Khamis, 29 Mei 2014

06 di ceruk paloh - Google Blog Search

06 di ceruk paloh - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 20 May 2014 12:43 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 18 May 2014 11:38 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di ceruk paloh</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Jan 2014 11:53 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Posted:

[unable to retrieve full-text content]

06 di beserah - Google Blog Search

06 di beserah - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di beserah</b> - Google Blog Search

Posted: 28 May 2014 10:02 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di beserah</b> - Google Blog Search

Posted: 14 May 2014 09:28 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pengedar Shaklee Terhebat <b>di</b> Kuantan: Area <b>Beserah</b>

Posted: 02 May 2014 07:09 PM PDT

Berita baik..
Berita baik.

Kepada Warga kuantan dan juga Beserah, Anda tidak perlu risau lagi untuk mendapatkan produk Shaklee kerana saya boleh bantu untuk dapatkan produk Shaklee tanpa kos pos. Anda tak perlu lagi tunggu lama untuk dapatkan produk Shaklee melalui pos, ambil masa sampai 3-4 hari. Kos pos pun tak perlu bayar.

Warga Kuantan dan Beserah boleh hanya tunggu di rumah, dan saya akan datang untuk menghantar produk Shaklee kegemaran anda ke rumah dengan selamat.

Jimat lagi minyak kereta dan masa. Anda hanya perlu telefon saya, saya akan datang terus ke rumah anda.

Rujuk Senarai Harga di SINI --> Senarai harga Produk Shaklee

Kaunseling kesihatan PERCUMA dan UNLIMITED.
Boleh tanya saya berkenaan Shaklee, produk yang sesuai serta jadual makan.

Best Service Guaranteed.

: 019-3816167 (SMS dan Whatsapp pun boleh)
 : ifaz_0212@yahoo.com
Pengedar Shaklee Kuantan: Boleh hantar terus ke rumah di area: Beserah, Pantai Batu Itam, Bukit Pelindung, Jalan Beserah, Balok, Sg Karang, Indera Mahkota, Bandar Kuantan

06 di mempaga - Google Blog Search

06 di mempaga - Google Blog Search


Berita Pahang: &#39;Rio To Malaysia&#39; <b>Di Mempaga</b> Hari Ini

Posted: 22 May 2014 12:07 PM PDT

BENTONG - Program Jerayawara Rio To Malaysia anjuran Radio Televisyen Malaysia (RTM) bakal berlangsung di Felda Mempaga 1, Karak dekat sini, Ahad ini.

Menurut kenyataan RTM, program yang berkonsepkan rekreasi dan riadah bersama keluarga itu diadakan sempena penganjuran Piala Dunia 2014 di Brazil bulan depan.

"Program ini diharap menjadi platform terbaik untuk RTM mendekatkan diri dengan penonton setia kami dan Pahang meru­pakan destinasi terakhir daripada tiga lokasi sebelum ini bagi mempromosikan Piala Dunia 2014.

"Kemuncak program ini diadakan di Dataran Felda Jaya, Wilayah Mempaga pada pukul 12 tengah hari melibatkan penyertaan beberapa artis terkenal termasuk daripada Skop Productions," kata kenyata­an itu di sini.

FELDA <b>Mempaga</b> 1 | 1Suara

Posted: 14 May 2014 08:38 PM PDT

Bergerak Seiring Transformasi

Di Wilayah Mempaga, terdapat tiga tanah rancangan FELDA iaitu FELDA Mempaga 1, Mempaga 2 dan Mempaga 3 dan untuk mengisi ruangan fokus pada edisi kali ini 1Suara memilih FELDA Mempaga 1.

Terletak di daerah Bentong, Pahang dan di kedudukan hadapan sebelum diikuti FELDA Mempaga 2 dan FELDA Mempaga 3, tanah rancangan FELDA Mempaga 1 ini dibuka pada sekitar tahun 1972-1973. Apa yang menariknya, jumlah peneroka pertamanya masih kekal sehingga kini iaitu seramai 401 orang.

Walaubagaimanapun, daripada segi jumlah penduduknya, berlaku peningkatan yang ketara berikutan pertambahan bilangan generasi baharu. Kini dianggarkan penduduknya berjumlah 2,900 orang.

Berkeluasan 1998.57 hektar tanah, aktiviti penduduk di tanah rancangan ini tidak sahaja tertumpu kepada aktiviti perladangan kelapa sawit yang menjadi terasnya, tetapi juga aktiviti pertanian lain khususnya mengusahakan tanaman secara fertigasi. Malah FELDA Mempaga 1 boleh dianggap sebagai kumpulan pelopor dalam bidang tersebut.

Terdapat 24 Rumah Perlindungan Tertutup (SPT) di GMN FELDA Mempaga 1.

Terdapat 24 Rumah Perlindungan Tertutup (SPT) di GMN FELDA Mempaga 1.

Sejarah tanaman secara fertigasi bermula pada tahun 2009 dengan penubuhan Gedung Makanan Negara (GMN) hasil inisiatif Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak semasa sambutan Hari Peneroka Kebangsaan pada 7 Julai 2009 di FELDA Moakil, Segamat ,Johor di mana tanamannya dikhaskan untuk cili kulai.

Bertitik tolak dari situ, tanaman secara fertigasi yang mengutamakan penanaman cili kulai itu mula diusahakan di tanah rizab FELDA Mempaga 1 yang berkeluasan 20 ekar pada Disember 2010.

Menurut Pengurus FELDA Mempaga 1, Mohd Nasir Samsuddin, penanaman cili kulai ini dijalankan sebanyak tiga kali dalam setahun.

Katanya, penanaman cili  tersebut akan digilir-gilirkan dengan menanam sayur lain seperti bayam, kangkung, kailan, pakchoy dan sebagainya yang bertujuan untuk menyuburkan tanah tersebut.

Penyelia GMN 1, Hassan Yusof, 53, berkata pihaknya mengamalkan tanaman secara terbuka dan terdapat 24 buah Rumah Perlindungan Tertutup (SPT).

Sayur kailan di GMN FELDA Mempaga 1.

Sayur kailan di GMN FELDA Mempaga 1.

"Dalam menanam sayur-sayuran kami tidak menggunakan racun serangga kerana pihak FELDA tidak membenarkan penggunaannya," katanya.

Dari segi pasaran cili kulai, Nasir berkata ia dipasarkan melalui pemborong khas yang dilantik oleh pihak FELDA dan dua orang pemborong telah dilantik untuk tujuan itu.

Beliau berkata, pihaknya hanya mengutamakan pasaran tempatan dan sekitar FELDA serta tidak bercadang untuk memasarkan kepada pasaran luar kerana permintaan untuk keperluan dalaman masih tidak mencukupi.

"Selain itu kita juga membuat jualan di hadapan ladang dan ia ternyata mendapat sambutan menggalakkan daripada penduduk sekitar kerana harganya yang murah berbanding dengan harga sayuran lain yang diperoleh di luar kawasan FELDA.

Sayur Fat Choy yang ada di GMN.

Sayur Fat Choy yang ada di GMN.

" Selain itu sayurnya juga lebih segar," katanya.

Perkara lain yang menarik tentang FELDA Mempaga 1 ialah tanah rancangan ini menawarkan 18 buah homestay berdaftar untuk pengunjung. Semua homestay yang dilengkapi kemudahan moden tanpa menghilangkan nilai-nilai tradisi desanya memang menjadi tumpuan pengunjung, terutama pada musim cuti sekolah.

Menurut Mohd Nasir, aktiviti-aktiviti yang disediakan untuk pengunjung tidak tertumpu di kawasan Mempaga 1 sahaja, sebaliknya meliputi kawasan lain yang berdekatan, termasuk di luar kawasan FELDA.

"Antara aktiviti yang disediakan ialah seperti membawa pengunjung ke Muzium FELDA di Lurah Bilut, persembahan tarian, silat dan sebagainya.

"Jika ada program, kita akan bawa pengunjung ke ladang dan melawat projek-projek yang diusahakan oleh penduduk setempat," katanya.

Kedudukan FELDA Mempaga 1 yang tidak jauh dari Air Terjun Chamang juga memudahkan pihak pengurusan untuk membawa pengunjung yang berkeinginan mandi-manda di situ.

Mengenai kos penginapan, Mohd Nasir memberitahu, pihak homestay menawarkan harga yang berpatutan kepada pengunjung yang mahu menginap.

"Pakej yang ditawarkan adalah antara RM50 hingga RM200 sehari," jelasnya lagi.

Menyentuh mengenai generasi baharu, khususnya para belia di tanah rancangan itu, Mohd Nasir berkata, pelbagai usaha dilakukan oleh pihak pengurusan FELDA dan pemimpin-pemimpin setempat bagi faedah golongan tersebut.

"Majlis Belia FELDA Malaysia (MBFM) di Mempaga 1 ini misalnya mengatur, merancang dan melaksanakan pelbagai aktiviti mingguan untuk golongan belia.

"Antara aktiviti yang dijalankan ialah kursus pengurusan jenazah, kursus penyembelihan, program-program kesukanan dan pelbagai lagi," katanya sambil memberitahu terdapat 217 orang berdaftar sebagai ahli MBFM di tanah rancangan itu.

Salah satu aktiviti yang mendapat sambutan para belia di FELDA Mempaga 1 ialah seni mempertahankan diri. Pada setiap Jumaat sejumlah belia di sini akan berlatih Silat Sendeng, di mana latihan dikendalikan oleh jurulatih dari luar.

Menurut Mohd Nasir lagi, beliau yakin dengan kerjasama erat semua pihak, potensi para belia di FELDA Mempaga 1 akan dapat digilap dengan sebaik-baiknya.

"Mereka perlu disemai dan dibaja dengan sebaik-baiknya kerana mereka  akan mewarisi kepimpinan pada masa akan datang," ujarnya.

Kata Mohd Nasir, , Gerakan Persatuan Wanita (GPW) FELDA Mempaga 1 yang dianggotai 350 penerokawati itu juga turut aktif dalam menggerakkan pelbagai aktiviti bagi manfaat warga setempat.

"Bermacam aktiviti yang dianjurkan seperti kelas mengaji, bacaan yaasin dan ceramah agama yang sememangnya mendapat sambutan daripada penduduk.

"Semua itu penting bagi pemerkasaan ukhwah dan kesejahteraan warga di sini, yang melaluinya nanti akan membolehkan mereka sama-sama menggembleng tenaga untuk terus bergerak seiring dengan agenda-agenda transformasi FELDA," katanya lagi.

06 di kuala lipis - Google Blog Search

06 di kuala lipis - Google Blog Search


syakirah rashid: Pergi kenduri kahwin <b>di Kuala Lipis</b>, Pahang :)

Posted: 08 Feb 2014 07:39 PM PST

Lama rasanya kiera tinggalkan blog kiera nihh... Bukan tinggal saja-saja ya.. Kiera sebenarnya pergi Kenduri kahwin kenalan rapat Kiera di Kuala Lipis, Pahang. Mencabar rasanya sebab jauh tuuu... tak penah pergi lagi Kuala Lipis ..Dari Negeri Sembilan ke Pahang... Memakan masa berjam-jam.
Kami start gerak pukul 5.00 ptg (jumaat) . Kami ikut jalan triang - bera . Nasib baik ada sepupu kat Temerloh, sampai Temerloh pun dah dekat Maghrib. Kami tidur semalaman sebelum menunggu esok untuk bertolak ke Kuala Lipis pulak. Mesti pelik kan kitorang sampai cepat ke Temerloh kan? Dalam masa 2 jam je sampai? Huhuhu... Kiera bukannya orang seremban ke hape. Kiera orang Jempol ja.. Lagipun Jempol ni dekat dengan Kemayan - Triang. Sebab tu cepat ja sampai.. 
Esok pagi (sabtu) baru kami bertolak ke Kuala Lipis, Acara kenduri kahwin tu diadakan di Felcra Temau.. Lebih kurang macam tu lah bunyi ehh.. Kiera ingatkan Temerloh ke Kuala Lipis ni dekat je. Tapi sebenarnya salah jangkaan kiera.. Jauh juga tuhh... Dah dekat sempadan ke Kelantan... Apa- apa pun Kiera happy sebab berpeluang jejak kat tanah pahang yang bosau nihh... Huhuhu.. Ada masa insha ALLAH kesana lagi ..
p/s : Balik pahang terus buat kerja translate.. Mak oi penatnya. Takde gambar2 sepanjang perjalanan ke sana sebab memang tak suka menagkap gambar. huhuk :)

06 di chenor - Google Blog Search

06 di chenor - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 24 May 2014 07:07 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 19 Apr 2014 07:47 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Mar 2014 07:14 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2014 07:45 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

500 Hektar Tanah, "Buka Cawangan IPTA" <b>Di Chenor</b> !! ~ pahangdaily

Posted: 24 Aug 2013 01:32 PM PDT

MARAN  - Seluas 500 hektar kawasan telah dikhaskan dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Chenor di sini bagi cadangan pembinaan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) terbaharu di negeri ini. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Chenor, Mohamed Ariffin Awang Mohamed berkata, kewujudan IPTA itu merupakan satu lagi keperluan sebagai pemangkin kemajuan di kawasan tersebut. "Kawasan di Bukit Bedung telah dikenal pasti strategik kerana terletak di laluan utama Kuantan ke Temerloh dan berdekatan dengan Pekan Awah," katanya. Beliau berkata demikian kepada Utusan Malaysia selepas majlis rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri DUN Chenor di Dataran Pekan Kampung Awah di sini baru-baru ini. Yang turut hadir Ahli Parlimen Maran, Datuk Ismail Abdul Muttalib; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga, Multimedia dan Komunikasi negeri, Datuk Shahaniza Shamsudin; ADUN Jengka, Wan Salman Wan Ismail dan ADUN Luit, Nurhidayah Mohd. Shahaimi. Mohamed Ariffin berkata, Chenor merupakan satu penempatan tradisional lama yang masih disebut daerah kerana pernah menjadi tumpuan masyarakat sejak zaman dahulu lagi. "Kawasan Chenor akan terus dijana dengan projek pembangunan, prasarana yang lebih baik, khususnya membabitkan jalan yang menghubungkan jambatan Chenor ke Pekan dan Bera," katanya. #sumber

Syabas: Pendedahan PDO "Isu Jalan Runtuh", Telah <b>Di</b> Berikan <b>...</b>

Posted: 29 Dec 2013 11:18 AM PST

MARAN, 30 Dis - Susulan pendedahan panas Pahang Daily Online (PDO) terhadap isu "Jalan Runtuh Bahayakan Nyawa Pengguna Jalanraya" di jalan utama dari Jengka ke Pekan Awah berhampiran kawasan Felda Sungai Nerek, difahamkan isu itu telah diambil tindakan serius oleh wakil rakyat kawasan berkenaan petang semalam. Artikel yang kami siarkan sekitar jam 11.00 pagi itu telah mendapat "respon yang cukup pantas" daripada wakil rakyat terbabit iaitu YB Arifin Ismail (topi merah), Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Chenor. Dalam satu kenyataan kepada PDO, wakil rakyat terbabit mendakwa beliau bersama Jurutera Daerah (JD) JKR Daerah Maran dan Roadcare telah melawat ke lokasi berkenaan sekitar jam 1.30 petang. Katanya, atas maklumat yang didedahkan beliau telah mendesak supaya kerja baik pulih jalan terbabit disegerakan. Pihak JKR katanya akan menyalurkan peruntukan segera seperti yang dipohon untuk kerja berkaitan demi keselamatan pengguna. PDO ucapkan syabas dan tahniah atas tindakan segera wakil rakyat berkenaan, walau pun sebelum ini dilaporkan beliau telah memaklumkan perkara itu kepada pihak terbabit. Apa yang jelas dapat dilihat di sini ialah, pihak yang bertanggungjawab harus bertindak segera selepas mendapat makluman dan arahan daripada wakil rakyat. Bukan menunggu hingga ada berlaku kemalangan baru mahu membuat tindakan. Mujurlah dalam kes ini, masih belum ada laporan kemalangan atau kecelakaan serius berlaku di lokasi kejadian. Semoga isu ini dapat dijadikan tauladan agar wakil rakyat perlu ada "follow up" dalam setiap arahan yang dikeluarkan kepada pihak berkenaan dimasa-masa akan datang. PDO

BLOG PAHANG: 06 <b>di chenor</b> - Google Blog Search

Posted: 21 Mar 2014 07:09 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kes Tembak <b>Di Chenor</b>, Ramai "Keliru" - PahangDaily - Blogger

Posted: 16 Nov 2013 12:50 AM PST

Ramai pihak yang keliru dengan insiden kejadian tembak terbaru yang berlaku di Maran, kelmarin. Ia berikutan dengan dakwaan polis sebelum ini bahawa seorang lelaki yang bertindak menyerang anggota polis sebelum merampas sepucuk pistol dan melarikan kenderaan peronda polis di susur keluar Tol Chenor Lebuh Raya Pantai Timur (LPT), dekat Maran. Suspek, 22 tahun bertindak melepaskan empat das tembakan secara rambang keluar dari kenderaan yang dilarikannya. Tembakan itu bagaimanapun tidak mengenai anggota polis terbabit. Selepas larikan kereta polis itu, suspek melanggar tiang perhentian bas berkenaan dan cedera di kepala. Namun, semalam bapa mangsa pula mengeluarkan kenyataan  yang jauh sekali berbeza dam mungkin akan mengambil tindakan mahkamah terhadap kes tersebut. Ini kerana laporan bedah siasat Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HoSHAS) menunjukkan anaknya meninggal dunia kerana kecederaan di kepala akibat ditembak. Bapanya menolak dakwaan polis anaknya meninggal dunia akibat hentakan kepala di stering kereta. Malah, tambah mengejutkan terdapat dakwaan daripada ahli keluarga terdekat mangsa,  pihak polis akan menutup hasi post mortem mangsa dan akan mendakwa beliau menembak dirinya sendiri iaitu membunuh diri. Malah, laporan turut mengatakan keputusan post mortem akan dikeluarkan dalam tempoh empat minggu selepas permohonan tersebut. #sumber

BERAKIT SUNGAI PAHANG : DARI BERA KE <b>CHENOR</b>

Posted: 27 May 2014 01:42 AM PDT

Air Sungai Pahang yang mengalir tenang pada pagi 16 Mei 2014 telah menghanyutkan rakit-rakit buluh yang membawa muatan aktivis-aktivis seni yang sedia menggarap apa sahaja yang terlihat di pesisir sungai melalui imej-imej kanvas dan lensa kamera. Semua yang dilihat, didengar dan dirasa akan dipersembahkan kepada audian yang sedia menunggu di tebingan sungai di Chenor.
Peristiwa yang berlaku ini telah di rancang oleh SENIKA dengan kerjasama GAPs dan kerajaan negeri Pahang dengan acara Berakit Sungai Pahang bersempena Tahun Melawat Malaysia 2014 yang bermula pada 15 Mei hingga 17 Mei 2014. Peserta-peserta akan berakit dari Temerloh hingga ke Chenor sambil merakamkan panorama yang ada dapat ditemui sepanjang laluan. Karya-karya akan dipertandingkan pada hari terakhir di Chenor.
Malam pertama: Berkumpul di Temerloh

Selfie YDP GAPs dengan rakit-rakit
Rakit-rakit yang bersedia di tebingan Sungai Pahang

Awal pagi: Bergerak memulakan perjalanan

 Pameran di akhir perjalanan

06 di mengkarak - Google Blog Search

06 di mengkarak - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Mar 2014 07:25 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 07 Feb 2014 07:35 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Dec 2013 07:11 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 29 Dec 2013 07:37 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 18 Dec 2013 07:29 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Dec 2013 07:05 AM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 16 Jun 2013 07:13 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 03 Jun 2013 07:23 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Pahang Selamat, Rakyat Nikmat: Menziarahi makam Tok <b>Mengkarak</b>

Posted: 21 Mar 2013 09:26 PM PDT

Baru-baru ini saya sempat menziarahi makam seorang tokoh ulamak Islam dalam sejarah Pahang, Tok Mengkarak di Kampung Mengkarak (bersebelahan masjid Mengkarak), Bera bersama seorang waris keturunannya Haji Alang Ahmad Teh.

Menurut Alang bekas wartawan Utusan Melayu yang kini AJK Persatuan Sejarah Pahang, beliau merupakan keturunan ke empat Tok Mengkarak.

Beliau ialah anak Teh, Teh anak kepda Penghulu (Lebak) Abu Bakar, Abu Bakar ialah anak Tok Pandak dan Tok Pandak ialah anak Tok Mengkarak.

Mengikut catatan sejarah yang ada pada Haji Alang (kajian oleh Dr Aminudin Mansor dan Datuk Dr Munir Yaakob), Tok Mnegkarak ialah Imam Nur Al Qadim anak kepada Imam Nur Al Bayan datang empat beradik ke Semennajung Tanah Melayu dari Tanah Minang.

Beliau membuka satu tempat dengan nama Kampung Mengkarak, mengambil sempena nama tempat asalnya iaitu Danau Singkarak (yang katanya dari segi geografinya seakan-akan serupa dengan kampung asalnya).

Salah seorang adik beradiknya membuka Chenor.

Menurut Haji Alang, Tok Mengkarak juga mempunyai pertalian dengan seorang lagi ulamak terkenal Pahang Tuk Shahbudin bin Zainal Abidin (1650-1700) yang meneroka Kampung Berhala Gantang.

Lokasi penempatan yang dibuka oleh Tok Mengkarak itu ialah di muara Sungai Mengkarak yang bertemu dengan Sungai Pahang, betul betul terletak di tanjung Sungai Pahang yang paling selatan (jika merujuk peta negeri Pahang) dan keunikan ini menjadikan aliran sg pahang seperti berbentuk huruf U.

Sekitar tahun 1620an, semasa kegemilangan Kerajaan Kesultanan Pagar Ruyung di Pulau Sumetra, berlaku pertentangan aliran fahaman tarikah dalam pengembangan agama Islam. Kumpulan pendakwah yang lebih berfahaman ekstrem dalam bidang tauhid telah meletakan tarikat Martabat 7 sebagai dasar utama amalan agama Islam. merupakan pendakwah dan pengamal tarikat ini yang mendapat penentangan daripada Sultan Iskandar Muda Thani ( Sultan Pagar Ruyung ).

Berdasarkan catatan sejarah itu, baginda sultan telah mengeluarkan titah untuk menangkap, membunuh pengikut Martabat 7 selain membakar semua kitab-kitab yang digunakan.

Menyedari ancaman ini, Iman Nur Al Bayan dan anak-anaknya serta pengikut-pengikut yang setia telah berhijrah ke Tanah Melayu untuk mempertahankan ajaran yang dianuti serta mengembangkan Islam ke Tanah Melayu terutama untuk kawasan pendalaman Negeri Pahang.

Penghijrahan ini juga melibatkan waris kesultanan Pagar Ruyung yang merasa terancam dengan kuasa Sultan yang memerintah. ( Ada dakwaan bahawa..kumpulan ini merupakan waris kesultanan Pagar Ruyung yang dipinggirkan dan dengan silsilah kesultanan ini mereka telah mendapat tempat sebagai pemimpin atau pemerintah di tempat tempat yang tertentu. Contohnya, hubungkait dengan salasilah kesultanan Seri Menanti di Negeri Sembilan, kesultanan Maharaja Perba Jelai di Lipis dan perkaitan dengan salasilah keluarga di Pekan, Chenor dan lain-lain.

Juga rujukan:
http://universitimengkarakk.blogspot.com

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 14 Jun 2013 07:16 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Jun 2013 07:01 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

<b>Mengkarak</b> Liner: Tips Membeli Rumah Baru

Posted: 05 Jun 2013 08:25 PM PDT

Tips Membeli Rumah Baru
Posted on June 6, 2013 by abangensem

Ramai yang bertanyakan tentang projek Zeva yang aku tulis di dalam ENTRI INI beberapa hari yang lalu. Soalan kerap yang sering menyinggah ke kotak inbox aku ialah, "Bro rasa projek ni ok tak?".

Adat lelaki yang selalu cover line, pasti ayat berikut yang tertulis sebagai balasan e-mel mereka, "Awak kena buat survey dulu Sis. Tengok price per square feetnya berapa as compared to apartment-apartment yang sedia ada di sekelilingnya. Pada masa yang sama Sis boleh cuba call si pengiklan di mudah.my untuk melihat sejauh mana permintaan di kawasan tersebut". Lantas, soalan tambahan berikut pasti menuruti jawapan aku di atas, "Tapi cemana nak tengok demand menerusi iklan di mudah.my?" dan nasib baik la yang bertanyakan soalan tu awek yang bergetah (bukannya awek yang banyak getah), maka terhasillah step-step berikut :

Cari iklan jual/sewa apartment di area Equine Park.
Call si pengiklan. Cuba tunjukkan minat korang terhadap apartment yang diiklankan tu dan tanya dah berapa lama iklan itu 'naik' (dipublish)?
Jika si pengiklan kata iklan tersebut baru saja 'naik', maka korang tanyalah "Sudah ada pembeli ke?" dan dari jawapan yang diberikan korang dah boleh agak samaada hot atau tidak apartment di kawasan tersebut.
Jika tempoh masa antara iklan tersebut 'naik' dan close dealnya begitu hampir, ini bermakna tempat tersebut ternyata hot, sebaliknya jika iklan tersebut telah berkurun 'naik' tanpa ada prospek yang berminat untuk membeli atau menyewanya, korang abaikanlah kawasan Equine Park ini.

Jadi aku harap dengan penjelasan ini mampu meredakan ketegangan awek bergetah di atas di dalam membuat keputusan dan sepertimana yang aku tulis di dalam e-mel aku kepada beliau, aku ingin merasai nikmatnya Hot Almond Chocolate sebagai balasan darinya nanti di atas perkongsian tips ini.

AE : Berapa ramai yang dah booking Zeva Apartment ni? Cer angkat keyboard aku nak tengok.

BLOG PAHANG: 06 <b>di mengkarak</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Mar 2014 08:19 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

SEJARAH ISLAM <b>DI</b> DAERAH BERA BERMULA <b>DI</b> KG <b>MENGKARAK</b>

Posted: 04 Sep 2013 03:12 AM PDT

[unable to retrieve full-text content]Daerah Bera merupakan satu daerah yang sudah lama wujud di Pahang ;dulu di kenali dengan nama Daerah Mengkarak, pengasas kepada daerah ini tidak lain tak bukan ialah Tuk Mengkarak 1 ia itu Imam Zul Bayan atau ...

06 di mentakab - Google Blog Search

06 di mentakab - Google Blog Search


BLOG PAHANG: 06 <b>di mentakab</b> - Google Blog Search

Posted: 27 May 2014 03:04 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mentakab</b> - Google Blog Search

Posted: 26 May 2014 03:39 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PAHANG: 06 <b>di mentakab</b> - Google Blog Search

Posted: 25 May 2014 05:09 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Gambar: peragut Ketakutan Sembunyi 3 Jam Dalam Longkang <b>Di</b> <b>...</b>

Posted: 21 Jan 2014 06:49 PM PST

Seorang peragut bersembunyi selama tiga jam dalam longkang selepas terjatuh dari motosikal ditunggang abangnya dipercayai akibat panik kerana dikejar orang ramai yang menyedari perbuatan mereka meragut seorang wanita di Lorong Melor di Jalan Mok Hee Tiang di Mentakab di sini, kelmarin.

Remaja berusia 17 tahun itu dikatakan terperangkap bersama beg diragut mengandungi wang tunai RM19,000, terpaksa bersembunyi dalam longkang besar berhampiran tempat kejadian sebelum diberkas polis.

Dalam kejadian jam 3.45 petang kelmarin, mangsa yang berkerja sebagai penyelia sebuah restoran makanan segera dalam perjalanan memasukkan wang ke sebuah bank berhampiran.

Ketua Polis Daerah Temerloh Asisten Komisioner Abdul Aziz Salleh berkata, sebaik mangsa yang berusia 22 tahun melalui lorong itu, seorang daripada suspek menolak dan merampas beg dibawanya menyebabkan mangsa menjerit meminta tolong.

Beliau berkata, jeritan mangsa menyebabkan suspek dikejar orang ramai sebelum seorang daripadanya terjatuh dari motosikal dan terpaksa menyorok di dalam longkang manakala seorang lagi melarikan diri.

"Polis berjaya menahan suspek pertama yang bersembunyi dalam longkang besar bersama beg berisi wang berkenaan manakala suspek kedua ditahan di kediamannya di Taman Seri Layang, Mentakab dekat sini pada jam 12.30 tengah malam," katanya dalam sidang media di sini, semalam.

Menurutnya, kedua-dua suspek adik-beradik itu dikatakan tahu pergerakan mangsa kerana pernah bekerja di restoran berkenaan sebelum berhenti dua minggu lalu.

"Mangsa luka dan calar di lengan dan menerima rawatan sebagai pesakit luar di Klinik Kesihatan Mentakab," katanya.

Abdul Aziz berkata, polis turut merampas motosikal, sarung tangan, topeng dan sebilah pisau yang dipercayai digunakan suspek untuk melakukan jenayah ragut.


SILA LIKE FANPAGE KAMI DAN SHARE ARTIKEL INI
SILA TINGGALKAN KOMEN DISINI DAN SHARE

BLOG PAHANG: 06 <b>di mentakab</b> - Google Blog Search

Posted: 23 May 2014 03:50 AM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Beli Rumah Baru Tanpa Deposit <b>di Mentakab</b> - Hartanah4u2c.net

Posted: 15 May 2014 07:23 PM PDT

Beli Rumah Baru Tanpa Deposit di Mentakab
=========================================
KHAS UNTUK KAKITANGAN KERAJAAN
Teres 2 tingkat terletak di Taman Rimba Mentakab,Mentakab Pahang(bersebelahan dengan Kompleks Beli Belah Starmall)
30 unit Ekslusif
Hartanah pegangan bebas dengan geran individu
Dijangka siap pada 2016

Pegangan Bebas(Freehold)
4 bilik, 4 bilik air.
Keluasan tanah 22 x 70
Rekabentuk terkini
Harga bermula dari RM385,000

Percuma Bayaran Guaman dan Perjanjian Jual Beli
Percuma Kos Pindah Milik
(cuma RM 300 untuk yuran pemprosesan)
Percuma kemudahan CCTV

Kemudahan Sedia Ada:
Kompleks Beli Belah Star Mall, Balai Polis, Tadika Perpaduan, Klinik Kesihatan, Hospital dan Pusat Komersial

Kemudahan Akan Datang:
Pusat Konvensyen, Bank Komersial, Hotel, Pusat Rekreasi dan Taman Tema

Jadilah yang terawal untuk menempah unit di sini bagi menikmati diskaun earlybird
Untuk tempahan, cuma bawa salinan kad pengenalan dan 3 bulan slip gaji
Cepat sebelum terlambat
Pembeli terawal akan menikmati diskaun tambahan dari pemaju.

Berminat, hubungi >> ANUAR 0133505399 untuk sebarang pertanyaan dan urusan tempahan unit

Untuk maklumat lanjut, boleh klik SINI

ads