerjasama dua hala dengan Utusan Malaysia tidak mungkin akan melahirkan usaha murni ini," katanya ketika berucap dalam Majlis Penyerahan Sisipan Tutor Akhbar Utusan Malaysia di Dewan SK Sekara di sini hari ini.

Yang turut hadir, Eksekutif Pemasaran Utusan Melayu (M) Berhad di Temerloh, Mohd. Saifuddin Sarmin; Guru Besar SK Sekara, Jamal Noor Abd. Nasir Ismail; Guru Besar SK Bukit Bota, Asiah Mustafa; Guru Besar SK Chenor, Zakaria Abdul Razak dan Guru Besar SK Kertau, Mohamad Rofa'i Mokhtar.

Dalam majlis itu, Mohd. Ariffin menyerahkan tajaan yang bernilai RM3,552 kepada Saifuddin di Dewan SK Sekara, di sini.

Menurut Mohd. Ariffin, berdasarkan maklum balas dan sambutan positif daripada murid dan guru sekolah terbabit terhadap akhbar pendidikan berkenaan, beliau bersedia meneruskan langganan akhbar berkenaan pada tahun akan datang.

Malah katanya, penajaan akhbar pendidikan itu akan diperbanyakkan lagi dan diperluaskan ke lebih banyak sekolah dari semasa ke semasa.

Dalam pada itu, Jamal Noor Abd. Nasir yang juga Pengerusi Berkelompok Guru-Guru Besar daerah Chenor berkata, tajaan akhbar Tutor ke sekolah-sekolah di kawasan itu amat bertepatan dalam memberi pendedahan kepada pelajar berfikir pada aras yang tinggi.

Katanya, ia memberi persediaan kepada pelajar dan guru berhadapan dengan pelaksanaan pendekatan soalan aras tinggi menjelang 2016 seterusnya melahirkan pelajar yang cemerlang.

"Kebanyakan soalan dan artikel di dalam Tutor adalah berlandaskan kepada kemahiran berfikir aras tinggi. Jadi kita mahu Tutor dapat digunakan secara berterusan dalam pengajaran dan pembelajaran di sekolah," katanya.

Sementara itu, Guru Besar SK Bukit Bota, Asiah Mustafa berkata, sisipan Tutor dapat mempelbagaikan lagi bahan pembelajaran murid khususnya dalam menghadapi peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Ujarnya, kandungan sisipan yang menarik dengan pelbagai kaedah dan grafik menarik minat murid untuk belajar dan mengulang kaji pelajaran.

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Mar 2014 07:15 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2014 07:45 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

500 Hektar Tanah, "Buka Cawangan IPTA" <b>Di Chenor</b> !! ~ pahangdaily

Posted: 24 Aug 2013 01:32 PM PDT

MARAN  - Seluas 500 hektar kawasan telah dikhaskan dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Chenor di sini bagi cadangan pembinaan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) terbaharu di negeri ini. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chenor, Mohamed Ariffin Awang Mohamed berkata, kewujudan IPTA itu merupakan satu lagi keperluan sebagai pemangkin kemajuan di kawasan tersebut. "Kawasan di Bukit Bedung telah dikenal pasti strategik kerana terletak di laluan utama Kuantan ke Temerloh dan berdekatan dengan Pekan Awah," katanya. Beliau berkata demikian kepada Utusan Malaysia selepas majlis rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri DUN Chenor di Dataran Pekan Kampung Awah di sini baru-baru ini. Yang turut hadir Ahli Parlimen Maran, Datuk Ismail Abdul Muttalib; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga, Multimedia dan Komunikasi negeri, Datuk Shahaniza Shamsudin; ADUN Jengka, Wan Salman Wan Ismail dan ADUN Luit, Nurhidayah Mohd. Shahaimi. Mohamed Ariffin berkata, Chenor merupakan satu penempatan tradisional lama yang masih disebut daerah kerana pernah menjadi tumpuan masyarakat sejak zaman dahulu lagi. "Kawasan Chenor akan terus dijana dengan projek pembangunan, prasarana yang lebih baik, khususnya membabitkan jalan yang menghubungkan jambatan Chenor ke Pekan dan Bera," katanya. #sumber

Syabas: Pendedahan PDO "Isu Jalan Runtuh", Telah <b>Di</b> Berikan <b>...</b>

Posted: 29 Dec 2013 11:18 AM PST

MARAN, 30 Dis - Susulan pendedahan panas Pahang Daily Online (PDO) terhadap isu "Jalan Runtuh Bahayakan Nyawa Pengguna Jalanraya" di jalan utama dari Jengka ke Pekan Awah berhampiran kawasan Felda Sungai Nerek, difahamkan isu itu telah diambil tindakan serius oleh wakil rakyat kawasan berkenaan petang semalam. Artikel yang kami siarkan sekitar jam 11.00 pagi itu telah mendapat "respon yang cukup pantas" daripada wakil rakyat terbabit iaitu YB Arifin Ismail (topi merah), Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Chenor. Dalam satu kenyataan kepada PDO, wakil rakyat terbabit mendakwa beliau bersama Jurutera Daerah (JD) JKR Daerah Maran dan Roadcare telah melawat ke lokasi berkenaan sekitar jam 1.30 petang. Katanya, atas maklumat yang didedahkan beliau telah mendesak supaya kerja baik pulih jalan terbabit disegerakan. Pihak JKR katanya akan menyalurkan peruntukan segera seperti yang dipohon untuk kerja berkaitan demi keselamatan pengguna. PDO ucapkan syabas dan tahniah atas tindakan segera wakil rakyat berkenaan, walau pun sebelum ini dilaporkan beliau telah memaklumkan perkara itu kepada pihak terbabit. Apa yang jelas dapat dilihat di sini ialah, pihak yang bertanggungjawab harus bertindak segera selepas mendapat makluman dan arahan daripada wakil rakyat. Bukan menunggu hingga ada berlaku kemalangan baru mahu membuat tindakan. Mujurlah dalam kes ini, masih belum ada laporan kemalangan atau kecelakaan serius berlaku di lokasi kejadian. Semoga isu ini dapat dijadikan tauladan agar wakil rakyat perlu ada "follow up" dalam setiap arahan yang dikeluarkan kepada pihak berkenaan dimasa-masa akan datang. PDO

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 11 May 2014 07:34 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Wakil PERMAI <b>di</b> program KERIS14 SMA <b>Chenor</b> - PERMAI - Pahang

Posted: 08 May 2014 03:36 AM PDT

2-4 MEI 2014 :  KEM REMAJA ISLAM (KERIS) di SMA Chenor, Maran telah diadakan pada 2-4 Mei 2014. Program anjuran pihak sekolah dan Persatuan Jaringan Anak Pahang (PJAP). Program diadakan untuk ahli Badan Dakwah tingkatan 4 dan 5.
Pada program KERIS ini, Pihak PERMAI telah dijemput untuk menyampaikan pengisian. 
 Pengerusi PERMAI menyampaikan slot

Peserta bersama urusetia dan fasilitator yang terdiri daripada PJAP dan ajk PERMAI

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads