Isnin, 13 Januari 2014

06 di bentong - Google Blog Search

06 di bentong - Google Blog Search


Jawatan Kosong <b>di</b> Majlis Daerah <b>Bentong</b> (MPBentong) - 20 <b>...</b>

Posted: 10 Jan 2014 03:37 PM PST

Sila kongsi jawatan kosong ini :

Jawatan kosong kerajaan terkini di Majlis Daerah Bentong (MPBentong) Januari 2014. Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia (Keutamaan diberi kepada Rakyat Negeri Pahang) adalah dipelawa memohon jawatan kosong terkini di MPBentong sebagai:

1. Arkitek Landskap
2. Penolong Pegawai Penilaian
3. Penolong Akauntan
4. Penolong Pegawai Perancangan Bandar & Desa
5. Pembantu Awam

CARA-CARA MEMOHON
i Semua permohonan hendaklah dibuat dengan menggunakan Borang Permohonan Jawatan Majlis Perbandaran Bentong dengan bayaran RM1.00 yang boleh didapati di Unit Pentadbiran, Pejabat Majlis Perbandaran Bentong, Jalan Ketari, 28700 BENTONG, Pahang Darul Makmur dengan datang sendiri atau dengan memuat turun pada link muat turun borang permohonan dibawah.
ii. Tiap-tiap permohonan hendaklah disertakan dengan salinan (fotostat) Sijil Kelahiran, Sijil Persekolahan, Salinan Kad Pengenalan dan Gambar asal berukuran 5 x 4 sm. Borang Permohonan Yang Tidak lengkap Diisi Akan Ditolak.
iii) Pegawai-pegawai yang sedang berkhidmat hendaklah mengemukakan permohonan melalui Ketua Jabatan masing-masing mengikut Perintah Am Bab A Perenggan 17.
iv Alamat Permohonan anda kepada:

Yang DiPertua
Majlis Perbandaran Bentong
Jalan Ketari
28700 BENTONG
PAHANG DARUL MAKMUR

Sebelum atau pada : 20 Januari, 2014

Muat turun borang permohonan disini

Muat turun iklan jawatan dan syarat lantikan disini

06 di temerloh - Google Blog Search

06 di temerloh - Google Blog Search


Tabung Masjid & Anak Yatim Kena Curi <b>Di Temerloh</b> - Pahang Daily <b>...</b>

Posted: 11 Jan 2014 07:32 PM PST

TEMERLOH - Jemaah masjid Kampung Tebal dekat sini yang ingin menunaikan solat Subuh pagi semalam, terkejut apabila mendapati wang tabung masjid dan tabung anak yatim yang ditempatkan di situ dilarikan pencuri. Ahli Jawatankuasa Masjid Anuar Taha berkata, kejadian disedari ketika dia ingin memasukkan wang derma ke dalam tabung itu semasa solat Subuh pagi semalam. Menurutnya, semasa menghampiri tabung masjid dia melihat terdapat kesan umpil pada pintu besi tabung masjid dan tabung untuk anak-anak yatim. "Masa itu jemaah lain belum sampai, saya kemudian memaklumkan kejadian kepada jemaah lain dan imam masjid," katanya. Sementara itu, seorang lagi ahli jawatankuasa masjid Mohamad Sahan Mustafa berkata, kejadian itu bukanlah yang pertama berlaku kerana sebelum ini sudah beberapa kali duit tabung itu dilarikan. Menurutnya, pihak masjid telah menambah beberapa ciri-ciri keselamatan pada tabung masjid termasuk memasang dinding konkrit dan memasang jeriji besi untuk mengelak kejadian berulang. "Beberapa tahun lalu duit tabung ini dilarikan pencuri, kami jawatankuasa masjid telah memasang dinding konkrit dan jeriji besi, tapi kali ini berulang lagi. "Kami syak pencuri melakukan kerja terkutuk ini tengah malam semalam dengan memecahkan pintu tabung masjid dengan besi pengumpil. "Kedua-dua tabung masjid dan tabung anak yatim yang berisi wang kutipan derma jemaah pada minggu ini dilarikan, yang tinggal hanya beberapa keping dua syiling," katanya. Sementara itu Pengerusi Masjid Mohd Nasir Silong memaklumkan kejadian telah dilaporkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut. Dia berharap orang ramai bersama-sama menjaga keselamatan masjid dan melaporkan kepada jawatankuasa masjid atau pihak polis jika melihat sebarang tingkah laku individu yang mencurigakan di kawasan sekitar masjid itu. #sumber

06 di merapoh - Google Blog Search

di merapoh - Google Blog Search

06 di merapoh - Google Blog Search


Usaha Laili Basir Berbaloi, Gua <b>Di Merapoh</b> <b>...</b> - MyNewsHub.My

Posted: 16 Nov 2013 10:02 PM PST


Perjuangan seorang pakar cabaran pengembaraan ekstrem dalam menyelamatkan gua-gua batu kapur yang bersejarah dan terkenal di dunia di Merapoh, Pahang akhirnya membuahkan hasil apabila kerajaan negeri berjanji tidak akan mendirikan sebarang kilang pengeluaran simen di kawasan itu.

Menurut laporan The Star Online, kerajaan negeri Pahang sebaliknya akan menjadikan kawasan itu sebagai destinasi eco-pelancongan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Budaya Datuk Mohd Sharkar Shamsuddin berkata kini kawasan Merapoh sedang dijalankan kerja-kerja tinjauan untuk mengenalpasti keluasan kasawan eco-pelancongan itu.

"Exco kerajaan negeri telah membantah projek pengeluaran simen ini, kita akan mengeluarkan perancangan untuk satu pembangunan yang lebih memelihara alam sekitar di Merapoh.

"Kini orang ramai dan pencinta alam sekitar tidak perlu bimbang lagi dengan nasib gua-gua bersejarah di Merapoh dan boleh tidur dengan nyenyak," kata Mohd Sharkar.

Tanah di kawsan itu dimiliki oleh Bintang Tower sementara lesen pengeluaran simen diperoleho Lipis Cement sejak 1997 bagaimanapun projek itu tidak pernah dilaksanakan.

Kebimbangan terhadap gua-gua batu kapur yang sudah berusia berjuta tahun du Merapoh kembali hangat selepas sebuah syarikt di Singapura ASN Cement menyuarakan minat mereka untuk melaksanakan projek sama di situ pada penghujung 2011 lalu.

Mohd Sharkar berkata, kini pihaknya akan menyenaraikan kepakaran Persatuan Alam Semulajadi Malaysia (MNS) dan juga organisasi lain untuk membantu menghasilkan pelan pembangunan itu.

Beliau berkata maklumat daripada mereka yang pakar amat penting untuk kerajaan negeri melaksanakan projek pembangunan berkenaan dengan betul.

"Adalah amat penting untuk kita mengetahui perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan, saya akan bertanyakan maklumat daripada mereka yang pakar untuk melihat pemuliharaan gua dan spesis orkid di Merapoh," katanya.

Pakar penjelajahan ekstrem yang juga Pengasas Laili Basir Event Adventure, Laili Basir sudah lama berjuang menyelamatkan gua di Merapoh daripada musnah akibat pembangunan tidak terkawal.

Laili, dengan menggunakan wangnya sendiri menjemput pakar-pakar penjelajahan gua terhebat dunia untuk membuat tinjauan dan memetakan laluan gua-gua batu kapur di Merapoh dan mereka menemui beberapa penemuan penting melalui kempen Save Merapoh Caves.

Menurut pakar pemetaan gua yang dijemput beliau, gua yang terdapat di Merapoh merupakan antara gua untuk penjelajahan gua yang terbaik di dunia dan kebanyakan daripadanya masih belum didokumentasikan. – mynewshub.my

P1230160

GuaTahiBintang

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oleh : IBNU KHUSAIRY ARIS

Usaha Laili Basir Berbaloi, Gua Di Merapoh Selamathttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/11/P2030728.jpghttp://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/11/P2030728-150x150.jpgAuthor MNH Terkini,

Perjuangan seorang pakar cabaran pengembaraan ekstrem dalam menyelamatkan gua-gua batu kapur yang bersejarah dan terkenal di dunia di Merapoh, Pahang akhirnya membuahkan hasil apabila kerajaan negeri berjanji tidak akan mendirikan sebarang kilang pengeluaran simen di kawasan itu. Menurut laporan The Star Online, kerajaan negeri Pahang sebaliknya akan menjadikan kawasan itu...

Perjuangan seorang pakar cabaran pengembaraan ekstrem dalam menyelamatkan gua-gua batu kapur yang bersejarah dan terkenal di dunia di Merapoh, Pahang akhirnya membuahkan hasil apabila kerajaan negeri berjanji tidak akan mendirikan sebarang kilang pengeluaran simen di kawasan itu. Menurut laporan The Star Online, kerajaan negeri Pahang sebaliknya akan menjadikan kawasan itu sebagai destinasi eco-pelancongan. <strong>Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Budaya Datuk Mohd Sharkar Shamsuddin berkata kini kawasan Merapoh sedang dijalankan kerja-kerja tinjauan untuk mengenalpasti keluasan kasawan eco-pelancongan itu.</strong> <strong>"Exco kerajaan negeri telah membantah projek pengeluaran simen ini, kita akan mengeluarkan perancangan untuk satu pembangunan yang lebih memelihara alam sekitar di Merapoh.</strong> <strong>"Kini orang ramai dan pencinta alam sekitar tidak perlu bimbang lagi dengan nasib gua-gua bersejarah di Merapoh dan boleh tidur dengan nyenyak," kata Mohd Sharkar.</strong> Tanah di kawsan itu dimiliki oleh Bintang Tower sementara lesen pengeluaran simen diperoleho Lipis Cement sejak 1997 bagaimanapun projek itu tidak pernah dilaksanakan. Kebimbangan terhadap gua-gua batu kapur yang sudah berusia berjuta tahun du Merapoh kembali hangat selepas sebuah syarikt di Singapura ASN Cement menyuarakan minat mereka untuk melaksanakan projek sama di situ pada penghujung 2011 lalu. Mohd Sharkar berkata, kini pihaknya akan menyenaraikan kepakaran Persatuan Alam Semulajadi Malaysia (MNS) dan juga organisasi lain untuk membantu menghasilkan pelan pembangunan itu. Beliau berkata maklumat daripada mereka yang pakar amat penting untuk kerajaan negeri melaksanakan projek pembangunan berkenaan dengan betul. "Adalah amat penting untuk kita mengetahui perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan, saya akan bertanyakan maklumat daripada mereka yang pakar untuk melihat pemuliharaan gua dan spesis orkid di Merapoh," katanya. Pakar penjelajahan ekstrem yang juga Pengasas Laili Basir Event Adventure, Laili Basir sudah lama berjuang menyelamatkan gua di Merapoh daripada musnah akibat pembangunan tidak terkawal. Laili, dengan menggunakan wangnya sendiri menjemput pakar-pakar penjelajahan gua terhebat dunia untuk membuat tinjauan dan memetakan laluan gua-gua batu kapur di Merapoh dan mereka menemui beberapa penemuan penting melalui kempen Save Merapoh Caves. Menurut pakar pemetaan gua yang dijemput beliau, gua yang terdapat di Merapoh merupakan antara gua untuk penjelajahan gua yang terbaik di dunia dan kebanyakan daripadanya masih belum didokumentasikan. - <strong>mynewshub.my</strong> <a href="http://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/11/P1230160.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-210325" alt="P1230160" src="http://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/11/P1230160.jpg" width="540" height="466" /></a> <a href="http://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/11/P2190757.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-210327" alt="GuaTahiBintang" src="http://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/11/P2190757.jpg" width="540" height="474" /></a> <a href="http://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/11/P2030827.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-210328" alt="OLYMPUS DIGITAL CAMERA" src="http://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/11/P2030827.jpg" width="540" height="474" /></a> Oleh : <strong>IBNU KHUSAIRY ARIS</strong>