Isnin, 17 Februari 2014

06 di ketari - Google Blog Search

06 di ketari - Google Blog Search


KAITAN ADUN <b>Ketari</b> Lee Chin Chen, ADUN Kajang <b>...</b> - celah gelegar

Posted: 04 Feb 2014 10:27 PM PST


Admin FB Friends of BN telah tersilap meletakkan gambar ADUN Ketari Lee Chin Chen di dalam poster yang merujuk kepada isu DUN Kajang yang mana bekas ADUN nya adalah Lee Chin Cheh baru meletakkan jawatan untuk memberi laluan kepada Anwar baru-baru ini.

Ini mungkin disebabkan nama kedua-dua ADUN ini hampir sama. Namun apa pun, perangai Cina mereka sama sahaja. Cina DAP ke Cina PKR sama saja.

 
Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kajang dari PKR, Lee Chin Cheh sebelum ini meminta maaf melepaskan jawatan ADUN Kajang kerana tidak mampu menyempurnakan tugas, walaupun hakikatnya beliau meletakkan jawatan bagi memberi laluan kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) itu.

Chin Cheh berkata, beliau melepaskan jawatan ADUN di DUN berkenaan kerana merasakan beliau tidak mampu menyempurnakan tugas kepada rakyat di kawasan tersebut.

"Saya ingin memohon jutaan kemaafan daripada rakyat di Kajang ini. Saya tidak dapat sempurnakan tugas saya sebagai wakil rakyat di sini,

"Saya ingin mengambil kesempatan pada pagi ini untuk merakamkan terima kasih yang tak terhingga kerana telah memilih saya sebagai calon di DUN Kajang (pada Pilihan Raya Umum Ke-13 atau PRU-13)," kata Chin Cheh.

Chin Cheh berkata demikian semasa berucap pada majlis taklimat kepada jentera PKR bagi menghadapi Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Kajang di Dewan Orang Ramai Sungai Sekamat, di sini hari ini.

Sementara itu dalam sidang akhbar kemudian, Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali memberi tahu wartawan bahawa terdapat perjanjian antara Anwar, yang juga Ketua Umum PKR, dengan Chin Cheh.

"Memang ada perjanjian kalau tidak takkan Chin Cheh ada di sini. Dia bersetuju meletakkan jawatan. Bagaimana Anwar hendak bertanding kalau dia tidak letak jawatan?," kata Azmin.

Mengulas mengenai sama ada Chin Cheh menjadi kambing hitam hanya disebabkan pakatan pembangkang mahu membolehkan Anwar ibrahim bertanding, Azmin berkata: "Dia tidak hitam pun, dia bukan kambing, dia menawarkan (diri), kalau tidak takkan dia hadir (hari ini)."

PERJANJIAN SULIT ANTARA ANWAR, LEE CHEN CHEH DAN AZMIN

Berdasarkan sumber yang boleh dipercayai, antara mereka dikatakan telah mempunyai satu "Perjanjian SULIT" atau 'mutual understanding' dimana Anwar menjanjikan "Win Win Situation" untuk mereka yang terlibat dalam episod drama ini.

Setelah Anwar Ibrahim mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor yang baru, beliau akan melantik bekas YB Kajang Lee Chen Cheh sebagai Setiauasa Politik MB yang baru. 

Dengan 'kuasa' yang ada sebagai Setpol MB, tidak susah untuk Lee Chen Cheh menguruskan Pusat Khidmat Wakil Rakyat DUN Kajang. Cuma bertukar jawatan sahaja, namun tugas untuk jaga pengundi Kajang masih dilaksanakan oleh Lee Chen Cheh.  

Rombakan EXCO akan dibuat dimana Azmin Ali akan dilantik sebagai Exco Kanan.

Tugas Exco Kanan saling tak tumpah seperti Timbalan MB, Azmin akan lebih banyak memainkan peranan mentadbir kerajaan negeri Selangor dan Anwar akan memberikan alasan beliau hendak tumpukan matlamat Menawan Putrajaya PRU 14. 

06 di pekan - Google Blog Search

06 di pekan - Google Blog Search


PERLING PUTIH: Gambar Banjir <b>Di Pekan</b> Beaufort Februari 2014

Posted: 14 Feb 2014 09:23 PM PST


KOTA KINABALU - Lebih 3,000 mangsa banjir ditempatkan di 25 pusat pemindahan banjir di Tenom, Beaufort dan Keningau selepas perkampungan mereka dilanda dinaiki air berikutan hujan berterusan sejak semalam.

Jurucakap bilik gerakan bencana daerah Tenom ketika dihubungi berkata, setakat ini sebanyak 2,606 mangsa banjir daripada 604 keluarga telah ditempatkan di 21 pusat pemindahan banjir di daerah berkenaan.


"Setakat ini, sebanyak 33 kampung di Tenom yang terjejas banjir," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, hari ini.

Bacaan air di Sungai Padas ialah 179.22 meter dari paras laut melebihi paras bahaya 177.0 meter.

Keadaan hujan juga masih berterusan di Tenom.


Sementara itu, Pegawai Daerah Beaufort, Mohd Sahid Othman ketika hubungi berkata, setakat ini lebih 700 mangsa banjir ditempatkan di tiga pusat pemindahan banjir di daerah berkenaan iaitu di Dewan Kampung Kukus, SMK Beaufort 3 dan Dewan Suasa.

Katanya paras Sungai Padas setakat ini ialah 9.98 meter melebihi paras bahaya iaitu 8.70 meter.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Kota Kinabalu memaklumkan jumlah mangsa banjir yang dipindahkan di Keningau ialah sebanyak 285 orang dengan 233 daripadanya ditempatkan di pusat pemindahan SK Pekan 2 manakala selebihnya tinggal di rumah keluarga. - Bernama
Kredit gambar: http://cheguzam.blogspot.com/#sthash.w49WJLUm.dpuf

06 di triang - Google Blog Search

06 di triang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Feb 2014 01:41 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Feb 2014 01:28 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 31 Jan 2014 01:15 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jan 2014 01:29 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jan 2014 01:24 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di triang</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jan 2014 01:19 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Status Halal Ayam Sembelih <b>Di Triang</b> Amatlah Di Ragui

Posted: 13 Sep 2013 05:22 PM PDT

BERA - Status halal ayam sembelih di premis penyembelihan ayam dekat Bandar Triang, di sini diragui kerana dikhuatiri mati lemas dalam tong atau air panas dan bukan kerana penyembelihan sempurna. Pengerusi Jawatankuasa Keceriaan dan Keindahan Majlis Daerah Bera (MDB), Mokhtar Mohd berkata, tukang sembelih menjalankan tugas penyembelihan dengan sempurna ketika diminta membuat demonstrasi dalam operasi mengejut, semalam. Bagaimanapun katanya, pihaknya masih ragu-ragu kerana dikhuatiri mereka hanya mematuhi syarak penyembelihan ketika operasi dijalankan sahaja, namun tidak pada hari-hari biasa. "Ayam yang disembelih akan dimasukkan dalam tong atau bekas pengumpulan tetapi melalui pemerhatian kami, tong tersebut terlalu kecil dan tidak sesuai dimuatkan lebih daripada lima ekor ayam. "Sekiranya mereka sembelih 10 hingga 15 ekor dalam satu masa, ayam tersebut akan bertindih dalam tong dan keadaan itu menyebabkan ayam mati lemas," katanya. Beliau berkata demikian selepas Operasi Bersepadu Premis Penyembelihan Ayam, semalam. Antara jabatan terlibat, Pejabat Agama Islam Daerah (Paid), Pejabat Veterinar Daerah, Pejabat Kesihatan Daerah dan MDB. Hadir sama, Ketua Unit Penguatkuasaan Paid, Hilman Kamarudin dan Pembantu Veterinar, Mohd Safudin Zakaria. Mohktar berkata, pihaknya turut tidak berpuas hati dengan keadaan persekitaran yang kotor sekali gus kebersihan ayam disembelih itu diragui. #selanjutnya

06 di brinchang - Google Blog Search

06 di brinchang - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Feb 2014 09:13 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di brinchang</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Feb 2014 09:30 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Tips Melawat Cameron Highlands Tanah Runtuh <b>di Brinchang</b>

Posted: 11 Nov 2013 06:39 AM PST

Kejadian tanah runtuh semalam di Brinchang kembali hangat mengisi ruang sejuk dan dingin Cameron Highlands.
Setelah tidak sampai 2 minggu lebih, mata dan pandangan seluruh negara tertumpu ke daerah tinggi ini akibat banjir kilat di Lembah Bertam, perasaan ingin tahu kembali memuncak dengan kejadian tanah runtuh ini.
Selamatkah Cameron Highlands ? antara soalan yang ditujukan kepada saya melalui pesanan yang diterima di facebook saya.
Saya tidak mahu menjanjikan apa-apa cuma anda perlu bertanya kepada diri sendiri, yakinkah anda dengan keadaan di sini.
Saya? secara peribadi masih yakin kerana melibatkan hanya kawasan yang tertentu sahaja setakat ini. Insyallah didoakan sentiasa selamat.
Untuk kisah semalam, saya hanya mengetahui sekitar pukul 8.30 malam melalui whatsapp rakan-rakan namun tidak tergerak untuk ke sana kerana suasana masih hujan lebat.
Melalui rakan saya yang rumahnya hanya 100 meter dari tempat kejadian menyatakan, mangsa yang juga pemilik bengkel kereta, Che Mat masih terperangkap namun selamat. 
Rakannya pula masih terperangkap tetapi mengalami kecederan kaki dan pihak Bomba dan Penyelamat masih berusaha membawanya keluar dari sisa runtuhan bengkel dan tanah runtuh. 
Saya sempat menjengah kawasan kejadian tengahari tadi dan melihat bagaimana kesan runtuhan yang berlaku malam tadi. 
Dari perhatian amatur saya, tanah yang runtuh melibatkan seolah-olah satu blok bahagian bukit dari keseluruhan cerun. Ianya kelihatan mengelungsur ke bawah dari ketinggian 30-40 meter dengan membawa beban pokok-pokok dan air hujan yang lebat ketika itu. 
Mujur juga saya melihat bagaimana arah gelunsuran tanah tersebut mengena bengkel kereta sahaja.
Kalau ianya berganjak sekitar 10-15 meter ke sebelah kanan, tentu tiada terbayang kerana di situlah kediaman pemilik bengkel ini bersama keluarga yang berada di dalam rumah tersebut.
Cuma melihat kemusnahan kereta yang dihantar untuk dibaiki di bengkelnya, saya pasti Che Mat juga gusar dengan ganti rugi yang perlu ditanggungnya termasuklah keretanya miliknya sendiri yang turut terlibat.
Apapun kepada Che Mat dan keluarga serta rakan-rakannya yang terselamat saya sama-sama memanjatkan syukur kepada Illahi diatas peluang yang diberikannya... 
Gambar-gambar selebihnya di sini.. klik     

Dua cedera tanah runtuh <b>di Brinchang</b> | Berita Tempatan

Posted: 10 Nov 2013 06:53 AM PST

[unable to retrieve full-text content]Dua cedera tanah runtuh di Brinchang. CAMERON HIGHLANDS: Dua lelaki cedera apabila dihempap besi selepas sebuah bengkel dirempuh tanah runtuh di Brinchang di sini, lewat petang tadi. …read more. Berita Penuh: ...

06 di sebertak - Google Blog Search

06 di sebertak - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Feb 2014 09:09 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jan 2014 09:12 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Jan 2014 09:11 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Dec 2013 09:32 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Dec 2013 09:46 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 04 Dec 2013 09:32 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 02 Dec 2013 09:07 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 01 Dec 2013 09:27 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 15 Nov 2013 09:15 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kenangan Mawlid <b>di</b> Felda <b>Sebertak</b> 27 April 2013 - Pusat Rawatan <b>...</b>

Posted: 28 Apr 2013 03:26 AM PDTAssalamualaikum...

Sambutan Mawlidurrasul saw di Felda Sebertak pada 27 April 2013 lalu berlangsung dengan penuh warna warni dan ceria... Kami diberi peluang orang penduduk Pejabat Agama Islam Daerah Bera dan pihak masjid untuk mengepalai bacaan mawlid daibaie pada majlis tersebut.
Majlis diserikan dengan kehadiran warga Sebertak yang ramah dan mesra
Terima kasih kepada semua ahli keluarga Mevlevi Mawlid Ensemble yang bersusah payah untuk hadir dan menjayakan program kali ni..
Tak lupa kepada semua penduduk taman yang telah bergotong royong sejak awal lagi untuk menyediakan jamuan dan tempat untuk kami bertandang pada malam yang penuh bersejarah tersebut..

Semoga segala usaha kerdil ini layak dinilai Allah Jalla Jalaluh..


BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Nov 2013 09:33 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Nov 2013 09:30 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Sep 2013 09:20 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Dec 2013 09:09 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jun 2013 09:21 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Jun 2013 09:33 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 21 May 2013 09:30 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 20 May 2013 09:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 May 2013 09:34 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di sebertak</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Apr 2013 09:44 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Jemputan Mawlid <b>di</b> Felda <b>Sebertak</b> 27 April 2013; Program Bera <b>...</b>

Posted: 21 Apr 2013 10:15 PM PDT


Assalamualaikum semua.. 
Insya Allah Program "BERA BERSOLAWAT" akan diadakan pada: 
27 April 2013: Di Masjid Felda Sebertak 
Bersama kumpulan mawlid ' Mevlevi Mawlid Ensemble ' dari Pertubuhan Pengamal 
Pengubatan Islam Ruqyah Syariyyah Malaysia (KISWAH) yang bernaung di bawah Mufti Pahang. 
Majlis diserikan dengan bacaan Mawlid ad Daibaie dan Diselang-selikan dengan Tazkirah Ringkas. 
Semua Muslimin Muslimat dijemput hadir... Sebarkan...

06 di gebeng - Google Blog Search

06 di gebeng - Google Blog Search


PDO News : Loji Nadir Bumi Lynas <b>Di Gebeng</b> Selamat Dari Banjir

Posted: 06 Dec 2013 06:41 AM PST

KUALA LUMPUR, 6 Dis - Loji nadir bumi Lynas di Gebeng, tidak terjejas dengan banjir dan beroperasi seperti biasa. Kenyataan Lynas Malaysia Sdn Bhd berkata kemudahan menyimpan sisa (RSF) loji itu telah dibina sebegitu rupa bagi menghalang sebarang larutan meresap ke dalam tanah dan tersebar di alam sekitar serta memenuhi piawaian kebangsaan dan antarabangsa. "RSF direka bentuk dan dibina bagi menyediakan keupayaan mencukupi membendung air yang disebabkan banjir yang melanda kawasan sekitarnya," kata kenyataan itu. Lynas melahirkan rasa simpati kepada mereka terbabit banjir di Pahang terutama Kuantan. #sumber

06 di rompin - Google Blog Search

06 di rompin - Google Blog Search


Kurang Sumber Air, Kebakaran Kian Merebak <b>Di</b> Endau <b>Rompin</b>

Posted: 13 Feb 2014 09:33 AM PST


ROMPIN - Kekurangan sumber air dan keadaan sekitar ladang yang berangin kuat menyukarkan pihak bomba untuk meneruskan operasi pemadaman kebakaran di Ladang Sungai Endau yang dilakukan sejak Jumaat lalu.

Pihak Bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat Rompin terpaksa menggunakan pam angkut untuk menyedut air parit di sekitar ladang, namun air parit yang semakin berkurangan menyebabkan operasi terpaksa dihentikan sementara mencari sumber air alternatif.

Kerja pemadaman yang terbantut itu dibimbangkan menyebabkan kebakaran itu semakin merebak ke kawasan lain kerana ladang tersebut berada di sempadan Johor dan berhampiran dengan hutan Taman Negeri Endau Rompin.

Cuaca panas, api mudah merebak 

Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Rompin, Shamsul Affendy Sulaiman, berkata, masalah yang dihadapi adalah punca air yang terhad selain keadaan angin yang kuat.

"Selain bergantung dengan air parit yang tidak mencukupi dan keadaan angin yang kuat, keadaan cuaca yang panas juga menjadi punca utama kebakaran mudah melarat kerana tumbuhan renek yang kering mudah dimakan api.

"Jarak ladang yang jauh iaitu kira-kira lebih 70 kilometer dari jalan utama turut menyukarkan kami untuk ke sini dan keadaan tanah gambut yang lembut pula menyukarkan jentera bomba untuk memasuki ladang," katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di lokasi kebakaran.

Menurutnya, operasi pemadaman yang dimulakan sejak Jumaat lalu itu telah berjaya mengawal kebakaran seluas 27 hektar yang kini hanya berbaki 17 hektar lagi.

"Hari ini (semalam) kira-kira 10 orang anggota dari balai luar telah datang untuk membantu kerja pemadaman dan kemungkinan akan bermalam di sini kerana jarak untuk keluar masuk yang jauh.

"Kita cuba mendapatkan sumber air alternatif di sekitar ladang ini dengan mengorek tanah menggunakan jengkaut milik pengurusan ladang tetapi masih gagal," katanya.

Cadang korek salur air

Shamsul berkata, pihak bomba juga sudah berbincang dengan pihak pengurusan ladang untuk mengorek salur air dari Sungai Endau dan disalurkan ke dalam parit ladang.

"Kita telah cuba mengorek saluran air untuk menyalurkan air Sunagi Endau ke parit ladang tetapi tidak berjaya kerana keadaan tanah ladang yang tinggi daripada tebing sungai," katanya.

Sinar Harian semalam melaporkan Ladang Sungai Endau seluas 44 hektar di mukim Endau di sini terbakar sejak Khamis lalu dan kerja pemadaman masih lagi diteruskan hingga kini.

Beberapa anggota telah ke masuk ke ladang tersebut pada petang Khamis namun ketika tiba di sana hari sudah gelap dan kerja memadam tidak dapat dilakukan.

Difahamkan, tiga petak ladang dengan keluasan 66 hektar itu membabitkan ladang jenis tanah gambut dengan tumbuhan renek dan jumlah keluasan kawasan yang masih terbakar berbaki sebanyak 17 hektar dan operasi diteruskan dengan bantuan bomba dari balai luar untuk mempercepat operasi kerana wujud kesulitan dari segi sumber air dan keadaan cuaca yang berangin.

Sementara itu, Penyelia Ladang Sungai Endau, Mohd Nizam Md Zain, berkata, beliau menyedari ladang tersebut terbakar pada Khamis lalu dan terus hubungi pihak bomba.

"Ini bukan kali pertama kebakaran berlaku, tahun lalu juga pernah jadi sekali tetapi tidak sebesar ini.

"Pada mulanya kami ada membuat pencegahan awal dengan mengarahkan pekerja ladang cuba kawal kebakaran tersebut tetapi gagal dan terus menghubungi bomba," katanya.

Menurutnya, pihaknya akan memberi kerjasama kepada bomba agar proses pemadaman dapat dipermudahkan dan segera diselesaikan. #sumber

ads